PVL:llä uusi tappelukerho Veren laki, onko sinulla tietoa natsien toiminnasta?

Kuvakaappaus PVL:n uudelta Veren laki -ryhmän sivulta. Sivustolla ei ole sosiaalisen median linkkien lisäksi vielä muuta sisältöä. Sivusto on rekisteröity jo 25. tammikuuta 2018, mutta julkisuuteen se astui alkuvuodesta 2020.

Veren laki on alkuvuodesta 2020 julkisuuteen astunut PVL:ään kytkeytyvä uusnatsien tappelukerho.

Syyskuussa 2020 kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) jatkaa toimintaansa monin tavoin, vaikka poliisi on sanonut natsien talouden ja jäsenmäärän kutistuneen kiellon seurauksena ja tutkijat vahvistavat natsien jäsenmäärän vähentyneen. Kirjoitimme aiemmin, miten PVL jatkaa kiellon piiriin kuuluvaa julkaisutoimintaansa uudella Partisaani-verkkosivullaan. Tässä tekstissä tuomme esiin natsien uuden Veren laki -nimisen ryhmän.

“Kansallismieliseksi urheiluyhteisöksi” itseään kuvaava Veren laki astui esiin PVL:n Partisaani-sivustolla 27. heinäkuuta 2020 julkaistulla uutisella: “Kansallismielistä ruumiinkulttuuria vaaliva Veren Laki järjestää Pirkanmaalla 8.8. kurssin itsepuolustuksen alkeista.” Ennen tätä huhtikuuksi kaavailtua, koronan takia peruttua tapahtumaa ja muuta ryhmän tiedotusta oli esiintynyt ainoastaan niin ikään PVL:ään kytkeytyvässä Defend Finland Chat -kanavalla Telegramissa.

Kuvakaappaus Veren lain aloitusviestistä Telegramista.
Kuvakaappaus natsien Instagram-tililtä: Veren laki -nimellä tehdyn natsitoiminnan ensimmäisen tapahtuman oli määrä olla huhtikuussa 2020, mutta se jouduttiin siirtämään koronarajoitusten takia ja järjestettiin lopulta elokuussa Pirkanmaalla.
Kuvakaappaus natsien Veren laki -tililtä Instagramista. Veren lain toiminta keskittyy kamppailulajeihin. Kaikki natsien sen yhteydessä julkaisemat kuvat henkilöistä on anonymisoitu kasvojen kohdalta.

Tätä julkisempaa ulostuloa edelsivät helmikuussa 2020 perustetut Veren lain sosiaalisen median tilit (Instagram, Telegram, Twitter) ja jo 25. tammikuuta 2018 rekisteröity Veren lain verkkosivu. Lisäksi omalaatuisen estetiikan parissa puuhastelusta tunnetut natsit ovat painattaneet uudelle ryhmälleen jo paidat, liput ja banderollit. Veren laki on tähän mennessä järjestänyt muutamilla paikkakunnilla salamyhkäisiä taistelutreenejä , joihin luultavasti tavalliseen tapaan saapuu natsiaktiiveja eri kaupungeista paikallisten natsien vähäisen määrän takia. Ryhmän toiminnasta on jaettu julkisuteen ainoastaan mainoksia ennakkoilmoittautumisen vaativista taistelutreeneistä sekä näistä ja ilmoittamattomista tapahtumista julkaistuja kuvia, joissa kaikissa osallistujien naamat on sutattu. Saamiemme tietojen mukaan Veren laissa toimii PVL:n aktiiveja. Ottaen huomioon PVL:n väkivaltaisen historian natsien “itsepuolustustreeneillä” mitä ilmeisimmin harjoitellaan käytännössä väkivallantekoihin.

Natsit pyrkivät erilaisilla toiminnoilla houkuttelemaan eri asioista kiinnostunutta väkeä pienenevään liikkeeseensä. Suomalaisavun kaltainen “hyväntekeväisyyden” esittäminen kiinnostaa erilaisia henkilöitä kuin väkivaltaisten hyökkäysten harjoitteleminen Veren lain taistelutreeneissä. Inspiraatiota kamppailuun keskittyvään ryhmään on luultavasti haettu kansainväliseltä fasistiliikkeeltä, jonka taistelukerhojen tiedotteita on jaettu myös suomalaisilla natsikanavilla vuosien ajan.

Kuva Veren lain kanavalta: PVL jäsenet ovat aina tykänneet patsastella lippujensa kanssa satunnaisilla paikoilla. Valittua esteettistä linjaa on vaikea muuttaa.
Kuvakaappaus Partisaani-sivulta: PVL raportoi tarkasti jokaisesta Veren laki -tapahtumasta.

PVL:n nykyistä anonyymiyteen pyrkivää taktiikkaa noudatellen Partisaanissa kirjoitetaan epäsuorasti, mutta läpinäkyvästi Veren lain toiminnasta: “Toimituksen kuulemien huhujen mukaan uusia Veren Laki -tapahtumia on jo suunnitteilla.” (11.8.2020), “Veren Laki julkaisi hiljattain kaksi kuvaa, joista toinen vaikuttaa olevan peräisin paintball-leiriltä ja toinen patikkamatkalta” (9.8.2020), “Toimituksen kuulemien huhujen mukaan uusia Veren Laki -tapahtumia on jo suunnitteilla” (27.10.2020). Lisäksi korostetaan, että “Partisaanin toimittaja osallistui Veren Lain kurssille.” (11.8.2020) ja tätä toistetaan varmuuden vuoksi “Partisaanin toimittaja osallistui kurssille.” (27.10.2020). PVL:n Partisaani-media on raportoinut myös muista järjestön tapahtumista samalla kömpelön läpinäkyvällä tavalla, jossa tapahtumista kirjoitetaan ikään kuin ulkopuolisesta näkökulmasta, vaikka tosiasiallisesti niin Partisaani kuin monet sen raportoimat tapahtumat ovat PVL:n yhteistä toimintaa.

PVL on kielto-oikeudenkäyntinsä aikana alkanut perustaa useita uusia “toiminimiä”, jotka keskittyvät tietynlaiseen aiemmin yhden organisaation nimen alla tehtyyn toimintaan. Suomalaisapu keskittyy “hyväntekeväisyyteen valkoisille”, Kohti vapautta “katutoimintaan” (tarrojen, julisteiden, banderollien ja lentolehtisten levittämiseen sekä katutapahtumien ja mielenosoitusten järjestämiseen), Partisaani-lehti tiedotukseen ja muuhun mediatoimintaan, ja Veren laki väkivallan käytön harjoitteluun. Lisäksi PVL on viimeisen vuoden aikana alkanut tehdä myös anonyymisti katutoimintaa kytkemättä sitä Kohti vapautta -nimeen ja puhunut sen sijaan “sitoutumattomista” kansallissosialisteista tai “kansallisradikaaleista”. Ei ole syytä olettaa, että PVL olisi purkanut sisäisesti organisaationsa, vaikka julkisesti toiminta onkin hajautettu näiden useiden eri toimijoiden nimiin.

Onko sinulla lisätietoa Veren laki -ryhmästä tai muusta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnasta? Ota yhteyttä sähköpostilla varistoimitus[at]riseup.net.

Katso myös: