Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen entinen aktiivi katuu natsitoimintaa israelilaislehdessä

Hugo Edlund jätti Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja katuu nykyään osallistumistaan natsitoimintaan.
Hugo Edlund jätti Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja katuu nykyään osallistumistaan natsitoimintaan.

Israelilainen Haaretz-lehti kertoi maaliskuun lopulla kirjoittamassaan artikkelissa Ruotsin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) aktiivista Hugo Edlundista, joka puhuu nyt mediassa omalla nimellään päätöksestään jättää myös Suomessa toimiva ja väliaikaisesti kielletty natsijärjestö. Päätöksensä jälkeen Edlund otti yhteyttä Uumajan juutalaisyhteisön aktiiviin ja liberaalipuolueen politiikkoon Carinne Sjöbergiin.

Edlund oli ollut aktiivisesti mukana PVL:n toiminnassa Uumajassa 15-vuotiaasta asti ja esiintyi PVL:n sivuilla omilla kasvoillaan ja nimellään. Hän oli mukana paikallisryhmässä, joka oli vuosien ajan häirinnyt ja uhkaillut alueen juutalaisyhteisöä ja etenkin sen kulttuurikeskusta. “Yhtenä päivänä löysin tarroja liimattuna keskuksen ikkunoihin, joissa oli viestejä kuten ‘Varokaa sekaantumista ulkomaalaisiin'”, Carinne Sjöberg kertoo. ”Hitlerin valokuva peitti Daavidin tähden kyltissä ovemme yläpuolelle. Myöhemmin joitain ihmisiä nähtiin ottamassa kuvia keskuksen edustasta ja autoista sen parkkipaikalla. Otimme tämän uhkauksena. Meillä ei ollut aitaa, eikä meillä ollut vartijoita. Ihmiset tunsivat olonsa stressaantuneiksi.”

Uusnatsit ovat häirinneet Uumajan juutalaisia jo vuosien ajan. Toisin kuin jotkut enemmän islamofobiaa painottavat äärioikeistoryhmät, PVL on noudattanut aina perinteiseen kansallissosialismiin kytkeytyvää äärimmäisen voimakasta antisemitismiä. Juutalaisten kulttuurikeskusten ja synagogien häirintä ja vandalisoiminen on PVL:lle myös Suomesta ja muista Pohjoismaista tuttu toimintatapa.

Carinne Sjöberg ja Hugo Edlund.

Pienen kaupungin pieni juutalaisyhteisö joutui ilman ulkopuolista tukea taipumaan natsien painostuksen edessä ja on sittemmin lakkauttanut toimintansa. Tämänkaltaiset tapaukset ovat tärkeitä muistutuksia meille, että solidaarisuudenosoitukset – etenkin materiaaliset sellaiset – ovat äärimmäisen tärkeitä niille vähemmistöyhteisöille, jotka joutuvat kokemaan häirintää ja uhkailua. Pienikin joukko natseja voi ilman ympäröivän yhteiskunnan puuttumista saada konkreettista tuhoa aikaan ja siksi natsitoimintaan on aina puututtava. Yksi esimerkki toimintatavoista vastaavissa tilanteissa ovat julkiset tuenilmaukset, jonkalainen esimerkiksi Turussa järjestettiin alkuvuodesta PVL:n töhrittyä paikallinen synagoga.

Edlund puhuu haastattelussa myös siitä, mitä PVL:ssä aktiivisena toimiminen käytännössä merkitsee. ”Totuushan on se, että suurimman osan ajasta vain istuimme ja puhuimme. Toiminta on enempää sisäistä kuin ulkoista. Meillä oli joka viikko joku sosiaalinen tapahtuma; me tapasimme jonkun kodissa ja keskustelimme. Kerran kuussa piirijohtajan kellarissa oli kokous ja usein sen jälkeen oli yhteisiä aktiviteetteja kuten mielenosoitus tai lentolehtisten jakelua. Joskus luimme jotakin tai opiskelimme liikkeen poliittista ohjelmaa”, Edlund kertoo siitä miltä fasismin arki näytti vallankumouksellisen puheen takana. Väkivaltaisia tekoja tehneitä kuitenkin ihailtiin avoimesti liikkeen sisällä, ja esimerkiksi toiminnan aikana alaikäisen pahoinpidelleitä natseja ylistettiin. PVL on myös palkinnut sen jäseniä väkivallasta, kuten myöntäessään Jimi Karttusen tappajalle Jesse “Eppu” Torniaiselle “Vuoden aktivistin” palkinnon pian veriteon jälkeen. Järjestön sisäisissä keskusteluissakin puhuttiin jatkuvasti juutalaisvastaisista salaliittoteorioista.

Edlund pääsi kuitenkin pois natsipiireistä onneksi jo varhaisessa vaiheessa. Hänen irtautumisprosessinsa sai alkunsa siitä, kun hänen perheensä sai tietää hänen osallistuneen homofobiseen kampanjaan PVL:n riveissä Luulajassa. ”[Eroamisessa] oli kyse pitkästä prosessista, johon liittyi monia eri vaiheita. Esimerkiksi silloin kun poliisi teki ratsian viideltä aamuyöstä kotiini. Tajusin, etten elä tavallista elämää, en tunne oloani hyväksi, minuun liittyi sosiaalinen stigma enkä tehnyt sellaisia asioita mitä tavalliset ihmiset tekevät. Se oli kuin kuplassa elämistä. En käynyt koulua, yritin käydä töissä, mutta jätin senkin kesken, eikä minua kiinnostanut enää edes raha. Minua kiinnosti vain PVL”, Edlund sanoo. PVL:n jättänyt entinen uusnatsi kertoo jättäneensä järjestön tultuaan “siihen johtopäätökseen, että se [PVL] on tuhoava ja sisältää kulttimaisia piirteitä. Se on osa menneisyyttäni, ja tänä päivänä häpeän sitä.” Edlund kertoo myös natsijärjestössä vallinneesta vaikenemisen kulttuurista ja mainitsee, että natsijärjestöön kuuluessaan PVL:n paikallisryhmän johtaja uhkaili jäseniä ampumisella jos nämä puhuvat poliisille.

Ei olekaan yllättävää, että monet natseista joutuvat tekemään valinnan ulkomaailman ja natsi-ideologiansa välillä, sillä natsismiin kuuluvia valintoja voi olla erittäin vaikea perustella kenellekään näihin piireihin kuulumattomalle. Edlund joutui kuitenkin maksamaan erostaan hinnan: PVL:n natsit pahoinpitelivät hänet kotiovelleen hänen eroamispäätöksensä jälkeen tullessaan hakemaan häneltä ”järjestön omaisuutta” eli Edlundille jääneen PVL:n takin. Näin natsijärjestö kiittää eteensä vuosia työskennelleitä jäseniä.

Tällä hetkellä Edlund jatkaa työskentelyä kansalaisjärjestökentällä nuorisotyön parissa ja hän on luovuttanut kaikki tietonsa äärioikeistoa Ruotsissa tutkiville tahoille. Hän jatkaa yhteistyötä Sjöbergin kanssa ja molemmat ovat mukana äärioikeiston vastaisessa työssä. “Kyse ei ole kamppailusta vain juutalaisten puolesta”, Sjöberg sanoo. “Se on taistelu demokratian puolesta, joka on tärkeää meille kaikille. Se on taistelu oikeudesta olla sitä mitä haluamme ja elää valitsemallamme tavalla.”

Edlundin tarina on monessa mielessä esimerkillinen, ja onnittelemme Hugoa loistavasta valinnastaan jättää natsiliike ja tehdä elämällään jotain mielekkäämpää. Koskaan ei ole liian myöhäistä jättää natsi-ideologian kurimus taakseen. Etenkin jos joku nuori lähipiirissä on osoittamassa kiinnostusta fasistista toimintaa kohtaan, on suositeltavaa kertoa tästä myös hänen omaisilleen. Natsismin näennäinen jännittävyys karisee usein nopeasti kun sen todellisuus lyö ennemmin tai myöhemmin päin kasvoja. Edlund ei ole ainoa viime vuosina PVL:stä eronnut ja natsiliikkeen jättänyt henkilö, sillä niin natsijärjestön perustaja ja ensimmäinen johtaja Suomessa kuin Tanskan johtaja sekä joukko rivinatseja ovat jättäneet Suomessa kielletyn natsijärjestön.

Oletko osallistunut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimintaan Suomessa ja eronnut järjestöstä? Ota yhteyttä jos haluat kertoa järjestön toiminnasta Suomessa. Jos olet tällä hetkellä mukana natsitoiminnassa ja mietit toiminnasta luopumista, keskustelemme mielellämme asiasta kanssasi. Voit ottaa yhteyttä Variksen paikallisryhmiin tai toimituksemme osoitteeseen varistoimitus@riseup.net.

Lue myös:

Ruotsalainen ex-natsi (Martin Karlsson) kertoo lähdöstään Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Tanskan johtaja eroaa ja tarjoutuu syöksemään koko järjestön sekasortoon

Katuva johtaja, tappo ja natsimarssi – Suomen Pohjoismainen vastarintaliike vuonna 2016