Elokuvasuositus: YPJ:n komentaja Arianin tarina

Elokuvasuositus: Commander Arian. A Story of Women, War and Freedom.

Ohjaaja: Alba Sotorra Clua (2018)

Nyt vapaasti Vimeossa katsottavissa oleva Commander Arian -dokumentti kuvaa loistavasti niin naisten kamppailua fasismia vastaan kuin naisten vapauskamppailua patriarkaatissa Syyrian sisällissodan keskellä. Suomessa puhutaan sukupuolesta usein tavalla, joka ottaa huomioon esimerkiksi trans- ja muunsukupuoliset, mutta kurdien vapausliikkeessä puhutaan vain naisista ja miehistä, joten käytämme näitä termejä myös tässä selittääksemme eri kontekstia.

Alba Sotorran vaikuttavassa tarinassa vapautumisesta ja vapaudesta Syyrian sodan etulinjassa komentaja Arian opastaa naispataljoonaa kohti Kobanen kaupunkia vapauttaakseen kansansa ISISin tyranniasta.  Dokumentti kuvaa kamppailevaa asennetta, joka ilmenee lämpönä, huumorina ja sinnikkyytenä jopa sodan keskellä. Arianin haavoittuminen viidestä luodista aiheuttaa hetkellisen pysähtymisen, mutta siitäkin huolimatta hän haluaa takaisin taisteluun.

Kun Syyrian sota puhkesi, ryhmä kurdien vastarintaliikkeen naisia järjestäytyi Naisten puolustusyksiköiksi (YPJ). Arian, joka jo nuorena todisti seksuaalisen väkivallan uhrien kohtelua, on omistanut elämänsä taisteluun ISISiä vastaan ja johtaa yksikköä.

Kun YPJ lähestyy kohdettaan, Arian kehottaa tovereitaan selvittämään taistelunsa todellisen merkityksen: vapauden seuraavan sukupolven naisille. Sotorralla on ennennäkemätön pääsy komentajan ja hänen joukkojensa elämään, mukaan lukien herkät kohtaukset Arianin toipumisesta useista luodin haavoista.

Sotorra maalaa vaikuttavan muotokuvan naisesta, jolla on tehtävä.

Viime sunnuntaina Arian piti suorassa lähetyksessä puheen Women Weaving Future-kanavalle . Ohjelma on katsottavissa Youtubessa . Puheessaan Arian käsittelee naisten murhaamista (engl. feminicide), sekä sitä, kuinka naisten tappamista ja raiskauksia käytetään edelleen aseina sodassa. Esimerkkejä näistä nähtiin muun muassa viime syksynä, kun Turkki hyökkäsi Koillis-Syyrian Serekaniyeen, sekä muutama vuosi aikaisemmin Turkin hyökätessä Afriniin. Fasistinen ja patriarkaalinen mentaliteetti ja siihen perustuva systeemi hyväksyy äärimmäisen väkivallan naisia kohtaan, josta naispoliitikko Hevrinin Khalafin teloitus vuonna 2019 on vain yksi esimerkki. Women Defend Rojava -kampanja julkaisi heinäkuussa tuoreen vaatimuksen oikeudesta Hevrin Khalafille.

Hevrin Khalaf
Mielenosoitus Turkin hyökkäystä vastaan viime syksynä Rojavassa. Hyökkäyksessä Turkin tukemat jihadistijoukot (entiset IS-taistelijat) tappoivat Hevrin Khalafin ja YPJ:n taistelija Rojinda Qendilin.

Puheessaan Arian käsittelee myös sitä, kuinka naisten autonominen järjestäytyminen kurdien vapausliikkeessä tarjoaa tien ulos tästä patriarkaalisesta kaavasta, ja kuinka kamppailu niin patriarkaattia kuin fasismia vastaan on elintärkeää, samalla kun me kaikki kamppailemme patriarkaattia vastaan lähiympäristössä, sekä itsessämme.

Arianin asenne on se mistä voimme ottaa eniten oppia: jos emme järjestäydy, pysymme heikkoina. Vaikka Arian on kohdannut sodassa niin ISISin pahuuden kuin henkilökohtaisia vastoinkäymisiä, hän pitää yllä hyvää mieltä vaikeuksien keskellä eikä anna pelolle valtaa. Arian on lämmin ja ystävällinen ja pitää huolta tovereistaan. Hänen sanomansa on, että jos järjestäydymme naisten ja muunsukupuolisten kesken, voimme myös voittaa.

Lue lisää: