Varisverkosto: Naistenpäivän terveiset hoitajille

Varisverkosto lähettää kansainvälisenä naistenpäivänä maanantaina 8. maaliskuuta 2021 lämpimät kiitokset ja terveiset kaikille hoivatöitä tekeville ja varsinkin terveydenhoitoalalle, koronapandemian yhä jatkuessa. Toistamme Tampereen toveriemme viime vapun solidarisuusviestin koska on yhä selvempää, että hoitajat ovat aikamme suurimpia sankareita.

Vaikka pandemia on globaali kriisi, sen riskit ja tappiot eivät koske tai haittaa kapitalistiluokan miljardöörejä, vaan työväenluokka kantaa – kuten aina – isoimman taakan. Suurimman riskin kantaa naisvaltainen hoito-ala, jossa myös siirtolaiset ovat yliedustettuina. 

Nämä hoitajat pitävät huolta koko yhteiskunnasta ja joutuvat sietämään kovaa fyysistä ja psyykkistä stressiä kun jo valmiiksi hektinen ala ajautuu kriisiin, ja oman terveyden lisäksi hoitaja joutuu pelkäämään, että virustartunta pääsee työpaikan kautta kotiin ja aiheuttaa vaaran läheisille. Hoitoala on ollut vuosikymmeniä alipalkattu ja edelleen sen ajatellaan olevan “kutsumustyö” jonne naiset hakeutuvat, koska ovat empaattisia. Tälle alalle on pandemiassa lähinnä annettu aploodeja ja tsemppiviestejä vaikka oikeasti tarvittaisiin palkankorotuksia ja resursseja (jota myös suurin osa suomalaisista kannattaa).

Naiset tekevät maailmassa suurimman osan kaikista hoivatöistä ja uusintavista töistä sekä (palkattomana) kotona että erilaisissa työrooleissa. Silti heidän rooliaan on jatkuvasti ala-arvostettu ja väheksytty patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Liberaali feminismi ei tähän auttaa, koska maailma ei tarvitsee lisää kapitalismia – tarvitsemme oikeasti vapaan yhteiskunnan. Vapaan rasismista, kapitalismista ja patriarkaatista!

Me haluamme maailman missä naiset ja muunsukupuoliset ovat vapaita, ja me haluamme maailman ilman sortoa, kapitalismia ja fasismia. Haluamme, että myös miehet vapautuvat patriarkaatista, ja voivat elää kaikkien muiden tavoin vapaana. Voimme oppia paljon Rojavan vallankumouksesta ja kurdien naisliikkeestä, sekä muista liikkeistä, jotka kamppailevat kaikkien vapauden puolesta sekä fasismia vastaan – tie kaikkien vapauteen kulkee sukupuolten vapauden kautta!

Varisverkosto toivottaa hyvää naistenpäivää ja lupaamme, että taistelu tasanvertaisesta yhteiskunnasta jatkuu nyt ja aina.

Turku Ilman Natseja-koalitio julkaisi kuvan grafittimuraalista. Seinämaalaus lukee: “Kiitos hoitajat! Hyvää naistenpäivää”.

Lue lisää: