Äärioikeistolaiset yrittivät murhata persupolitiikon – taustalla pitkä ja riitaisa historia

Pekka Kataja sairaalassa pahoinpitelyn jälkeen
Pekka Kataja (ps) sairaalassa pahoinpitelyn jälkeen

Poliisi tiedotti perjantaina 11.9.20020, että käräjäoikeuden päätöksillä on vangittu kaksi tunnettua äärioikeistoaktiivia perussuomalaisten eduskunta-avustaja Pekka Katajan murhan yrityksestä Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Jyväskylän kaupunginvaltuustossa edelleen toimiva Teemu Kalevi Torssonen sekä Soldiers of Odin -aktiivi ja Kansallismielisten liittouman (KL) puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen epäillään Katajan hakkaamiseasta metallisilla astaloilla sairaalakuntoon hänen omalla kotiovellaan.

Poliisi ei tässä vaiheessa kommentoinut teon motiiveja, mutta kotiovelle aseistettuna tunkeutuminen, Katajan henkilöllisyyden varmentaminen sekä murhamiesten äärioikeistolainen tausta puoltavat pahoinpitelyn tutkimista suunnitelmallisena poliittisen murhan yrityksenä. Tietojemme mukaan teosta epäilyillä Ala-Tuuhosella ja Torssosella on molemmissa pitkäaikaisia kaunoja Pekka Katajaa ja Keski-Suomen Perussuomalaisten piirihallitusta kohtaan äärioikeiston sisäisten riitojen ja valtataisteluiden takia.

Tero Ala-Tuuhonen katsoo vierestä kun Pohjoismainen vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi ampuu Kansallismielisten liittouman kesäleirillä 2019

Tero Ala-Tuuhonen on toiminut Jyväskylän Soldiers of Odin-ryhmässä ja on Kansallismielisten liittouman puheenjohtaja. KL on äärioikeistolainen yhdistys ja nimensä mukaisesti liittouma, joka kokoaa yhteen Perussuomalaisten, Suomen Sisun, Soldiers of Odinin ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiiveja. Järjestö tuli tunnetuksi vuoden 2019 kesällä, kun antifasistit paljastivat KL:n järjestäneen suljetun kesäleirin, jossa uusnatsit muun muassa harjoittelivat ampumista vasemmistopoliitikkojen ja juutalaisten kasvokuvista tehtyihin maalitauluihin. Kansallismielisten liittouma on myös Turun Kukkavirta 188 -mielenosoituksen taustalla. Jo kolmena vuonna järjestettyyn äärioikeistolaiseen mielenosoitukseen kokoontuu järjestäjäyhdistyksen tavoin Perussuomalaisten, Suomen Sisun, Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen, ja Soldiers of Odinin aktiivijäseniä eri puolilta Suomea.

Teemu Torssonen (ps)

Ala-Tuuhosen epäilty rikoskumppani, jyväskyläinen Teemu Torssonen on puolestaan Perussuomalaisten riveistä. Vuonna 2017 Torssonen pääsi Perussuomalaisten listalta Jyväskylän kaupunginvaltuustoon, ja sitä kautta kaupunginhallitukseen, 458 äänellä. Torssonen erotettiin sittemmin perussuomalaisista, mutta jatkaa edelleen valtuutetun roolissaan. Murhayrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja oli mukana tekemässä päätöstä, jolla Perussuomalaisten Keski-Suomen piiri esti Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden vuonna 2019, jo ennen kuin hänet virallisesti erotettiin puolueesta.

Torssosen erottamisen syistä on liikkunut Keski-Suomessa ja laajemminkin paljon spekulaatioita. Viralliseksi erottamisperusteeksi Perussuomalaiset ilmoitti Torssosen “puolueelle vahingollisen toiminnan julkisuudessa”, mutta Torssonen itse piti erotuksen virallista syytä heppoisena. Tietojemme mukaan Torssonen aiheutti jännitteitä ja riitoja puolueen sisällä Keski-Suomen piirissä sekä kyseenalaisti puheenjohtaja Jussi Halla-Ahoa. Torssonen muun muassa tuki julkisesti laukaalaista kunnanvaltuutettua Jani Oksasta, joka erosi persuista ”perussuomalaisten Keski-Suomen piirin huonon toimintakulttuurin ja sen johdon kyseenalaisen ja puolueen edun vastaisen toiminnan” takia.

Monet näkyvät persuaktiivit, Pekka Kataja itse mukaan luettuna, levittivät murhayrityksen jälkeen huhuja, joiden mukaan hyökkääjät olisivat olleet “ulkomaalaistaustaisia” tai “arabin näköisiä”. Kataja tosin myöhemmin käänsi kelkkansa ja sanoi Keskisuomalaiselle epäilleensä heti vanhoja vihamiehiään Torssosta ja Ala-Tuuhosta. Hyökkääjien äärioikeisto- ja persutaustan tultua julki käräjäoikeuden päätöksellä, Perussuomalaiset ovat olleet oikeuspäivänä perjantaina vaitonaisia.

Äärioikeisto on hyökännyt 2010-luvulla useita kertoja vasemmistopoliitikkoja ja vasemmistolaisia toimistoja ja liiketiloja vastaan. Suomen poliittiselle kulttuurille on kuitenkin epätyypillistä, että äärioikeistolaiset yrittäisivät tappaa omien järjestöjensä tai kilpailevien järjestöjen jäseniä. Suurempaa julkisuutta on saanut ainoastaan pahoinpitely-yritys Vantaan Korsossa, jossa Soldiers of Odin -järjestön jäsen yritti hyökätä silloisen ulkoministerin Timo Soini (sin.) kimppuun vaalitilaisuudessa.

Olemme kirjoittanut Kansallismielisten liittoumasta aiemmin: