Pohjoismainen Vastarintaliike käyttää nyt myös nimeä Kansallisradikaalia toimintaa

Uusi tiedotuskanava, samat uusnatsit. Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla julkaistulla videolla esiintyvät PVL:n uusnatsit (vasemmalta oikealle): Taru Rekorius, tuntematon jäsen, Petri Nordman ja Ville Nurmela.
Kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike käyttää nykyään Telegramissa kanavaa nimeltä “Kansallisradikaalia toimintaa” toiminnastaan tiedottamiseen.

Kansallisradikaalia toimintaa on kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ylläpitämä Telegram-kanava, jossa se raportoi anonyymina esiintyen toiminnastaan. Kanavan tarkoitus on jatkaa natsitoimintaa järjestön kieltämisestä huolimatta.

Olemme viime aikoina kirjoittaneet useita juttuja, joissa tuodaan esiin miten syyskuussa 2020 kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) jatkaa toimintaansa. Natsien järjestäytynyttä toimintaa jatketaan nyt PVL:n lisäksi nimillä Kohti vapautta, Suomalaisapu ja Veren laki. Julkaisutoiminnan osalta oikeusistuinten kieltämää toimintaa jatketaan Partisaani-verkkosivulta, minkä lisäksi PVL on myös natsivaatteita myyvän No Compromise Clothing -distron takana. Tässä tekstissä valotamme lähemmin PVL:n uutta bulvaania nimeltään “Kansallisradikaalia toimintaa”.

PVL:n Partisaani-sivulla tuotiin esiin Kansallisradikaalia toimintaa -kanavaa Telegramissa pian sen perustamisen jälkeen.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) propagandatempauksesta 13.7.2020 Mikkelissä julkaistiin video Kansallisradikaalia toimintaa -Telegram kanavalla. Videolla esiintyi PVL-aktiivesita mm. Harri Aurema (ruutupaidassa toinen vasemmalta), etualalla megafonia kantamassa Ville Nurmela, Jari Mäki (kolmas oikealta aurinkolaseissa), Petri Nordman (punaisessa PVL-paidassa) ja Taru Rekorius (oikealla).
Uusi tiedotuskanava, samat uusnatsit. Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla julkaistulla videolla esiintyvät PVL:n uusnatsit (vasemmalta oikealle): Taru Rekorius, Janne Iitiä, Petri Nordman ja Ville Nurmela.
PVL-jäseniä Mikkelissa 13.7.2020. Takarivissä vasemmalta oikealle: Harri Aurema, Petri Nordman, Ville Nurmela, tuntematon mies, Janne Iitiä, Ville Vainiomäki, tuntematon mies. Eturivissä vasemmalta oikealle: tuntematon henkilö kasvot anonymisoituna, tuntematon Oulun ryhmän nainen, Taru Rekorius ja tuntematon mies.
Äskeisen kuvan lisäksi poseeraamassa takana oikealle tuntematon mies joka on ollut jo monta vuotta PVL:n toiminnassa mukana ja eturivissä vasemmalla Jari Mäki.

Natsitoimintaa kesällä ja syksyllä 2020

Kansallisradikaalia toimintaa -niminen julkinen tiedotuskanava luotiin Telegramiin 15. kesäkuuta 2020. Kaksi päivää myöhemmin 17. kesäkuuta kanavalla julkaistiin raportti nimellä “Pankkeja vastaan Mikkelissä viime lauantaina”. Kuvissa esiintyivät PVL:n aktiivit omilla kasvoillan ja järjestölle tyypillisesti pitelivät banderollia sekä jakoivat lentolehtisiä. Kyse oli täsmälleen sellaisesta “katutoiminnasta”, joka on aina ollut keskeinen osa PVL:n toimintaa, mutta lentolehtisissä ja banderolleissa ei tällä kertaa ollut minkään järjestön nimeä. PVL:n Partisaani-sivulla 4. heinäkuuta 2020 julkaistussa artikkelissa mainostettiin uutta natsikanavaa pian sen avaamisen jälkeen:

Telegramiin on ilmestynyt uusi ryhmä nimeltä Kansallisradikaalia toimintaa. Partisaani haastatteli ryhmän ylläpitäjiä. Heidän mukaansa kyseessä on järjestöistä riippumaton alusta, joka tarjoaa näkyvyyttä suomalaiselle kansallismieliselle toiminnalle.

Kuka tahansa kansallismielinen voi järjestää katutapahtuman tai muun tempauksen ja lähettää mediasisällön julkiseen Telegram-ryhmään. Ylläpitäjät toivovat, että toimintamalli inspiroi kansallisradikaaleja suomalaisia jalkautumaan kaduille, toimimaan näkyvästi sekä oppimaan toisiltaan.

Muutama viikko tästä Partisaani-sivun toimittajana julkisesti esiintynyt Harri Aurema osallistui “anonyymina kansallisradikaalina” natsien propagandatempaukseen Oulussa. Partisaani eli mahdollisesti Aurema itse kirjoitti 19. heinäkuuta 2020 julkaistussa tekstissä tapahtumasta:

Oulussa kansallisradikaalit järjestivät viikonloppuna White Lives Matter ‑tempauksen. Aktio oli vastaveto globalistieliitin ruokkimalle Black Lives Matter ‑liikkeelle, jonka mukaan valkoiset ovat rodullisia ali-ihmisiä.

Tempauksesta tiedotettiin Kansallisradikaalia toimintaa ‑nimisessä Telegram-ryhmässä. Lisäksi pohjoissuomalainen Monokulttuuri FM sattui paikalle tekemään suoran lähetyksen.

Kansallisradikaalia toimintaa

Tempauksen takana on joukko riippumattomia kansallismielisiä suomalaisia. Kuka tahansa kansallismielinen voi lähettää aktivismitiedotteen Kansallisradikaalia toimintaa ‑ryhmälle, jonka tarkoitus on kannustaa suomalaisia toimimaan katutasolla kansanvihollisia vastaan.

PVL:n Oulun ryhmän vetävä Harri Aurema (oikealla) ja tuntematon naisjäsen poseerasivat Oulussa 17.7.2020 Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla julkaistussa kuvassa.

Huolimatta avoimesta kutsusta lähettää materiaalia Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalle, on siellä julkaistu ennen kaikkea PVL:n aktiivien toimintaa koskevia raportteja. Ensimmäisessä kanavan raportissa Mikkelistä PVL-jäsenet esiintyivät vielä omilla kasvoillaan, mutta kauppakeskus Ison Omenan edessä Espoossa 17. heinäkuuta tehdyssä aktiosta julkaistussa raportissa natsit olivat anonymisoineet kasvot kuvista. Joko kyse on silkasta huolimattomuudest tietoturvakäytännöissä tai sitten PVL ei vain malta olla vihjaamatta jäsenilleen ja seuraajilleen uusia kanavia avatessaan, että kyse on heidän toiminnastaan Samana viikonloppuna PVL:n Oulun ryhmän jäsenet tekivät  tempauksensa White Lives Matter -banderollin kanssa. Näistä kahdesta aktiosta ensimmäisestä julkaistuissa kuvissa naamat oli sotkettu ja toisesta ei, joten natsien toiminta anonyymiyden suhteen ei ole tällä kanavalla ollut niin johdonmukaista kuin esimerkiksi Veren laki -ryhmän toiminnasta julkaistujen kuvien kohdalla.  Saimme kuitenkin käsiimme paikan päältä Espoosta otettuja kuvia PVL:n jäsenistä:

PVL:n antisemitistinen katutapahtuma Espoossa 18.7.2020. Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla ja Partisaaissa julkaistuissa kuvissa natsien naamat on anonymisoitu.
PVL:n antisemitistinen katutapahtuma Espoossa 18.7.2020. Kuvassa vasemmalta oikealle PVL:n jäsenet Harri Pulliainen, Petri Nordman ja Taru Rekorius.
PVL:n antisemitistinen katutapahtuma Espoossa 18.7.2020. Kuvassa jakamassa lentolehtisiä kaksi tuntematonta PVL:n jäsentä, jotka osallistuivat myös natsien propagandatapahtumaan Mikkelissä 13.7.2020.
PVL:n antisemitistinen katutapahtuma Espoossa 18.7.2020. Kuvassa nuoren näköinen uusi jäsen jakamassa natsien lentolehtisiä.

PVL järjesti 15. elokuuta omien sanojensa mukaan “fyysiseen yhteenottoon” päätyneen propagandatempauksen Jari Sillanpään keikkapaikkana toimineen Myllykolun kesäteatterin vieressä Hämeenkyrössä. Natsit julkaisivat tilaisuudesta kuvia, joista on nähtävissä miten PVL:n pitkäaikaiseksi aktiiviksi tunnistettu Ville Nurmela yhdessä Petri Nordmanin avustuksella kuristaa ravintolan hallituksen jäsentä. Natsien anonymisointiyritykset ovat melko surkeita, sillä tämän tappelukohtauksen jälkeisenä päivänä monet siihen osallistuneet PVL:n jäsenet marssivat Turussa 188-mielenosoituksessa päällään samat vaatteet mitkä heillä oli päivää aiemmin anonymisoiduissa kuvissa.

Petri Nordman namaa sutattuna “Kansallisradikaalia toimintaa” -kanavalla julkaistuissa kuvissa PVL:n punaisessa “Kansallinen taistelu” t-paidassa 15.8.2020. Hän on kuitenkin helppo tunnistaa huonosti tehdyn anonymisoinnin vuoksi.
Ville Nurmela (vasemmalla kasvot sutattuna, aurinkolasit) pitelee mieshenkilöä natsien käytyä ravintolan henkilökunnan kimppuun ja Petri Nordman osallistuu kähinään (oikealla, punaisessa paidassa) 15.8.2020.
Ville Nurmela samassa paidassa tappelusta seuraavana päivänä Turussa 188-natsimielenosoituksessa 16.8.2020.
Petri Nordman yrittämässä naamioitumista Turussa tappelusta seuraavana päivänä 16.8.2020. Taaempana vihreässä paidassa Mikkelin “Kansallisradikaalia toimintaa” tapahtumaan osallistunut tuntematon PVL-jäsen.
Petri Nordman ja Ville Nurmela natsien katutapahtumassa Mikkelissä 13.7.2020. Olisiko natsien aika hankkia uusia vaatteita vaatekaappiinsa?
Oulun PVL:n tuntematon naisjäsen fyysiseen yhteenottoon päätyneessä natsien katutapahtumassa Hämeenkyrössä 15.8.2020.
PVL:n Oulun ryhmän tuntematon nainen samassa mekossa tappelusta seuraavana päivänä Turussa 188-natsimielenosoituksessa 16.8.2020.

PVL kiellettiin lopullisesti syyskuun 22. päivänä kuluvaa vuotta, ja lokakuun alussa natsit testasivat ensimmäistä kertaa joukolla miten poliisi reagoi kieltoon kaduilla. Sunnuntaina 4. lokakuuta joukko PVL:n jäseniä marssi tunnuksettomien vihreiden lippujen ja Kohti vapautta -toiminnassa käytetyn banderollin kanssa jakamaan lentolehtisiä Tampereen keskustan tuntumaan edellisessä kappaleessa mainitun Petri Nordmanin johdolla. Viime vuosina PVL:n “vanhasta kaartista” tamperelainen Nordman on ollu yksi kaikkein näkyvimmistä aktiiveista niin PVL:n, Kohti vapautta kuin nyt Kansallisradikaalia toimintaa nimissä tehdyssä natsitoiminnassa. Tapahtumasta juonsi livelähetystä PVL:n Partisaani-sivulle Harri Aurema. Tapahtuma oli hyvä esimerkki siitä miten PVL nykyään toimii: “anonyymit” kansallisradikaalit jakavat natsipropagandaa, tästä levitetään kuvia ja raportoidaan Telegramin Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla ja Partisaani-verkkolehti raportoi tapahtumasta. Natsien nykyinen toimintatapa vaatii huomattavasti enemmän säätämistä verrattuna PVL:n aiempaan toimintaan, jolloin järjestö olisi yksinkertaisesti tehnyt kaiken omissa nimissään. Mainittuja kanavia pyöritetään selvästi koordinoidusti, vaikka julkisesti ne pyritään vaivoin peitellen esittämään “itsenäisinä”.

PVL:n katuaktio Tampereella 4. lokakuuta 2020 järjestön kieltämisen jälkeen. Lippua pitämässä vasemmalla Anssi Syyli. Banderollia pitelee riihimäkeläinen Salla Silvennoinen (vasemmalla) ja mikkeliläinen Taru Rekorius
PVL:n natsit haastattelemassa toisiaan: Harri Aurema esittämässä kysymyksiä Petri Nordmanille. Kuvakaappaus Partisaanin livelähetyksestä 4.10.2020 Tampereella. Tällä kertaa natsit eivät toimineet PVL:n tai Kohti vapautta -nimellä, vaan nimettöminä “kansallismielisinä” ja raportoivat “Kansallisradikaalia toimintaa” -kanavalle Telegramiin.
Rasistista propagandaa Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla marraskuussa 2020

Seuraavan kerran osin samat PVL:n jäsenet jalkautuivat Oulun kaduille sunnuntaina 18.10. mainostamaan uutta “Suomi Herää” -nimistä itsenäisyyspäivän mielenosoitusta. Täysin uuden mielenosoituksen nimen valitsemisen taustalla on vuoden 2019 itsenäisyyspäivä, jolloin poliisi kielsi PVL:n mielenosoituksen järjestämisen Kohti vapautta -nimellä. Tämän seurauksena PVL marssi itsenäisyyspäivänä osana Soldiers of Odinin järjestämää mielenosoitusta. Oulussa natsien Suomi Herää -mielenosoitusta oli mainostamassa ainoastaan viisi PVL:n jäsentä (sekä paikalle sovitusti pyyhältänyt paikallinen natsipariskunta Tiina Wiik ja Junes Lokka): Oulun ryhmän vetäjä Harri Aurema, mikkeliläiset Taru Rekorius ja Anssi Syyli, lappeenrantalainen Janne Iitiä sekä tuntematon naisjäsen.

Mikkeliläiset PVL-jäsenet Taru Rekorius (vasemmalla) ja Anssi Syyli mainostamassa uutta natsimielenosoitusta Oulussa 18.10.2020.
PVL mainostamassa uutta Suomi Herää -mielenosoitustaan surkean näköisenä räntäsateessa Oulussa 18.10.2020. Kuvassa vasemmalta oikealle: Taru Rekorius, Anssi Syyli, Harri Aurema ja puheissaan sekoillut Janne Iitiä.

Sekava natsihimmeli

Kansallisradikaalia toimintaa -tiedotuskanava on yksi lukuisista Telegramiin viimeisen kahden vuoden aikana perustetuista suomalaisten uusnatsien kanavista. Kaikkea sen materiaalia jaetaan usein toisille kanaville, erityisesti PVL:ään kytkeytyvään Defend Finland Chat -nimiselle natsien keskustelukanavalle. Lisäksi Kansallisradikaalia toimintaa -kanavalla jaetaan materiaalia ristiin samoihin aikoihin luodun Kansallisnuoret -nimisen tiedotuskanavan kanssa. Suomalaiset uusnatsit ovat siirtyneet viimeisen kahden vuoden aikana käyttämään yhä laajemmin Telegramia suosituimpien somejättiläisten puuttuessa entistä enemmän natsipropagandaan. Äärioikeiston siirtymisessä Telegramin kanaville on Ison-Britannialaisen Hope not Hate -järjestön mukaan kyse kansainvälisestä trendistä.

Kuluneen vuoden aikana PVL reagoi kieltoonsa hajauttamalla toimintansa. PVL:n toiminta on kuitenkin hajonnut käsiin pahasti ja on vielä mahdotonta sanoa millaiseksi tämä sekava natsihimmeli tulee muodostumaan. Tällä hetkellä PVL kikkailee julkaisemalla eniten materiaalia vuoroin kieltämisen suhteen syyteharkinnassa olevan Kohti vapautta -toiminnan ja astetta anoyymimman Kansallisradikaalia toimintaa -kanavan kautta. Tässä vaiheessa vuotta on kuitenkin selvää, että PVL:n toiminta on jatkanut surkastumistaan vuoden 2019 tavoin.

Onko sinulla tietoa Kansallisradikaalia toimintaa -kanavan ylläpitäjistä tai muusta Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvästä natsien toiminnasta? Ota yhteyttä varistoimitus@riseup.net.

Katso myös: