Kielletty Pohjoismainen Vastarintaliike jatkaa julkaisutoimintaa nimellä Partisaani

PVL:n natsit haastattelemassa toisiaan: Harri Aurema esittämässä kysymyksiä Petri Nordmanille. Kuvakaappaus Partisaanin livelähetyksestä 4.10.2020 Tampereella. Tällä kertaa natsit eivät toimineet PVL:n tai Kohti vapautta -nimellä, vaan nimettöminä “kansallismielisinä”, koska katutapahtumalla myös kokeiltiin, miten poliisi suhtautuu natsien toimintaan korkeimman oikeuden kieltopäätöksen jälkeen.

Natsit perustivat uudet Partisaani-verkkosivun toukokuussa 2020. Nettijulkaisun tarkoitus on jatkaa PVL:n propagandan levittämistä kiertämällä järjestön kieltoa.

Suomessa kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on pyrkinyt monin keinoin kiertämään toimintakieltoaan jo kielto-oikeudenkäyntinsä aikana ja jatkaa tätä nähtävästi myös korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Järjestö toimii lukuisilla pseudonyymeillä, kuten Suomalaisapu, Kohti vapautta, Veren laki ja Kansallisradikaalia toimintaa. PVL:n julkisuusstrategiaan on aina kuulunut pyrkimys esiintyä todellista pientä kokoaan suurempana järjestönä, jota nyt toteutettaan läpinäkyvästi perustamalla erilaisia uusia ryhmiä ja sivustoja. Yksi tuoreimmista natsien viritelmistä aloitti toukokuussa 2020, jolloin PVL lakkasi julkaisemasta uutta materiaalia Kansallinen vastarinta -sivustollaan ja aloitti uuden Partisaani-nimisen sivuston.

PVL:n uuden Partisaani-sivuston logo.
Partisaanin ensimmäinen “pääkirjoitus” julkaistiin 3.5.2020. Partisaani-sivuston osoite rekisteröitiin 19.3.2020.

Jo nopealla vilkaisulla “Partisaaniin” huomaa, että materiaali on samaa vanhaa natsipropagandaa, jota PVL on julkaissut vuosien ajan. Sivusto pyrkii jäljittelemään tavallisia uutissivustoja ulkoasultaan, mutta kategoriat kertovat heti, mistä on kyse: uutiset, politiikka, väestönvaihto, rappiokulttuuri, valeoppositio, poliittiset viholliset, sionismi, rotu ja niin edelleen. Sionismi-kategorian alla esimerkiksi käsitellään juutalaisia, joihin kohdistuvaa antisemitististä tekstiä natsit suoltavat juttu toisensa perään. Aktivismi-osiossa taas kerrotaan PVL:n jäsenten ja muiden fasistien tapahtumista ja toiminnasta. Erityisesti sivuilla pistää silmään, että PVL:n jäsenet kirjoittavat omalla nimellään tai raportoivat natsitapahtumista omilla kasvoillaan. Tätä ei kytketä nimellisesti PVL:ään tai sen tutkinnan alla olevaan Kohti vapautta -toimintaan, vaan korkeintaan uudempiin vähemmän huomion kohteena oleviin ryhmiin, kuten “Veren laki” tai sellaisiin Telegram-kanaviin kuin “Kansallisradikaalia toimintaa”. Kyse on siis samankaltaisesta natsitoiminnasta, jota PVL on aiemmin tehnyt, ja siitä raportoidaan siis samanlaiseen tyyliin kuin aiemmin, mutta nyt toimintaa pyritään anonymisoimaan viranomaisten pelossa.

Kuvakaappaus Partisaani-sivulta: natsit saattavat toimia eri nimellä, mutta viholliskuvat pysyvät samoina.

Syystä tai toisesta osa PVL:n toiminnassa mukana olevista jäsenistä tekee sivustoa yhteydet järjestöönsä kieltäen, vaikkakin omalla nimellään ja/tai kasvoillaan. Tämä voi kertoa siitä, että kieltämisen kohteeksi joutuneella PVL:llä ei ole yksinkertaisesti riittävästi uusia jäseniä tekemään propagandaansa. Järjestön jäsenistä esimerkiksi Ville Vainiomäki kirjoittaa sivulle omalla nimellään ja kasvoillaan:

Kuvakaappaus Partisaani-sivulta: PVL:n Ville Vainiomäen kirjoitussarjan osa natsisivustolla. Vainiomäen on kirjoittanut jutun Partisaaniin omalla nimellään ja kasvoillaan (vasen alakulma).
Ville Vainiomäki jakamassa PVL:n natsipropagandaa Tampereella toukokuussa 2019. Kuva PVL:n Kansallinen vastarinta -sivulta.
Ville Vainiomäki jakamassa PVL:n Kohti vapautta -propagandaa Uudessakaupungissa lokakuussa 2019. Kuva PVL:n Kohti vapautta -sivulta.
Ville Vainiomäki (toinen oikeanpuoleisessa jonossa) kantamassa PVL:n Kohti vapautta -lippua järjestön katutapahtumassa 30.11.2019 Helsingissä.

 

Ville Vainiomäki (keskellä) matkalla muiden PVL:n jäsenten kanssa Tampereella, jossa järjestö levitti holokaustin kieltävää antisemitististä propagandaa 27.1.2020. Tapahtuma päätyi uutisotsikoihin antisemitistisen toiminnan takia.

Lisäksi PVL:n Oulun ryhmän pitkäaikaisin jäsen ja näin ollen luultavasti nykyinen ryhmänjohtaja Harri Aurema on tehnyt Partisaaniin jo kaksi kertaa livelähetystä natsitapahtumista. Apukäsinä Auremalla on ollut taisteluhanskat käsissään vartioinut PVL:n Porin ryhmän aktiivi Ville Nurmela sekä tuntematon kuvaaja:

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Partisaani-sivuston livekuvausryhmä taltioimassa natsimielenosoitusta Turussa 16.8.2020. Vasemmalta oikealle: gorilla Ville Nurmela, tuntematon kuvaaja ja juontaja Harri Aurema.
Ville Nurmela ja Harri Aurema tekevät Partisaani-mediaan livelähetystä Turun 188-natsimielenosoituksesta 16.8.2020. Kuvakaappaus natsien livelähetyksestä.
Harri Aurema haastattelee natsimielenosoituksen järjestäjiä Turussa 18.8.2020. Vasemmalta oikealla perussuomalaisten ja Suomen Sisun Seikku Kaita sekä PVL:n Terhi Kiemunki ja järjestön johtaja Antti Niemi. Kuvakaappaus Partisaanin livelähetyksestä.
Ville Nurmela pitämässä puhetta PVL:n Kohti vapautta -tapahtumassa Jyväskylässä 14.3.2020.
Harri Auremaa haastatellaan PVL:n Kohti vapautta -toiminnasta PVL:n vanhalle Kansallinen vastarinta -sivulle 12.6.2019. Natsien vähäisyydestä kertoo, että Aurema vuoroin tuottaa PVL:n medioita ja vuoroin edustaa niissä natisen “eri ryhmiä” antamalla haastatteluja.
PVL:n kuvaaja 188-mielenosoituksessa tekemässä Partisaaniin 16.8.2020.
PVL:n Partisaani-sivustolle Harri Aureman kanssa livelähetystä kahdessa eri natsitapahtumassa kuvannut henkilö. Jos tunnistat natsin, ota yhteyttä.

Viime vuosien aikana natsit ovat joutuneet pois käytännössä kaikista valtavirran sosiaalisista medioista, kun PVL:n tilit on poistettu tai piilotettu niin Facebookista, Twitteristä kuin Youtubesta. Tämän myötä natsit ovat siirtyneet yhä useammin vähemmän näkyville kanaville, kuten D-tubeen tai Telegramin puolijulkisille kanaville. Partisaani-sivustolle on kuitenkin tehty uudet somet myös yleisimpiin sosiaalisiin medioihin sekä puhelinsovellus ladattavaksi Google Playihin. Kehoitamme ihmisiä antamaan palautetta eri kanaville natsipropagandasta, jotta nämäkin tilit poistettaisiin.

Onko sinulla lisätietoa Partisaani-verkkojulkaisusta tai muusta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnasta? Ota yhteyttä sähköpostilla varistoimitus[at]riseup.net.

Katso myös: