Varis-verkosto tuomitsee Elokapinan mielenosoitukseen kohdistuneen poliisiväkivallan

Poliisi sumutti suuren määrän pippurikaasua lähietäisyydeltä maassa istuvien ihmisten kasvoille 3.10.2020 Helsingissä.
Poliisi sumutti suuren määrän pippurikaasua lähietäisyydeltä maassa istuvien ihmisten kasvoille 3.10.2020 Helsingissä.

Antifasistinen Varis-verkosto tuomitsee ympäristöliike Elokapinan mielenosoitukseen kohdistuneen poliisiväkivallan sekä lähettää lämpimät terveiset kaikille poliisin kaasusta saaneille, kiinniotetuille ja mielenosoitukseen osallistuneille ihmisille. Kannustamme kaikkia toimimaan ekologisemman, feministisemmän ja demokraattisemman maailman puolesta sekä tukemaan muita samat päämäärät jakavia toimijoita. Ilmastotoiminnan aika on nyt!

Helsingissä järjestettiin lauantaina 3. lokakuuta 2020 Hätäjarru-mielenosoitus ilmastohätätilan julistamiseksi. Tapahtuma oli osa Elokapina-liikkeen Syyskapina-nimistä toimintaviikkoa. Mielenosoitukseen sisältyi massatottelemattomuusaktio, jossa osa osallistujista valtasi ja pysäytti liikenteen Kaisaniemessä.

Elokapinan julkaisi Facebookissa tiedotteen, jossa kerrotaan tapahtumista:

Paikalla Hätäjarrutus-mielenosoituksessa oli noin 200 ihmistä vaatimassa ilmastotoimia Suomen hallitukselta. Rautatientorilta lähtenyt kulkue liittyi mielenosoittajien valtaamalle Unioninkadulle. Kadulle tuotiin värikkäitä lippuja ja bannereita sekä keltaiseksi maalattu vene, jossa luki ”Kerro totuus”. Elävä musiikki, tanssi sekä yhteislaulut loivat iloista tunnelmaa.

Iloinen tunnelma vaihtui kuitenkin poliisin toiminnan myötä järkytykseksi. Kun poliisi antoi poistumiskäskyn, osa mielenosoittajista harjoitti väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta eikä poistunut tieltä. Poliisi ryhtyi purkamaan sulkua kantamalla mielenosoittajia tien sivuun sekä poliisiautoihin, mutta kesken kiinniottojen mielenosoittajat levittäytyivät Unioninkadun ja Kaisaniemenkadun risteykseen estäen liikenteen Kaisaniemenkadulla. Mielenosoitus pysyi koko ajan väkivallattomana, eikä autoliikenne ruuhkautunut. Kymmenen minuutin kuluessa levittäytymisestä poliisi otti käyttöön pippurisumutteen ja suihkutti istuvia mielenosoittajia useita kertoja lähietäisyydeltä. Noin kymmenen ihmistä sai voimakkaita oireita ja suurempi joukko lieviä. Poliisi esti joitakin mielenosoittajia puhdistamasta silmiään vedellä.

Poliisi otti kiinni 49 mielenosoittajaa. Kiinniotettujen ja pippurisumutettujen joukossa oli muun muassa alaikäisiä nuoria, 44-vuotias IT-alan yrittäjä ja kolmen lapsen isä, 28-vuotias näyttelijä, 66-vuotias eläkeläinen, 30-vuotias luokanopettaja, 40-vuotias tutkija ja äiti, 27-vuotias lähihoitaja, 56-vuotias kansainvälisesti arvostettu muusikko, 23-vuotias lääketieteen opiskelija, 37-vuotias Helsingin yliopiston dosentti sekä muita tutkijoita ja opiskelijoita. Kaikki kiinniotetut on vapautettu.

Tämä ja alemmat kuvat: Elokapina

Poliisin toiminta on jo ehtinyt herättää kritiikkiä niin oikeusoppineiden kuin useiden eri puolueiden kansanedustajien taholta. Tapaus tuo mieleen myös poliisin väkivaltaisen toiminnan kurdimielenosoittajia kohtaan lokakuussa 2019, joka synnytti myös kritiikin aallon. Poliisin ja viranomaisten suhtautumista erityisesti vasemmistolaisiksi miellettyihin mielenosoituksiin ja laajemmin poliittisiin toimijoihin on myös kritisoitu aiemminkin tänä vuonna, erityisesti niin sanotun sisäministeriön “ekstremismi-raportin” julkaisun yhteydessä. Aiemmin poliisin toimintaa on mielenosoittajien toimesta kritisoitu esimerkiksi itsenäisyyspäivän tapahtumien ja muun mielenosoitustoiminnan yhteydessä. Laajempaa kriittistä keskustelua Suomen poliisin militarisoitumisesta 2010-luvulla ja tämän yhteiskunnallisista vaikutuksista ei ole kuitenkaan käyty, joka on osaltaan voinut johtaa tilanteeseen jossa poliisi päättää kaasuttaa jopa maassa istuvia mielenosoittajia rauhallisessa kadunvaltauksessa.

Syyskapina-toimintaviikko järjestetään 1.-7.10.2020. Kuva: Elokapina

Lisätietoa Elokapinasta löydät järjestön kotisivuilta ja sosiaalisesta mediasta:

Katso myös: