Koronakriisi: Uusnatsit tavoittelevat “yhteiskunnan luhistumista”, USA:ssa estetty pommi-isku sairaalaan

Yhdysvaltalainen uusnatsiryhmä on nimennyt itsensä hieman suuruudenhullusti Atomwaffen Divisioniksi, “Ydinasedivisioonaksi”.

“Toivon, että aika on koittanut”, kiteyttää satojen ihmisten seuraaman uusnatsitilin Telegram-päivitys, johon on liitetty kuva armeijavaatteisiin, taisteluliiviin ja pääkallonaamioon pukeutuneesta miehestä. Hän tarkoittaa, että natsien kuvitteleman ja odottaman aseellisen taistelun, “rotusodan”, aika olisi koittanut.

Äärioikeiston tutkijat varoittavat, että uusnatsistiset terroriverkostot ovat aktivoituneet ympäri maailmaa koronaviruspandemian myötä ja kannustavat nyt seuraajiaan “kylvämään yhteiskunnallista kaaosta” ja ajamaan yhteiskuntaa luhistumisen partaalle. Keinoiksi esitetään esimerkiksi summittainen ammuskelu väkijoukoissa, jonka tarkoitus on lietsoa paniikkia, sekä koronaviruksen tahallinen levittäminen etnisten vähemmistöjen ja viranomaisten keskuuteen.

“Rotusodan” kiihdyttämisen taktiikka ja strategia

Ajatus tulevasta rotusodasta yhdistää uusnatseja Suomesta Yhdysvaltoihin. Erilaisten uusnatsiryhmien tästä väkivaltaisesta visiosta tekemät johtopäätökset kuitenkin vaihtelevat: toiset painottavat hitaampaa järjestäytymistä ja poliittista työtä, toiset taas haluavat päinvastoin kiihdyttää tätä “rotusotaan” johtavaa kehityskulkua tai katsovat Anders Behring Breivikin tavoin jo olevansa keskellä sotaa. “Kiihdyttämisen” välineiksi tai “rotusotaan” osallistumiseksi katsotaan viime vuosina fasistien tekemät väkivaltaiset hyökkäykset, pahoinpitelyt kaduilla, joukkoampumiset sekä erilainen sabotaasi, kuten polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin ja pommi-iskut. Tällaiset ajatukset “rotusodasta”, sen kiihdyttämisestä ja äärimmäisestä väkivallasta ovat olleet tavalla tai toisella osa fasismia sen synnystä lähtien.

Viime vuosina erityisesti Yhdysvalloissa on syntynyt monia terroristisia natsiryhmiä ja -verkostoja, joita on joissain keskusteluissa nimitetty englannin kiihdyttämistä merkitsevän sanan (acceleration) mukaan akselerationistiseksi äärioikeistoksi. Vox-lehden sivuilla julkaistussa laajassa artikkelissa käsitellään rotusodan kiihtymistä tavoittelevia fasisteja ja fasistisia ryhmiä sekä tämän suuntauksen ideologisia juuria, joihin yhdistyy muun muassa amerikkalainen uusfasistinen liike natsiterroristeineen sekä verkkoalakulttuureina syntyneet “neoreaktio” ja alt-right.

James Mason (keskellä) poseeraa uusnatsien Atomwaffen Division -terroriryhmän kanssa.

Välitöntä aseellista taistelua ja terrorismia uusnatsien strategiana ovat muotoilleet viime vuosikymmeninä Yhdysvalloissa esimerkiksi William Luther Pierce ja James Mason. Piercen Oklahoman pommi-iskua käsittelevä fiktiivinen natsiromaani on käännetty myös suomeksi, ja se on innoittanut suomalaisia uusnatseja. Vuosikymmeniä natsiliikkeessä väkivaltaisimpia taktiikoita lietsonut Mason nousi pitkän hiljaiselon jälkeen julkisuuteen vuonna 2017, jolloin hänen ajatuksistaan inspiroituneen ja murhiin yhdistetyn uusnatsiryhmän Atomwaffen Divisionin jäsenet etsivät hänet käsiinsä. Vain muutamaa vuotta myöhemmin maaliskuussa 2020 Atomwaffen Divisionin jäseniä ratsattiin ja pidätettiin maanlaajuisessa pidätysten sarjassa.

Kuten moni muukin aikakautensa fasisti-ideologi, myös Mason pyrki löytämään ratkaisun aatteensa olemattomaan parlamentaariseen suosioon. Rasistisen murhakultin perustanutta Charles Mansonia ihailleelle Masonille ratkaisu oli luovuttaminen politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tasoilla, ja keskityttyminen ainoastaan yhteiskuntaa repivään silmittömään väkivaltaan ja terroriiin. Kulttijohtaja Manson toimi tässä suhteessa esikuvana uusnatseille.

Masonin opeista inspiroituneet uusnatsit hylkäävät ajatuksen poliittisesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, ja käyttävät kaiken energiansa aseelliseen – usein terroristiseen – toimintaan, propagandaan, selviytymistaitojen harjoitteluun ja tulevaan rotusotaan valmistautumiseen. Heidän päämääränsä on yhteiskunnan tuhoaminen, jotta sen tuhkista voitaisiin rakentaa fasistinen järjestys terrori-verkostojen ylivallan alaisuudessa. Tätä analyysia ja siitä johdettua ultraväkivaltaista strategiaa seuraavien natsiaatteen kannattajien mukaan ainoa mielekäs tapa toimia nykyisessä yhteiskunnassa on “vauhdittaa” rotusodan alkamista ja yhteiskunnan luhistumista yhteiskuntaa repivillä terrori-iskuilla ja etnisellä väkivallalla.

Natsiterrorin lisääntymiseen 2010-luvulla on vaikuttanut äärioikeistolaisen ympäristön yleinen laajentuminen ja monipuolistuminen. Erityisesti Yhdysvalloissa aiempaa militantimpi toiminta on vetänyt puoleensa yhä enemmän etnonationalisteja ja uusnatseja viimeisen kolmen vuoden aikana. Terrorististista kuvastoa ja rotusotaa lietsovia, “kiihdytysopista” vaikutteita saaneita natsiryhmiä ovat muun muassa englantilainen National Action (jolla on suorat yhteydet Suomen Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen) sekä yhdysvaltalaiset Atomwaffen Division ja The Base muiden terrorisolujen muodostamien löyhien verkostojen ohella. Atomwaffen Divisionin (suom. “Ydinasedivisioona”) jäsenet ovat esimerkiksi syyllistyneet murhiin, salamurhien yrityksiin sekä epäonnistuneisiin pommi-iskuihin.

Suomalaisen Ukonvasama-ryhmän uusnatsit tapaamassa James Masonia Yhdysvalloissa 23.4.2019.

Tällaisia uusfasistisia verkostoja on ollut Euroopan maissa myös aiempina vuosikymmeninä, erityisesti Italiassa “lyijyn vuosien” aikana, mutta viime vuosina on syntynyt uusia terroristisia fasistiryhmiä sekä näiden kansainvälisiä verkostoja. Monet edellä mainittujen yhdysvaltalaisten uusnatsiryhmien jäsenet ja euroopalaiset uusnatsit ovat luoneet viime vuosina kontakteja erityisesti Ukrainan puolisotilaalliseen Azov-liikkeeseen, joka on paitsi antanut aseellista koulutusta kansainvälisille uusnatsivieraille myös pyrkinyt vaikuttamaan ideologisesti muiden maiden natsiryhmiin ja levittämään omaa Ukrainan sisällissodan keskellä syntynyttä geopoliittista linjaansa. Ahkeralla “fasistidiplomatialla” omia poliittisia kantojaan levittävän Azov-liikkeen poliittisen siiven kansainvälisen edustaja on vieraillut myös Suomessa luennoimmassa, antanut haastatteluja ja verkostoitunut eri äärioikeistotoimijoiden kanssa.

Vastikään massiivisen tietovuoden kohteeksi joutunut Iron March -foorumi, suljetut ja avoimet Telegram-kanavat ja 8chanin kaltaiset kuvalaudat ovat levittäneet uudenlaisella väkivaltakuvastolla leikitteleviä uusnatsien ajatuksia ympäri maailmaa. Samaan aikaan uusnatsit ovat myös verkostoituneet yhteisillä puolisotilaallisilla harjoitteluleireillä muun muassa Ukrainassa ja Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi Saksassa paljastettiin vuonna 2017 maan armeijan sisällä laaja uusnatsiterroristien verkosto, jonka noin 200 jäsentä keräsivät aseita, suunnittelivat poliitikkojen murhia ja valmistautuivat “Päivä X:ään”. Päivä X on jälleen yksi nimitys odotetun rotusodan alkamiselle.

Uusnatsien toiminta ei luonnollisesti ole jäänyt pelkän harjoittelun ja valmistautumisen tasolle. Fasistisia motivaatioita, julkilausumia ja ajatuksia on tuotu esiin muun muassa viime vuosina yleistyneiden rasististen joukkomurhien tekijöiden manifesteissa. Esimerkiksi Uuden-Seelannin Chistchurchissa 51 ihmistä murhannut ja 49 haavoittanut uusnatsiterroristi asemoi itsensä selkeästi osaksi kansainvälistä valkoisen ylivallan liikettä. Nyt monet heistä uskovat koronaviruksen luovan olosuhteet pitkään odotetulle yhteiskuntien luhistumiselle.

Saako koronavirus uusnatsit yrittämään rotusodan aloitusta? Tutkijat varoittavat väkivaltaisesta aktivoitumisesta

“Kehoitukset koronvirukseen liittyvään väkivaltaan ovat yleistyneet akselerationististen äärioikeistolaisten ja uusnatsien Telegram-chateissa ja kanavilla sen jälkeen kun [Yhdysvaltain] presidentti julisti kansallisen hätätilan 13. maaliskuuta”, sanoo yhdysvaltalainen äärioikeiston tutkija Joshua Fisher-Birch. “Kun pörssikurssit ovat romahtaneet viime päivinä, näiden [uusnatsistisen] chattien ja kanavien hallinnoijat ovat tajunneet, että nyt on heidän hetkensä lietsoa seuraajiaan kiihdyttämään epäjärjestystä ja väkivaltaa, riippumatta siitä kohdistuuko se hallitukseen, etnisiin vähemmistöihin, juutalaisiin tai muslimeihin.”

Samaan aikaan äärioikeistolaisilla kanavilla on levitetty esimerkiksi kehoituksia tartuttaa koronavirusta tietoisesti muun muassa etnisten vähemmistöjen ja viranomaisten keskuuteen. Valkoisen ylivallan kannattajien Telegram-kanavilla on muun muassa kehotettu tartunnan saaneita uusnatseja “viettämään mahdollisimman paljon aikaa ‘vihollisten’ lähellä julkisissa tiloissa” koronaviruksen levittämiseksi. Lisäksi ohjeistuksia on annettu muun muassa syljen jättämisestä virastojen ovenkahvoihin ja hissipainikkeisiin viranomaisten tartuttamiseksi ja yhdellä uusnatsien Telegram-kanavalla taas kehotetaan ihmisiä yskimään synagogien ovenkarmeihin.

Vaikka kyse on pääosin propagandasta ja keskusteluista internetissä, on silti hälyttävää että nämä kehoitukset yleistyvät nopeasti. Viime vuosina on jo nähty, että nämä kutsut ovat saaneet liikkeelle niin sanottuja “yksinäisiä susia” sekä muutamista hengistä koostuvia, tosin enemmän tai vähemmän amatöörimäisiä, uusnatsistisia terrorisoluja.

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI jo tiedotti, että se on pysäyttänyt ensimmäisen koronaan liittyvän terroi-iskun toteutuksen. Iskua valmistellut National Socialist Movement -ryhmän jäsen, missourilainen Timothy Wilson, oli viranomaisten valvonnassa useita kuukausia. FBI:n mukaan Wilsonin tarkoituksena oli räjäyttää autopommi koronapotilaita hoitavan sairaalan edustalla, mutta hänet pysäytettiin autopommin hankkimisen yhteydessä. NBC Newsin mukaan Wilson oli miettinyt iskua moskeijaan, synagogaan ja kouluun, jossa käy paljon mustia amerikkalaisia, mutta päätyi lopulta suunnitelmaan autopommin räjäyttämisestä sairaalan edessä. Wilson kuoli pidätystilanteessa, mutta kuolinsyystä ei ole julkaistu virallista tietoa.

Vaikuttaako tämä Suomeen?

Suomessa tämä terrorismiin keskittyvä suuntaus on marginaalinen, eikä Suomessa julkisesti toimivista järjestäytyneistä fasistiryhmistä yhtäkään voi laskea saaneen edes merkittäviä vaikutteita “akselerationistisen” ajattelun fasistisesta tulkinnasta. Suomalainen äärioikeisto pyrkii käyttämään koronakriisiä hyväkseen ensisijaisesti poliittisesti.

Perussuomalaisten ja Suomen Sisun ympärille ryhmittynyt osa äärioikeistoa on pyrkinyt käyttämään koronakriisiä murentaakseen hallituspuolueiden uskottavuutta. Muuallakin Euroopassa noussut äärioikeiston pyrkimys syyttää koronavirusepidemiasta maahanmuuttoa on pääosin kaatunut omaan mahdottomuuteensa. Perussuomalaiset ovat yhdessä Kokoomuksen kanssa pyrkineet viemään julkista keskustelua jo hyvin varhaisessa vaiheeessa poikkeustilojen ja kontrollipolitiikan suuntaan sekä rajojen sulkemiseen, ja jatkaneet yhä rajumpien valtiollisten interventioiden vaatimista yhteiskunnallisempien ratkaisujen sijaan.

Perussuomalaiset ovat kuitenkin itse istuneet Kokoomuksen ja Keskustan kanssa hallituksessa, joka leikkasi muun muassa THL:ltä 10 miljoonaa euroa ja 220 henkilötyövuotta. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO varoitti jo vuonna 2016, että leikkauspolitiikka vaarantaa kansanterveyden, ihmisten hyvinvoinnin ja “sosiaali- ja terveysalaa koskevan tiedon luotettavuuden”. Nykyinen koronakriisi onkin osoittanut, ettei äärioikeistolla ole ontuvien maahanmuutto-aasinsiltojen, mielivaltaisen kontrollin ja populistisen sormella osoittelun lisäksi mitään muuta tarjottavaa ihmisille ja yhteiskunnalle.

Esimerkiksi sairaalapaikkojen määrä on romahtanut Suomessa viime vuosikymmeninä uusliberaalin talouspolitiikan seurauksena hallituksen väristä riippumatta.

Monien muiden natsiryhmien tavoin Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) iloitsee tilanteesta. Liikkeen ruotsalainen johto toivoo koronan syöksevän Euroopan vuoden 1929 kaltaiseen lamaan, josta natsit voisivat nousta voittajina esikuviensa tavoin. PVL:n ruotsalainen johtaja Simon Lindberg kirjoittaa natsijärjestön kotisivuilla: “En voi olla ajattelematta ja pitämättä peukkuja sille, että tämä tilanne voi olla juuri se, mitä tarvitsemme saavuttaaksemme todellisen kansallisen nousun ja vahvistaaksemme vallankumouksellisia poliittisia voimia, niin että voisimme saattaa kaiken oikeille raiteille!”

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtohahmoihin kuuluva Petri Nordman (oikealla) kumiveneessä tunnistamattoman natsin kanssa jatkamassa vuosi vuodelta yhä nolommaksi käyvää natsitoimintaa koronakriisin alkamisesta huolimatta Jyväskylässä 14.3.2020.

Suomessa väliaikaisesti kielletty PVL puolestaan toivoo Kohti vapautta -sivuillaan, että kriisi voisi tuoda piristysruiskeen järjestön paikallaan polkevaan toimintaan. Suomessa nykyään Kohti vapautta -nimellä kiellettyä toimintaansa jatkava ja uuden rikostutkinnan kohteena oleva PVL toistaa samaa ruotsalaisen johdon perspektiiviä omassa tiedotteessaan. Tiedotteessa tilannetta verrataan vuoteen 1929 ja sanotaan, että “suuret poliittiset muutokset syntyvät aina kriisien kautta”. Käsillä on heidän mukaansa tilaisuus, jota fasistien on hyödynnettävä “tehokkaalla yhteistyöllä” ja “uudenlaisilla aktivismin muodoilla”. Käytännössä PVL on kuitenkin jatkanut samaa vanhaa toimintaansa, maanista lentolehtisten jakoa eri kaupungeissa, aivan kuin koko koronaepidemiaa ei olisi olemassakaan.

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että kriisin keskellä sen enempää parlamentaarisella kuin ulkoparlamentaarisella äärioikeistolla ei ole ollut tarjota minkäänlaisia ratkaisuja kriisin ratkaisemiseksi. Kuten tästä teksti on käynyt ilmi, osa äärioikeistosta on valmis lietsomaan terroria kriisin varjolla, pahentaen näin yhteiskunnallisesti vaikeaa tilannetta entisestään. Kehotamme kaikkia jatkamaan ja vahvistamaan antifasistista järjestäytymistä myös nykyisen poikkeustilan olosuhteissa ja epidemian sallimissa rajoissa. Koronaviruksen ohella on järjestäydyttävä myös poliittisia uhkia vastaan, oli kyse sitten fasistisesta väkivallasta, leikkauspolitiikasta tai fossiilikapitalismin pelastamisesta verorahoilla.

Koronakriisi ja sen luoma talouskriisi tulevat varmasti olemaan käännekohta poliittisille kamppailuille Suomessa. Olemme jo hahmotelleet aloitteita, jotka voivat viedä kriisin yli kohti vapaata, tasa-arvoista, solidaarista ja ekologista yhteiskuntaa uusien terveys- ja talouskriisien, poikkeustilojen ja yhteiskunnan luhistumisen sijaan. Paluuta entiseen ei ole, mutta se yhteiskunnallinen todellisuus, joka epidemian, karanteenien ja suljettujen rajojen jälkeen avautuu, riippuu kyvystämme järjestäytyä rakentamaan tulevaisuuttamme vapauden ja tasa-arvon pohjalta. Monia asioita voimme ja meidän tuleekin vaatia, mutta tulevaisuutemme meidän on luotava itse, omilla ponnistuksillamme.

Jos haluat liittyä Varikseen, ota yhteyttä lähimpään paikallisryhmääsi.

Katso myös: