Katseet Palestiinaan: Suomessa useita palestiinalaisia tukevia mielenosoituksia

Palestiinalaisten kokema sorto ja vastarinta tätä sortoa kohtaan on voimistunut viimeisen kahden viikon aikana. Tilanne Palestiinassa ja Israelissa on noussut maailmanlaajuisiin uutisotsikoihin ja suuria mielenosoituksia on järjestetty ympäri maailmaa. Myös Suomessa järjestettiin viikonlopun aikana mielenosoituksia Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Tässä tekstissä käsittelemme Palestiinan tilannetta, Palestiinaa tukevia mielenosoituksia sekä sitä, mitä jokainen voi itse tehdä tukeakseen palestiinalaisten kamppailua.

Mistä on kyse?

Jerusalemin Sheikh Jarrahissa käyty kamppailu palestiinalaisperheiden häätöjä vastaan on levinnyt kahden viimeisen viikon aikana ympäri Israelia ja Palestiinaa maailmanlaajuiseksi saavuttaen myös Suomen.

Sheikh Jarrah on palestiinalaisten asuttama alue Itä-Jerusalemissa. Jo useiden vuosien ajan alueelta on yritetty häätää ja häädetty sen alkuperäisiä palestiinalaisasukkaita. Samalla taloihin on pyritty asuttamaan tilalle israelinjuutalaisia siirtokuntalaisia. Kamppailua häätöjä vastaan on käyty jo vuodesta 1967 asti niin kaduilla, kuin myös oikeusteitse.

Viimeaikaiset protestit saivat alkunsa kun oikeus määräsi 12 palestiinalaista perhettä häädettäväksi kodeistaan vuoden 2020 lokakuussa. Häätömääräysten lisäksi oikeus määräsi jokaisen häädetyn asukkaan maksamaan 20 000 dollaria oikeudellisia kuluja heidän kotinsa saaville siirtokuntalaisille. Päätös on kiistanalainen monesta syystä, esimerkiksi koska suurin osa noin 3000 alueella asuvasta palestiinalaisesta on pakolaisia, jotka menettivät aiemmat kotinsa vuonna 1948 tapahtuneen Nakban seurauksena. Nakba eli ‘katastrofi’ viittaa tapahtumiin, joissa lukuisia palestiinalaisia kyliä tuhottiin ja useat joutuivat pakenemaan pakolaisleireille.

Toukokuun 6. päivä häätömääräyksiä vastustavat protestit syttyivät uudelleen, sillä paikalliset odottivat saapuvaksi uutta päätöstä Israelin korkeimmalta oikeudelta, joka olisi häätänyt monet perheet asuttamistaan kodeistaan. Päätöstä ei ole vieläkään tullut.

Israelin poliisi ja turvallisuuspalvelut pyrkivät tukahduttamaan Sheikh Jarrahin asukkaiden puolesta järjestettyjä mielenosoituksia voimakeinoin, mikä kasvatti vastarintaa entisestään ja sai sen leviämään muille asuinalueille Jerusalemissa.

Toukokuun 7. päivä Israelin poliisi pyrki tukahduttamaan myös Al Aqsan moskeijan ympärillä syttyneitä protesteja käyttämällä kumiluoteja, tainnutuskranaatteja sekä ampumalla kyynelkaasua moskeijan sisään. Näiden tapahtumien seurauksena mielenosoituksia levisi niin useisiin kaupunkeihin Israelissa, kuin myös Israelin miehittämään Länsirantaan, jossa mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut kolmetoista ihmistä.

Jerusalemin mielenosoitusten taustalla on myös israelilaisen äärioikeiston katumobilisaatio, joka oli useita viikkoja ennen maanlaajuisten protestien syntymistä järjestänyt lukuisia katupartioita Jerusalemissa. Näissä Ramadanin aikaan järjestetyissä katupartioissa israelilaisnationalistit pahoinpitelivät palestiinalaisiksi olettamiaan ihmisiä ja tuhosivat palestiinalaisten liiketiloja. Vastaavia tapauksia on ilmennyt lisää protestien levitessä Israelin alueella. Esimerkiksi Lodin kaupungissa äärioikeisto on pahoinpidellyt palestiinalaisia Israelin poliisin valvovan silmän alla. Monien Israelin äärioikeiston jäsenien mielestä valtion harjoittamaa apartheid-politiikkaaa ei ole viety tarpeeksi pitkälle. Sen sijaan heidän mielestään alueella asuvat palestiinalaiset tulisi ajaa kodeistaan ja tappaa. Israelissa onkin useissa eri kaupungeissa nähty lynkkauksia, joissa väkijoukot ovat pysäyttäneet autoilevia palestiinalaisia ja pahoinpidelleet heitä vakavasti.

Mielenosoituksia Suomessa ja ympäri maailmaa

Viimeisen viikon aikana on järjestetty maailmanlaajuisesti lukuisia suuria tukimielenosoituksia häätöjä vastaan. Suuria mielenosoituksia on nähty niin Libanonissa ja Jordaniassa kuin myös Berliinissä, Pariisissa ja New Yorkissa. Häädöt, äärioikeiston väkivallan aiheuttama kauhu sekä Israelin valtion pitkään jatkuneet ja viime viikkoina entisestään voimistuneet väkivaltaiset toimet palestiinalaisia kohtaan ovat voimistaneet palestiinalaisten vastarintaa ja levittäneet solidaarisuuden osoituksia maailmanlaajuisesti.

Myös Suomessa on järjestetty mielenosoituksia useassa kaupungissa, Helsingissä jopa muutamaan otteeseen. Perjantaina 14. päivä toukokuuta Helsingissä järjestettiin Ajoneuvokulkue Jerusalemin puolesta. Mielenosoitukseen osallistui eri arvioiden mukaan 100-140 ajoneuvoa, kymmeniä polkupyöräilijöitä ja yli sata jalankulkijaa. Kyseessä oli ensimmäinen mielenosoitus Helsingissä kuukausiin, minkä takana antifasistit voivat seistä. Antifasistisesta näkökulmasta on ensiarvoisen tärkeää vastustaa samanaikaisesti sekä antisemitismiä, että Israelin valtion harjoittamaa palestiinalaisalueiden miehitystä. Monet toverit osallistuivatkin palestiinaisyhteisön mielenosoituksiin solidaarisuuden ja internationalismin hengessä. Aihetta käsitteleviä kurdifeministi Dilar Dirikin kirjoituksia on suomennettu viime vuosina esimerkiksi täällä ja täällä.

Suomen Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistyksen koollekutsuma mielenosoitus Helsingissä oli synkästä aiheesta huolimatta energinen ja voimakas:

This image has an empty alt attribute; its file name is kuva-1024x770.jpg

Lauantaina 15.5. Turussa järjestettiin mielenosoitus, jossa osoitettin tukea palestiinalaisille, huudettiin iskulauseita ja kuunneltiin puheita:

Turku ilman natseja -koalition tiedotteen mukaan paikalla oli jopa kaksi sataa henkeä:

Pian kolmen jälkeen lauantaina Vähätorilla alkoi näkyä kiipeileviä lapsia hulmuavien lippujen kanssa. Kohta paikalle oli saapunut jo useita perheitä sylilapsista isovanhempiin ja nuorisoon, ja värikkäät kyltit täplittivät katukuvaa.

Mielenosoitus järjestettiin pikaisella aikataululla vastauksena viimeaikaisiin tapahtumiin Gazassa, Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla. Lauantaille osui myös vuoden 1948 palestiinalaisten kansanmurhan uhreja kunnioittava Nakba-muistopäivä, ja tunteet olivat pinnassa monilla.

Voit lukea täältä koko tiedotteen, jonka yhteydessä myös seuraavat kuvat on julkaistu:

Kuva: Rilla Ritakallio
Kuva: Rilla Ritakallio
Kuva: Rilla Ritakallio

Sunnuntaina 16.5. Tampereella järjestettiin äänekäs 200 hengen mielenosoitus, joka kokoontui Raahihuoneen edustalla Keskustorin vieressä:

Sunnuntaina 16. päivä toukokuuta Helsingissä järjestettiin peräti kaksi eri satoja ihmisiä kerännyttä mielenosoitusta, joita ilmeisesti järjestettiin aluksi toisistaan tietämättä. Mielenosoituksia pyrittiin yhdistämään, mutta neuvottelu oli haastavaa poliisin kanssa (kaikkien Suomessa mielenosoituksia järjestävien kannattaa olla nyt tavallistakin tarkempana ja tiukempana neuvotellessaan poliisin kanssa mielenosoitusoikeuksista). Ensimmäinen mielenosoitus kokoontui kello 13 Senaatintorilla ja pysyi paikoillaan. Toinen, johon osallistui osin samoja ja osin eri ihmisiä, kokoontui myöhemmin samalla paikalle kello 16 ja marssi Israelin suurlähetystölle Kampissa:

Miten tukea palestiinalaisia?

Aivan kuten minkä tahansa muunkin kamppailun kohdalla, on tärkeää ottaa ensi alkuun selvää perusasioista. Tämän voi aloittaa esimerkiksi tutustumalla tähän ja tähän ketjuun Twitterissä. On tärkeää kuunnella palestiinalaisten omia ääniä ja pyrkiä luomaan yhteyksiä palestiinalaisyhteisöön Suomessa, Palestiinassa ja maailmanlaajuisesti. Voit myös alkaa seurata Suomen Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistys(الجالية الفلسطينية في فنلندا ) -ryhmää ja profiilia Facebookissa sekä PaliVoicesFIN-tiliä Instagramissa.

Tietoa palestiinalaisten tilanteesta voi levittää eri kanavilla sosiaalisista medioista lehtiin ja ystäväpiireistä työpaikoille. Tämän lisäksi voi osallistua mielenosoituksiin, boikotoida israelilaisia tuotteita ja vaikuttaa eri tavoin Suomen kauppa- ja ulkopolitiikkaan. 2000-luvun alkupuolella alkanut palestiinalaisjohtoinen Boycott, Divestment and Sanctions -liike (BDS) pyrkii edistämään Israelin valtioon kohdistuvaa kansainvälistä boikottia, jonka tavoitteena on palestiinalaisten oikeuksien toteutuminen. The International Solidarity Movement (ISM) taas on kansainvälisiä vapaaehtoisia ottava palestiinalaisjohtoinen väkivallatonta suoraa toimintaa miehitykseen vastustamiseen käyttävä liike.

Suomi käy edelleen asekauppaa Israelin kanssa. Useat eri järjestöt, kuten Kansainvälinen solidaarisuustyö, vaativat entistä tiukemmin hallitukselta toimia asekaupan lopettamiseksi Israeliin. Asekauppaa käyviä yrityksiä voi painostaa eri keinoin adresseista suoraan toimintaan. Kestävämpi ja syvemmälle rakenteisiin menevä poliittinen muutos näiden kaikkien asioiden kohdalla tapahtuu tulemalla yhteen ja järjestäytymällä poliittisesti.

Katso myös: