Esittelyssä uusi fasistinen nuorisojärjestö: Mikä on Uudenmaan akseli?

Uudenmaan akselin edustus natsien Kukkavirta-kulkueessa kesällä 2020. Vasemmalta oikealle: Juuso Siltanen, Christian Heikkonen, tuntematon henkilö, Oskari Ylönen, Otto Virkkunen, Paavo Eiden, Oona Hurmalainen, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Linus Linsen. 

Uudenmaan akseli on yksi tuoreimmista tulokkaista Suomen äärioikeiston kentällä. Itseään “pienryhmäksi” kuvaileva Uudenmaan akseli on fasistisen Suomen Sisun alaisuudessa toimiva nuorisojärjestö ja se on suunnattu 15–27-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Varsinaiseksi jäseniksi hyväksytään ainoastaan Suomen Sisun jäsenet. Tässä artikkelissa esittelemme mistä ryhmässä on kyse.

Historia ja rakenne

Uudenmaan akseli perustettiin kesäkuussa 2020 Perussuomalaisten Nuorten lakkauttamisen jälkimainingeissa. Perussuomalaiset Nuoret lakkautettiin 2019 kun järjestön etnonationalistinen siipi oli kasvattanut valtaansa järjestön sisällä ja aiheuttanut kiusallista näkyvyyttä myös emopuolueelle ja sen johtoportaalle, joka Halla-ahon johdolla on pyrkinyt salonkikelpoistamaan äärioikeistolaista ja rasistista politiikkaansa. 

Uudenmaan akselin logo.
Uudenmaan akselin toinen logo.
Uudenmaan akselin käyttämä toinen logo, joka on kopioitu suoraan Isossa-Britanniassa sotienvälisenä aikana toimineelta fasistijärjestöltä British Union of Fascists.

Lakkauttamisen jälkeen Uudenmaan Perussuomalaisten Nuorten silloinen puheenjohtaja Pyry-Lii Soinio yhdessä muiden niin kutsuttuun etnonationalistiseen siipeen kuuluvien nuorten kanssa (esim. Linus Linsén) ottivat haltuunsa Uudenmaan PS-nuorille kuuluneet sosiaalisen median tilit ja vaihtoivat niiden nimeksi Uudenmaan akseli. Valtaosalla järjestön nykyisistä aktiiveista vaikuttaakin olevan taustaa nimenomaan perussuomalaisten entisessä nuorisojärjestössä.

Pyry-Lii Soinio (oikealla) ja Linus Linsén (toinen vasemmalta) Virossa uusfasistisessa Etnofutur-konferenssissa vuonna 2019. Suomalaiset fasistit poseeraavat pahamaineisen ukrainalaisen paramilitaarisen Azov-fasistiliikkeen edustajan Olena Semenyakan sekä  Eurooppaan sittemmin maahantulokiellon saaneen yhdysvaltalaisen rotukiihkoilija Jared Taylorin kanssa.

Ilman perussuomalaisen emopuolueen johdon asettamia julkisuuskuvan hallintaan liittyviä vaatimuksia on Soinion johtama Uudenmaan akseli päässyt vapaammin rakentamaan etnonationalistista agendaansa Suomen Sisun nuorisojärjestönä. Tätä uutta fasistisukupolvea mentoroi Rikhard ”Riku” Hautala, joka on turkulainen pitkän linjan fasisti, Suomen Sisun aktiivi ja yksi Sarastus-verkkolehden perustajista.

Uudenmaan akselin perustamista suunnittelevaa kokousta oli valvomassa Suomen Sisun Riku Hautala (oikealla). Vasemmalla Uudenmaan akselin puheenjohtaja Pyry-Lii Soinio.

Uudenmaan akselin toimintaa johtaa sen verkkosivujen mukaan “johtokunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kirjuri sekä yksi tai kaksi muuta jäsentä. Johtokunnassa voi lisäksi tarvittaessa olla yksi tai kaksi varajäsentä.” Vuoden 2021 alussa järjestön verkkosivuilla puheenjohtaksi oli merkitty Soinio ja kirjuriksi Christian Heikkonen. Varapuheenjohtajaa koskevat ei ole tätä kirjoittaessa sivulle merkitty, mutta syyskuun lopussa 2020 äärioikeistolaiselle Kansalainen-lehdelle annetussa haastattelussa varapuheenjohtajaksi ilmoitettiin Juuso Siltanen. Uudenmaan akselin sihteerinä toimiva Heikkonen jakoi kansallissosialistiseen Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvään Defend Finland Chat -kanavalle Telegramissa vasemmistonuorten henkilötietoja sisältäneen rekisterin, jonka jälkeen tapauksesta uutisoitiin ja aloitettiin rikostutkinta.

Uudenmaan akselin johtokunta. Vasemmalta oikealle puheenjohtaja Pyry-Lii Soinio, varapuheenjohtaja Juuso Siltanen ja kirjuri Christian Heikkonen. Kuva äärioikeistolaisesta Kansalainen-lehdestä.

Uudenmaan akselin kotipaikka on Espoo ja sen toiminta keskittyy Uudenmaan maakunnan alueelle, vaikkakin omien perusperiaatteidensa mukaan he pyrkivät saattamaan yhteen samanmielisiä fasisteja myös valtakunnallisella tasolla. Moni järjestön jäsenistä on poliittisesti aktiivisia myös Espoon nuorisovaltuustossa, esimerkiksi varapuheenjohtaja Siltanen, Paavo Eiden ja Paavo Räty. On kuitenkin erittäin ongelmallista, että natsimarsseille ja muihin äärioikeiston tapahtumiin osallistuvan fasistijärjestön jäsenet toimivat nuorisovaltuustossa.

Uudenmaan akselin jäseniä yhteiskuvassa jäsenillassa. Vasemmalta oikealle Toni Jalonen, Paavo Räty, Ville Rauva, tuntematon henkilö, Viljam Nyman, Paavo Eiden, Juuso Siltanen, Christian Heikkonen, sumennettu tuntematon henkilö, Jasmina Ollikainen ja Pyry-Lii Soinio. 

Uudenmaan akseli on muovannut uusfasistista aatteellista pohjaansa perustamisestaan lähtien. Heidän poliittinen toimintansa nojaa ajatukseen kansallisesta heräämisestä ja sellaisen tulevaisuuden rakentamiseen, jossa suomalaisuus määritellään etnisyyden ja “veren” perusteella. Heidän hierarkkinen maailmankatsomuksensa on höystetty maskuliinisilla ihanteilla nuoresta suomalaisesta, joka arvostaa patriarkaalisia perherooleja ja joka on fyysisesti hyvässä kunnossa ja valmis taistelemaan nationalismin puolesta. Sosiaalisen median yksityisillä tileillään järjestön aktiivit jakavat laajalti “etnonationalistien” ajatusmaailmalle tyypillistä sisältöä. Pseudotieteelliset ajatukset “roduista”, erilaiset salaliittoteoriat juutalaisista sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuva viha muodostavatkin punaisen langan Uudenmaan akselin aktiivien ajatusmaailmalle. Alla olevista kuvakaappauksista vain muutamia esimerkkejä siitä miten järjestön jäsenet levittävät sosiaalisessa mediassa äärioikeistolaista viestiään:

Christian Heikkonen kertoo sosiaalisessa mediassa ihailevansa Pentti Linkolaa ja “Aatua” eli Adolf Hitleriä.
Muiden Uudenmaan akselin jäsenten tavoin Christian Heikkosen kommenteista paistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva viha.
Trollaus ja pseudotransgressio ovat osa nykyäärioikeiston työkalupakkia. Soinion älynväläyksissä apinoidaan yhdysvaltalaisen alt rightin kieltä omien ajatusten puuttuessa.
Uudenmaan akselissa toimiva Oskari Ylönen ei peittele rasismiaan ja naisvihaansa.

Järjestö juhlistaa sivuillaan esimerkiksi Bobi Sivénia, Simo Häyhää sekä fasistipappi Elias Simojokea, joka johti Isänmaallisen Kansanliikkeen nuorisojärjestöä Sinimustia ja unelmoi Suur-Suomesta. Sotienvälisen suomalaisen fasismin ihannointi onkin tyypillistä historiaan tarrautuville ja menneisyyttä kohti katsoville nykyfasisteille. Lisäksi Uudenmaan akseli ihannoi ekofasisti Pentti Linkolaa ja onkin verkkosivuillaan omistanut hänen muistolleen tekstin, jossa järjestö myös julkisesti tunnustaa Linkolan perinnön roolin Uudenmaan akselin arvoissa. Linkolan fanittaminen on tyypillistä suomalaiselle fasismille Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä Sarastukseen silloin kun äärioikeistolaista propagandaa halutaan värittää luonnonsuojelun retoriikalla. Tyypillisenä (eko)fasistiselle ajatusmaailmalle järjestön arvoihin lukeutuvat ajatukset siitä, että kuten luonnossa, myös yhteiskunnassa vallitsee “luonnollinen” laki ja järjestys, joita järjestö haluaa “suojella”.

Uudenmaan akseli fanittaa suomalaisia fasisteja, kuten kuvassa olevaa Elias Simojokea ja IKL:ää.
Uudenmaan akseli ihannoi ekofasisti Pentti Linkolan perintöä.
Uudenmaan akseli on viritellyt kansainvälistä yhteistyötä kroatialaisen fasistisen Mladi za domovinu -järjestön kanssa.

Pulkkamäkiä ja valkoisen ylivallan konferensseja

Moni Uudenmaan akselin jäsenistä on ottanut aktiivisesti osaa erilaisiin äärioikeistotapahtumiin jo ennen järjestön perustamista. Järjestön puheenjohtaja Soinio on esimerkiksi osallistunut äärioikeiston 612-soihtukulkueeseen kun taas Jasmina Ollikainen, historiaa Helsingin yliopistossa opiskeleva espoolainen, edusti Suomea valkoista ylivaltaa julistavassa Awakening-konferenssissa vuonna 2019. Jasmina on myös toiminut aktiivina Helsingin Akateemiset Perussuomalaiset (HAPSU) -järjestössä, joka erotettiin HYY:stä vuonna 2019 järjestön rasististen kannanottojen vuoksi.

Uudenmaan akselin jäseniä marssimassa kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa 188-mielenosoituksessa Turussa 16.8.2020
Uudenmaan akselin jäseniä ja natsinuoria 188-mielenosoituksessa Turussa 16.8.2020

Uudenmaan akselin perustamisen jälkeen järjestö on ollut muun muassa edustetettuna kesällä 2020 järjestetyssä Turun Kukkavirta-mielenosoituksessa, jossa teemana oli yhdysvaltalaisten uusnatsien iskulause “White Lives Matter”. Muuten järjestö on tähän mennessä keskittynyt järjestämään jäsenilleen suunnattuja illanviettoja, urheilutapahtumia, luentoja sekä erilaisia vierailuja, joissa nuoret fasistit ovat päässeet verkostoitumaan keskenään ja ammentamaan jo pidempään fasistikentällä vaikuttaneilta aktiiveilta. Esimerkiksi lokakuussa 2020 järjestö järjesti tapahtuman, jossa Sarastus-fasistilehteä päätoimittava Timo Hännikäinen piti luennon kirjoittamisesta. Itsenäisyyspäivänä 2020 – sen jälkeen kun äärioikeiston mielenosoitukset ja muut julkiset tapahtumat peruttiin ensimmäistä kertaa vuosiin – Uudenmaan akseli järjesti korvaavaksi aktiviteetiksi kävelyn Helsingissä, missä he kiersivät katsomassa muistomerkkejä ja hautoja, mukaan lukien Akateemisen Karjala-Seuran marttyyri Bobi Sivénin hautaa.

Uudenmaan akselin jäseniä järjestön tapahtumassa, jossa oli puhumassa Timo Hännikäinen (vas. kuvassa). Kuten kuvasta näkyy, järjestö kokoontui julkisessa tilassa Entressen kirjastossa Espoossa. Tapahtumassa läsnä myös Sisun Rikhard Hautala (kolmas vasemmalta).

Vuoden 2021 alussa Uudenmaan akseli on pitänyt ajoittain taukoa toiminnastaan ja ajoittain järjestänyt avoimia tapahtumia, joissa he ovat kokoontuneet julkisissa tiloissa esimerkiksi tappelukerhojen, jumppatuokioiden, pulkkamäen, retkeilyn ja vapaamuotoisten illanviettojen merkeissä.

Uudenmaan akselin jäsenet pulkkaretkellä Suomen Sisun Rikhard Hautalan (vasemmalla) vahtiessa toimintaa.

Osa fasistista ympäristöä

Tämä Suomen äärioikeistokentän uusi tulokas on osa laajempaa fasistista ympäristöä, joka on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kiellon ja Perussuomalaisten Nuorten lakkauttamisen takia muotoutumassa osin uusiksi. Uudenmaan akselin perustaminen on suoraa seurausta jälkimmäisestä. Muita perussuomalaisten nuorten hajoamiseen kytkeytyviä järjestöjä on fasistiseen kulttuuritoimintaan keskittyvä Suunta-kollektiivi sekä Aamunkoitto- ja Taistelumme-seminaarit. Näiden hankkeiden käynnistämisessä on ollut mukana entisiä tai nykyisiä perussuomalaisten ja puolueen lakkautetun nuorisojärjestön jäseniä.

Uudenmaan akselin puheenjohtaja Pyry-Lii Soinio edusti suomalaisia fasisteja virolaisten aatetovereidensa isännöimässä Etnofutur-konferenssissa 23.2.2021.
Pyry-Lii Soinio puhumassa etänä järjestetyssä Etnofutur-konferenssissa 23.2.2021.

Uudenmaan akseli osallistui 23. helmikuuta 2021 Soinion edustamana uusfasistiseen Etnofutur-konferenssiin, joka järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Tässä samaisessa konferenssissa vuosi takaperin Toni Jalonen – silloinen Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtaja – julisti julkisesti olevansa fasisti ja erotettiin perussuomalaisista. Jalosen toiminta edesauttoi Perussuomalaisten Nuorten hajoamista. Soinion osallistuminen tämän vuoden konferenssiin on myös puoluepoliittisesti merkityksellistä, sillä hänen puheenjohtamastaan Uudenmaan akselista on kuntavaaliehdokkaana perussuomalaisten listalta Espoossa ainakin Paavo Räty ja Turussa Linus Linsén. Myös Soinio on omassa sosiaalisessa mediassaan julistanut olevansa kuntavaaliehdokkaana perussuomalaisten listalta Espoosta, mutta tätä tietoa ei pystytty vahvistamaan perussuomalaisten viralliselta sivuilta.

Pyry-Lii Soinio mainosti kuntavaaliehdokkuuttaan 10.02.2021 mutta 21.02.2021 hänen ehdokkuuttaan ei enää mainittu perussuomalaisten virallisilla sivuilla.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että vaikka perussuomalaisten entinen nuorisojärjestö lakkautettiin, jotkin siihen kuuluneista radikaaleimmista etnonationalisteista jatkavat yhä toimintaansa emopuolueen riveissä. Asia ei sinänsä ole mikään yllätys, sillä etnonationalismi, hierarkkinen maailmankuva ja rasismi ovat perussuomalaisen puolueen politiikan peruspilareita. Lisäksi on tärkeää muistaa, että monet Uudenmaan akselin jäsenistä ovat edelleen myös perussuomalaisten jäseniä. PS-Nuorten lakkauttamisessa oli kyse ennen kaikkea emopuolueen julkisuuskuvan vaalimisesta sekä tyylieroista ja valtataistelusta emopuolueen ja sen nuorisojärjestön välillä. Entisten nuorisojärjestön todistetusti rotukiihkoilevien jäsenten jatkaminen itse puolueessa ja sen ehdokkaina puhuu tämän tulkinnan puolesta.

Katso myös: