Varsinais-Suomen perussuomalaisilla ja muulla äärioikeistolla pitkään jatkunut tiivis suhde

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila piti puheen Kukkavirta-mielenosoituksessa vuonna 2019. Vastakkaisella rannalla patsastelleet PVL:n ja Soldiers of Odinin jäsenet tarjoavat kontekstin sille miten perussuomalaisten suhteet muuhun äärioikeistoon ovat kehittyneet.

Varis Turku esittelee tässä artikkelissa perussuomalaisten kytköksiä äärioikeistoon Turussa ja Varsinais-Suomessa. Artikkelin voi lukea paikallisena esimerkkinä siitä, miten puolue on edesauttanut ja normalisoinut rasismia ja fasismia Suomessa, varsinkin Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella .

Viime vuosien aikana on kirjoitettu runsaasti Perussuomalaisten (PS.) äärioikeistolaistumisesta sekä puolueen suhteista muuhun äärioikeistoon. Puolueen kytkökset sen ulkopuoliseen äärioikeistoon ovat aiheuttaneet konflikteja ja julkista kuohuntaa kerta toisensa perään. Tällaisia tapauksia ovat olleet esimerkiksi natsimielenosoituksissa puhuminen tai ampumaharjoituksia sisältävälle natsileirille osallistuminen. Jo vuonna 2015 oli havaittavissa, että perussuomalaisten nuorisojärjestö Perussuomalaiset Nuoret (PS-nuoret) oli radikalisoitunut entisestään. Tämän jälkeen persunuorissa vallalle pääsi niin kutsuttu etnonationalistinen siipi, joka sai vaikutusvaltaa ja näkyvyyttä, mutta aiheutti myös ongelmia ja ei-toivottua näkyvyttä puoluejohdolle

Kohusta ja konfliktista toiseen

Helmikuussa 2020 nyt jo lakkautettun perussuomalaisten nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen osallistui virolaiseen Etnofutur-fasistikonferenssiin ja julisti olevansa fasisti, mikä aiheutti suuren konfliktin emopuolueen kanssa. Samoihin aikoihin perussuomalaisiin kohdistui monenlaista ulkoista painetta, sillä peräti kahdeksan puolueen nuorisojärjestöt kieltäytyivät yhteistyöstä PS-nuorten kanssa kunnes järjestö irtaantuu fasismista ja etnonationalismista. Osa muiden puolueiden nuorisojärjestöistä on kieltäytynyt yhteistyöstä myös perussuomalaisten uuden nuorisojärjestön kanssa. Etnonationalistien kurittomuus johti osaltaan perussuomalaisten alkuperäisen nuorisojärjestön lakkauttamiseen vuoden 2020 keväällä. Puolueen ja nuorisojärjestön konfliktissa oli käytännössä kyse valtataistelusta ja perussuomalaisten sisäisen hierarkian ylläpitämisestä, sillä persujen johtohahmojen ja nuorisojärjestön etnonationalistien poliittisissa näkemyksissä ei ollut suurtakaan eroa. Myös perussuomalaisten johto puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa myöten puhuu esimerkiksi äärioikeistolaisesta väestönvaihto-salaliittoteoriasta. Tästä huolimatta nuorisojärjestön etnonationalistit eivät perustaneet emopuoluetta johtavan Halla-ahon näennäisesti salonkikelpoisemmasta ilmaisusta, vaan vetivät suorempaa linjaa puhuen muun muassa “rotujen sekoittumisen vaarasta”.

Perussuomalaisten kytkösten määrä muihin äärioikeistolaisiin vaihtelee paikkakunnittain, mutta toisinaan puolue joutuu myös suoriin konflikteihin fasistien kanssa. Keski-Suomen Jämsässä tapahtui heinäkuussa 2020 murhayritys, kun paikallinen perussuomalaisaktiivi Pekka Kataja pahoinpideltiin raa’asti sairaalakuntoon. Yhä käynnissä olevan tutkinnan epäiltyjen joukossa on ollut perussuomalaisista pois potkittu paikallispoliitikko Teemu Torssonen (joka erotettiin Katajan toimesta fanaattisten näkemystensä sekä jopa muita perussuomalaisia ahdistavan huonon käytöksensä vuoksi) ja Kansallismielisten liitouman (KL) puheenjohtajana pidätyksen aikaan toiminut Tero Ala-Tuuhonen, jonka tilalle Kansallismielisten liittouman johtajaksi valittiin pian tapauksen tultua ilmi Terhi Kiemunki. Ala-Tuuhosta ei enää epäillä murhan yrityksestä, vaan nyt epäiltynä on toinen vuonna 1979 syntynyt henkilö, joka on kirjoilla Uudellamaalla ja joka tuntee Torssosen. Tapauksen tutkintaa on lykätty helmikuun 2021 alkupuolelle ja se on parhaillaan valmistumassa. Jämsän tapaus kertoo äärioikeiston keskinäisistä riidoista, mutta myös eri toimijoiden välisestä yhteistyöstä sekä väkivaltakapasiteetista ja valmiudesta käyttää sitä. Vuoden 2021 kuntavaalien lähestyessä on hyvä tarkastella minkälaiset yhteydet puolueella on muuhun äärioikeistoon.

Varsinais-Suomen perussuomalaisten suhde äärioikeistoon

Varsinais-Suomen perussuomalaisten vahva suhde muuhun äärioikeistoon on hyvä paikallinen esimerkki laajemmasta ilmiöstä. Muutama huomautuksen saanut tai erotettu paikallispoliitikko ei muuta sitä tosiseikkaa, että jo vuosia harjoitettu oikeistopopulismi ja rasismi ovat luoneet perussuomalaisissa alustan fasisteille. Varsinais-Suomessa tämä on viime vuosina erityisesti näkynyt fasistitapahtumissa, kuten 188-Kukkavirta-mielenosoituksessa ja jo sitä ennen useissa Rajat kiinni -mielenosoituksissa. Turun seudulla on myös järjestetty viime vuosina äärioikeistolainen Awakening-konferenssi, Aamunkoitto-keskustelutilaisuus sekä useita natsikeikkoja. Turussa pidetettiin myös 2019 Suomen Sisun suurkäräjät missä turkulainen perussuomalaisten aktiivi Henri Hautamäki valittiin kyseisen uusfasistisen järjestön puheenjohtajaksi. Alle on listattu lisää esimerkkejä siitä, miten fasistinen uhka paikallistuu Turussa, miten äärioikeistolaiset järjestäytyvät yhdessä sekä miten he vaikuttavat ja verkostoituvat paikallisesti, valtakunnallisesti ja jotkut jopa kansainvälisesti. Tässä artikkelissa nostetaan enemmän esille Suomen Sisun roolia äärioikeiston vaikuttajana, kuin esimerkiksi perussuomalaisten suhteita kiellettyyn Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen (PVL)

Perussuomalaiset Turun seudulla

Turussa rasismi ja fasismi on ollut näkyvissä politiikassa jo ennen perussuomalaisten saapumista kunnolla areenalle 2010-luvulla, mutta aiemmin kyseessä olivat pienpuolueet (Vapauspuolue, Suomen Kansan Sinivalkoiset, Suomidemokraatit) tai yksittäiset toimijat kuten kohupoliitikko Olavi Mäenpää ja “valtakunnanjohtaja” Pekka Siitoin. Perussuomalaiset saivat Varsinais-Suomen kuntavaaleissa vuonna 2017 7,8% äänistä, sijoittuen vasta kuudennelle sijalle, mutta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa niukasti eniten ääniä 19,1% äänisaalilla. Turussa PS sai eduskuntavaaleissa 15,7% äänistä ja on tällä hetkellä neljänneksi suurin puolue. Perussuomalainen puolue tekee yleisestikin rasistista ja oikeistolaista politiikkaa, mutta puolueella on Varsinais-Suomessa useampia erityisen voimakkaalla rasismilla profiloituneita kansanedustajia.

Ville Tavio

Lappeenrannassa syntynyt Tavio opiskeli oikeustiedettä Turun Yliopistossa. Valmistuttuaan vuonna 2012 hän aktivoitui politiikassa ja liittyi perussuomalaisiin. Nykyään hän on erussuomalainen kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Tavio on myös Veikkaus oy:n hallintoneuvoston jäsen, Turun kaupunginvaltuuston jäsen sekä lukuisissa muissa luottamustoimissa. Hän on Trumpin kannattaja ja levittää twitterissä salaliittoteoriaa, jonka mukaan punavihreät sensuroivat sosiaalista mediaa.

Taviolla on monta rautaa tulessa ja ehkä siksi hänen tiedottajanaan äärioikeistolaisella Hommaforumilla toimii nykyään hänen eduskunta-avustajansa Tuomas Tähti. Taviolla on Hommaforumilla oma ketju, joka hän on itse aloittanut ja jota Tähti jatkaa.

Tavio halusi vähentää poliisin ”some-kyttäämistä”  vuonna 2018 ja kyseenalaisti vihapuhe-termin juridisen pohjan. Vaikka Tavio on profiloitunut kovan linjan miehenä, on hän kuitenkin poliittinen opportunisti, joka kääntää tarvittaessa nopeasti takkinsa ja on antanut hyvin ristiriitaisia kommentteja lehdistölle. Pekka Katajan murhayrityksen jälkeen Tavio väitti olevansa tietämätön Soldiers of Odinin (SOO) natsitoiminnasta (“– En tiedä tästäkään järjestöstä paljoa, en tiedä onko se edelleen toimiva järjestö”), mutta pari päivää myöhemmin hän kuitenkin puolusti SOO:ta aktiivisesti Twitterissä.

Kansan Uutiset kirjoitti, että Tavio oli heinäkuussa ensimmäisten joukossa väittämässä, että Katajan pahoinpitelijät olivat ”ulkomaalaisia” mutta poisti twiitinsä nopeasti kun kävi ilmi, että kiinniotetut epäillyt olivatkin valkoisia ja äärioikeistolaisia. Tavio on myös sanonut ettei tunne Kansallismielisten liittoumaa, mutta teki kuitenkin jo lokakuussa 2018 yhdessä Laura Huhtasaaren kanssa eduskuntakyselyn ”globaalista massamaahanmuuttosopimuksesta”, joka perustui KL:n alulle panemaan addressiin. 

Ville Tavio ja Toni Jalonen markkinoilla vuonna 2019. Helmikuussa 2020 Jalonen julistautui fasistiksi ja osin tästä sekä kauemmin jatkuneen konfliktin takia perussuomalaisen nuorisojärjestö lakkautettiin. Jalosella on päällä fasistisen Sarastus-verkkolehden paita.

Tuomas Tähti

Tuomas Tähti otsikoissa vuonna 2017

Turkulainen PS-poliitikko ja diplomi-insinööri Tuomas Tähti on toiminut Turun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana ja on toiminut Ville Tavion vaalikampanjapäälikkönä sekä eduskunta-avustajana vuodesta 2015 lähtien. Tähti on myös Espoon Perussuomalaiset ry:n vuoden 2020 toiminnantarkastaja ja Uudenmaan Perussuomalaiset Nuoret ry:n vuosien 2018–2020 toiminnantarkastaja. Hän on kirjoittanut omakustannekirjan Nationalistin henkinen horisontti (2019), missä hän muun muassa levittää väestönvaihto-salaliittoteoriaa ja kertoo osallistuneensa tapaamisiin suomensisulaisten ja kansallissosialistien kanssa. Tähti kertoi Iltalehdelle 2018 aikeistaan osallistua Awakening-fasistikonferenssiin Helsingissä.

Tähti muun muassa tuki Suomen Sisun nykyistä puheenjohtaja Henri Hautamäkeä kun tämä asettui ehdolle Perussuomalaisten Nuorten hallituksen jäseneksi vuonna 2015 ja puhui tämän puolesta asiasta päättäneessä kokouksessa. Kotisivullaan hän on haastatellut ihannoivaan sävyyn pitkän linjan äärioikeistolaisia toimijoita. Tähti asuu nykyään Espoossa ja on siellä myös ehdokkaana kevään 2021 kuntavaaleissa.

Henri Hautamäki

Henri Hautamäki on perussuomalainen poliitikko ja Turun kaupungin nuorisolautakunnan varajäsen, monikulttuurisuusneuvoston jäsen sekä Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) valtuuskunnan jäsen. Henri Hautamäen näkyvin rooli politiikassa on tällä hetkellä toimia Suomen Sisun puheenjohtajana, tehtävä johon hänet valittiin järjestön “käräjillä” eli syyskokouksessa Turussa 2. marraskuusta 2019. Hautamäki kertoi kampanjavideossa, että hän haluaisi olla “järjestön kovat kasvot, jotka toimivat huolimatta yhteiskunnan paineesta pyyteettömästi kansallismielisen asian puolesta.” Suomen Sisun toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin samana vuonna naisia vihaava pseudointellektuelli Timo Hännikäinen.

Toni Jalonen iloitsee hyvän ystävänsä Henri Hautamäen puolesta tämän tultua valituksi Suomen Sisun puheenjohtajaksi
Hautamäki patsastelee AR-10-kiväärin kanssa. Kuva julkaistu 31.5.2020 Suomen Sisun twitter-tilillä.

Hautamäki ihannoi aseita ja sotaa ja kannattaa omien sanojensa mukaan “militarismia”. Hän on usein julkaissut kuvia itsestään ampuma-aseiden kanssa someen, oli kyseessä sitten aito ase, museokappale tai ilmakivääri. Hän seuraa aktiivisesti nykyisiä sotakonflikteja, ja on myös esimerkiksi kommentoinut ja jakanut paljon tietoa Ukrainan konfliktista, ja pitää Ukrainan puolta Venäjää vastaan.

Suomen Sisun perussuomalaisia jäseniä ja PVL:n uusnatseja Eugen Schaumanin haudalla Porvoossa kesällä 2015.
Henri Hautamäki ja Suomen Sisu Schaumanin haudalla vuonna 2020, edelläkävijä Olli Immosen tapaan. Kansanedustajana jo tuolloin toimineen Immonen poseeraaminen PVL:n aktiivien kanssa sai vuonna 2015 aikaseksi kohun, kun Perussuomalaisten, Suomen Sisun ja PVL:n yhteydet konkretisoituivat ryhmäkuvassa. Vuonna 2020 kuvassa näkyi Hautamäen lisäksi muun muassa Toni Jalonen ja Kristian Viding.

“Kunniakäynnit” Schaumanin haudalla ovat muodostuneet Suomen Sisulle perinteeksi, ja Suomen Sisun poikkeuksellisesti kokoomuslainen Uudenmaan piiripäällikkö Kristian Viding kommentoi vuoden 2020 puheessa aiempia kohuja. Suomen äärioikeistolle Bobrikovin poliittinen murha on esimerkki radikaalin nationalistinuhrauksista itsenäisyyden vuoksi, ja Schaumanin idolisointi on heille tärkeää. Nykypäivän Suomessa tämä narratiivi on myös haastettu, ja monet (mukaanlukien Schaumanin sukulainen Ida Schauman ovat kritisoineet äärioikestoa tästä.

Myös vuonna 2019 Suomen Sisu kävi Schaumanin haudalla. Samana päivänä jo tuolloin toimintakiellossa ollut PVL kävi haudalla Kohti Vapautta-peitenimellä esiintyen. Kohti Vapautta-sivuilla näkyi ryhmäkuvien lisäksi Suomen Sisun jättämä hautaseppele, vaikka yhteiskuvia Sisun kanssa ei vuoden 2015 jälkeen ole otettukaan.

Hautamäen oli tarkoitus olla puhujana lokakuussa 2020 järjestetyssä Awakening-konferenssissa. Konferenssin teema oli Nova Europa (“Uusi Eurooppa”), mutta koronan takia konferenssia siirrettiin kaksi kertaa ja uutta päivämäärää ei ole annettu. Tapahtuman pääjärjestäjiin kuuluu Tuukka Kuru, josta olemme kirjoittaneet aikaisemmin. Hautamäen ja Kurun aatemaailmat ovat hyvin samanlaisia ja he ovat tehneet paljon yhteistyötä vuosien varrella, niin Suomen Sisussa kuin muuallakin. Tästä ote Kurun tekemästä haastattelusta Hautamäen kanssa vuonna 2019:

3. Sisun lisäksi olet myös Perussuomalaisen puolueen ja sen nuorisojärjestön toiminnassa aktiivisesti mukana. Miten kuvailisit näiden kolmen eri järjestön keskinäisiä suhteita ja miten niitä tulisi mielestäsi kehittää tulevaisuudessa? Mikä näistä järjestöistä on mielestäsi tärkein yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamisessa?

Nimellisesti Suomen Sisu vaikuttaa mm. lobbaamalla mainituissa kahdessa muussa järjestössä, mutta nämä kaksi muuta eivät Sisussa. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa, vaan kaikki suhteet ovat vastavuoroisia, jolloin niiden yksilöiden painotukset, jotka kuuluvat useampaan järjestöön saattavat vaihdella siinä mitä tahoa he suosivat. Suomen Sisun toiminta liittyen Perussuomalaisiin on perustunut lähinnä onnistuneeseen yritykseen saada valituksi Sisun jäseniä kansanedustajiksi Perussuomalaisten listoilta. Tämä on sinänsä hyvä strategia, mutta se ei saa olla järjestön ainoa tapa vaikuttaa, eikä välttämättä edes pääasiallinen.

Suhteet Perussuomalaisiin ja Perussuomalaisiin Nuoriin on syytä pitää hyvänä, mutta on muistettava, ettei Sisu ole puoluepoliittisesti sitoutunut, ja että kaikkien panosten pelaaminen samoihin organisaatioihin ei välttämättä ole poliittisesti kestävää. Lyhyellä aikavälillä näen PS:n ottavan näistä kolmesta järjestöstä suurimman roolin muutokseen pyrkimisessä, mutta pitkällä aikavälillä näen Sisun roolin merkittävimpänä.

Hautamäen rasismi, sotaihannointi, aseiden romantisointi, Bobrikovin poliittisen murhan ylistäminen sekä jäsenyys perussuomalaisissa ja Suomen Sisussa on vain yksi esimerkki siitä, miten äärioikeistolainen ajattelu, puheet sekä kuvaviestintä ovat lisääntyneet Suomessa viimeisten vuosien aikana. Kuten USA:ssa, myös Suomessa antifasistit ovat vuosien ajan varoittaneet siitä, mitä seuraa kun fasisteille antaa tilaa toimia. Vaikka perussuomalaiset puolueena sanoo toimivansa parlamentaarisesti ja rauhanomaisesti, toimivat kuitenkin monet heidän jäsenistään fasistisissa järjestöissä kuten Suomen Sisu.

Hautamäki julkaisi kesällä 2020 Suomen Sisun sivuilla suoran rasistisen manifestin nimeltä “Puheenjohtajalta: Totaalista kulttuurisotaa” missä hän puolustaa “valkoista länsimaista kulttuuria”. Tekstin sotainen otsikko sekä sisältö oli aggressiivisesti kirjoitettu, ja ei liene epäselvää mikä on tekstin tarkoitus. Hän kirjoittaa:

Koska BLM-liikkeelle ja sitä hyväksikäyttäville (kulttuuri)marxisteille ei riitä mikään muu kuin aikaisemman järjestyksen tuhoaminen, muodostaa se vääjäämättä uhan elämäntavallemme, eikä sitä pidä suvaita hetkeäkään.

Samalla Hautamäki vaatii myös antidemokraattisia toimia kuten vapaan tieteen kieltämistä, puhdistuksia koulumaailmassa ja karkotuksia: 

Yliopistot ja koulujärjestelmät on puhdistettava epäkansallisesta vaikutuksesta, media on laitettava palvelemaan kansallisia tarkoitusperiä ja valtiollisten instituutioiden toimintatavat päivitettävä. Tämän jälkeen seuraava askel on aikaisempien sosiaalisten hierarkioiden korjaaminen, uusien rakentaminen sekä monikulttuurisuuskehityksen purkaminen ja siirtyminen kotouttamisesta kotiutuksiin.

Hautamäen kirjoitus tuli sen jälkeen kun Black Lives Matter -liike oli rantautunut myös Suomeen missä tuhansia mustia, ruskeita ja myös valkoisia (varsinkin nuoria) osoitti mieltään Yhdysvalloissa mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan sekä samalla myös rasismia vastaan Suomessa. On huomionarvoista, että tutkimuksien mukaan Suomi oli Euroopan rasistisin maa tummaihoisia kohtaan vuonna 2018. Hautamäen roolia Suomen Sisun puheenjohtajana tai perussuomalaisena politikkona ei tulisi väheksyä, kun hän kirjoittaa suoria vaatimuksia “kulttuurisotaan”.

Hautamäki treenaa muun muassa Big Boy Barbell Club-kuntosalilla Turun Itäharjulla ja työskentelee erityishoitopiirissä, tiettävästi hoiva-avustajana KTO:lla, Toimintakeskus Apajassa, Saippua Centerissä. Mikä on työnantajan suhtautuminen työntekijän asemaan järjestäytyneen äärioikeiston johtohahmona, hänen aseharrastukseensa sekä aatemaailmaan? 

Apajan toimintakeskus

Artturinkatu 2 E 41, 20200 Turku

apaja@kto-vs.fi

(Lassi) Vilhelm Junnila:

Vilhelm Junnila oli puhujana äärioikeistolaisessa Kukkavirta-mielenosoituksessa 18.8.2019, mihin osallistui Kansallismielisten liittoutuman muodostavat PVL, SOO ja muita ihmisiä Suomen äärioikeistopiireistä. Taustalla näkyy SOO:n ja PVL:n jäseniä turvamiehinä.

Vilhelm Junnila on ensimmäisen kauden kansanedustaja, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja sekä valtiovarainvaliokunnan jäsen. Junnila on myös Naantalin kaupunginvaltuuston jäsen. Junnila on tämän lisäksi Naantalin Matkailu Oy:n hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2017 alkaen sekä Naantalin Musiikkijuhlasäätiön hallituksen jäsen vuodesta 2018 lähtien.

Vuonna 2015 Vilhelm Junnilan vaalitilaisuuden vieraana oli ruotsidemokraatti Kent Ekeroth, joka on tunnettu  Tukholmassa vuonna 2010 tapahtuneesta “rautaputkikohusta”, kun hän ja kaksi muuta ruotsidemokraattia uhkasivat humalassa rautaputkilla kurdilaista koomikkoa Soran Ismailia. 

Junnila oli puhujana vuoden 2019 188 Kukkavirta-mielenosoituksessa ja sanoi, että oli “paikalla vain puhujavieraana, eikä hänellä ole mitään tekemistä järjestäjien kanssa.” Perussuomalaisten pu­heen­joh­ta­ja Jus­si Hal­la-aho ker­toi STT:lle hy­väk­sy­vän­sä asi­an:

– Kan­sa­ne­dus­ta­ja Jun­ni­la on siel­lä edus­ta­mas­sa lä­hin­nä omaa it­se­ään. Mi­nun mie­les­tä­ni on ai­ka su­rul­lis­ta, et­tä Tu­run kau­pun­ki tai val­ti­o­val­ta ei­vät mil­lään ta­val­la ha­lua no­tee­ra­ta is­la­mi­lai­sen ter­ro­ris­min uh­rien muis­to­päi­vää. Sii­nä mie­les­sä pi­dän ihan hy­vä­nä, et­tä Jun­ni­la käy pi­tä­mäs­sä pu­heen­vuo­ron siel­lä.

Halla-ahon ja Junnilan väitteet ovat kuitenkin älyllisesti epärehellisiä ottaen huomioon miten usein puoluen aktiivit tekevät yhteistyötä muiden äärioikeistolaisten tahojen kanssa. Perussuomalaisten “tietämättömyys” ja välinpitämättömyys fasistien suhteen alkoi Timo Soinin puheenjohtajakaudella ja prosessi on kiihtynyt Halla-ahon puheenjohtajuuden myötä vuoden 2017 jälkeen. Vuodesta 2017 Halla-aho on sallinnut rasistien ja fasistien toimia puolueessa yhä avoimemmin, vaikka toisinaan puuttuukin eturistiriitoihin, kuten puolueen nuorisojärjestön etnonationalistisen siiven tapauksessa

On syytä muistaa, että Halla-ahon Scripta-blogi oli siinä määrin kuuluisa äärioikeistopiireissä jo kymmenen vuotta sitten, että norjalainen massamurhaaja Anders Behring Breivik viittasi siihen hänen manifestissaan. Junnila on toki tietoinen, kuten kaikki kansanedustajat ja poliitikot, että esiintyminen poliittisessa tapahtumassa ei ole yksityiselämän asia, eikä sellaisessa voi esiintyä puolueestaan irrallisena. Sen sijaan tämä legitimoi vaarallisten fasistiliikkeiden tilaisuuksia, jossa äärioikeiston toimijat verkostoituvat keskenään.

Vuonna 2018 puhujana oli Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäälikkö ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Mauri Peltokangas. Vuosina 2018 ja 2019 puhujina oli siis näkyviä perussuomalaispoliitikkoja, mikä antoi paljon legitimiteettiä ja näkyvyyttä äärioikeistotapahtumalle. Vuonna 2020 perussuomalaiset eivät olleet näkyvästi mukana 188-mielenosoituksessa, mutta järjestivät sen sijaan oman muistotapahtuman, mihin osallistui vaivaiset toistakymmentä henkilöä. 

Ritva “Kike Elomaa

Kike Elomaa on röntgenhoitaja, kehonrakentaja ja laulaja joka on vuodesta 2011 lähtien toiminut perussuomalaisten kansanedustajana Varsinais-Suomesta. Vuonna 2003 Turun hovioikeus tuomitsi Elomaan 1 140 euron sakkorangaistukseen kahdesta rekisterimerkintärikoksesta mieheensä Kimmo Elomaahan liittyvässä useita talousrikoksia sisältävän jutun yhteydessä.

Kike Elomaa ja (Turun Perussuomalaisten ry:n puheenjohtaja) Jyrki Åland osallistuivat vuonna 2018 188-Kukkavirta-mielenosoitukseen, jolloin PVL oli näkyvästi mukana, mutta väitti silloin ettei tunne järjestäjätahoa. Kun syyskuussa 2020 kävi ilmi, että järjestäjinä toimineet Kansallismielisten liittouman puheenjohtaja Ala-Tuuhonen ja entinen perussuomalainen poliitikko Teemu Torssonen vangittiin epäiltynä Pekka Katajan murhayrityksestä, Elomaa näki tarpeellista kääntää takkinsa ja väitti medialle olleensa Tuomiokirkontorilla vain sattumalta vuoden 2018 Kukkavirran aikaan.

Elomaalle on tyypillistä väittää, ettei hän oikein tiedä missä seurassa liikkuu tai mitä hänen lähipiirinsä tekee. Hän on aiemmin väittänyt olevansa tietämätön muun muassa miehensä talousrikoksista ja tämän Cannonball MC -liivijengin jäsenyydestä. 

Perussuomalaiset Jarmo Lindqvist (vas.), Kike Elomaa ja Jyrki Åland vuonna 2018 Turun natsimarssia seuraamassa. Kukkavirta-mielenosoituksen järjestämiseen osallistui PVL sekä muita natseja Suomesta ja Ruotsista.

Jyrki Åland

Jyrki Åland on Turun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja joutui otsikoihin vuoden 2021 alussa sanottuaan että “koronapuhdistus” tekisi Turun Varissuon lähiölle “ihan pelkkää hyvää”. Åland ei tästä syystä hakenut jatkokautta Varsinais-Suomen piirin puheenjohtajana, mutta hänen jatkonsa Turun paikallisyhdistyksen puheenjohtajana on yhä auki.

Åland on profiloinut muslimivastaisena etenkin Turun puukotustragedian jälkeen ja osallistui äärioikeistolaiseen Kansallismielisten liittouman järjestämään 188-mielenosoitukseen vuosina 2018 ja 2019. Olemme kirjoittaneet Jyrki Ålandista myös vuonna 2018 artikkelissamme 188-mielenosoituksen järjestäjistä: 

PVL:n lisäksi 188-mielenosoitukseen tulee osallistumaan SOO:n ja FDL:n jäseniä. Koska PVL:llä tai KL:lla ei ole juuri ydinjäseniä Turussa vaikuttaa siltä, että lauantain molemmat äärioikeiston mielenosoitukset ovat pääasiallisesti muiden kuin turkulaisten järjestämiä. 188-Kukkavirran mediatiedotteen on lähettänyt tamperelainen Terhi Kiemunki ja tapahtumassa puhuu kaustislainen kunnallispoliitikko, perussuomalaisten Mauri Peltokangas. Turun Perussuomalaiset ry:llä vaikuttaa myös olevan läheinen suhde 188-kulkueeseen, sillä Turun Perussuomalaisten hallituksen jäsen Jyrki Åland ja perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana ollut Jarmo Lindqvist esiintyvät yhdessä Peltokankaan kanssa videolla, jota Lindqvist itse jakoi 188-mielenosoituksen tapahtumaseinälle. Perussuomalaiset olivatkin ainoa turkulainen valtuustoryhmä, joka ei allekirjoittanut kaikkien muiden puolueiden tekemää, PVL:n natsimielenosoitusta paheksuvaa yhteiskannanottoa.

Jyrki Åland (oikealla) poseeraa 19.4 2019 Turussa italialaisen Lega-puolueen lipun kanssa. Lega (aikaisemmin nimeltään Lega Nord) on italialainen äärioikeistolaspuolue, joka on muun muassa omaksunut valeuutisten tuottamisen ja tehnyt yhteistyötä Steve Bannonin kanssa luodakseen äärioikeistolaisen populistisen liikkeen Eurooppaan. Puolue on hyvin rasistinen. 
Åland näyttää ok-käsimerkin 188 Kukkavirta-mielenosoituksessa vuonna 2018. Perinteinen käsimerkki on tullut äärioikeiston symboliksi viime vuosien aikana, muodostaen kirjaimet WP, “white power” (valkoinen valta).

Linus Linsén

Linus Linsén (keskellä) lipunkantaja Kukkavirta-mielenosoituksessa Turussa 16.8 2020. Taustalla näkyvät PVL:n Petri Nordman (punainen paita, musta kasvomaski) sekä etnonationalisti Iisak Selin (lipunkantaja oikealla).
Linus Linsén Aamunkoitto-konferenssilla Varsinais-Suomessa 7.3 2020. Vasemmalta oikealle: Pauli Kaila (Ukonvasama, entinen PVL), Linus Linsén, Tuukka Kuru (Suomen Sisu), Tiina Wiik (Suomen Sisu, Radio Monokulttuuri), Toni Jalonen (ex-PS-nuoret, Suomen Sisu) ja Toni Saarinen.

Linus Linsén on Suomen Sisun Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtaja ja opiskelee nykyään Turun yliopistossa. Linsén ja Henri Hautamäki kuuluivat Perussuomalaisten nuorten ry:n hallitukseen vuonna 2020 kun järjestö lakkautettiin ja ovat jatkaneet yhteistyötä sekä Suomen Sisussa että fasistikonferenssien järjestäjinä. Linus Linsén jatkaa yhteistyötä muiden poispotkittujen persunuorten kanssa Uudenmaan akseli -ryhmässä ja on ehdolla Turun Perussuomalaisten listalla kunnallisvaaleissa keväällä 2021. Linsén on siis edelleen Perussuomalainen puoluen jäsen.

Linus Linsénin twitter-tili. “Gas the bikes, race car now!” on esimerkki “koirapillin” käytöstä poliitikassa, jolla on suurelle yleisölle eri merkitys kuin sen varsinaiselle kohderyhmälle. Tämä teksti ei käsittele autokilpailuja, vaan sen tarkoitus on kertoa samanmielisille: Gas the kikes (juutalaiset), race war now! (Kaasuttakaa juutalaiset, rotusota nyt!).
“Meidän Paavo?” Linsén jakaa twitterissa kuvakaappauksen Paavo Arhinmäen twiitistä, joka oli saanut kuvakaappauksen ottamishetkellä 14 uudelleentwiittausta ja 88 tykkäystä. 14/88 on natsien suosima numerologinen ilmaus, jossa 14 viittaa uusnatsien iskulauseeseen “We must secure the existence of our people and a future for white children”, käännettynä “Meidän tulee varmistaa kansamme olemassaolo ja valkoisten lastemme tulevaisuus”, ja 88 viittaa taas natsien kielenkäytössä Heil Hitler -iskulauseeseen.

Perussuomalaisen puolueen ulkopuolella toimivat

Varsinais-Suomessa ja varsinkin Turussa toimii tällä hetkellä entisiä ja nykyisiä perussuomalaisia, jonka kuuluvat aiemmin mainitun etnonationalistisiipeen. Moni heistä kuuluu samanaikaisesti myös Suomen Sisuun tai sen lähipiiriin, ja monet heistä tekevät fasistiliikkeen pienuuden takia keskenään yhteistyötä useammissa järjestöissä.

Toni Mikael Saarinen 

Aamunkoitto-tapahtumaa 7.3 2020 juonsi “NATIONAL SOCIALIST” eli kansallissosialisti-paidassa Toni Saarinen, PS-nuorten entinen pääsihteeri ja Perussuomalaisten jäsen. Saarinen oli kevällä 2020 vielä Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsen, mutta menetti luottamustehtävänsä kohun jälkeen.

Toni Saarinen on ollut aktiivinen Perussuomalaisten “etnopiirissä” muutaman vuoden ajan ja osallistui jo vuonna 2018 Etnofutur-konferenssiin Virossa yhdessä Tuukka Kurun kanssa, jolloin hän oli Perussuomalaisten Nuorten edustajiston puheenjohtaja ja Turun Perussuomalaisten Nuorten rahastonhoitaja. Saarinen toimi juontajana äärioikeistolaisessa Aamunkoitto-tapahtumassa Varsinais-Suomessa 7. maaliskuuta 2020. Saarinen oli Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsen, kunnes hänet korvattiin natsikohun vuoksi, ja on viime aikoina enimmäkseen postannut rasistisia RAC-biisejä ja homofobista natsipropagandaa some-tileillään.

Toni Saarinen käyttää profiilinkuvana PVL:n levittämää “Jammu-setä” tarraa, jonka tarkoitus on yrittää luoda mielikuvaa siitä, että pedofilia olisi hyväksytty HLBTIQ-liikkeessä.
Toni Saarinen on postannut lähinnä homofobisia kuvia Facebookissa tänä vuonna.

Rikhard “Riku” Hautala

Rikhard “Riku” Hautala on turkulainen vanhemman sukupolven fasisti, joka on mukana Suomen Sisussa. Hautala on myös yksi Sarastus-verkkolehden perustajista.

Hautala on ollut mukana useammissa fasistiprojektissa ja on viime aikoina toiminut mentorina nuoremmalle sukupolvelle, kuten Suomen Sisun nuorisoryhmälle Uudenmaan akseli. Hautala viihtyy hyvin toisen vanhan turkulaisnatsin ja Sarastus-kollega Rami Leskisen seurassa, ja kaksikko viettää usein aikaa muun muassa Daily News -pubissa Yliopistonkadulla.

Riku Hautala uhkailee netissä.
Riku Hautala (vasemmalla) kaitsemassa Suomen Sisun nuoria jäseniä pulkkamäessä Espoon Westendissä 12.1.2021. Muut kuvassa olevat ovat Uudenmaan akseli -ryhmän jäseniä.

Tässä jutussa ei ole mainittu natsimusiikkialakultturia edustavaa Ukonvasama-kollektiivia sen enempää, vaikka se toimiikin Turun seudulla. Viime aikoina epäaktiivisemmin toiminutta Ukonvasamaa pyörittävät enimmäkseen Pauli Kaila ja Teemu Karhu, joista olemme kirjoittaneet aikaisemmin. Kaila on ollut puhujana Aamunkoitto-keskustelutilaisuudessa muiden natsien ja perussuomalaisten kanssa sekä järjesti viime kesänä natsitapahtuman Aurassa. Tästä jutusta jäi pois myös nykyään Raumalla asuva Tuukka Kuru, vaikka hänet onkin nähty usein turkulaisen äärioikeiston piireissä.

Vasemmalta oikealle eturivissä Tero Ala-Tuuhonen, Terhi Kiemunki ja Tuukka Kuru johdattavat äärioikeiston 188-mielenosoitusta.

Turussa on järjestetty vuodesta 2018 lähtien pääasiassa muunpaikkakuntalaisten natsien toimesta 188-mielenosoitusta. Kutistuvan natsimarssin agendan kaunistelua ei enää koettu tarpeellisena, joten vuonna 2021 sen nimeksi tuli yhdysvalloista lainattu uusnatsien iskulause “White lives matter”. Yhdysvaltalaisesta äärioikeistosta otetut vaikutteet näkyivät näin myös Turussa. 

Antifasistisen järjästäytymisen tärkeys

Perussuomalaisen puolueen aktiivit tekevät jatkuvasti yhteistyötä muiden äärioikeistolaisten kanssa ja toimivat samanaikaisesti Suomen Sisussa, Kansallismielisten liittoumassa tai muissa fasistijärjestöissä, sekä tekevät yhteistyöstä tai esiintyvät samoissa tapahtumissa kielletyn natsijärjestön PVL:n jäsenten kanssa. Olemme tässä jutussa esitelleet fasisteja ja rasisteja Varsinais-Suomesta ja miten he vapaasti toimivat perussuomalaisten puolueessa ja sen ympärillä. Osa perussuomalaisten nuorista jatkaa edelleen toimintaa perussuomalaisissa tai heitä lähellä vielä senkin jälkeen kun entinen nuorisojärjestö on lakkautettu. Perussuomalaiset ovat puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla valtavirtaistaneet rasismia ja fasismia entistä voimakkaammin ja olleet mukana normalisoimassa äärioikeistolaisia mielipiteitä koko Suomessa. 

Tämä prosessi jatkuu koko ajan Turussa ja Varsinais-Suomessa, jos siihen ei määrätietoisesti puututa. Keväällä 2021 järjestettävät kuntavaalit ovat ajankohtainen esimerkki tästä, sillä Turun perussuomalaisten ehdokaslistalta löytyvät muun muassa tässä jutussa mainitut Linus Linsén, Henri Hautamäki ja Ville Tavio.

Turkulaiset ovat viime vuosina vahvasti näyttäneet, esimerkkiksi Turku Ilman Natseja-mielenosoituksissa ja monenlaisessa solidarisuustoiminassa, että kaupunki on antifasistinen. Yhteisössä on voimaa, mutta tehtävää on edelleen paljon.

Nyt on tärkeää järjestäytyä fasismia vastaan niin työpaikalla, koulussa, , perhe- ja ystäväpiirissä, kadulla ja kaikkialla muualla. Fasismin ja rasismin kasvu Suomessa on jatkunut liian pitkään, ja meidän tulee vastustaa sitä jokaisella tasolla. Tulevaisuuden toivo löytyy antifasismin, antikapitalismin ja feminismin kautta! 

Kiinnostaako antifasistinen toiminta tai onko sinulla vinkkejä äärioikeiston toimminnasta Turun seudulla? Ota yhteys meille: varisturku@riseup.net.

Lue myös muita Varsinais-Suomea koskevia juttuja: