Uusnatsiryhmä Ukonvasama järjestää natsitapahtuman Aurassa viikonloppuna

Vasaman Mahti 3 -natsitapahtuman juliste
Vasaman Mahti 3 -natsitapahtuman juliste

Natsiryhmä Ukonvasama-kollektiivi järjestää 26-27. kesäkuuta Varsinais-Suomen Aurassa jo kolmannen kerran äärioikeistolaisen Vasaman Mahti -tapahtuman yhdessä Blood & Honour Tampereen kanssa. Ukonvasama on siellä järjestänyt tänä vuonna jo yhden natsikeikan helmikuun alussa.

Fasisteja yhteen kokoavan tapahtuma koostuu kamppailutreeneistä, voimamieskisoista ja natsibändien keikoista. Saamiemme tietojen mukaan Vasaman Mahti järjestetään Metsästysseura Aura ry:n Kettulinna-nimisessä tilassa, osoitteessa Kettukalliontie 625, 21380 Aura.

Vastuussa tapahtumasta on turkulainen natsiryhmä Ukonvasama, jossa toimivat lähinnä vanhat natsiskinit Pauli Kaila ja Teemu Karhu. Kaila toimi nykyään väliaikaisesti kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) johtajana Turussa Ali Kaurilan jälkeen, kunnes hän jätti järjestön. Kailalla on kuitenkin edelleen tiiviit välit PVL:n, jonka johtajaa Antti Niemeä hän on esimerkiksi haastatellut Ukonvasama-podcastiinsa.

Pauli Kaila
Teemu Karhu
Ukonvasama-ryhmä USA:n reissulla 2019. Kuvassa myös natsi-ideologi James Mason, joka kirjoitti natsiterroriin kannustavan Siege-kirjan ja antoi inspiraation mm. murhia tehneen Atomwaffen Divisionin perustamiseen.

Ukonvasama on osa äärioikeistolaista ympäristöä

Ukonvasama on yksi suomalaisten uusnatsien musiikkialakultturiin kietoutuvista ryhmistä. Karhu ja Kaila julkaisevat rasistisia ja natsistisia podcasteja ja järjestävät tapahtumia, joihin kutsutaan ulkomailta asti uusnatseja ja uusfasisteja puhumaan. Kaksikko ei siis pelkästään järjestä natsikeikkoja, vaan yrittää myös tuoda ideologisia natsijohtajia Suomeen. Pauli Kaila tekee tiiviisti yhteistyötä sekä Suomen Sisun ja PVL:n että Perussuomalaisten Nuorten etnonationalistisiiven kanssa, ja on monta kertaa osallistunut niiden tapahtumiin puhujana ja vieraana. Kaila oli yksi puhujista salaisessa Aamunkoitto-konferenssissa Varsinais-Suomessa 7.3 2020 ja vieraili kansainvälisessä Awakening-fasistikonferenssissa Turussa 6.4 2019. Ukonvasama kietoutuu alakulttuurisesta otteestaan huolimatta osaksi kaduilta kabinetteihin ulottuvaa Suomen fasistista ympäristöä.

Aamunkoitto-konferenssi Varsinais-Suomessa 7.3 2020. Pauli Kaila (Ukonvasama), Linus Linsén (PS-nuoret), Tuukka Kuru (Suomen Sisu), Tiina Wiik (Radio Monokulttuuri), Toni Jalonen (ex-PS-nuoret, Suomen Sisu) ja Toni Saarinen (PS-nuorten entinen pääsihteeri, perussuomalaisten jäsen sekä Turun nuorisolautakunnan jäsen).

Vasaman Mahti järjestettiin viime vuonna Laitilassa, metsästysseura MS Laitilan Kaikun metsästysmajassa. Tapahtumassa soittivat Stormheit, White Minority, Vapaudenristi, Fatherland ja Marder. Voimamieskilpailun 2019 voitti natsimuusikko Joakim “Stormheit” Kuotesaho, ja illalla tapahtumassa poltettiin natsistiseen kuvakieleen kuuluvia riimuja ja tehtiin natsitervehdyksiä.

Vapaudenristi soittaa Vasaman Mahti 2-tapahtumassa 2019
Vasaman Mahti 2-tapahtuman yleisö tekevät natsitervehdyksiä taustallaan palavia natsismiin viittaavia riimuja. (2019)

Vuoden 2020 natsifestari

Tänä vuonna Vasaman Mahti järjestetään Aurassa, Metsästysseura Aura ry:n Ketunlinna-nimisessä tilassa. Kettulinna remontoitiin 2016 ja metsästysseura sai siihen ulkopuolista taloudellista tukea:

“Kettulinna on Auran ja Tarvasjoen rajalla sijaitseva metsästysmaja, joka remontoitiin viime vuonna Leader-rahoituksen avulla. Remontti maksoi yhteensä noin 76 000 euroa, josta maaseuturahaston tuki oli 60 prosenttia. Tuen myönsi alueella toimiva leader-yhdistys Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit.

Metsästysseura Aura ry vuokraa tilaa seuran jäsenille ja ulkopuolisille juhlakäyttöön. Kettulinnaa vuokrataan muun muassa syntymäpäiville, hääjuhliin, partiotilaisuuksiin, eläkeläisten kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin. Rakennus toimii myös alueen kylätalona. Remontin myötä Kettulinnan varauskirja on täyttynyt aiempaa ripeämmin.”

Haloo Maaseutu-lehti

Ukonvasama on jo aiemmin tänä vuonna järjestänyt natsikeikan Kettulinnassa. Siellä pidettiin 1.2 2020 Talvisota-niminen tapahtuma, johon osallistuivat Reidh, Pagan Skull ja Musta Legioona (Marder).

“Talvisota”-tapahtuman juliste 1.2.2020
Kettulinna
Kettulinna
“Talvisota”-tapahtuma 1.2 2020
“Talvisota”-tapahtuma 1.2 2020

Metsästysseurassa ei oltu tietoisia tapahtuman luonteesta.

Otimme yhteyttä Metsästysseura Aura ry:n hallitukseen. He eivät olleet etukäteen tietoisia tapahtuneesta ja olivat järkyttyneitä ja harmissaan. Metsästysseura Aura ei halua heitä yhdistettävän Ukonvasamaan mitenkään. Uusnatseille tyypillinen tapa toimia on jättää kertomatta mihin tarkoitukseen he vuokraamiaan tiloja käyttävät. Tämä toimintatapa asettaa tahtomattaan natseille tiloja vuokranneet yrittäjät ja yhdistykset usein ikävään tilanteeseen. Metsästysseurasta kiinni saamamme tahot ovat suhtautuneet tapahtuneeseen sen vaatimalla vakavuudella ja toivommekin, että natsien viheliäinen toiminta ei heijastuisi negatiivisesti heihin. Metsästysseura Aura kokoustaa tapahtuneesta pikimmiten.

On sanomattakin selvää, että rasistista ja äärioikeistolaista sanomaa levittäville väkivaltaisille uusnatseille ei pidä vuokrata tiloja, olivat ne sitten kaupungissa tai metsässä. Ukonvasama ja muut järjestöt pyrkivät luomaan rasisteille ja fasisteille tapahtumia ja yhteisöjä edistääkseen äärioikeistolaista verkostoitumista ja järjestäytymistä.

Onko sinulla ennen julkaisematonta tietoa suomalaisesta natsimusiikkialakulttuurista, natsien salaisista keikkapaikoista tai natsimusiikkialakulttuurin toimijoista? Ota yhteyttä osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

Lue lisää: