Turussa sunnuntaina järjestettävän 188-mielenosoituksen natsismia ei enää peitellä

 

Terhi Kiemunki valmiina johtamaan 188-mielenosoitusta 18.8.2018 Turussa muun Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kanssa. Vasemmalla sinisessa paidassa kielletyn natsijärjestön johtaja Antti Niemi.

Turussa järjestetään sunnuntaina 16. elokuuta 2020 äärioikeistolaisia yhteen kokoavan Kansallismielisten liittouman toimesta 188-Kukkavirta -niminen mielenosoitus kolmatta kertaa. Samaan aikaan organisoidaan jälleen aiempina vuosina monta kertaa äärioikeistomarssia suurempi Turku ilman natseja -mielensosoitus, johon järjestetään bussikuljetus Helsingistä ja Tampereelta.

Kansallismielisten liittouma aloitti toimintansa heinäkuussa 2017, jolloin sen pyrkimyksenä oli pelastaa mitä pelastettavissa oli hajoamaan alkaneesta vuosien 2015-2017 rasistisesta Rajat kiinni -liikkeestä sekä toimia esirippuna kielto-oikeudenkäyntiin joutuneelle kansallissosialistiselle Pohjoismaiselle Vastarintaliikkeelle. Olemme kirjoittaneet aiempien vuosien 188-mielenosoituksesta lukuisia juttuja, kuten analyysin vuonna 2019 toista kertaa järjestetystä kutistuneesta mielenosoituksesta. Itsenäisyyspäivän 612-natsimarssin tavoin Turussa perussuomalaiset marssivat häpeämättä uusnatsien rinnalla.

188-mielenosoituksiin pääjärjestäjiin kuuluva ja tapahtuman tiedotuksesta vastaava Terhi Kiemunki (kolmas joukon vasemmasta reunasta, aurinkolasit ja punainen tukka) Turussa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kanssa 18.8.2018 matkalla päivän mielenosoituksiin.
Toinen 188-mielenosoitus 18.8.2019. Kulkueen reunalla univormuissaan Soldiers of Odinien uusnatseja, jonka perässä ankkajonossa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä.

Toinen 188-mielenosoitus 18.8.2019. Kulkueen reunalla univormuissaan Soldiers of Odinien uusnatseja, jonka perässä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen saman aatteen edustajia ankkajonossa.

Perussuomalaiset ja uusnatsit käsi kädessä

Huomioimme jo vuonna 2018 järjestetyn ensimmäisen 188-mielenosoituksen jälkeen, että äärioikeiston yhteismarssi on ollut yksi räikeimpiä esimerkkejä perussuomalaisten ja uusnatsien yhteistyöstä. Vuonna 2018 natsimarssille osallistui perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa, ja tapahtuman virallisen puheen piti perussuomalaisten kuntavaltuutettu ja seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi valittu Mauri Peltokangas. Vuonna 2019 natsimielenosoituksen virallinen puhuja oli perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila. Perussuomalaisten osallistumista samalle marssille natsien kanssa Turussa on käsitelty myös monissa valtamedioissa (esim. Helsingin Sanomissa ja Ylellä), mutta tämä ei ole johtanut toimenpiteisiin äärioikeistolaisen Jussi Halla-ahon johtamissa perussuomalaisissa. Mediassa ei ole huomioitu, että useat perussuomalaiset paitsi marssivat myös järjestävät 188-mielenosoitusta uusnatsien kanssa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa marssi kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen osaltaan järjestämässä mielenosoituksessa uusnatsien rinnalla 188-mielenosoituksessa Turussa 18.8.2018 .
Perussuomalaisten kaustislainen kaupunginvaltuutettu Mauri Peltokangas (puku päällä) neuvottelee PVL:n ja muiden 188-kulkueen järjestäjien kanssa vuonna 2018. Peltokangas valittiin kansanedustajaksi vuonna 2019. Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen Sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö Maarit Toivainen, PVL:n tamperelainen jäsen Jari Mäki, Perussuomalaisten Peltokangas, PVL:n Porin ryhmän johtaja Cari Murto, Tampereen Perussuomalaiset ry:n rahastonhoitaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Seikku Kaita ja kidutusmurhasta tuomittu PVL:n helsinkiläinen jäsen Rami Joukanen.

Vuoden 2020 marssilla natsismi aiempaakin avoimempaa

Vuoden 2020 kolmatta kertaa järjestettävä 188-mielenosoituksen järjestäjät pyrkivät yhä vähemmän esittämään “epäpoliittista” muistokulkuetta, vaan päinvastoin näyttävät avoimemmin aiemmin peitellyn natsiaatteen. Tämä näkyy jo ennen mielenosoituspäivää neljällä tavalla:

1) Kulkueen teemaksi on nimetty “White Lives Matter”, joka on suoraan yhdysvaltalaisilta uusnatseilta lainattu iskulause. Vaikutusvaltainen Southern Poverty Law Center -ihmisoikeusjärjestö kuvaa ilmauksen taustaa seuraavasti: “White Lives Matter, rasistinen vastaus Black Lives Matter -kansalaisoikeusliikkeeseen, on uusnatsiryhmä, joka on kasvanut liikkeeksi yhä useampien valkoista ylivaltaa kannattavien ryhmien alkaessa käyttää sen iskulauseita ja taktiikoita”. Kyseessä oli siis ensin uusnatsiryhmien käyttämä nimitys itsestään, mutta siitä tuli sen jälkeen äärioikeiston yleisemmin käyttämä iskulause. Niin ikään yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Anti-Defamation League kuvaa nimen muuttumista yleisemmäksi iskulauseeksi seuraavalla tavalla: “Vuoteen 2016 mennessä muut valkoista ylivaltaa ajavat ryhmät, mukaan lukien Ku Klux Klanin alaiset ryhmät, alkoivat myös käyttää iskulausetta. Siitä tuli vakiotavaraa valkoisen ylivallan mantrojen joukossa, jonka käyttämistä on jatkettu alkuperäisten kampanjoitsijoiden lopetettua toimintansa.” Jopa äärioikeiston omista riveistä on esiintynyt kritiikkiä mielenosoituksen uudesta teemasta, joka voi karkoittaa tavallisia ihmisiä osallistumasta.

188-mielenosoituksen vuoden 2020 mainoksessa käytetään uusnatsien iskulausetta “White Lives Matter”. Kuva: Kansallismielisten liittouma

2) Tänä vuonna mielenosoituksen “juhlapuhuja” on natsiaktiivi Tuukka Kuru, joka on mielenosoituksen järjestäjien mukaan “Monokulttuuri FM-juontaja, Awakening-järjestäjä, Suomen Sisun aktiivi”. Monokulttuuri, Awakening ja Suomen Sisu ovat kaikki osa suomalaista fasistista ympäristöä, joten ottamalla tällaisen puhujan ja mainostamalla vielä näitä tahoja järjestäjät haluavat tietoisesti viestiä olevansa osa samaa äärioikeistoliikettä. Kuru on pyrkinyt tuomaan Suomessa esiin “etnonationalismia”, jossa rotu asetetaan käytännössä samalla tavalla politiikan keskiöön kuin klassisessa kansallissosialismissa. Kuru sai potkut Perussuomalaisista Nuorista sen jälkeen, kun hän oli muun muassa kirjoittanut yhdysvaltalaista kansallisosialistia George Lincoln Rockwellia ihannoivia tekstejä uusfasistiseen Sarastus-verkkolehteen sekä puhunut Virossa äärioikeistolaisessa Etnofutur-konferenssissa (konferenssi oli sama, jossa vuotta myöhemmin perussuomalaisten ja näiden nuorisojärjestön aktiivi Toni Jalonen julistautui fasistiksi, mikä johti osaltaan Perussuomalaisten Nuorten järjestön hajottamiseen).

Tuukka Kurun lusikka on monessa äärioikeistolaisessa sopassa.

3) Kansallismielisten liittouma linkkaa 188-mielenosoituksen järjestäjän ominaisuudessa marssin Facebook-tapahtumassa uusnatsien Partisaani-verkkosivulle. Kyseessä on uudehko natsisivusto, jota toimitetaan anonyymisti, mutta useat äärioikeistoa seuraavat henkilöt, kuten tutkija Oula Silvennoinen, katsovat sen kytkeytyvän kiellettyyn natsijärjestöön Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen. Partisaani ilmestyi verkkoon samaan aikaan, kun Pohjoismainen Vastarintaliike lakkautti vuosia toimineen verkkomediansa neljättä vuotta jatkuvan kielto-oikeudenkäyntinsä seurausten pelossa. Sivuston kategoriat ovat natsijargonista tuttuja salaliittoteorioita juutalaisista, väestönvaihdosta ja poliittisista vihollista. Partisaanin lisäksi tapahtuman järjestäjä linkkaa tapahtumaan valemedia MV-lehden juttuja.

4) Tapahtuman tiedottaja Terhi Kiemunki on yksi viime vuosien aktiivisimmista äärioikeistolaisista, joka yhdistää Kansallismielisten liittouman lisäksi eri ryhmiä toimimalla Pohjoismaisessa Vastarintaliikkeessä ja Suomen Sisussa. Kiemunki antoi edellämainitulle Partisaani-natsilehdelle haastattelun ennen sunnuntain natsimielenosoitusta, jossa hän horisee “suomalaisesta rodusta” ja kertoo mielenosoituksen natsiteeman synnyttämästä kritiikistä.

Terhi Kiemunkii kertoo 188-mielenosoituksen tiedottajan ominaisuudessa natsilehdelle toivovansa suomalaisten nousemaan puolustamaan “rotuaan”.
Terhi Kiemunki kertoo natsilehdelle 188-mielenosoituksen uuden teeman synnyttämästä kritiikistä.

Tällä kertaa tapahtuman järjestäjät vetoavat etukäteismainonnallaan siis ensisijaisesti suomalaisen äärioikeiston kovaan ytimeen, eivätkä pyri kosiskelemaan natsiliikkeen ulkopuolisia tapahtumaansa. Mitä luultavimmin jo toisena vuonna kolmasosalla pienentynyt 188-mielenosoitus jatkaa siis kutistumistaan tänäkin vuonna. Nähtäväksi jää kehtaavatko perussuomalaisten edustajat osallistua näin avoimelle natsimarssille, ja kiinnittääkö media tähän huomiota, jos näin tapahtuu. Kukaan tapahtuman osallistuja ei voi ainakaan aiempien vuosien tavoin väittää, ettei tiennyt marssivansa natsien riveissä.

Kirjoituksia 188-mielenosoituksesta: