Jyri Jaakkolan ja Bety Cariño Trujillon muisto elää – kamppailu jatkuu!

Kunnioitamme Jyri Jaakkolan ja Beatriz “Bety” Alberta Cariño Trujillon muistoa pienellä kirjoituksella heidän murhansa kymmenentenä vuosipäivänä.

Vallankumouksellinen ja vapaudellinen kamppailu ei ole pysäyhtynyt, vaikka he eivät ei ole enää keskuudessamme, vaan se jatkuu entistä voimakkaampana joka vuosi. Mahdollisesti suurimpia antikolonialistisia esimerkkejä maailmassa ovat viime vuosina olleet edelleen zapatistit (Zapatista Army of National Liberation, EZLN) Meksikossa sekä kurdien vapausliikkeen aloittama demokraattinen konfederalismi Rojavassa ja muualla Kurdistanissa. Kun kamppailemme yhdessä oikudenmukaisten arvojen puolesta, tiedämme että vaikka valitsemamme tie on vaikea, se on myös oikea. Elämän kuuluu olla elämisen arvoinen. Tästä saamme voimamme.

Solidaarisuus ja yhteistyö niiden järjestöjen välillä, joihin Jyri ja Bety kuuluivat, on hyvä esimerkki meille kaikille. Pitämällä mielessä ne arvot, joiden puolesta Bety ja Jyri kamppailivat ja myös antoivat elämänsä, saamme myös voimaa jatkaa antifasistista, feminististä ja ekologista kamppailua eteenpäin. Kun muistamme heidät, voi heidän kamppailunsa olla esimerkki siitä, miten meidänkin on oltava kansainvälisiä kamppailussamme kansainvälistä kapitalismia ja fasismia vastaan. Solidaarisuus on aseemme.

Jyri Jaakkola

Jyri oli, tai oli ollut, aktiivinen turkulaisessa Maailmankauppa Aamutähdessä, Maailmankauppojen Liitossa sekä turkulaisessa Uusi Tuuli ry -järjestössä, joka edisti reilua kauppaa. Hän osallistui ilmastokamppailuihin aktiivisesti, ja hänen rauhallisuutensa ja samalla hyvin kapinallinen henki vetivät ihmisiä puoleensa. Viimeisinä vuosinaan hän teki paljon yhteistyötä meksikolaisten järjestöjen kanssa ja oli kiinnostunut Oaxacan osavaltiossa käydyistä kamppailuista. Hän järjesti esimerkiksi keskustelutilaisuuksia meksikolaiselle järjestölle Suomessa, sekä tähtäsi siihen, että turkulainen purjelaiva sv Estelle voisi purjehtia Meksikoon hakemaan zapatistien viljelemää kahvia. Zapatistit on Meksikossa järjestäytynyt alkuperäiskansa, joka aloitti aseellinen kamppailun Meksikon valtiota vastaan vuonna 1994. Heillä on edelleen hallussa itsehallinnollisia alueita, joilla ihmiset ovat järjestäytyneet ruohonjuuritasolla tasa-arvoisen, hyvän ja kunniallisen elämän ympärille.

Bety Cariño oli yksi Centre of Community Support Working Together -järjestön (CACTUS) johtajista. CACTUS on misteekki-alkuperäiskansan maanviljelijä-organisaatio, joka on osa MAIZia (Agrarian Zapatista Indigenous Movement) sekä laajempaa Ei maissia, ei maata -koalitiota. Bety kuului itse misteekki-alkuperäiskansaan ja CACTUS-järjestön johtajana hän kamppaili ruoka- ja vesiomavaraisuden puolesta, sekä maan ja alkuperäiskansojen oikeuksista Meksikossa. Oaxacan maakunnassa hän teki järjestäytymistyötä naisten kanssa, jotka pyrkivät järjestäytymään kommuuneiksi ja kollektiiveiksi. CACTUS-järjestö pyörittää muun muuassa meksikolaisen anarkistin Ricardo Flores Magónin mukaan nimettyä koulua, jonka tarkoitus on herättää henkiin perinteisiä ja autonomisia tapoja tehdä ja käsitellä ruokaa. Youtubessa on katsottavissa lyhyt ja kaunis dokumentti Betystä.

Jyri ja Bety murhattiin 27. huhtikuuta vuonna 2010, kun he osallistuivat humanitääriseen karavaaniin, joka yritti viedä ruokaa ja muita tarpeita San Juan Copalan itsehallinnolliseen kylään. Humanitaarisen karavaanin lähestyessä kylää paramilitaariset joukot hyökkäsivät karavaanin kimppuun aseellisesti. Jyri ja Bety saivat surmansa hyökkäyksessä, ja kymmenkunta ihmistä loukkaantui. Meksikon korruptoituneessa järjestelmässä syyllisiä ei ole vielä tänä päivänäkään tuomittu murhista.

San Juan Copalan triqui-naiset osoittivat mieltään Jyrin ja Betyn murhien ensimmäisenä vuosipäivänä.

Jyrin ja Betyn tärkeä työ jatkuu. Jyri kirjoitti paljon, ja hänen kirjoituksiaan voi lukea esimerkiksi Pieniä Vallankumouksia -kirjassa, joka on lainattavissa kirjastoista ja ostettavissa kirjakaupoista, tai hänen blogistaan. Yle on myös tehnyt dokumentin Murha Meksikossa. Vallankumouksellisissa liikkeissä ja ajattelussa Jyriä kiinnostivat muun muuassa kommunalismi ja anarkismi.

Lähetämme lämpimiä terveisiä Jyrin ja Betyn perheille ja ystäville. Lähetämme myös lämpimiä ja vallankumouksellisia terveisiä San Juan Copalan asukkaille, Uudelle tuulelle, Estellen entisille miehistölle, CACTUS-järjestölle sekä kaikille Jyrin ja Betyn tunteneille tovereille. Olemme välillä kaukana toisistamme fyysisesti, mutta olette meidän sydämissämme ja ajatuksissamme. Kamppailu fasismia ja kapitalismia vastaan, sekä vapauden ja hyvän ja kunniallisen elämän puolesta jatkuu. Jatketaan sitä yhdessä.

Kehotamme lukijoita tutustumaan tänään Jyri Jaakkolan muistokeräykseen metsäluonnon suojelemiseksi ja osallistumaan siihen. Suosittelemme perehtymään myös Jyri Jaakkolalle Kymmenen vuotta Jyri Jaakkolan murhasta – Jyrin ajatukset kulkevat kanssamme – nimellä julkaistuun muistokirjoitukseen ja Amnesty Finlandin tänään julkaisemaan kirjoitukseen Miksi ihmisoikeuksien puolustaminen on Meksikossa hengenvaarallista? Kymmenen vuotta Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon surmista.

“Brothers and sisters, let us open our heart like a flower that looks for a ray of sunshine in the morning
Sow dreams and collect hope
While remembering that this construction can only be done from below and on the Left, and on the side of the heart. “

– Bety Carino Trujillo

 

EDIT 21.5 2020: San Juan Copalaa koskevaa kohtaa muokattu.