Garmin vuosikatsaus Ruotsista: Pandemia mursi natsiaktivismin

Suom huom. tässä tekstissä luodaan katsaus Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tilaan Ruotsissa vuoden 2020 jälkeen. Kirjoitus on julkaistu alunperin antifasistisen tutkimuskollektiivi Garmin sivuilla ruotsiksi 16. tammikuuta 2020. Suomennoksessa on hyödynnetty tekstistä muualla julkaistua englanninnosta.

Poikkeuksellinen pandemiavuosi 2020 on nyt ohi ja haluamme luoda katsauksen Ruotsin väkivaltaisimman natsiryhmän Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (Nordiska motståndsrörelsen) tilanteeseen. COVID-19 on luonnollisesti vaikuttanut äärioikeistoon samoin kuin kaikkiin muihinkin puolueisiin ja poliittisiin organisaatioihin.

Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) jakaantui vuonna 2019 (olemme kirjoittaneet asiasta enemmän täällä, suom. huom. katso myös tämä artikkeli suomeksi). Vuodesta 2019 tulikin hukkaan heitetty vuosi PVL:lle, ja järjestön toiminta ei kääntynyt nousuun pandemiavuotenakaan. Toiminta jatkui laskusuhdanteisena. Järjestön oli peruttava heidän vuosittain järjestämänsä vappupäivän mielenosoitus, joka oli ollut määrä järjestää Upsalassa. PVL oli tästä luultavasti helpottunut, sillä he nykytilassaan olivat houkutelleet aiempaa vähemmän osallistujia ja tapahtuma olisi tuskin ollut heidän toivomansa voimannäyte. Toiminnan supistuminen näkyy myös jäsenten jatkuvassa vähentymisessä. Aktivistiraporttien määrä on vähentynyt huomattavasti ja vuoden 2020 päättyessä niitä oli koko maassa alle 1500. Järjestö ei ole tehnyt näin vähän raportteja sitten vuoden 2014. PVL:n sisällä ja järjestön jättäneiden jäsenten keskuudessa on kritisoitu PVL:n strategiaa laskea heidän korkeita vaatimuksiaan uusien jäsenten hyväksymiselle. Kriitikoiden mielestä uudet “surkeammat” jäsenet ovat heikentäneet PVL:n kuvaa “eliittiorganisaationa”. PVL menettää edelleen jäseniään siitä vuoden 2020 aikana irtaantuneelle ryhmälle nimeltä Nordisk Styrka (suom. Pohjolan Voima) ja järjestön 1. paikallisryhmässä (ruots. Näste 1, suora käännös suomeksi Pesä 1) (Tukholma, Upsala, Gotlanti) ja 6. paikallisryhmässä (Pohjoispohja, Länsipohja) on enää muutamia jäseniä jäljellä, kun nuoret jäsenet vaihtoivat toiseen järjestöön.

Aiempaan tapaansa PVL on vastoinkäymisiä kohdatessaan käpertynyt sisäänpäin lujittaen järjestöään omaksi suljetuksi maailmakseen, jonka piirissä jäsenet voivat viettää koko elämänsä, kasvattaen lahkolaisia piirteitä. Järjestön vuosittain pitämässä sisäisessä tapaamisessa järjestettiin useita elämäntapoihin liittyviä rituaaleja: Paikallisryhmän 8. (Södermanlanti, Västmanland, Itä-Götanmaa) ryhmänjohtaja suoritti uskonnollisen kasteen järjestön jäsenten lapsille ja Pär Öberg pitämässä puheessa kannustettiin PVL:n jäseniä pitämään enemmän omia häitä, kastajaisia ja hautajaisia.

Tammikuussa 2019 PVL muotoili tavoitteensa tulevalle viidelle vuodelle. Yksi tavoitteista oli: “Viiden vuoden kuluessa meillä on omalla nimellämme ainakin yksi vaaleilla valittu edustaja kunnanvaltuustossa, maakuntatasolla, parlamentissa tai EU-parlamentissa.” Tästä syystä PVL osallistuu todennäköisesti vuoden 2022 vaaleihin. Tämä strategia on kuitenkin kiistelty, sillä useat järjestön jättäneistä jäsenistä uskovat vaalipanostuksen olleen merkittävä syy järjestön jakautumiselle vuonna 2019, sen jälkeen kun niin monta keskeistä aktivistia oli polttanut itsensä loppuun vuoden 2018 vaalikampanjointia tehdessä. Jos PVL ei lähtisi ehdolle vuonna 2022, se osoittaisi loikkareiden olleen oikeassa. Jos he puolestaan päättävät kampanjoida vuonna 2022, he ottavat riskin vielä pienemmän äänisaaliin saamisessa [PVL sai vuoden 2018 parlamenttivaaleissa ainoastaan 2106 ääntä, 0,03% kaikista annetuista äänistä] ja siten uudelleen epäonnistumisessa. Seuraaviin vaaleihin on alle kaksi vuotta aikaa ja jos he aikovat valmistella vaalikampanjaa rauhassa, heiltä alkaa loppumaan aika kesken. Tilannetta voi verrata Ruotsalaisten puolueeseen (ruot. Svenskarnas Parti, SVP), joka perustettiin pari vuotta ennen vuoden 2010 vaaleja ja joka voitti yhden kunnallisvaltuuston paikan (jonka he menettivät myöhemmin kun vaaleista Ruotsissa vastaava verovirasto ei hyväksynyt johtajan rekisteröimää osoitetta). SVP laitoi tämän jälkeen kaiken vuoden 2014 vaalien varaan, mutta epäonnistui vaalivoittojen saamisessa ja hajosi puoli vuotta vaalien jälkeen. Tekemällä puolivillaisen vaalikampanjan PVL ottaa suuren riskin, joka voi – kuten kävi SVP:n tapauksessa – aiheuttaa järjestölle korjaamatonta vahinkoa.

Vuoden 2020 lopussa PVL järjesti tapahtuman, jonka he nimittivät Järjestöpäiviksi (ruot. Organisationsdagarna). Järjestöpäivien aikana johto pisti uusiksi lähes kaikkien paikallisryhmien (Näste) paikallisen johtorakenteen ja nimitti useille paikallisryhmille uudet ryhmänjohtajat. Tilannetta voi tulkita niin, että PVL:n johto oli tyytymätön vuoden aikana tapahtuneeseen kehitykseen ja pyrki uudelleenorganisoinnilla kääntämään negatiivisen kehityksen ympäri.

Viime vuoden aikana PVL perusti järjestölleen oman verkkosivun tarkoituksenaan irrottaa järjestön piirissä tehtävä aktivismi Nordfront-sivusta, joka keskittyisi uutisointiin. Heidän pyrkimyksenään on antaa mielikuva, jossa Nordfront näyttäytyy itsenäisenä kansallissosialistisena sivustona, ei pelkkänä PVL:n propagandakanavana (suom. huom. tämä siirto tuo mieleen Suomen PVL:n kieltämisen pelossa perustaman “itsenäisen” Partisaani-natsisivuston).

Eteläisimmässä Ruotsissa sijaitsevassa Skånessa paikalliryhmä 3. ytimen muodostavat kaaderit saivat tuomiot suuresta määrästä pahoinpitelyjä Lundissa kesäkuussa 2019 sattuneen tappelun jälkeen.

Koska PVL:n perusaktivismi on vähentynyt jo usean vuoden ajan on selvää, että natsit yrittävät löytää uusia tapoja saada huomiota ja sanomansa julki, vaikkakin aiempaa pienemmällä väkimäärällä. He suorittavat yöllisiä tekoja laittamalla kylttejä sellaisten ihmisten asuintalojen ulkopuolelle, joita he itse nimittävät pedofiileiksi, jättävät banderolleja ja hyökkäävät juutalaisia vastaan – mitä vain saadakseen median kirjoittamaan tekemisistään. Median huomion puuttuminen työntää PVL:ää tekemään yhä vaikuttavampia ja äärimmäisempiä tekoja, jotta he saisivat huomiota.

Toista natsijärjestöä Nordisk Styrkaa, joka irtaantui PVL:stä, on hädin tuskin nähty vuoden 2020 aikana. Edellisen vuoden lopussa he aloittivat kaksi podcastia, mutta toukokuun 2020 jälkeen uusia jaksoja ei ole julkaistu. Järjestö osti talon syyskuussa 2019 ja alkoi remontoimaan sitä. Aktivisti jonka nimiin talon omistajuus laitettiin pidätettiin maaliskuussa epäiltynä törkeästä pahoinpitelystä. Hän sai 22. joulukuuta uudet syytteet, jotka koskivat joulukuussa 2019 tehtyä törkeää pahoinpitelyä. Muuten NS on keskittynyt pitämään itsepuolustustreenejä Tukholman seudulla.

NS on keskittynyt jäsentensä treenaamiseen vuonna 2020.

Vuonna 2019 tapahtuneessa jakaantumisessa osa nuorista jäsenistä päätti pysyä PVL:ssä, mutta sittemmin keväällä 2020 loikkasivat NS:an. NS on onnistunut antamaan itsestään kuvan PVL:ää elitistisempänä järjestönä ja toistanut heltiämättä viestiä, jonka mukaan järjestön ero PVL:ään – johon kuka vaan voi liittyä jäseneksi – on uudeksi jäseneksi tulemisen merkittävästi korkeammat vaatimukset.

Vuoden 2021 aikana useat johtavista NS:n jäsenistä joutuvat oikeuden eteen. Muun muassa kahta aktivistia syytetään yllyttämisestä pahoinpitelyyn, ampuma-aserikoksista, törkeän ampuma-aserikoksen valmistelusta ja rahanpesusta, mikä johtanee pitkään vankeusrangaistukseen.

Seuraa Garm-lehteä:

Muita Ruotsin natseja käsitteleviä tekstejä:

Kirjoituksia Suomen PVL:n vuodesta 2020: