Uusnatsit tärvelivät juutalaisten ja sosialistien monumentteja useissa kaupungeissa: “vaikuttaa koordinoidulta”

Vasemmalla Kotkassa tärvelty Lenin-patsas. Oikealla punaisten muistomerkki Vantaalla.

Yle uutisoi vappupäivänä 1. toukokuuta 2020, että Vladimir Iljitsh Leninin muistopatsaaseen oli spraymaalattu antisemitistisiä töhryjä Kotkassa. Tapauksesta on uutisoitu yksittäisenä ilkivaltana, mutta se vaikuttaa olevan osa laajempaa vandalismisarjaa, jossa on myös viitteitä jonkinlaisesta koordinaatiosta tai suunnitelmallisuudesta.

Vapun aikaan tärveltiin myös vuoden 1918 punakapinassa henkensä menettäneiden punaisten muistomerkki Vantaalla sekä Leninin muistolaatta Tampereella. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ylläpitämällä uusnatsistisella Telegram-kanavalla on jaettu näistä kaikista tuhotöistä “lukijoiden kuvia”.

Myös Tampereella töhritiin Lenin-laattaa.

Suomessa on äärimmäisen harvinaista, että uusnatsit vandalisoivat monumentteja tai hautoja useammilla paikkakunnilla samana päivänä. Tällaista ei tapahdu normaalisti edes itsenäisyyspäivänä (6.12.), Hitlerin syntymäpäivänä (20.4.) tai kansainvälisellä rasisminvastaisella viikolla (maaliskuun lopulla), jolloin äärioikeistolaiset järjestävät vuosittain jonkinlaista toimintaan. Tällaista ei tapahtunut myöskään vuosina 2015-2018, jolloin äärioikeiston katuaktiivisuus oli yleisesti ottaen kahta viime vuotta korkeammalla.

On syytä epäillä, että vapun ilkivallanteot Kotkassa, Vantaalla ja Tampereella liittyvät joko jonkinlaiseen uusnatsien “toimintakutsuun” tärvellä työväenliikkeen monumentteja vappuna tai järjestäytyneisiin uusnatsiryhmiin. Esimerkiksi PVL:llä (joka toimii Suomessa Kohti vapautta ja Suomalaisapu-nimillä) ja Soldiers of Odin -natsipartijärjestöllä olisi edellytykset ja motivaatio toteuttaa tällainen ilkivaltakampanja. Näillä järjestöillä on myös aktiiveja yllä mainituilla paikkakunnilla, ja PVL on alkanut maalata Kohti vapautta -graffiteja jo aiemmin, mahdollisesti toimintakiellon vaikeutettua järjestön perinteistä katutoimintaa. Toisaalta voi myös olla, että kyseessä on vain jonkinlainen “toimintakutsu”, jota on levitetty suomalaisten äärioikeistolaisten sisäisillä kanavilla, eikä vandalismi ole suoranaisesti minkään yksittäisen järjestön tempaus.

Taustalla muitakin viimeaikaisia tuhotöitä

Juutalaishautoja häpäistiin Haminassa.

Viime viikkoina on esiintynyt laajemminkin uusnatsistista ja äärioikeistolaista vandalismia. Tietojemme mukaan ainakin Haminassa on tärvelty juutalaisten hautakiviä huhtikuun 28. päivän (Israelin valtion itsenäisyyspäivän) vastaisena yönä. Samoin Turussa Leninin patsas töhrittiin samaan tyyliin kuin nyt Kotkassa myös Hitlerin syntymäpäivän aikaan 20. huhtikuuta samaan aikaan kun Kohti Vapautta -natsigraffiteja oli maalattu myös paikallisten graffitimaalausten päälle. Samansuuntaista ilkivaltaa on siis nähty viidellä eri paikkakunnalla viimeisten viikkojen aikana.

Leninin patsas uusnatsien töhrittyä sen ja muutama päivä myöhemmin.

Nyt esiintyviin tuhotöihin voi vaikuttaa vallitseva koranaepidemia, joka on tuonut mukanaan haasteita äärioikeistolaisille ryhmille, joiden toiminta kärsii rajoituksista sekä muuttuneen yhteiskunnallisen tilanteen luomasta strategisesta tyhjiöstä, jossa ryhmät vasta sopeutuvat uusiin olosuhteisiin. Äärioikeistolla näyttää olleen suuria vaikeuksia kehittää mielekästä poliittista toimintaa ja perspektiiviä epidemian jyllätessä. Esimerkiksi PVL on ainoastaan jatkanut maanisesti perinteistä tarranliimailuaan ja lentolehtisten jakoa postiluukkuihin. Kansainvälisesti uusnatsit ovat toivoneet “yhteiskunnan luhistumista” koronakriisin myötä ja kannustaneet seuraajiaan kylvämään kaaosta. Momumenttien tärvely, vaikka onkin täysin symbolista toimintaa, voi olla pyrkimys paikata tätä ääirioikeiston syvenevää poliittista köyhyyttä.

Oletko havainnut uusnatsien ilkivaltaa paikkakunnallasi? Ota yhteyttä lähimpään Variksen paikallisryhmään, tai mediaryhmäämme (varistoimitus [at] riseup [piste] net).

Lue myös: