Äärioikeiston 612-soihtukulkuetta ei järjestetä tänä vuonna, PVL ja muut natsit peruivat Suomi Herää marssinsa

PVL:n jäsenet Taru Rekorius ja Anssi Syyli mainostavat Suomi Herää -natsimielenosoitusta Oulussa 18.10.2020.

Päivitys 5.12. klo 18:54. Helsingistä Tampereelle siirretty natsien Suomi Herää -mielenosoitus on peruttu ja jutun otsikko muutettu vastaamaan tätä. Myös natsimarssia vastustamaan syntynyt Tampere ilman natseja 2020 -mielenosoitus on tästä syystä peruttu. Lue tarkemmin vuoden 2020 itsenäisyyspäivän käänteistä tästä artikkelista.

Päivitys 1.12.2020 klo 17:15: Natsien Suomi Herää -mielenosoitus on siirretty koronarajoitusten takia Tampereelle. Muuttuneen kaupungin lisäksi kaikki muut artikkelissa olevat tiedot järjestäjistä ja heidän taustoistaan pitävät kuitenkin edelleen paikkansa. On mahdollista, että natsit vaihtavat vielä uudestaan kaupunkia, joten seuraa sosiaalisen median kanaviamme ja sivujamme pysyäksesi ajan tasalla äärioikeiston toiminnasta.


Äärioikeistolaista 612-soihtukulkuetta ei järjestetä vuoden 2020 itsenäisyyspäivänä, mutta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsit puuhaavat uutta mielenosoitusta nimellä Suomi Herää. Äärioikeiston toimintaa vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa.

Vuoden 2020 itsenäisyyspäivänä järjestetään viime vuosilta tuttuun tapaan antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus natsimarsseja vastaan. Viime vuodesta poiketen vuodesta 2014 järjestettyä fasistien 612-mielenosoitusta ei järjestetä tänä vuonna. 612-soihtukulkuetta on vastustettu vuodesta 2015 lähtien, joka on kuivuttanut sen järjestäjien resursseja ja voimia sitkeästi, joka on varmasti vaikuttanut mielenosoituksen perumiseen, vaikkeivät fasistit koskaan kehtaisi myöntää tätä julkisesti. Tulemme kirjoittamaan tarkemmin 612-mielenosoituksen kehityskuluista ja perumisesta toisessa artikkelissa. Tässä tekstissä tuomme esiin mistä näillä näkymin vuoden 2020 itsenäisyyspäivän ainoassa fasistien mielenosoituksessa nimeltä Suomi Herää on kysymys.

Fasistien 612-soihtukulkue ilmoittaa Facebookissa, ettei marssia järjestetä vuonna 2020.

Kielletty natsijärjestö ja poispotkitut persut yhteistyössä

Suomi Herää -mielenosoitusta järjestää syyskuussa kielletty Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) yhdessä Kansallismielisten liittouman, Suomen Sisun aktiivien ja perussuomalaisista sekä puolueen entisestä nuorisojärjestöstä erotettujen henkilöiden kanssa. Kyse on siitä suomalaisen fasistisen ympäristön siivestä, joka ei edes yritä peitellä epätieteellisille “rotuteorioille” perustuvaa rasistista politiikkaansa. Fasismin kuvottavimman perinnön hengessä Suomi Herää -mielenosoituksen kutsussa puhutaankin suomalaisuudesta joka määritellään “suomalaisen veren” ja muiden tekijöiden kautta. PVL:ään kytkeytyvällä natsien keskustelukanavalla 612-soihtukulkueen perumisen jälkeen käydyistä keskusteluista käy hyvin ilmi millaista on Suomi Herää -mielenosoituksen rotuteorioilla kiihkoileva osallistujakunta:

Suomi Herää -mielenosoitus on osa PVL:n mielenosoitusten jatkumoa, joita järjestettiin kolmena vuotena (2016-2018) nimellä Kohti vapautta, joista viimeinen tällä nimellä järjestetty mielenosoitus päätyi hakaristifarssiin. Vuoden 2019 itsenäisyyspäivän alla poliisi kielsi tuolloin jo väliaikaisesti kiellettyä PVL:ää järjestämästä mielenosoitusta omalla tai Kohti vapautta -nimellä. Ainoastaan muutama päivä ennen itsenäisyyspäivää Soldiers of Odinin uusnatsit riensivät apuun ja järjestivät kielletyn marssin tilalle nopeasti tekaistun Turvallinen Suomi takaisin -mielenosoituksen, jonka suojissa PVL pääsi marssimaan toimintakiellostaan huolimatta. Lopulta vuoden 2019 natsimielenosoitukseen osallistui alle 200 ihmistä. Tänä vuonna järjestetty Suomi Herää -mielenosoituksen järjestelyt on aloitettu jo aikaisemmin viime vuoden itsenäisyyspäivän kaltaiselta sähläykseltä välttymiseksi.

Kuvakaappaus Suomi Herää -kanavalta Telegramista. Ensin PVL mainosti mielenosoitusta aktiiviensa omilla kasvoilla, mutta alkoi tämän jälkeen julkaista kuvia kasvot anonymisoituna.
PVL mainostamassa uutta Suomi Herää -mielenosoitustaan.
PVL mainostamassa Suomi Herää -mielenosoitustaan surkean näköisenä räntäsateessa Oulussa 18.10.2020. Kuvassa vasemmalta oikealle: Taru Rekorius, Anssi Syyli, Harri Aurema ja Janne Iitiä.
PVL mainostaa Suomi Herää -mielenosoitusta Oulussa 18.10.2020. Mielenosoituksen puhujaksi ilmoitettu Tiina Wiik (oikealla) haastattelee PVL:n Harri Auremaa tapahtumasta.

Suomi Herää -mielenosoitukselle ei ole ilmoitettu virallista järjestäjätahoa, mutta se asettuu ilmiselvästi yllä mainittuun jatkumoon. Ensimmäisissä tapahtuman julkisessa mainoksessa PVL:n Oulun ryhmän jäsenet poseerasivat paikallisen johtajansa Harri Aureman johdolla Oulussa mielenosoituksen banderollin kanssa sekä pitivät siitä palopuheita ja jakoivat lentolehtisiä. Lisäksi mielenosoitusta on mainostettu aktiivisesti PVL:n kytkeytyvillä Telegram-kanavilla, kuten Defend Finland Chat ja Kansallisradikaalia toimintaa, sekä kielletyn natsijärjestön uudehkolla Partisaani-verkkosivulla.

PVL:n lisäksi mielenosoitusta vaikuttaa olevan järjestämässä joukko perussuomalaisten ja näiden hajotetun nuorisojärjestön entisiä aktiiveja, jotka kutsuvat itseään fasisteiksi tai “etnonationalisteiksi”. Lisäksi Suomi Herää -tapahtumaa tukee Kansallismielisten liittouma, jonka puheenjohtajana vielä alkusyksystä toiminut Tero Ala-Tuuhonen pidätettiin epäiltynä perussuomalaisten Pekka Katajan murhayrityksestä (tämän jälkeen liittouma on mässäillyt verkkosivuillaan murhayrityksellä). Natsimielenosoituksessa on määrä puhua neljä henkilöä, joista kolme on ilmoitettu jo ennen itsenäisyyspäivää. Puhujat ovat perussuomalaisista nuorista kansallissosialismin ihannoin takia erotettu Tuukka Kuru, oululainen rasisti Tiina Wiik ja perussuomalaisista pois potkittu Terhi Kiemunki. Ilmoitetuista puhujista kaikki ovat uusfasistisen Suomen Sisun aktiiveja, ja vaikka järjestö ei ole virallisesti tätä kirjoittaessa ilmoittanut tukevansa natsimielenosoitusta, ovat monet sen johtavista jäsenistä mukana mielenosoituksen käytännön järjestelyissä. Lisäksi Kiemunki toimii omien sanojensa mukaan myös PVL:n Suomalaisapu-toiminnassa. Myös Kuru ja Wiik tekevät yhteistyötä kielletyn natsijärjestön kanssa, muun muassa tänä vuonna Turussa kolmatta kertaa järjestetyssä 188-mielenosoituksessa, joka järjestettiin tänä vuonna yhdysvaltalaisten uusnatsien iskulauseesta otetulla teemalla “White Lives Matter”.

Suomi Herää -mielenosoitus on suomalaisen fasistiliikkeen “rotuosaston” aloite, jolla pyritään täyttämään perutun 612-soihtukulkueen jättämä tila. Mielenosoitus tulee olemaan varmasti lähempänä PVL:n vuosien 2016-2019 järjestämiä mielenosoituksia kuin 612-soihtukulkueen suurempia osallistujamääriä, mutta sen kokoluokkaan ja merkitykseen vaikuttaa myös sen kohtaaman vastustuksen määrä. Tästä syystä on tärkeää lähteä sankoin joukoin kadulle osoittamaan mieltä natseja vastaan ja tekemään viime vuoden tavoin Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta jälleen itsenäisyyspäivän ylivoimaisesti suurin mielenosoitus.

Onko sinulla tietoa Suomi Herää -mielenosoituksesta tai muusta natsien toiminnasta? Ota yhteyttä varistoimitus@riseup.net.

Katso myös: