Natsit jakavat Vasemmistonuorten henkilötietoja

Vasemmistonuorten suljetun Facebook-ryhmän jäsentiedot on jaettu Google Driveen tehdyssä henkilörekisterissä ja Defend Finland -nimisessä keskusteluryhmässä, joka on ainakin osittain Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) ylläpitämä, kirjoittaa Kansan Uutiset. Myöhemmin PVL jakoi rekisteriä myös omilla kotisivuillaan. Vasemmistonuorten tiedotteen mukaan asiasta on laitettu vireille rikosilmoitus.

Käyttäjä “Christian Heikkonen” (@Rum_master) postasi 29. huhtikuuta avoimeen Defend Finland-keskusteluryhmään Telegramissa Vasemmistonuorten Facebookissa olevan suljetun ryhmän jäsenlistan. Defend Finland on ainakin osittain PVL:n ylläpitämä kanava. Kanavalle kuuluu omalla nimellään tai nimimerkillä Janne Moilasen, Tapio Rantasen ja Villen Nurmelan kaltaisten tunnettujen PVL-aktiivien lisäksi Soldiers of Odin (SoO) -natsipartiojärjestön jäseniä ja johtaja Mika Ranta, sekä huomattava määrä entisiä ja nykyisiä PS-nuoria, kuten Christian Heikkonen, Toni Jalonen, Tuukka Kuru, Iisak Selin ja Linus Linsén. Keskusteluryhmään kuuluu myös joitakin persujen, PVL:n ja SoO:n yhteisjärjestön Kansallismielisten Liittouman keskeisiä aktiiveja Seikku Kaita (Perussuomalaiset) ja Jukka Ketonen (käytännössä kuolleena syntyneen Finnish Defense Leaguen johtaja). Keskusteluryhmässä jaetaan aktiivisesti PVL:n propagandaa, ja PVL myös mainostaa sitä omilla sivuillaan.

Defend Finland -kanavan ylläpitäjistä ainoa omalla nimellään esiintyvä on PVL:n Porin ryhmän aktiivi Ville Nurmela. Vasemmistonuorten tietoja levittänyt Christian Heikkonen on puolestaan toiminut Uudenmaan Perussuomalaisten Nuorten sihteerinä ja edustaa sosiaalisen median tileillään avoimesti järjestön ns. “etnonationalistista” eli valkoista ylivaltaa kannattavaa siipeä. Telegram-ryhmässä esiintyneen nimimerkin tunniste @rum_master vastaa Heikkosen myös sosiaalisissa medioissaan käyttämää tunnistetta.

Christian Heikkonen eturivissä keskellä Uudenmaan Perussuomalaisten Nuorten hallituksen kokouksessa 2020

Äärioikeisto koittaa kerätä tällä tavoin tietoa poliittista vastustajistansa, ja tällaisten vuotojen seurauksena voidaan masinoida erilaisia häirintäkampanjoita. Natsisivustoille tai esimerkiksi Ylilaudalle on jaettu muun muassa tapahtumien osallistujaluetteloja ja näiltä löydetyille henkilöille on lähetetty esimerkiksi tappouhkauksia tai väitteitä siitä, että henkilöiden poliittiset kannat “paljastettaisiin” näiden työnantajalle. Käytännössä tämä taktiikka nojaa lähes täysin siihen, että sen kohteeksi joutuneet säikähtäisivät, eikä edes innokkaimmillakaan nettihäiriköillä yleensä ole aikaa käydä läpi satoja tai tuhansia nimiä, joita tällaisilta listoilta löytyy ja oikeasti omistautua heidän häiritsemiseensä internetin ulkopuolella. Kun asiaan suhtautuu rauhallisesti ja käsittelee sen järjestötovereiden kanssa tekemättä hätiköityjä liikkeitä, valtaosa tällaisen häirintäyrityksen vaikutuksesta on jo mitätöity alkuunsa.

Natsien käsitys siitä, miten yleisiä heidän omat ajatuksensa ovat, on kuitenkin todellisuudesta irtaantunutta, eikä heidän jatkuvasta yrittämisestään huolimatta rasismin tai fasismin vastustamisella ole millään tavalla samanlaista stigmaa kuin fasismilla itsellään. Kehotamme kaikkia siis suhtautumaan tyynesti tällaiselle listalle päätymiseen, mutta myös huolehtimaan sosiaalisten medioidensa turvallisuusasetuksista ja miettimään, mitä kaikkea henkilökohtaista tietoa on mielekästä pitää verkossa kaikille saatavana.

Myös PVL itse on profiloitunut poliittisiksi vastustajiksi kokemiensa nimien keräämisessä tuntemattomia tarkoitusperiä varten. Tällaiset tapaukset ovat hyvä muistutus siitä, että vaikka et varsinaisesti kokisi järjestäytynyttä fasismia vastustajanasi, on hyvin mahdollista että etnisen taustasi, seksuaalisen suuntautumisesi tai poliittisten näkemystesi vuoksi fasismia pitävät sinua omana vihollisenaan. Kuten Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh toteaa järjestön tiedotteessa, “ihmisvihamieliset ja fasistiset liikkeet eivät kestä sitä, että puolustamme tinkimättömästi ihmisten tasa-arvoa, yleistä hyvinvointia sekä kansainvälistä solidaarisuutta.”

Jos olet kokenut häirintää äärioikeiston toimesta, voit ottaa yhteyttä paikalliseen Varis-verkoston ryhmääsi Tampereella, Turussa tai Helsingissä tai toimitukseemme osoitteeseen varistoimitus@riseup.net.