Sadat vastustivat natseja Turussa, natsimarssi kutistui entisestään

Kuva: Rajaton vimma

Kolmatta kertaa sunnuntaina 16. elokuuta 2020 järjestetty Turku ilman natseja -mielenosoitus kasvoi viime vuodesta. Järjestäjien arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 770 ihmistä. Äärioikeiston järjestämä 188-Kukkavirta kutistui viime vuodesta entisestään, sillä siihen osallistui enää arviolta 150-180 ihmistä, joista suurin osa oli fasistijärjestöjen aktiiveja ja rivijäseniä eri puolilta Suomea (natsien määrän voi laskea melko tarkasti esimerkiksi tältä videolta kohdasta 5:50 eteenpäin).

Antifasistinen mielenosoitus kasvoi ja monipuolistui

Turku ilman natseja -mielenosoitus pysyi koronatilanteen takia aiemmista vuosista poiketen paikoillaan, ja sai antifasistisen kaupunkijuhlan piirteitä. Paikalla pidettiin runsaasti puheita, kuultiin keikkoja eri artisteilta, nautittiin runoesityksistä sekä herkuteltiin VG-wokin ruokakojulla. Turkuun saapui bussilla lisää ihmisiä myös Helsingistä ja Tampereelta, vaikka suurin osa mielenosoituksen osallistujista olikin turkulaisia (samaa ei voi sanoa äärioikeiston mielenosoituksesta eikä sen järjestäjistä). Jo ennen mielenosoituspäivää Kirjakahvilassa järjestettiin Love metal, hate fascism -konsertti, joka alkoi keskustelutilaisuudella äärioikeistosta ja musiikista. Lisäksi Silakkaliike järjesti Vihaa vastaan -kampanjan, jossa osallistujia pyydettiin lahjoittamaan rahaa rasismin vastaisille ja ihmisoikeutyötä tekeville kansalaisjärjestöille natsimarssin osallistujien määrän mukaan. Näyttää siltä, että äärioikeiston järjestäessä marssin se saakin aikaan monenlaista antirasistista ja antifasistista toimintaa sekä synnyttää uusia äärioikestoa vastaan toimivia liittoumia.

Tänä vuonna eri puhujat tulivat lukuisista eri taustoista, kuten ilmasto-, feministi- ja ammattiyhdistysliikkeestä. Heitä kaikkia kuitenkin yhdisti rasismin ja fasismin vastaisuus. Puheen voi kuunnella kokonaan ainakin täältä, mutta koostimme alle lyhyitä otteita muutamista puheenvuoroista:

“Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten kieroutuneita rasistiset väitteet ovat? Suomessa rasismia tehokeinona käyttävät poliitikot ovat usein myös ilmastotoimien vastaisia, ja heidän mielestään me emme ole velvollisia ottamaan vastaan ilmastopakolaisia. Miten voimme hyvällä omatunnolla sanoa olevamme hyvinvointivaltio, jos tietoisesti tekemämme valinnat tappavat ihmisiä, mutta emme muuta toimintatapojamme esimerkiksi talouden vuoksi?” -Ilmastoaktivisti Elina Huttunen

“Tässä tarinassa on kaksi viestiä. Ensimmäinen on tarinamme pää-ämpärille, jonka kanssa käytiin käräjillä ja joka joutui istumaankin: Odotan vielä korvauksiani ja lisäksi: Joka ikinen natsi voi painua niin kauas Turusta, Suomesta, pohjoismaista, Euroopasta ja maan päältä, että valovuodetkaan eivät riitä mittausyksiköksi.

Toinen viesti on kaikille tolkun ihmisille, poliitikoille, virkamiehille, median edustajalle ja somessa keskustelijalle: tältä näyttää modernin Suomen moderni uusinatsismi. Mä meinasin menettää henkeni sille, älä kehtaa sanoa mulle, että meillä ei ole natseja Suomessa ja että ”pitäisi pystyä dialogiin”. Mun ”rikos” oli kävellä poispäin antirasistisesta miekkarista – ja mä olen valkoinen, enkä edes heidän mielenosoituksensa aiottu, alkuperäinen kohde. Jokainen vähemmistöön kuuluva, jokainen joka ei niele heidän vihaideologiaansa, on potentiaalinen seuraava uhri.

Natsismi on vihaa ja väkivaltaa, ei mitään muuta. Ei natseja Turkuun, ei natseja minnekään. Sieg fail, ämpärit.” -Trans ry:n puheenjohtaja ja aktivisti Panda Eriksson (koko puhe luettavissa täältä)

“Ammattiyhdistysliike taistelee sosiaalisesti oikeudenmukaisen, tasa-arvoisen ja kestävän yhteiskunnan puolesta. […] Historiallisesti fasistien noustessa valtaan ammattiliitot on aina kielletty poikkeuksetta ja AY-aktiiveja sekä jäseniä on aina vainottu ja murhattu järjestelmällisesti. Syy on yksinkertainen. Ammattiliitot ovat työkalu työväen voimaantumiselle, jotka (mihin tää jotka viittaa) puolustavat kansalaisten oikeuksia tasa-arvoisesti. […] Hyvät ystävät, fasismin ja natsismin kanssa flirttailu on vaarallinen polku, jossa totuus ja valheet sekoittuvat keskenään populistien hämmentäessä loputtomia uutisvirtoja. […] Ääriliberaalin markkinajärjestelmän ihannointi, julkistalouden aggressiivinen alasajo ja AY-liikkeen mustamaalaus luovat yhdessä kaltevan pinnan kohti syrjäytymistä, epätasa-arvoa ja katkeruutta. Olemme oppineet, että laskusuhdanteessa kapitalistinen talousjärjestelmä ja sen viheliäs sivutuote, inflaatio, johtavat aina sosiaaliseen segregaatioon ja äärioikeiston kasvuun. Siksi meidän on löydettävä luonnollisia ja järjestelmällisiä vastavoimia fasismille. Ennakoitava ja ehkäistävä nämä tilanteet. Paras jokapäiväinen keino työssäkäyvälle vastustaa fasismia, on liittyä tasa-arvon liikkeeseen, jonka päämäärä on huolehtia meistä kaikista ihmisinä, eikä numeroina tai lukuina. Tehdä työtä toistemme puolesta. Työntekijä – liity ammattiliittoon, ole aktiivinen, taistele yhteisien oikeuksiemme puolesta, älä ummista silmiäsi väärinkäytöiltä.” -ay-aktiivi Sasu Haapanen (koko puhe luettavissa ja kuunteltavissa täältä)

Paikan päällä kuultiin myös selväsanaisia kannanottoja Turku ilman natseja -mielenosoituksessa esiintyviltä artisteilta niin mielenosoituksen aikana kuin sen jälkeen:

“Ei natseja minnekkään! Ihan näillä näppäimillä alkaa @turkuilmannatseja mielenosoitus, tervetuloa messiin kaikki turkulaiset ja turunmieliset??” -Adikia (oikealla). Kuva: Adikia
Ronskibiitti. Kuva: Ronskibiitti

“Eilinen, upealla auringonpaisteella, humaaniudella ja hyvällä fiiliksellä marinoitu Turku Ilman Natseja -tapahtuma oli hymyilevien kaupunkilaisten juhla. Ronskibiitti on mieluusti mukana vastustamassa rasismia ja kaikkea sitä epäinhimillistä vihan liikehdintää,jota maailmassamme tuntuisi enenevissä määrin liikkeellä olevan.

Mutta.

Tänään kuulimme olleemme Turun Sanomien mukaan keikalla ÄÄRItapahtumassa. Omin silmin katsottuna osallistujat näyttivät edustavan hyvinkin tavallisia kanssakaupunkilaisia, jotka nyt vain sattuvat olemaan kyllästyneitä natsien marssimiseen kaupunkimme kaduilla. Myös yksi sivuamme tykkäillyt tyyppi poisti tykkäyksensä haisevien dm-terveistensä saattelemana, koska osoittauduimmekin KOMMAREIKSI vastustaessamme natseja.

Samaan aikaan toisella puolen jokea pukeuduttiin hakaristi- ja white power -paitoihin ja kuulutettiin valkoisen rodun ylivaltaa.

Tarkkana saadaan olla, ettemme joudu tilanteeseen että tuollainen olisi hyväksyttävää ja normaalia. Kiitos että meitä oli paikalla covidista huolimatta n 800, kun vastarannalla osallistujia oli parisen sataa.
KIITOS.” –Hiphop-duo Ronskibiitti

Edellisen kommentin allekirjoittavat varmasti kaikki Turku ilman natseja -mielenosoituksen osallistujat.

Natsimielenosoitus kutistui

188-mielenosoituksen järjestäjiä eri fasistijärjestöistä: Partisaani-mikkiä vasemmalla pitelevä Harri Aurema Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä, huomioliivissä perussuomalaisten ja Suomen Sisun Seikku Kaita, ex-persu ja nykyään PVL:ssä ja Suomen Sisussa toimiva Terhi Kiemunki sekä PVL:n Suomen johtaja Antti Niemi. Kaikki edellämainitut järjestöt muodostavat yhdessä Soldiers of Odinin ja pienempien tekijöiden kanssa Kansallismielisten liittouman.

Kuten kirjoitimme jo ennen mielenosoituspäivää, äärioikeiston 188-mielenosoitus oli jättänyt pötypuheet “epäpoliittisesta muistojuhlasta” ja toi aiempaa suoremmin esiin natsismia. Tämä näkyi tapahtumassa, jonka osallistujista suurin osa oli erilaisten äärioikeistojärjestöjen aktiiveja ja rivijäseniä. Monet heistä olivat ikään kuin alleviivatakseen kulkueen luonnetta natsimarssina  laittaneet päälle hakaristipaitoja sekä muita äärioikeistolaista symboliikkaa sisältäviä vaatteita. Eniten paikalla oli väkeä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja Soldiers of Odinin uusnatseista sekä Suomen Sisun uusfasisteista, joista useat kuuluvat perussuomalaisiin tai näiden nuorisojärjestöihin. Mukana oli myös joukko entisiä Perussuomalaisten Nuorten “etnonationalistisen siiven” jäseniä, joista osa jatkaa myös juuri toimintaansa aloittaneessa perussuomalaisten uudessa nuorisojärjestössä. Julkaisemme myöhemmin tarkemman analyysin 188-mielenosoituksesta sivuillamme.

Natsikulkueen johdossa Kansallismielisten liittouma puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen (vasemmalla) ja varapuheenjohtaja Terhi Kiemunki (keskellä) sekä Suomen Sisun Tuukka Kuru.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä 188-mielenosoituksessa. Kiellety natsijärjestö on yksi kulkueen järjestäjistä ja sen jäseniä osallistui marssille toistakymmentä. Etualalla PVL:n johtaja Antti “kurkistelija” Niemi, hänestä takavasemmalla Juha Kortelainen ja oikealla Toni Hakulinen. Mainitut kuuluvat PVL:n Pirkanmaan ryhmään. Kuva: Rajaton vimma
Etnonationalististen ja kansallisossialististen nuorten ryhmä 188-mielenosoituksessa. Kuva: Rajaton vimma
Anonyyminä esiintynyt Partisaani media on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusi media. Partisaanille haastattelua tekemässä Harri Aurema (oikealla), joka haastattelee hänen turvamiehenään toiminutta vasemmalla olevaa PVL-aktiivi Ville Nurmelaa.
Siniristilippuja kantoi eri äärioikeistojärjestöjen jäsenet. Monet lipunkantajista olivat myös entisen perussuomalaisten nuorisojärjestön ja osa myös uuden järjestön johtavia paikallisaktiiveja. Kuva: Rajaton vimma

Turku ilman natseja -mielenosoitus on kehittynyt ja monipuolistunut vuosi vuodelta, kun taas natsimielenosoituksen osallistujakunta käy yksipuolisemmaksi ja pienemmäksi. Suunta on siis oikea, ja tästä on hyvä jatkaa antifasistista työtä niin Turussa kuin muualla Suomessa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita sivullamme:

Aiempien vuosien kirjoituksia: