Pohjoismainen Vastarintaliike on kielletty Suomessa – oikeudenkäynnin historia ja mitä natsit tekevät nyt

PVL on luopunut kielto-oikeudenkäyntinsä aikana perinteisestä logostaan. Tyr-lippua ei ole näkynyt enää Suomen katukuvassa vuoden 2018 jälkeen. Kuva järjestön natsimielenosoituksesta Turussa 18.8.2018. Kuva: MTV3

Natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike on kielletty Suomen korkeimmassa oikeudessa, mutta natsit jatkavat toimintaansa uusilla nimillä. Tässä artikkelissa luomme katsauksen kolme vuotta kestäneen kielto-oikeudenkäynnin historiaan sekä siihen, mitä natsit ovat tehneet tänä aikana, ja miten heidän toimintansa on muuttunut.

Kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) vuosia kestänyt kielto-oikeudenkäynti päättyi viimein tiistaina 22. syyskuuta 2020, kun natsijärjestö kiellettiin Helsingin korkeimmassa oikeudessa. Kielto-oikeudenkäynti juontaa juurensa jo vuoden 2016 syyskuuhun, jolloin PVL:n Helsingin ryhmän toinen johtaja Jesse Torniainen tappoi Jimi Karttusen natsijärjestön tapahtuman yhteydessä. Tämä käynnisti keskustelun natsijärjestön kieltämisestä, jonka seurauksena varsinainen oikeusprosessi alkoi maaliskuussa 2017 poliisihallituksen nostettua kanteen järjestön kieltämiseksi. Kieltokanne eteni oikeuden käsiteltäväksi ja kävi läpi eri oikeusasteet vankan ennakkotapauksen luomiseksi tulevaisuuden varalle.

Kolme ja puoli vuotta kieltokanteen nostamisen jälkeen korkein oikeus antoi ratkaisunsa asiassa: PVL ei saa jatkaa toimintaansa Suomessa. Asia ei kuitenkaan ole käytännössä näin yksinkertainen, jonka ymmärtämiseksi käymme läpi lyhyesti, miten kielto-oikeudenkäynti on edennyt, ja mitä PVL:n natsit ovat tehneet sen aikana.

Kielto-oikeudenkäynnin historia 2017–2020

Osa PVL:n johdosta Pirkanmaan käräjäoikeudessaa lokakuussa 2017. Oikealta vasemmalle Antti Niemi, Jesse Torniainen, Tomi Tiihonen ja Antti-Pekka Lehto.

2017: Kielto käräjäoikeudessa ja rajojen hakemista

PVL:n Suomen osasto on perustettu vuonna 2008, mutta näkyvämmin se alkoi toimia vuonna 2010, josta lähtien sen jäsenet tekivät vuosien ajan lukuisia hyökkäyksiä poliittisia tapahtumia, yksittäisiä ihmisiä ja erilaisia tiloja vastaan. Kielto-oikeudenkäynnin aikana kävi ilmi, että viranomaiset ovat miettineet natsijärjestön kieltämistä jo aiemminkin, vuonna 2013 tapahtuneen Jyväskylän kirjastopuukotuksen jälkeen. Toimiin ei tuolloin ryhdytty, ja PVL sai jatkaa toimintaansa, jonka kasvustrategiaan on elimellisesti kuulunut väkivallan käyttö vihollisiksi luokiteltujen pahoinpitelyn muodossa. Vasta Asema-aukion tragedia vuonna 2016 sai viranomaiset ryhtymään toimenpiteisiin järjestön lakkauttamiseksi ensimmäisenä Pohjoismaana (PVL:ää ei ole kielletty esimerkiksi sen perustamismaassa Ruotsissa, vaikka järjestö on toiminut siellä yli 20 vuotta).

PVL:n toiminta on näyttäytynyt joukkona outoa koheltamista varsinkin vuoden 2017 jälkeen, sillä järjestö on käyttänyt merkittävän määrän resursseja omasta oikeudenkäynnistään tiedottamiseen ja siihen liittyvän propagandan tekoon aina lentolehtisistä mielenosoituksiin. Kansainväliseltä uusnatsien Iron March -foorumilta vuodettujen viestien perusteella voi ainakin osittain arvioida, miten natsit päätyivät muiden maiden vastaavia äärioikeistolaisten järjestöjen kieltoja esimerkkinään käyttäen heittäytymään marttyyreiksi. Tärkeänä esimerkkinä toimi esimerkiksi Isossa-Britanniassa juuri PVL:n oikeuteen joutumista edeltävänä vuonna kielletty natsijärjestö National Action, johon PVL:llä on monenlaisia suoria kontakteja. PVL päättikin oikeudessa ja propagandassaan pyrkiä esittämään kielto-oikeudenkäyntinsä natsien sanan- ja kokoontumisvapauden rajoittamisena (ironista kyllä, juuri näitä oikeuksia natsit olisivat valtaan päästyään itse ensimmäisenä rajoittamassa).

PVL yritti ratsastaa vihaamallaan sananvapaudella syyskuussa 2017 Tampereella järjestämässään mielenosoituksessa.
PVL:n johtaja Antti Niemi esiintyi vielä vuoden 2017 itsenäisyyspäivänä järjestön mielenosoituksen johdossa, mutta 2019 hän ei enää osallistunut natsimarssille oikeudenkäynnin alkaessa poltaa maata jalkojen alla.

Syksyllä 2017 PVL päätti järjestää historiansa toisen mielenosoituksen Tampereella viikko ennen kielto-oikeudenkäyntiään valitsemaansa propagandalinjaa noudattavalla teemalla “Sananvapauden puolesta”. Jälkikäteen voi arvioida, että tästä lähtien natsien toiminta on muuttunut yhä reaktiivisemmaksi, eikä se ole kyennyt tekemään muuta kuin reagoimaan vastustajiensa aloitteisiin oli kyseessä sitten viranomaiset tai antifasistit. Vielä vuonna 2017 PVL:n johtajisto toimi avoimesti esimerkiksi osallistumalla järjestönsä mielenosoitukseen Tampereella ja esittäytymällä PVL:n kotisivulla. Sama toistui itsenäisyyspäivänä 2017 järjestön “Kohti vapautta” -nimellä järjestämällä natsimarssilla, vaikka PVL oli juuri sitä ennen kielletty jo käräjäoikeudessa. PVL alkoi kuitenkin jo 2017 ottamaan julkisuudessa pesäeroa natsimarssiin ja väitti sivuillaan, ettei sen edellisenä vuonna samalla nimellä järjestämä Kohti vapautta -mielenosoitus ollut enää PVL:n järjestämä. Tämä oli tietenkin suoraa valehtelua, mikä voitiin todistaa sekä etukäteen että jälkikäteen.

PVL alkoi 2016 järjestämään itsenäisyyspäivänä Kohti vapautta -mielenosoitusta, jota natsit järjestivät tuolloin järjestönsä nimissä.

2018: Hovioikeus, puoluehanke ja Suomalaisapu-yhdistys sekä luopuminen omasta lipusta

Vuodesta 2018 lähtien PVL alkoi vahvistamaan itsenäisyyspäivänä valittua linjaa jatkaa toimintaansa pyrkimällä julkisuudessa anonymisoimaan sitä asteittain. Tästä lähtien PVL lopetti aiemmin tekemänsä valikoitujen jäsentensä esittelyn sivuillaan, poisti johtajiensa ja järjestörakenteensa kuvailut, sekä lakkautti monia toimintojaan verkkokaupasta podcastiin. Loppujen lopuksi natsien Kansallinen vastarinta -sivuille ei enää kukaan kirjoittanut omalla nimellään, ja viimein toukokuussa 2020 koko sivuston päivittäminen lopetettiin. Samaan aikaan PVL:n jäsenet kuitenkin alkoivat sekavasti kikkailla perustamalla “uusia” ryhmiä ja sivustoja, joita esitellään tekstissä alempana.

Vuoden 2018 aikana PVL toimi vielä omalla nimellään ja harrasti jonkin verran tyr-riimusta mukaillun vihreän lippunsa kanssa pönäkkää patsastelua, josta järjestö on eniten tunnettu. Natsipropagandan kohteeksi alettiin ottaa entistä selkeämmin nuoret ja koululaiset. Samalla PVL jatkoi murhaajien palkitsemista. “Vuoden aktivisti” -palkintojen jakaminen on yksi lukuisista julkisista käytännöistä, joista natsit ovat luopuneet vetäytyessään maan alle.

Elokuussa 2018 PVL päätti järjestää toistaiseksi viimeisen omalla nimellään järjestetyn mielenosoituksensa Turussa yhteistyössä Kansallismielisten liittouman kanssa, joka järjesti kaupungissa ensimmäistä kertaa 188-mielenosoituksen. Tampereella edellisvuonna järjestetyn mielenosoituksen tapaan myös Turun mielenosoitukseen tuli useita kymmeniä ruotsalaisia natseja, jotka kuuluivat PVL:n emojärjestöön (ruotsiksi Nordiska motståndsrörelsen, NMR). Elokuun 18. 2018 oli myös yksi selvimmistä esimerkeistä siitä, miten jo tuolloin käräjäoikeudessa kielletyn PVL:n uusnatsit ja perussuomalaisten aktiivit tekevät yhteistyötä ja marssivat samoissa riveissä.

PVL:n vanha riimulogo vasemmalla ja oikealla siitä tyylitelty uudempi Suomalaisapu-logo.
PVL:n johtama Antti Niemi poseeraa järjestön vanhan ja uudemman lipun kanssa.
PVL:n Suomen johtajana vuodesta 2015 toiminut Antti Niemi on julkisuudessa keskittynyt vuodesta 2019 johtamaan Suomalaisapu-toimintaa.

Valmistautuessaan hovioikeuteen PVL oli perustanut vuoden 2018 aikana kaksi uutta yhdistystä, joista toisen määrä oli kerätä allekirjoituksia Kansan yhtenäisyys -nimellä kulkenutta puoluehanketta varten, ja toinen taas jatkoi PVL:n jo vuosia Suomalaisapu-nimellä tehtyä toimintaa. Kansan yhtenäisyys -puoluehanke kuitenkin epäonnistui totaalisesti, ja se haudattiin kaikessa hiljaisuudessa alle vuosi perustamisestaan, koska natsit eivät saaneet lähellekään puolueen perustamista varten tarvittavia allekirjoituksia kasaan. On epäselvää, missä määrin koko mönkään mennyt puoluehanke oli alunperin pistetty pystyyn nimenomaan PVL:n ruotsalaisen emojärjestön käskystä, vai vaikuttivatko asiaan muut tekijät, kuten esimerkiksi kielto-oikeudenkäynti. Ruotsissa PVL oli jo muutama vuosi aikaisemmin alkanut suunnata resurssejaan puolueupolitiikkaan – pyrkimys, josta PVL luopui koomisen huonosti menneiden Ruotsin valtiopäivävaalien jälkeen syksyllä 2018. Lisäksi Seura-lehti uutisoi , että “PVL:n keulakuviin kuuluvalla Jesse Eppu Torniaisella (s.1990) on Viroon rekisteröidyt Altstadt OÜ- ja Haamer-Kirjastus OÜ -yritykset.” Erilaisten yhdistyskikkailujen lisäksi osa PVL:n rahaliikenteestä on todennäköisesti viimeistään tässä vaiheessa alettu hoitamaan henkilökohtaisten tilien kautta tai kokonaan käteisellä.

Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden päätöksen kieltää PVL, jonka jälkeen natsit marssivat vielä kerran riimulippujensa alla yllätysprotestina Helsingissä. Marssin osallistujista lähes puolet olivat Ruotsista tulleita PVL:n jäseniä. Loppuvuodesta 2018 PVL:n toiminta Suomessa täytti 10 vuotta, jolloin natsit halusivat ennen kieltämistään leuhkia saavutuksillaan ja myönsivät olleensa mukana aloittamassa itsenäisyyspäivän 612-mielenosoitusta, vahvistaen siten antifasistien alusta lähtien soihtukulkueesta tekemän analyysin todenmukaisuuden.

Juuri ennen vuoden 2018 itsenäisyyspäivää PVL jätti viime hetkellä valituksen hovioikeuden päätöksestä kieltää järjestö ja pyrki näin pelaamaan aikaa kolmatta kertaa järjestettävälle itsenäisyyspäivän kansallisossialistiselle mielenosoitukselle. Antifasistit varautuivat jo usean vuoden kokemuksella vastustamaan jälleen PVL:n natseja ja muuta äärioikeistoa, jotka olivat taas ilmoittaneet järjestävänsä ensin avoimen kansallissosialistisen Kohti vapautta -marssin ja liittyvänsä sitten fasistiseen 612-mielenosoitukseen.

PVL on kielto-oikeudenkäyntinsä aikana luopunut alkuperäisestä tyr-tunnuksestaan (oikealla lipuissa) ja alkanut käyttää esimerkiksi Kohti vapautta -logoa (keskellä) tai provosoinut hakaristilippuja heiluttamalla (vasemmalla).

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän Kohti vapautta -mielenosoitus on toistaiseksi viimeinen PVL:n selkeästi oma ja yksin järjestämä mielenosoitus Suomessa. Sekään ei mennyt suunnitelmien mukaisesti: natsimarssi muistetaan lähinnä provokaatiomielessä paikalle tuoduista hakaristilipuista, joita kantaneet PVL:n jäsenet pääsivät järjestön johtajan kanssa putkaan painittuaan ensin poliisin kanssa.

2019: Kohti vapautta ja kansallissosialistinuoret

PVL:n vuosi 2019 alkoi hiljaisesti, ja sama koski koko äärioikeistoa. Tämä noudatteli vuonna 2018 alkanutta kehitystä, jolloin äärioikeiston katutoiminta aloitti niin määrällisen kuin laadullisen laskun. Sama trendi näkyy Ruotsissa, jossa PVL:n toiminta oli ollut laskusuunnassa jo ennen järjestön jakautumista kahtia elokuussa 2019  PVL:n vanha jäsenistö vetäytyi täysin varjoihin muutamaa vanhempaa aktiivia lukuunottamatta, joihin kuuluvat esimerkiksi Pirkanmaalla Antti Niemi ja Petri Nordman, Uudellamaalla Otto Rutanen ja Janne Moilanen, Satakunnassa Cari Murto ja Maria Pöysti sekä Keski-Suomesta Tomi Tiihonen ja Paavo Laitinen. On luultavaa, että jotkut muutkin PVL:n vanhasta kaartista ovat yhä aktiivisia, mutta välttelevät sanktioiden pelossa parhaansa mukaan julkisuutta. Joitain vuosia toimineista uudemmista aktiivijäsenistä PVL:n toiminnassa näkyviä ovat olleet myös esimerkiksi Ville Nurmela ja Mimmi Kallila Satakunnassa, Harri Aurema Pohjois-Pohjanmaalla, Juha Kortelainen ja Toni Toorikka Pirkanmaalla ja Jani Pihlaja ja Rami Joukanen pääkaupunkiseudulta. PVL:n aktiviisuus on kahden viime vuoden aikana keskittynyt pääasiallisesti Helsingin, Tampereen ja Porin seudulle ja hiljentynyt merkittävästi tai jopa lakannut kokonaan aiemmin aktiivisemmissa kaupungeissa Turussa ja Jyväskylässä.

PVL:n jäseniä Tampereen Metso-kirjastossa. Taustavasemmalta oikealla Pirkanmaan ryhmään kuuluvat Jari Mäki, Petri Nordman ja Tapio Rantanen. Kokousta johtaa oikealla Antti Niemi. Etualalla Terhi Kiemunki.

Vuoden 2019 aikana PVL:n perinteistä tunnusta ei näkynyt enää Suomen kaduilla, mutta natsijärjestön jäsenet esiintyivät ajoittain “uusien” järjestöjensä kanssa. PVL:n johtaja Antti Niemi keskittyi vuoden aikana kehittämään järjestön Suomalaisapu-toimintaa yhdessä muiden pirkanmaalaisten natsien kanssa. PVL:n aktiivijäsenet ovat Pirkanmaalla näkyvimmin toimineet juuri Suomalaisavun nimellä, jonka suojissa on kokoustettu kirjastolla ja yritetty epäonnistuneesti soluttautua kansalaisjärjestötapahtumaan. Tampereella nähtiin myös jonkin verran PVL:n natsitoimintaa Kohti vapautta -nimellä.

PVL koetti jatkaa toimintaansa vuonna 2019 nimellä Kohti vapautta. Toiminta on jatkunut tällä nimellä 2020, mutta hiipunut alkuun verrattuna.
PVL pitämässä Kohti vapautta -nimellä katutapahtumaa Porissa 14.7.2019. Puhetta pitämässä PVL:n Petri Nordman.
PVL:n Kohti vapautta -ryhmän tunnus natsien lipuissa. Natsit ovat käyttäneet samaa logoa myös uusissa tarroissa, banderolleissa ja lentolehtisissä.

Maaliskuussa 2019 korkein oikeus hyväksyi PVL:n valituksen hovioikeuden päätöksestä, mutta asetti natsijärjestön samalla väliaikaiseen toimintakieltoon. Adolf Hitlerin syntymäpäivänä, uusnatseille tyypillisenä toimintapäivänä, PVL jalkautui jo aiemmin käyttämänsä Kohti vapautta -tunnuksen alla kaduille Helsingissä ja ilmoitti mahtipontisesti “uuden” kansallisossialistisen liikkeen syntyneen. Lähes välittömästi poliisi aloitti tutkinnan siitä, jatkaako Kohti vapautta -ryhmä PVL:n toimintaa. Tällä hetkellä Kohti vapautta -toiminnasta on tehty esitutkinta, ja tapaus on edennyt syyteharkintaan. Viranomaisten tulevasta päätöksestä huolimatta on ilmiselvää, että Kohti vapautta jatkaa suoraan PVL:n toimintaa. PVL on Kohti vapautta -nimen alla pyrkinyt vuosina 2019-2020 jatkamaan tyypillisimpiä aktivisminsa muotoja, eli lentolehtisten levittämistä yön pimeydessä, tarrojen liimailua lyhtypylväisiin ja ajoittaisia lippujen ja banderollien kanssa patsastelua pistokeikkoina muutamissa kaupungeissa. Vuoden 2019 aikana ja sen jälkeen tällainen toiminta on kuitenkin selvästi hiipunut. Vaikka PVL on saanut joitain yksittäisiä uusia jäseniä mukaan toimintaansa, vaikuttaa se kuitenkin tällä hetkellä kärsivän akuutista jäsenpulasta, joka näkyy selkeästi vähentyneen toiminnan määrässä. Tämä ei ole yllättävää, koska kuka muu kuin jo valmiiksi fanaattisen kansallissosialistisen ideologian omaksunut natsi haluaisi liittyä kiellettyyn järjestöön.

Kuvakaappaus Kansallissosialistinuoret-sivulta. Kuva: Seura

Alkukesästä 2019 uusi Kansallissosialistinuoret-ryhmä alkoi hiljaisuudessa tehdä PVL-tyypistä propagandatoimintaa, eli liimailla tarroja ja esiintyä parin hengen voimin lakanat kädessä eriskumallisissa paikoissa. Omien sanojensa mukaan “Kansallissosialistinuoret on 13-25 vuotiaille kansallissosialisteille suunnattu kollektiivi”. Ryhmä vaikuttaakin olevan joko PVL:n nuorisojärjestö tai vähintään hyvin lähellä kiellettyä natsijärjestöä, sillä sen sivuilla on julkaistu PVL:n ydinjäsenten kirjoituksia näiden nimillä allekirjoitettuna. Ryhmän sivut koostuvat räikeän antisemitistisestä ja muusta rasistisesta natsipropagandasta.

Kesällä 2019 PVL:n johtaja Antti Niemi osallistui muiden natsien ja perussuomalaisten kanssa äärioikeiston kohua herättäneelle kesäleirille, jonka järjesti Kansallismielisten liittouma. Tapaus kävi taas yhdestä esimerkistä perussuomalaisten ja PVL:n jäsenten yhteistoimintaa koskevaan pitkään listaan. Natsien ja persujen yhteistyö sai jälleen jatkoa elokuussa, kun 188-mielenosoitus järjestettiin toista kertaa ja aiempaa pienempänä.

Vuoden 2019 aikana PVL kriisiytyi Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa. Ruotsissa PVL:n perustaja ja johtaja sekä merkittävimmät natsiaktiivit irtaantuivat kritisoimastaan PVL:stä perustaakseen uuden kansallisosialistisen Nordisk Styrka -järjestön. Ruotsalaisten lisäksi uuteen järjestöön lähti PVL:n jäseniä myös Norjasta ja Tanskasta, joista jälkimmäisessä PVL käytännössä hajosi.

PVL:n kielto-oikeudenkäynnin vuosien aikana järjestö on alkanut entistä enemmän korostamaan propagandassaan ja toiminnassaan erilaisia viholliskuvia, mikä on myös konkretisoitunut erilaisina hyökkäyksinä esimerkiksi juutalaisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kimppuun. Vuoden 2019 lopulla ympäri Pohjoismaita tehdyt antisemitistiset iskut tehtiin PVL:n ruotsalaisen johtajan Simon Lindbergin määräyksestä, mikä käy ilmi Tanskan PVL:n jäsenten oikeudenkäyntiä koskevista todisteista, joten PVL on Suomessa toiminut myös toimintakiellon aikana pohjoismaisella tasolla koordinoidusti PVL:n muiden Pohjoismaiden osastojen kanssa.

Vuoden 2019 joulukuussa väliaikainen toimintakielto alkoi viimein näkyä käytännössä, kun poliisi kielsi etukäteen PVL:n kolmena itsenäisyyspäivänä järjestäneen mielenosoituksen tapahtui se sitten PVL:n tai Kohti vapautta -ryhmän nimellä. Natsit kuitenkin pääsivät kaduille, sillä natsimielenosoitus järjestettiin Soldiers of Odinin nimissä. Sekavissa merkeissä järjestetystä natsimarssista tuli hyvin pieni. Soldiers of Odinin nimen alle piiloutuminen on sekin merkki aiemmin kanssallissosialistisen vallankumouksen etujoukkona itseään pitäneen PVL:n rappeutumisesta vain osaksi alennustilassa olevaa ulkoparlamentaarista äärioikeistoa. Ylipäänsä vuoden 2019 aikana alkoi käydä selväksi, että kielto-oikeudenkäynti yhdistettynä äärioikeiston vastaiseen poliittiseen toimintaan on surkastuttanut natsijärjestöä. Julkisten tapahtumien vähentyminen koski myös koko ulkoparlamentaarista äärioikeistoa.

2020: Korkein oikeus, korona, natsivandalismi ja “uudet” ryhmät

Korkeimman oikeuden päätöksen kielto-oikeudenkäynnistä oli ilmoitettu tulevan alkuvuodesta 2020, mutta päätös lykkääntyi syksylle. Tähän vaikutti luultavasti natsien Kohti vapautta -toimintaa koskeva käynnissä oleva tutkinta ja koronapandemian puhkeaminen. Edellisen vuoden tavoin PVL on myös vuonna 2020 aloittanut “uusia” ryhmiä, verkkosivun ja kanavia Telegramiin.

PVL:llä on ollut vuoden 2020 aikana vähemmän julkista toimintaa kuin aiemmin. Samaan aikaan natsit ovat Suomessa tehneet enemmän erilaisten paikkojen vandalismia kuin vuosikausiin. Jo loppuvuodesta 2019 natsit järjestivät Suomessa antisemitististä toimintaa osana PVL:n Pohjoismaista kampanjaa. Tammikuussa PVL järjesti vainojen uhrien muistopäivänä antisemitistisen katutapahtuman Tampereella, jossa liikkeen aktiivi Ville Nurmela poltti Israelin lipun. Samana viikonloppuna Turun synagoga vandalisoitiin. Nurmela on ollut erityisen näkyvä hahmo PVL:n toiminnassa. Hän pahoinpiteli keski-ikäisen naisen tämän kotiovella maaliskuussa 2020. Toukokuussa natsit tärvelivät lisää erilaisia muistomerkkejä useissa eri kaupungeissa. Natsien kanavilla on myös raportoitu useiden eri puolueiden rikotuista ikkunoista Kotkassa monta kertaa vuoden aikana. Syyskuussa taas Helsingissä töhrittiin kahden eri yhdistyksen toimistot tarkoituksena pelotella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, josta raportoitiin niin ikään natsikanavilla. Nähtäväksi jää tuleeko tämänkaltainen vandalismi lisääntymään entisestään PVL:n kiellon jälkeisenä aikana.

PVL:n johtohahmoihin kuuluva Petri Nordman (oikealla) kumiveneessä tunnistamattoman natsin kanssa jatkamassa vuosi vuodelta yhä nolommaksi käyvää natsien katutoimintaa koronakriisin alkamisesta huolimatta Jyväskylässä 14.3.2020.

Vuoden aikana PVL on muutaman kerran järjestänyt performansseja tai muuten patsastellut eri kaupungeissa välittämättä koronatilanteesta. PVL jopa toivoi Kohti vapautta -sivuillaan, että koronakriisi voisi tuoda piristysruiskeen järjestön paikallaan polkevaan toimintaan. Kohti vapautta -sivulla on raportoitu natsitoiminnasta, mutta aiemmasta poiketen PVL on alkanut tällä ja kaikilla muilla kanavillaan sensuroimaan natsien naamat. Sisäänpäin kääntyminen ja anonyymi toiminta on siis korostunut entisestään, joka tekee natsien toiminnasta ulkopuolisille vaikeammin lähestyttävää ja yleisesti arvamaattomampaa.

Yksi esimerkki anonyymimmästä toiminnasta on tiedottamisen siirtäminen valtavirran somekanavista Telegramiin ainakin näennäisen anonyymeille kanaville, joita natsit ovat perustaneet runsaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Samankaltaista kehitystä anonyymimpaan verkkotoimintaan on tapahtunut Isossa-Britanniassa ja kansainvälisesti. PVL on jo pitkään tiedottanut toiminnasta sellaisilla Telegram kanavilla kuin “Defend Finland” ja “Kansallisradikaalia toimintaa”.

Kuvakaappaus Partisaani-sivulta. PVL avasi Partisaanin ja lopetti vanhan Kansallinen vastarinta -sivustonsa toukokuussa 2020.

Toukokuussa 2020 aloitti uusi Partisaani-niminen natsisivu, joka noudattelee tismalleen samanlaista logiikkaa PVL:n aiemman verkkosivun kanssa, mutta se pyrkii ainakin näennäisesti esiintymään kielletystä natsijärjestöstä irrallaan. Kyse on kuitenkin hyvin heikosti peitellystä yhteydestä, sillä PVL:n jäsenet tuottavat sivustolle sisältöä omilla nimillään, ja sivulla raportoidaan tarkasti kaikesta PVL:n peiteryhmien, kuten Kohti vapautta ja Veren laki, toiminnasta.

Helmikuussa verkkoon ilmestyi sosiaalisen median tilit “uudelle” natsiryhmälle nimeltä “Veren laki”. PVL on alkanut oikeudenkäynnin seurauksena perustamaan tietynlaiseen toimintaan erikoistuneita ryhmiä, kun taas aiemmin kaikki toiminta tehtiin yhden järjestön nimissä. Veren laki on järjestänyt salamyhkäisiä taistelutreenejä, eikä sen toiminnasta ole tullut vielä juuri muuta tietoa julkisuuteen. On kuitenkin selvää, että Suomalalaisavun kaltainen “hyväntekeväisyysjärjestö” pyrkii houkuttelemaan natsitoimintaan mukaan toisenlaisia ihmisiä kuin Veren lain tappeluharjoitukset.

Kuvakaappaus PVL:n uudelta Veren laki -ryhmän sivulta. Sivustolla ei ole sosiaalisen median linkkien lisäksi vielä muuta sisältöä. Sivusto on rekisteröity jo tammikuussa 2018, mutta julkisuuteen se astui alkuvuodesta 2020.
Kuvakaappaus Instagramista. Veren laki -toiminta keskittyy kamppailulajeihin. Kaikki natsien sen yhteydessä julkaisemat kuvat henkilöistä on anonymisoitu kasvojen kohdalta.

Vuosi 2020 on siis ollut PVL:lle ja isolle osalle muutakin äärioikeistoa pienemmän näkyvyyden aikaa, jolloin osa toimijoista on vetäytynyt toiminnasta, osa kerännyt rivejään ja osa perustanut uusia propagandakanavia. Poikkeuksen tästä muodostaa natsien 188-mielenosoitus, joka järjestettiin elokuussa kolmatta kertaa Turussa. Aiemmista vuosista poiketen mielenosoitusta mainostettiin entistä selkeämmin ainoastaan muille uusnatseille ja tapahtumassa olikin edellisvuotta vähemmän osallistujia. 188-mielenosoituksesta julkaistut kuvat osoittavat, että PVL oli jälleen ryhmänä paikalla mielenosoituksessa. Pian natsimielenosoituksen jälkeen syyskuussa 2020 tuli viimein korkeimman oikeuden päätös PVL:n kiellosta.

Kielletyn PVL:n toiminnan tulevaisuus?

PVL on kielletty, mutta jatkaa toimintaansa anonyymisti ja lukuisilla uusilla nimillä. Natsijärjestö lisäksi viestii ulospäin toiminnastaan niin Partisaani-sivullaan kuin monilla Telegram-kanavilla, vaikka se pyrkii samaan aikaan entistä enemmän hämärtämään minkä kaikkien toimintojen takana se todellisuudessa on. Tämänkaltainen salakähmäinen toiminta ei ole natseille täysin uutta, sillä PVL alkoi järjestämään itsenäisyyspäivän 612-mielenosoitusta yhdessä muiden äärioikeistolaisten toimijoiden kanssa ja vasta neljä vuotta myöhemmin uskalsi myöntää osallisuutensa tapahtuman aloittamiseen. Kielto-oikeudenkäynti on kuitenkin täysin uudella tavalla kaventanut PVL:n tilaa ja muuttanut natsien toimintaympäristöä pakottamalla nämä vetäytymään sisäänpäin ja toimimaan toinen toistaan mielikuvituksellisimmilla valenimillä. On vain arvailtavissa, kuinka kauan ja millaista kissa-ja-hiiri -leikkiä natsit jaksavat vielä harrastaa viranomaisten kanssa.

PVL:n jäseniä yhdessä Soldiers of Odinin ja muiden natsien kanssa flash mob -henkisessä mielenosoituksessa Tampereella 4.10.2020. Poliisi ei hiukan aiemmin tulleesta korkeimman oikeuden kieltopäätöksestä huolimatta puuttunut natsien propagandatapahtumaan, vaan katseli sitä vierestä toista tuntia.

Kuten viime viikkojen uutiset Suomessa ovat osoittaneet, PVL ei ole ainoa väkivaltaa käyttävä äärioikeistolainen taho. PVL on mukana Soldiers of Odinin, Suomen Sisun ja monien perussuomalaisten muodostamassa Kansallismielisten liittoumassa. Olemalla mukana Kansallismielisten liittouman nimissä järjestyissä tapahtumissa, kuten Turun 188-mielenosoitus tai itsenäisyyspäivänä Soldiers of Odinin nimissä ja 612-mielenosoituksessa PVL:n aktiivit jatkavat äärioikeistolaisen sanoman levittämistä kaduilla. Pelkästään PVL:n kieltäminen ei tuhoa tätä laajempaa fasistista ympäristöä.

On huomionarvoista, että PVL:n menettäessä asemaansa suomalaisten ulkoparlamentaaristen fasistiryhmien toiminnassa ovat korostuneet erilaiset puolijulkiset tapahtumat natsikeikoista erilaisiin liittyviin keskustelutilaisuuksiin ja konferensseihin, joista suurin osa liittyy tavalla tai toisella Suomen Sisuun.

Mitä natseille ja heidän vastustamiselleen nyt tapahtuu?

Monet juhlivat PVL:n kieltämistä korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen, mutta laajemmasta näkökulmasta kyse on monella tapaa ristiriitaisesta asiasta. Natsijärjestö on viranomaisten taholta lakkautettu, mutta jatkaa käytännössä olemassaoloaan, sillä kaikki sen aktiivit eivät luopuneet natsismista ja lopettaneet järjestössä toimimista. Päinvastoin, kuten yllä kirjoitimme, PVL-jäsenet jatkavat jo toimintaansa “uusissa” ryhmissä, joilla on eri nimet ja kanavat käytössään. Lopputulos ei yllätä, jos on seurannut, miten natsijärjestöjen kieltäminen on vaikuttanut natsien toimintaan muissa maissa, kuten Isossa-Britanniassa, josta PVL on ottanut suoraan mallia reaktiossaan kielto-oikeudenkäyntiin.

Kirjoitimme jo vuoden 2016 lopussa, jolloin keskustelu natsijärjestön kieltämisestä kävi kuumana, ettei järjestön kieltäminen poista natseja. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kiellolla olisi ollut konkreettisia vaikutuksia. Jo kielto-oikeudenkäynnin aikana jäädytettiin PVL:n Kadulle-verkkokauppa sekä Pohjoinen Perinne -yhdistys, jota kautta natsit hoitivat rahaliikennettään. Poliisi on käyttänyt paljon resursseja natsien tutkimiseen ja estänyt PVL:ää järjestämästä viime itsenäisyyspäivänä mielenosoitusta järjestönsä ja Kohti vapautta -toiminnan nimissä. Vaikeammmin mitattavissa on, missä määrin kielto-oikeudenkäynti lopputuloksineen luo yhteiskunnallista painetta natsijärjestöön liittymistä ja siinä toimimista vastaan. Osalle natsismista kiinnostuneista ihmisistä kielletty järjestö voi luomalla mielikuvaa “mystisyydestä” ja “äärimmäisyydestä” herättää lisäkiinnostusta liittyä toimintaan, mutta luultavasti suuremmalle osalle kynnys liittyä lailla kiellettyyn toimintaan voi taas nousta korkeammaksi. Keskustelua siitä miten natsit saadaan parhaiten lopettamaan kokonaan poliittinen toimintansa tulee siis jatkaa.

Kielto-oikeudenkäynin aikana on käynyt selväksi, että osa PVL:n aktiiveista jatkaa järjestön toimintaa uusilla nimillä tai anonyymisti. Antifasistinen näkökulma asiaan on selvä: natsismin vastustamista jatketaan ajettiin sitä minkä tahansa ryhmän nimissä tai nimettömästi.

Onko sinulla tietoa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnasta kieltämiseen liittyen tai muuta informaatiota natsien toiminnasta Suomessa? Ota yhteyttä varistoimitus[at]riseup.net

Varis-verkoston verkkosivuilla on julkaistu runsaasti kirjoituksia Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen oikeudenkäynnistä ja muista natsijärjestöön liittyvistä asioista. Niihin voi tutustua etsimällä sivuilta hakusanalla pohjoismainen vastarintaliike.

Katso myös: