Esittelyssä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Pirkanmaan ryhmä

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Tampereen ryhmän jäsenet osoittivat joulukuussa 2016 tukensa Isossa-Britanniassa terroristijärjestönä kielletylle National Action -järjestölle. Vasemmalta oikealle Toni Hakulinen, Antti Niemi, Jari Mäki, Mikko Laveri, Toni Toorikka ja Petri Nordman.

Alkuvuodesta 2019 väliaikaisesti kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Pirkanmaan ryhmä on natsijärjestön suurin paikallisryhmä kahteen osaan jaetun Helsingin ryhmän jälkeen. Tässä artikkelissa valotamme keitä Pirkanmaan seudun PVL:n jäsenet ovat.

Natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) aloitti toimintansa Tampereen seudulla vuosien 2010-2011 aikana. PVL:n vanhoilla kotisivuilla ensimmäiset raportit natsien toiminnasta Tampereelta on alkuvuodesta 2010. Vaikka PVL:n sivulta löytyy yksittäisiä tarrojenliimausraportteja vuodelta 2011, säännöllisesti toimivan varsinaisen ryhmän aloittamisessa Tampereella kesti vuosia. PVL:n Pirkanmaan ryhmää on alusta lähti johtanut natsiskinipiireistä tuleva Antti “kurkistelija” Niemi Orivedeltä käsin ennen muuttoaan Kangasalalle. Arviolta yli puolet PVL:n Pirkanmaan ryhmän jäsenistä asuu johtajansa tavoin Tampereen ulkopuolella. Niemi korvasi Juuso Tahvanaisen Suomen PVL:n johtana hieman vuoden 2015 “Jyväskylän natsimellakan” jälkeen. Tahvanainen on siitä lähtien pysytellyt täysin poissa julkisuudessa ja luultavasti jättänyt natseilun jouduttuaan sen takia ongelmiin.

PVL sai ensimmäistä kertaa huomiota Tampereella 2010-luvun ensimmäisinä vuosina, kun natsijärjestön jäsenet hyökkäsivät pariin otteeseen vastustajikseen katsomiensa ihmisten kimppuun. Vuonna 2012 järjestö heilutti tyr-riimulla varustettuja ja sittemmin kiellettyjä vihreitä riimulippujaan Tampereella. “Paras lauantai ikinä” -nimellä tunnettu vaiherikas päivä päättyi natsien kannalta ikävästi, sillä PVL:n silloinen johtaja Tahvanainen joutui sairaalaan.

PVL on järjestänyt 10-vuotisen olemassaolonsa aikana Tampereella ainoastaan yhden ennaltailmoitetun julkisen mielenosoituksen, joka oli koko järjestön historian toinen julkinen mielenosoitus lokakuussa 2017. Natsijärjestön toiminta näkyy tällä hetkellä Tampereella ja sen lähiseuduilla lähinnä satunnaisten tarrojen ja julisteiden ilmestymisenä katukuvaan yön aikana, joskin myös tätä tapahtuu aiempaa harvemmin. Aiempina vuosina PVL on järjestänyt Tampereen seudulla harvakseltaan ennaltailmoittamattomia katutapahtumia, joissa lähinnä pönötetään paikoillaan banderollin ja lippujen kanssa sekä jaetaan lentolehtisiä ohikulkijoille. Oletettavasti uusnatsien kohtaaman vastustuksen takia nämä tapahtumat kestävät yleensä vain tunnin, ja niiden avulla PVL onkin saanut ennemminkin propagandakuvia verkkosivuilleen kuin keskusteluyhteyttä tamperelaisiin. Viimeisen kolmen vuoden aikaan tällaisia tapahtumia on ollut vain noin 1-3 vuodessa. Vuodesta 2016 lähtien Tampereen PVL:llä on ollut jonkinlainen kerhotila Tampereella, jonka yhteydessä on mahdollisesti natsien Suomalaisapu-toiminnan varastotila.

Pirkanmaalaisia PVL:n jäseniä jakamassa natsipropagandaa. Vasemmalta oikealle Toni Hakulinen, Toni Toorikka, Henri Ryhänen ja tunnistamaton henkilö
Tampereen seudulla PVL on viime vuosina mieltynyt Suomalaisapu-nimen alla toimimiseen uudemman Kohti vapautta -nimen lisäksi.

Tampereen PVL-ryhmällä on tiiviit siteet Blood & Honour -natsiskinijärjestön Oriveden ja Tampereen osastoihin, ja ylipäänsä natsimusiikkialakulttuuriin. Tampereella 2018 Ruskoon avatulla natsikerhotilalla on soittanut bändejä, joihin kuuluu Tampereen ja muiden kaupunkien PVL:n jäseniä.

PVL:n kielto-oikeudenkäynnin aikana natsit alkoivat pitää matalampaa profiilia ja käyttää julkisuudessa muita nimiä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen sijasta. Lyhytaikaiseksi jääneen epäonnistuneen Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen jälkeen natsit ovat iseksi jääneen Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen jälkeen natsit ovavaltakunnallisesti käyttäneet Kohti vapautta -nimeä ja erityisesti Tampereen seudulla Suomalaisapu-nimeä. Vuoden 2019 lopulla poliisi kielsi PVL:ää järjestämästä itsenäisyyspäivänä Kohti vapautta -nimellä mielenosoitusta, jonka natsit päätyivät järjestämään Soldiers of Odinin nimissä. Huhtikuussa 2020 poliisi ilmoitti epäilevänsä PVL:n jatkavan Kohti vapautta -nimellä toimintaansa ja lähettäneensä asian syyteharkintaan. Soldiers of Odinin lisäksi PVL tekee yhteistyötä erityisesti Tampereen seudulla Suomen Sisun (ja sitä kautta perussuomalaisten) sekä yhdessä muiden äärioikeistolaisten kanssa perustamassaan Kansallismielisten liittoumassa, jonka kohua aiheuttaneella kesäleirillä PVL:n johtaja Pirkanmaalta harjoitteli ministereiden ampumista perussuomalaisten kanssa.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä Porissa esittelemässä natsipropagandaa “Kohti vapautta” banderollin ja lipun kanssa 14.7.2019. Pirkanmaan ryhmästä paikalla puhetta pitämästä Petri Nordman (vasemmalla mikrofonin kanssa), Tapio Rantanen (keskellä megafonia pitelemässä) ja tunnistamaton kolmas henkilö oikealla riimulippu kädessä.

Seuraavat henkilöt muodostavat PVL:n Pirkanmaan paikallisryhmän. Todellinen jäsenmäärä on muutaman henkilön suurempi jos joidenkin jäsenten kumppanit lasketaan mukaan. PVL:n toimintaoppaassa jäseniä kehotetaan lahkomaisesti integroimaan koko perheensä mukaan järjestöön.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Pirkanmaan ryhmän jäsenet

Antti Niemi

Antti Niemi lokakuussa 2019.

Antti Sakari Niemi (synt. 27.2.1976) on PVL:n Suomen osaston johtaja, minkä takia hän on ollut viime vuosina kaikista PVL:n jäsenistä eniten julkisuudessa. Rakennusalalla Tampereella ja muualla Pirkanmaalla työskentelevä Niemi tunnetaan lempinimellä Oriveden kurkistelija. Lempinimi tulee yli puoli miljoonaa katselukertaa saaneesta videosta. Hän on kuitenkin hiljattain saatujen tietojen mukaan muuttanut Kangasalalle. Niemi toimii PVL:n Pirkanmaan ryhmän johtajana ja Suomalaisapu ry:n puheenjohtajana. Lisäksi hän on osallistunut Kansallismielisen liittouman toimintaan PVL:n edustajana ja ollut mukana ampumassa ministereiden kuvia kesällä 2019 valtakunnallista huomiota saaneella äärioikeiston leirillä. Koko vuosikymmenen natsijärjestöön kuulunut Niemi on yksi PVL:n vanhimmista yhä julkisesti aktiivista toimintaa jatkavista jäsenistä.

Natsijohtajat Otto Rutanen ja Antti Niemi hovioikeudessa PVL:n kielto-oikeudenkäynnissä elokuuussa 2018.
Antti Niemi puhumassa Ruotsissa Suomen PVL:n johtajana.
Antti Niemi Tampereella toukokuussa 2019. Niemi edustaa tällä hetkellä julkisuudessa erityisesti PVL:n Suomalaisapu-toimintaa.
Antti Niemi on toiminut PVL:ssä 2010-luvun alusta lähtien (vanha kuva).

Petri Nordman

Petri Nordman.

Syyskuussa 2016 Petri Sebastian Nordman (synt. 21.7.1987) antoi haastattelun PVL:n radio-ohjelmalle, jossa hän kertoi itsestään: “Moi, mä oon Petri, 29-vuotias kansallissosialisti ja Vastatarintaliikkeen aktivisti Pirkanmaalta. Mä toimin alunperin PK-seudun ryhmässä, mutta muutin viime syksynä henkilökohtaisista syistä Tampereelle. […] Oon koulutukseltani levyseppähitsaaja, duunia teen.” Aiemmin Vantaalla asunut Nordman on yksi PVL:n vanhimmista jäsenistä ja hän oli merkitty vuonna 2018 rekisteröidyn PVL:n Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen puheenjohtajaksi. Epäonnistunut puoluehanke lopetettiin kaikessa hiljaisuudessa. Nordman toimii myös rahastonhoitajana PVL:n Suomalaisapu-toiminnassa.

Petri Nordman tunnetaan PVL:n mielenosoitusten huudattajana, jonka ääni kuulostaa viemärin korinalta. Nordman huudattamassa PVL:n hakaristimielenosoituksessa 6.12.2018.
Petri Nordman huudattamassa PVL:n kansallissosialistisessa Kohti vapautta -mielenosoituksessa 6.12.2017.
Petri Nordman on osallistunut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toimintaan 2010-luvun alusta lähtien (vanha kuva).

Juha Kortelainen

Juha Kortelainen.

Tamperelainen Juha Kortelainen liittyi PVL:n toimintaan vuoden 2015 jälkeen ja on sittemmin toiminut näkyvästi natsijärjestössä. IT-alalla työskentelevä Kortelainen on ollut erityisen aktiivinen Suomalaisapu-toiminnassa, jonka viestinnästä hän vastaa Niemen kanssa. Lisäksi Kortelainen on muun muassa kuvannut rasismin vastustajia PVL:n kotisivulle ahdistelutarkoituksissa. Lukuisista Pirkanmaan ryhmän natsiskineistä poiketen Kortelainen on natsimusiikkialakulttuurissa kallellaan enemmän NSBM-musiikkiin.

Juha Kortelianen (keskellä) PVL:n kansallissosialistisen mielenosoituksen vastuuhenkilönä Tampereella 21.10.2017. Oikealla toisena vastuuhenkilönä PVL:n helsinkiläisejäsen Rami Joukanen, joka on tuomittu vankeuteen kidutusmurhasta.
Juha Kortelainen (vasemmalla) ja Antti Niemi keräämässä lahjoituksia PVL:n Suomalaisapu-toimintaan Orivedellä 10.8.2019.
Juha Kortelainen rokkaa kotonaan natsipaidassa (huomaa myös minihakaristilippu seinällä).
Juha Kortelainen jakamassa PVL:n natsipropagandaa Helsingissä vuonna 2017. Monien muiden natsien tavoin Kortelainen on helppo tunnistaa erikoiskampauksestaan.

Toni Toorikka

Toni Toorikka.

Tampereella asuva ja rakennusalalla työskentelevä Toni Kristian Toorikka (synt. 24.4.1985) on PVL:n vuoden 2017 aktivisti (natsit vaikuttavat lopettaneen aiemmin vuosittaisen vuoden aktivistin julkisen nimeämisen kielto-oikeudenkäynnin seurauksena). Toorikka on varapuheenjohtaja PVL:n Suomalaisapu-yhdistyksessä ja on mukana natsimusiikkialakulttuurissa. Hänen vaimo Milla Toorikka on myös aktiivinen natsiliikkeessä ja on muun muassa avustanut Tampereen Blood & Honour -natsimusiikkiryhmää keikkatoiminnassa.

Toni Toorikka esittelemässä natsipropagandaa Tampereella.
Toni Toorikka äärioikeiston 612-soihtukulkueessa itsenäisyyspäivänä 6.12.2018.
Milla Toorikka.
Milla ja Toni Toorikka kasvattavat lapsistaan uusnatseja Tampereella.

Toni Hakulinen

Toni Hakulinen.

Toni Hakulinen on Pirkanmaan ryhmän rivijäsen. Hakulinen laulaa natsien kellarikeikoilta tutussa Genocide Wolves’ssa. Hakulisen vaimo Terhi Lahti on myös aktiivinen natsiliikkeessä.

Toni Hakulinen (keskellä) laulaa RAC-bändi Genocide Wolvesissa.

Toni Hakulinen.
Toni Hakulinen (vasemmalla) ja Jari Mäki (oikealla) pitelevät PVL:n banderollien natsien katutapahtumassa Tampereella vuonna 2017.
Terhi Lahti.

Tapio Rantanen

Tapio Rantanen.

Kangasalalla asuva Tapio Johannes Rantanen on PVL:n Pirkanmaan ryhmän rivijäsen, jonka näyttävin tempaus järjestössä on ollut pidätetyksi tuleminen vuoden 2018 itsenäisyyspäivän natsimielenosoituksessa hakaristilipun kantamisesta. Tapion vaimo Laura Rantanen on myös aktiivinen natsiliikkeessä.

Tapio Rantanen kantamassa hakaristilippua PVL:n mielenosoituksessa alle puoli tuntia ennen pidättämistään ja lipun takavarikoimista.
Tapio Rantanen ja yksi surullisenkuuluisista poliisin pian kuvanoton jälkeen takavarikoimista natsilipuista 6.12.2018.

Laura Rantanen

Laura Rantanen PVL:n “hakaristimarssilla” 6.12.2018.

Kangasalalla asuva Laura Karolina Rantanen (tyttönimeltään Vepsä) on PVL:n rivijäsen. Kangasalalla natsitarrojen levittämisen ja Pirkanmaan PVL:n muuhun toimintaan osallistumisen lisäksi Rantanen on osallistunut PVL:n tapahtumiin muualla Suomessa.

Laura Rantanen.
Laura Rantanen.
Laura Rantanen (vasemmalla) ja Tapio Rantanen (keskellä) kotimatkalla PVL:n mielenosoituksesta Turusta 18.8.2018.
Tapio ja Laura Rantanen PVL:n natsimarssilla 6.12.2018.

Mikko Laveri

Mikko Laveri.

Mikko Laveri on PVL:n Pirkanmaan ryhmän rivijäsen, joka on toiminut järjestössä ainakin vuodesta 2014 alkaen. Hänen tiedot levisivät PVL:n verkkokaupassa tapahtuneen vuodon kautta julkisuuteen, sillä hän oli tilannut kotiinsa omalta järjestöltään natsipaidan. Laveri on osallistunut Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Tamperen ryhmän toiminnan lisäksi tapahtumiin muualla Suomessa ja natsien mielenosoitusmatkoille Ruotsiin.

Mikko Laveri.
Mikko Laveri (aurinkolasit, etualalla vasemmalla) ja Antti Niemi (oikealla) PVL:n mielenosoituksessa Ruotsissa vappuna Bodenissa 1.5.2018.
Mikko Laveri natsien 188-mielenosoituksessa Turussa 18.8.2018.

Jari Mäki

Jari Mäki kantamassa PVL:n lippua järjestän mielenosoituksessa 6.12.2017. Mäellä päässään oleva pipon Bellum-merkki on Suomen PVL:n oma natsivaatemerkki.

Jari Mäki on PVL:n Pirkanmaan ryhmän rivijäsen, joka on toiminut ainakin vuodesta 2015 alkaen natsijärjestössä. Pirkanmaan paikallisryhmän toiminnan lisäksi hän on osallistunut PVL:n toimintaan muualla Suomessa ja natsien mielenosoitusmatkoille Ruotsiin.

Jari Mäki jakamassa PVL:n natsipropagandaa Helsingissä syyskuussa 2017.
Jari Mäki jakamassa natsipropagandaa PVL:n Kohti vapautta -nimellä toteuttamassa katutapahtumassa 14.7.2019 Porissa.
Jari Mäki esittelee natsipropagandaa Tampereella.
Jari Mäki (vasemmalla) ja Juha Kortelainen PVL:n taistelutreeneissä syyskuussa 2018 Tampereella.
Jari Mäki PVL:n natsimielenosoituksessa Falunissa Ruotsissa vappuna 1.5.2017.

Henri Ryhänen

Henri Ryhänen.

Tampereella asuva Henri Ryhänen on PVL:n Pirkanmaan ryhmän rivijäsen. Rakennusalalla työskentelevä Ryhänen on toiminut useita vuosia PVL:ssä.

Henri Ryhänen kantamassa PVL:n lippua järjesstön natsimielenosoituksessa Tampereella 21.10.2017.
Henri Ryhänen kantamassa PVL:n lippua järjestön mielenosoituksessa 6.12.2017.

Henri Ryhänen esittelee uusnatsien hiusmuotia.
Henri Ryhänen (taaempana) ja Toni Toorikka jakavat PVL:n natsipropagandaa Tampereella vuonna 2017.

Terhi Kiemunki

Terhi Kiemunki esiintyy vuonna 2020 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja Soldiers of Odinin yhteisellä natsipropagandavideolla.

Perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki on PVL:n rivijäsen, joka on osallistunut erityisesti PVL:n Suomalaisapu-toimintaan. TAYSissa työskentelevä Kiemunki on Kansallismielisten liittouman tiedottaja ja perustajajäsen sekä Suomen Sisun paikallisjohtaja, joten hän on keskeinen linkki Tampereen seudun eri äärioikeistoryhmien välillä.

Terhi Kiemunki puuhastelemassa PVL:n Suomalaisapu-toiminnan salaisella varastolla Tampereen seudulla vuonna 2020 julkaistulla videolla.
Terhi Kiemunki (takavasemmalla punaiset hiukset ja aurinkolasit) saapuu muiden PVL:n jäsenten kanssa järjestön natsimielenosoitukseen Turussa 18.8.2018.
Seppo Lehto (vasemmalla) ja Terhi Kiemunki PVL:n mielenosoituksessa Tampereella 21.10.2017.
Terhi Kiemunki (keskellä) kävi Antti Niemen (vasemmalla) ja Timo Keski-Heikkilän (oikealla) kanssa Tampere-talolla kurkistelemassa järjestötapahtumassa, jonne PVL:n Suomalaisapu-toimintaa kiellettiin osallistumasta.

Edellämainittujen lisäksi PVL:n Pirkanmaan ryhmässä toimii ainakin kolme tunnistamatonta natsia:

Tuntematon PVL:n pirkanmaalainen jäsen 1

PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 1.
PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 1.
PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 1 huudattajana järjestön mielenosoituksessa Turussa 18.8.2018.

Tuntematon PVL:n pirkanmaalainen jäsen 2

PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 2.

Tuntematon PVL:n pirkanmaalainen jäsen 3

PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 3.
PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 3.
PVL:n Pirkanmaan ryhmän tunnistamaton natsi 1. vasemmalla ja oikealla tunnistamaton natsi 3.

Jos tunnistat kolme viimeisenä esiteltyä tunnistamatonta uusnatsia tai osaat kertoa muuta kiinnostavaa tietoa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Pirkanmaan ryhmästä, toiminnasta Tampereen seudulla tai muualla Suomessa, ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

Katso myös: