Suomalaisen natsimusiikin vaikuttajat osa 7: Obscurex-Kontin Niko Sakari Pesonen

Obscurex-Kontti ulkoa päin vuonna 2013. Ikkunassa lippu, jossa natsi-Saksan SS-joukkojen Totenkopf-tunnus ja SS:n motto “Meine Ehre Heist Treue” (suom. “Kunniani on uskollisuuteni”). Kontin numero 383 lukee ikkunan yläpuolella.

Heti alkuun on syytä huomauttaa, että noise-, industrial- ja power electronics –musiikkiin mahtuu kirjava valikoima monenlaista maailmankuvaa, ideologiaa ja estetiikkaa. Toisaalta lähinnä valkoisten keski-ikäisten miesten hallitsema, karuun ja meluisaan ilmaisuun, nihilismiin, ääri-individualismiin, provokaatioon, transgressioon ja äärimmäisyyksien hakemiseen nojaava power electronics -genre on (black metalin tapaan) oivallista kasvualustaa ja temmellyskenttää äärioikeistolaisille toimijoille ja yhtyeille. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Obscurex-Kontti Vantaalla, joka vaikuttaa keräävän saman katon alle erityisesti äärioikeistolaisia muusikoita.  

Helsinkiläinen Niko Sakari Pesonen (s.1988) on Vantaan Hakkilan varastoalueella sijaitsevan Obscurex-Kontti -keikkapaikan (tästä eteenpäin myös “Kontti”) keskeinen aktiivi ja tapahtumajärjestäjä. Tässä artikkelissa perehdymme Kontissa järjestettyihin natsikeikkoihin ja  Pesosen asemaan suomalaisessa natsimusiikkialakulttuurissa, sekä hänen työhönsä Kajon Oy:n taksinkuljettajana ja Aditaxit Oy:n toimitusjohtajana.

Obscurex-Kontin pääaktiivi Niko Pesonen vuonna 2019.
Obscurex Kontin sisäkuva “ennen ensimmäistä keikkaa” eli ilmeisesti noin vuodelta 2012.

Obscurex-Kontti – natsimusiikin sulatusuuni 

Obscurex-Kontti sijaitsee Vantaan Hakkilan kaupunginosassa, Hakintie 14 varastoalueella ja se on yksi ison varastoalueen lukuisista treenis- työtila- ja varastokäyttöön vuokrattavista 20-40m2 metallisista konteista. Obscurex-Kontti on ollut keikkakäytössä vuodesta 2012 alkaen, jolloin siellä järjestettiin ainakin Bizarre Uproarin 20-vuotiskeikka. Viimeisin julkinen keikka Kontissa on järjestetty elokuussa 2019. Julkisia keikkoja Kontissa on ollut aikavälillä 2012-2019 reilut parikymmentä, mutta todellinen määrä on vähäisen mainostuksen, sekä nettimainonnan sirpaleisuuden ja informaation niukkuuden vuoksi vaikea arvioida.

Vapaudenristi Obscurex-Kontissa vuonna 2018. Etualalla Mikko Aspa, rummuissa Jani Sipilä.

Pienen kokonsa ja syrjäisen sijaintinsa, sekä metelimusiikkiskenessä pyörivien aktiivien mieltymysten vuoksi, Kontin keikkojen painopiste on lähinnä industrial-, noise- ja power electronics -musiikissa, mutta siellä on esiintynyt myös esimerkiksi joitain black metal- ja noisecore -yhtyeitä sekä kokeellisempia vaikeasti lokeroitavia artisteja. Yhteistä monille Kontissa esiintyneille artisteille ja yhtyeille on näiden läheinen (sekä joidenkin kohdalla salliva tai välinpitämätön) suhde natsimusiikkialakulttuuriin ja sen toimijoihin. Kontin eräänlaisena edeltäjänä voi pitää Pasi Markkulan pyörittämää, Helsingin Mellunkylässä sijainnutta varastohallia, jossa Markkula järjesti ainakin vuosina 2011 ja 2012 joitain white power -noiseyhtyeiden ja natsimusiikkialakulttuuriin sidoksissa olevien artistien underground-keikkoja.

Suomalaisen natsimusiikkialakultturin piirit ovat pienet ja tiiviit, mistä syystä ne yleensä ylittävät eri genrejen rajat ja pitkätkin välimatkat. Näiden piirien (lähes pelkästään valkoisista keski-ikäisistä miehistä) koostuvat aktiivit ovat usein ystäviä ja tuttavia vuosien takaa, joskus nuoruusvuosista asti. Nämä skenen puuhamiehet luonnollisesti touhuavat keskenään, soittavat toistensa bändeissä, julkaisevat ja arvioivat toistensa levyjä, haastattelevat toisiaan pienlehtiin, podcasteihin ja dokumentteihin sekä tietysti esiintyvät samoilla, usein itse järjestämillään, keikoilla. Tässä valossa monet Kontin keikkailtojen melko sekalaiset esiintyjäkavalkadit selittyvät henkilösuhteilla ja näiden henkilöiden osallisuudella natsimusiikkialakulttuuriin. Tiettyä musiikkigenreä, ikää tai asuinpaikkaa tärkeämpiä yhdistäviä tekijöitä ovat yhteiset sosiaaliset ympyrät ja näiden piirien jaettu kiinnostus äärioikeistolaiseen ideologiaan ja sen alakulttuureihin. Ei olekaan sattumaa että suomalaisen natsimusiikin vanhemman polven keskeiset aktiivit Mikko Aspa, Pasi Markkula, Lauri “Werwolf” Penttilä  ja Sami “Harald Mentor” Kettunen ovat kaikki löytäneet tiensä Hakkilan teollisuusalueelle.

“Obscurex Winterfest 2018”. Keikalla muun muassa Vapaudenristi, Ride for Revenge ja Zyklon SS.

Hyvänä esimerkkinä edellämainitusta genrerajat ylittävästä yhteistyöstä käy vaikkapa Kontin keikka 16.5.2019, jolloin tilassa esiintyivät Mikko Aspan RAC-yhtye (Rock Against Communism) Vapaudenristi, Pasi Markkulan power electronics -yhtye Bizarre Uproar, Sami Kettusen power electronics -duo Reptile Womb, sekä uusnatsien kerhotiloilla ja salakeikoilla soittava “folk-lauluja Mestari Siitoimelle” esittävä Liittoneuvosto.

White power -rokkia, kansallissosialistista black metalia ja “provokatiivista” voimaelektroniikkaa 

S.A.D.O.S. Obscurex-Kontissa heinäkuussa 2015. Yhtyeen takana hakaristilippu.

Vaikka Kontin pyörittäjä Niko Pesonen ja Kontin “skenessä” pyörivät pääkaupunkiseudun metelimuusikot muodostavatkin oman, nuoremman polven kaveriporukkansa, on Vantaan keikkapaikka toiminut yhtenä konkreettisena yhdistävänä tekijänä (mm. yhteisjulkaisuiden ja levytyssopimusten ohella) kahden natsimusiikkosukupolven välillä. Eräänlaisina suomalaisen äärioikeistolaisen metelimusiikin edelläkävijöinä ja “kummisetinä” tunnetut Mikko Aspa ja Pasi Markkula ovat esiintyneet Kontissa useita kertoja. Aspan luotsaama Vapaudenristi on soittanut Kontissa peräti neljä kertaa. Markkulan yhtyeet Bizarre Uproar ja räikean rasistinen white power -yhtye Xenophobic Ejaculation ovat esiintyneet Kontissa tiettävästi yhteensä ainakin kuudella keikalla, Bizarre Uproar neljästi ja Xenophobic Ejaculation kahdesti. Lauri Penttilän yhtyeistä Kontissa ovat esiintyneet black metal -yhtye White Death, ambient / black metal -yhtye The True Werwolf sekä noisecore-yhtye Herska. Sami Kettunen puolestaan on esiintynyt Kontissa Reptile Wombin ja pääbändinsä Ride for Revengen kanssa.

Vapaudenristi Obscurex-Kontissa 10.8.2019. Vasemmalla Mikko Pöyhönen, oikealla Mikko Aspa.
Xenophobic Ejaculation esiintymässä Vantaan Hakintien Obscurex-Kontissa vuonna 2015. Vasemmalla Pasi Markkula Ku Klux Klan -paidassa.

Edellämainittujen lisäksi Kontissa esiintyneitä natsibändejä ovat muun muassa NSBM-yhtye Fatherland, fasistinen neofolk-yhtye Pyhä Kuolema ja liuta natsistisia ja äärioikeistolaisia power electronics -yhtyeitä, kuten Intolitarian, Zyklon SS, Pogrom ja Unclean. Lisäksi Kontissa keikkailleista mainittakoon uusnatsi ja RAC-muusikko Marko Niemeen kytkeytyvät yhtyeet Azazel, Wakboth ja Jesus Hitler, sekä Pekka Perä-Takalan bändit SSRI ja Sick Seed. Myös Niko Pesosen noise-yhtyeet Mastur-bait ja Fentanyl ovat luonnollisesti esiintyneet Kontissa moneen kertaan.

Herska Obscurex-Kontissa. Rummuissa Lauri “Werwolf” Penttilä.
Pyhä Kuolema alias Mikko Ilmari “Riimu” Pöyhönen Obscurex-Kontissa.

Kontilla vierailleista ulkomaan natsimusiikkipiirien toimijoista merkittävimmät lienevät keskeisen yhdysvaltalaisen natsimusiikkimoguli ja -artisti Antichrist Kramerin (Deathkey, Satanic Skinhead Propaganda ym.) white power noise / grindcore -yhtye Intolitarianin harvinaislaatuinen ja eksklusiivinen live-esiintyminen, sekä Euroopan keskeisiin natsimusiikin monialatoimijoihin lukeutuvan Hendrik Möbusin (Absurd, Darker Than Black ym.) pistäytyminen samaisella keikalla. Tuolloin Möbus myös osallistui illan musiikilliseen antiin paukuttamalla rumpuja Lauri Penttilän Herska-yhtyeessä Penttilän keskittyessä vokaaleihin ja “sieg heil” -tason välispiikkien huuteluun.

White power -yhtye Intolitarian Obscurex-Kontissa heinäkuussa 2015.

Tässä vielä listattuna joitain Obscurex-Kontin natsibändejä line-upiinsa sisällyttäneitä keikkoja:

  • 1) 10.8.2019: Vapaudenristi, Zyklon SS, Blackwatch, Sarin Snow, Mastur-bait
  • 2) 16.5.2019: Vapaudenristi, Bizarre Uproar, Liittoneuvosto, Unpeace, Draugnacht, Reptile Womb
  • 3) 12.1.2018 “Obscurex Winter Fest 2018”: Vapaudenristi, Ride for Revenge, Zyklon SS, Scatmother, Young Hustlers
  • 4) 22.4.2017: Fatherland, White Death, Satanic Torment
  • 5) 6.8.2016: Zyklon SS, Xenophobic Ejaculation, Sick Seed, Pogrom, Body Cargo
  • 6) 7/2015: Intolitaria, Xenophobic Ejaculation, S.A.D.O.S., Herska (feat. Hendrik Möbus)

Obscurex-Kontin keikkajärjestäjä Niko Pesonen

Niko Pesonen (vas.) ja Lauri Manninen (oik.) ruokatauolla lokakuussa 2019. Pesosella on yllään Kajon Oy:n takki.
Niko Pesonen Kajon Oy:n taksissa. Kuva Lauri Manninen.

Helsinkiläinen Niko Sakari Pesonen on Obscurex-Kontin näkyvin keikkajärjestäjä ja hänet tunnetaankin skenessä lempinimellä kontti-Niko. Pesonen tekee noisea yhtyeissä Mastur-Bait ja Fentanyl (jälkimmäinen yhdessä Rienaus-yhtyeen Eetu Ikosen kanssa). Pesonen mainostaa käytännössä lähes jokaista Obscurex-Kontissa järjestettyä keikkaa. Toisinaan hän myös raportoi keikoista tai ilmoittelee soittoaikatauluista ja viime hetken muutoksista, kuten yhtyeiden peruuntumisista. Mainontakanavat ovat yleensä Mikko Aspan pyörittämä Special Interest -musiikkifoorumi ja Pesosen oma Facebook-tili (nimellä Obscurex Seppo Seppo). Special Interest foorumilla Pesonen kirjoittelee nimimerkillä “Niko” ja yleensä lisää keikkailmoituksiin lisätietojen ja reittiohjeiden kyselijöitä varten oman puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa. Pesosen keikkamainoksissa ilmoittama infonumero on sama kuin Aditaxit Oy:n puhelinnumero, jonka toimitusjohtaja Pesonen on.

Aditaxit Oy:n tiedot yritystele.fi -sivulla.
Pesonen mainostaa Kontin keikkaa Special Interest -foorumilla 10.8.2018. Viestissä mukana Pesosen puhelinnumero.

Lokakuussa 2019 perustettu Aditaxit Oy on ilmeisen pieni yritys ja sen yhteystiedoiksi onkin merkitty Pesosen henkilökohtainen puhelinnumero ja kotiosoite. Pesonen on toiminut ainakin vielä lokakuussa 2019 taksikuskina Kajon Oy:llä yhdesssä liikekumppaninsa Lauri Juhani Mannisen kanssa. Manninen pompottelee bassoa natsikeikoillakin soittelevissa black metal -yhtyeissä Rienaus ja Sadokist. Sadokist esimerkiksi esiintyi elokuussa 2019 Kuopion Apocalyptic Rites -natsimusiikkifestivaalilla ja Rienaus puolestaan natsikeikalla  Ohjelmaravintola Malmintorissa 11.1.2020.

Pesonen ilmoittaa soittojärjestyksestä hieman ennen Vapaudenristin keikkaa 10.8.2019.
Pesonen raportoi Kontin natsikeikasta 13.1.2018. Raportti päättyy uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikeen suosimaan huudatukseen ja iskulauseeseen “eläköön voitto!” (saks. sieg heil).

Kuten kaikki äärioikeistolaiset, myös Pesonen tykkää jakaa rasistista öyhötystä sosiaalisen median kautta. Mouhoamisen kohteena ovat yleensä Lähi-idästä saapuvat muslimitaustaiset maahanmuuttajat. Alla kuvakaappauksia Pesosen Facebook-tililtä.

Facebook-päivityksessään  4.4.2017 Pesonen toivoo pakolaisten pakkopalauttamista kriisialueelle.
Pesonen jakaa Facebook-päivityksessään 21.2.2017 keltaisen lehdistön paniikkia lietsovaa uutisointia tyypillisellä Hommaforumin jargonilla höystettynä.

Obscurex-Kontti täyttää toiminnallaan natsimusiikin ekologisen lokeron tarjoten natsimusiikkialakulttuurin aktiiveille paikan verkostoitua ja tutustua toisiinsa, sekä marginaalimusiikista – erityisesti melumusiikista –  kiinnostuneille väylän natsimusiikin ja sen toimijoiden pariin. Sekoittamalla äärioikeistolaisia ja “epäpoliittisia” yhtyeitä keikkapaikka normalisoi äärioikeistolaista ideologiaa ja kuvastoa musiikkialakulttuureissa ja näin venyttää natsimusiikin hyväksyttävyyden rajoja. Toimintatapa on tuttu myös black metal -kuvioista, joissa ei toisinaan kaihdeta esiintymistä tai veljeilyä NSBM-yhtyeiden ja “epäpoliittisten” black metal -bändien kesken.

Pesonen mainostaa 7.5.2017. useita Kontin tulevia keikkoja, kuten NSBM-yhtye Fatherlandin ja fasistisen neofolk-yhtye Pyhän Kuoleman keikkoja.

Hakintie 14 treenitiloja vuokraa Suomen Kotteria Oy, joka käyttää bänditilojen yhteydessä markkinointinimeä Hakkilan Metalli. Ota yhteyttä Kotteria Oy:hyn ja kerro heille, ettei tällainen natsimusiikkialakulttuurin toiminnan mahdollistaminen ole hyväksyttävää. Vapaudenristin kaltaisten ilmiselvien natsibändien soittaessa kyse ei ole taiteellisesta sanan- ja ilmaisunvapaudesta, vaan rasismin ja natsipropagandan levittämisestä. Yritysten ei tule tarjota tällaisille bändeille ja toimijoille tilojaan. Alla Suomen Kotteria Oy:n yhteystiedot.

Suomen Kotteria Oy

Villanella 5, 00890 Helsinki

asiakaspalvelu@kotteria.com +358 400 868 889

Vuokramökit ja vuokra-asunnot 0400-534269, Minna Kotiaho

Varastot, bändikämpät, työtilat ja hiilet 041-5345100, Pentti Kotiaho

Onko sinulla ennen julkaisematonta tietoa suomalaisesta natsimusiikkialakulttuurista, natsien salaisista keikkapaikoista tai natsimusiikkialakulttuurin toimijoista? Ota yhteyttä osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

Kirjoitussarjan aiemmat osat:

Lue myös: