Vuoden 2020 itsenäisyyspäivä: fasistien soihtukulkue ja keikka peruttu, yritys lanseerata uusi natsimielenosoitus epäonnistui

Koronavirus on pannut kaiken uusiksi, ja niin myös vuoden 2020 itsenäisyyspäivä poikkeaa merkittävällä tavalla aiemmista vuosista. Ensin 612-soihtukulkueen järjestäjät ilmoittivat, ettei äärioikeistomarssia järjestetä tänä vuonna. Sitten peruttiin 612-mielenosoituksen jatkotapahtumana jo mainostettu natsikeikka. Lopulta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja sen yhteistyötahojen Herää Suomi -mielenosoitus siirrettiin ensin Helsingistä Tampereelle ja sitten peruttiin. Tässä tekstissä käydään lyhyesti läpi itsenäisyyspäivän vime vuosien tapahtumat, jonka jälkeen kerrotaan tarkemmin tämän vuoden itsenäisyyspäivän käänteistä.

Itsenäisyyspäivien tapahtumat 2014-2019

Äärioikeiston itsenäisyyspäivänä järjestämien mielenosoitusten määrä on vähentynyt ja niiden osallistujamäärä kutistunut kahden viime vuoden aikana. Vuosi 2014 oli käänteentekevä, sillä silloin PVL, Suomen Sisu ja Sarastus aloittivat yhdessä fasistien yhteisprojektina 612-soihtukulkueen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun äärioikeistolaiset järjestivät merkittävän kokoisen mielenosoituksen Suomessa vuosikymmeniin. Vaikka 612-mielenosoitukseen osallistui ensimmäisenä vuonna ainoastaan tunnetuista suomalaisista äärioikeistoaktiiveista ja ulkomailta tulleista uusnatseista koostuva 150 hengen joukkio, onnistuivat natsit muutaman vuoden aikana moninkertaistamaan vuosittain toistuvan marssinssa osallistujamäärän.

Toisena vuotena 612-mielenosoituksen järjestäjien ponnistuksia saada väkeä tapahtumaansa avitti syksy 2015, jolloin Suomeen syntyi ennennäkemätön rasististen ja äärioikeistolaisten mielenosoitusten sarja, joka sekavista aineksistaan huolimatta muodosti jonkinlaisen yhtenäisen Rajat kiinni -liikkeen. Tämä näkyi vuoden 2015 itsenäisyyspäivänä, jolloin soihtukulkueen järjestäjien tapahtuman rinnalle syntyi useita muita äärioikeistomielenosoituksia, joiden osallistujista suurin osa lopulta kokoontui 612-mielenosoitukseen. Tilanne oli pahimmillaan vuosina 2015 ja 2016, jolloin itsenäisyyspäivä alkoi muuttua äärioikeiston temmellyskentäksi. Kuitenkin vuodesta 2015 lähtien antifasistit ovat järjestäneet vastatapahtumia, joista suurin on ollut vuodesta 2016 järjestetty Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

Vuonna 2017 vaakakupit alkoivat tasottua, kun yhä useammat tahot halusivat osoittaa vastustavansa eri äärioikeistomarsseja. Jo vuonna 2018 nähtiin pienempi määrä äärioikeiston mielenosoituksia, joista jäljellä oli enää PVL:n Kohti vapautta -nimellä kulkenut hakaristimarssi ja kaikki fasistit yhteen kulkueeseen järjestänyt 612-mielenosoitus. Vuonna 2018 612-mielenosoituksen osallistujamäärä lähti laskuun ensimmäistä kertaa sen aloittamisen jälkeen.

Tässä suhteessa vuoden 2019 itsenäisyyspäivä muistutti sitä edeltävää vuotta: suurempi ja pienempi natsimielenosoitus ja natsikeikka. Tosin jo vuonna 2019 väliaikaisessa toimintakiellossa PVL kompasteli kielto-oikeudenkäyntinsä alla, ja joutui lopulta marssimaan pienessä kulkueessa sen apujärjestö Soldiers of Odinin tunnusten takana. Vuoden 2019 itsenäisyyspäivän suunta oli oikea: antifasistit järjestivät jälleen itsenäisyyspäivän suurimman mielenosoituksen ja entistä selvemmin natsimielenosoitukseksi profiloitunut 612-mielenosoitus oli selvästi edellisvuotta pienempi.

Itsenäisyyspäivä on vuodesta 2014 muodostanut taistelukentän, jossa fasistit pyrkivät osoittamaan liikkeensä voimaa ja yhtenäisyyttä ritualistisella marssimisella tuomalla eri toimijoita yhteen. Tämän symboliseksi ja konkreettisesti vastapainoksi antifasistit ovat pyrkineet monin eri tavoin vastustamaan natsimarsseja, viemään niiden legitimiteetin ja osoittamaan fasisminvastustajia olevan enemmän. Itsenäisyyspäivänä ja niiden välillä on nähty viime vuosina antifasistien taholta jatkuvasti niin suoraa toimintaa kuin massamielenosoituksia.

Koronaitsenäisyyspäivä 2020

612-mielenosoituksen järjestivät ilmoittivat marraskuussa, ettei mielenosoitusta järjestetä vuoden 2020 itsenäisyyspäivänä.

Vuoden 2020 syksyllä antifasistit varautuivat jälleen laajaan mobilisaatioon itsenäisyyspäivän natsimarsseja vastaan, ja aloittivat hyvissä ajoin Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen suunnittelun. Ajatuksena oli, että jos natsit marssivat niin marssivat heidän vastustajansakin.

Ensimmäisenä luovuttivat 612-mielenosoituksen järjestäjät, jotka ilmoittivat marraskuussa, ettei soihtukulkuetta tulla järjestämään tänä vuonna. Myöhemmin soihtukulkueen virallisena jatkotapahtumana viime vuosina toiminut ja jo ilmoitettu natsikeikka peruttiin. Tässä vaiheessa huomion kohteeksi otettiin PVL:n ja sen yhteistyötahojen kanssa suunnittelema Suomi Herää -mielenosoitus.

Vantaan Korsossa sijaitsevassa Bar Rock Bearin vuoden 2020 itsenäisyyspäivän natsikeikka peruttiin.

Suomi Herää -mielenosoitusta järjestäneet natsit ilmoittivat vain reilua viikkoa ennen itsenäisyyspäivää, että koronarajoitusten takia tapahtuma siirretään Tampereelle. Antifasistisesta toiminnasta tunnetussa Mansessa ei jääty kuitenkaan toimettomaksi, vaan alettiin välittömästi järjestää vastatapahtumaa. Itsenäisyyspäiväviikon alussa tamperelaiset ehtivät juuri julkaista nopeasti rakennetun Tampere ilman natseja 2020 -mielenosoituksen kutsun, mutta natsit ilmoittivat melkein perään, ettei myös Suomi Herää -mielenosoitus perutaan kokonaan. On mahdollista, että PVL:n natsitontut järjestävät jonkinlaisen flash mob -henkisen ilmoittamattoman tempauksen itsenäisyyspäivänä jossain päin Suomea, mutta kiellettyn natsijärjestön jäsenten ja natsien sisäpiirin lisäksi muut eivät voi osallistua ilmoittamattomaan toimintaan ja se jää poliittiselta merkitykseltään mitättömäksi. Herää Suomi -mielenosoituksen järjestäminen muistuttaa melko lailla muutakin PVL:n toimintaa viime vuosina: valtava määrä aikaa ja resursseja laitetaan asiaan, mikä kielletään tai perutaan ja tehty työ valuu hukkaan, kovasta uhosta huolimatta.

Suomi Herää -mielenosoituksen järjestäjät ilmoittivat tapahtuman perumisesta 2. joulukuuta vain muutamia päiviä ennen itsenäisyyspäivää.

Perumisilmoitusten jälkeen niin Helsinki ilman natseja kuin Tampere ilman natseja -mielenosoitukset peruutettiin, koska kaikki itsenäisyyspäivän 2020 ilmoitetut natsimarssit oli peruttu. Jo ennen koronavirusta Suomen äärioikeistolla oli takanaan heikompi vuosi, mutta itsenäisyyspäivän suunnitelmien epäonnistuminen pandemian takia on kova isku fasistiliikkeelle.

Vuoden 2020 itsenäisyyspäivä muodostaa katkoksen niin fasistien kuin antifasistien tapahtumaperinteessä. Valmistautumalla järjestämään mielenosoituksia niin Helsingissä kuin Tampereella antifasistit osoittivat liikkeen voivan hyvin. Äärioikeistoa ei ole kuitenkaan peruutetusta itsenäisyyspäivästä huolimatta kukistettu, joten tarve antifasistiselle toiminnalle jatkuu myös tästä eteenpäin. Nyt voimme silti iloita siitä, ettei vuosien jälkeen Suomessa nähdä tänä itsenäisyyspäivänä julkisesti mainostettuja äärioikeistotapahtumia vuoden 2020 itsenäisyyspäivänä.

Jos olet kiinnostunut antifasistisesta toiminnasta, lue Varis-verkoston periaatteet ja ota yhteyttä lähimpään Variksen paikallisryhmääsi. Jos sinulla on tietoa äärioikeiston toiminnasta Suomessa ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

Analyyseja vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä:

Laajemmat katsaukset itsenäisyyspäivien tapahtumiin:

Katso myös: