Raportti vuoden 2020 naistenpäivästä

Turku.

Variksen Turun ryhmä raportoi Kansainvälisen naistenpäivän vietosta Turussa. Varisverkosto oli tänä vuonna mukana järjestämässä naistenpäivän mielenosoitusta Turussa. Jäseniämme myös osallistui mielenosoitukseen Helsingissä. 

Noin sata naista, miestä ja muunsukupuolista marssi Turun läpi huutaen iskulauseita seksismiä ja fasismia vastaan sekä vaatien avoimia rajoja, mielessään Kreikan Lesvoksen saaren pakolaisleirien naiset ja muut siirtolaiset, fasistien poltettua siellä äskettäin lasten ja naisten koulun. Rumpuryhmä oli myös paikalla nostattamassa tunnelmaa ja näyttämässä, ettemme hyväksy seksismiä emmekä Euroopan ja Suomen tappavaa rajapolitiikkaa. Mielenosoituksen alussa ja lopussa kuultiin puheita.
Mielenosoituksessa nostettiin esille sukupuolittunut väkivalta ja se, että vaikka Suomi kuvataan YK:n onnellisuusraportissa maailman onnellisimmaksi maaksi, Suomi on myös toiseksi väkivaltaisin maa naisille koko Euroopassa. Meidän pitää järjestäytyä vielä laajemmin fasismia ja patriarkaattia vastaan tulevaisuudessa saavuttaaksemme tavoitteemme: vapauden kaikille.
Turku.
Viime vuosien aikana olemme nähneet fasismin kasvavan Suomessa. Naistoimittajat ja muut naiset ja naisoletetut, jotka avoimesti sosiaalisessa mediassa paljastavat natseja ja tekevät työtä fasismia vastaan, saavat tappouhkauksia. Rodullistetut ihmiset ja etenkin naiset ovat sosiaalisen hierarkian pohjalla, ja saavat kamppailla vielä muitakin kovemmin. Kaikki työläisnaiset, jotka matalapalkkaisessa työssä hoitavat vanhuksiamme, lapsiamme ja sairaita, ja jotka siivoavat ja tekevät lounasta ravintoloissa, seisovat kassalla; kaikki, jotka ehkä tänään eivät jaksakaan hymyillä asiakkaille, kun lapset odottavat kotona; kaikki työttömät naiset, pakolaisnaiset ja paperittomat naiset, tämä päivä on meidän! Tämän takia juhlimme naistenpäivää, koska tasa-arvoa ei vielä ole, vaikka hallituksessa olisi kuinka monta naista. Naistenpäivässä on kyse poliittisesta kamppailusta eikä pelkästä juhlasta. Tämä kamppailu on kaunis.

Ehdotamme että tänä vuonna emme tyydy naistenpäivän viettämiseen kerran vuodessa, vaan otamme mallia Rojavan vallankumouksesta ja kurdien naisliikkeestä, joka kamppailee kaikkien vapauden puolesta sekä fasismia vastaan. Autonominen naisten järjestäytyminen on avain, kuten myös kamppailu patriarkaattia ja rasismia vastaan omassa persoonallisuudessamme. Kurdien vapausliikkeen vangittu opas Abdullah Öcalan puhuu oman pään sisällä olevan dominoivan miehisyyden tappamisesta, mikä tarkoittaa, haitallisten patriarkaalisten tapojen poisoppimista. Suosittelemmekin lukemaan esimerkiksi uutta suomenkielistä käännös amerikkalaisen mustan feministin bell hooksin kirjasta Mies tahtoo muuttua. Kirjassa hooks suhtautuu rakkaudella kaikkien vapauteen ja esittää miehisen väkivallan yhteiskunnassa kumpuavan siitä, että patriarkaatissa ainoastaan viha on sallittu tunne miehille sekä miehiksi oletetuille. Jos sallisimme miehille laajemman tunteiden kirjon, tekisimme työtä myös miesten väkivaltaa sekä miesten itsemurhia vastaan. hooksin kirjoja luetaan esimerkiksi vankiloissa Yhdysvalloissa, missä valkoinen ylivalta, patriarkaatti ja kapitalismi ovat täyttäneet vankilat mustilla ja ruskeilla miehillä.
Helsinki.

Kuten Rojavassa, voimme katsoa että tie kaikkien vapauteen kulkee sukupuolten vapauden kautta. Sen takia hook kritisoi myös länsimaista feminismiä; meidän pitää ajatella kaikkia yhteiskunnassa, muuten politiikamme ei ole vallankumouksellista. Rakkaudella kamppailuun, järjestäytymällä, puolustamalla itseämme ja ystäviämme sekä yhteistyöllä voitamme!

Antifasisteina tiedämme, että fasismin voittamiseksi on murskattava myös patriarkaatti.