Äärioikeisto fantasioi poliitikkojen murhaamisella Ylilaudalla – miten ymmärtää kuvalautoja?

Kuvakaappaus Ylilaudalta.

Ylilaudalla vuosia viettänyt ja myöhemmin Varis-verkostoon liittynyt nyymi kertoo näkemyksiään äärioikeiston järjestäytymisestä kuvalaudoilla.

Ylilauta on suomalainen kuvalauta, ja samalla yksi Suomen suosituimmista keskustelufoorumeista. Sivustolla käy päivittäin kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja kuukausitasolla viestejä lähetetään satoja tuhansia. Ylilauta koostuu eri keskusteluosuuksista eli alalaudoista, ja niitä onkin kattavasti: alalautoja on mm. retkeilylle, urheilulle, matkailulle, musiikille, ohjelmoinnille, tietotekniikalla, muodille ja monille muille aihealueille. Yksi vilkkaimmista alalaudoista on /sekalainen/. /Sekalainen/-alalaudalla on löysempi moderointi kuin muilla alalaudoilla, ja käyttäjät voivat tehdä lankoja (eli keskustelunavauksia) satunnaisista aiheista.

Ylilauta on monille tuttu siellä tuotetusta meemisisällöstä, jota tihkuu jatkuvasti myös populaariin käyttöön. Ylilauta toimii monille nuorille kohtaamispaikkana, jossa on mahdollisuus saada vertaistukea elämänsä ongelmiin.

Monille Ylilauta on myös tuttu siellä masinoiduista maalituskampanjoista, joita on välillä käsitelty sosiaalisessa mediassa. Etenkin rasistiset, naisvihamieliset ja transfobiset hyökkäykset ovat olleet yleisiä Ylilaudan historiassa. Tässä tekstissä haluan keskittyä etenkin Ylilaudan /sekalainen/-alalaudalla tapahtuvaan äärioikeistolaiseen järjestäytymiseen.

Olen viettänyt aikaa Ylilaudalla 2010-luvun alusta alkaen, joten kyseinen ympäristö on minulle hyvin tuttu. Koko tämän ajan minulle on ollut selkeää, että osa kävijöistä edustaa jonkinlaista rasistista, äärioikeistolaista tai fasistista ajatusmaailmaa. Viime vuosikymmenen alussa törmäsin toistuvasti Jussi Halla-Ahon Scripta-kirjoituksiin, joita itsekin päädyin lukemaan aktiivisesti. Aikani Ylilaudalla sai minut omaksumaan siellä suosittua rasistista ajatusmaailmaa: aloin suhtautua epäilevästi maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen, ja aloin käyttäytyä aiempaa rasistisemmin omassa elämässäni. Minun onneni oli se, että lähipiirissäni oli paljon antirasisteja, joiden kanssa puhuin rasismista ja siihen liittyvistä teemoista, mikä sai minut pikkuhiljaa ymmärtämään kuinka rasistinen ajatusmaailmani perustui valheille ja sorrolle. Monet muut eivät ole näin onnekkaita.

Sisäministerin murhaa käsittelevässä langassa haaveillaan “nykyajan Eugen Schaumanista”. Äärioikeistolaisissa väkivaltafantasioissa “vihervasemmisto” samastetaan tsaristisen Venäjän sortohallintoon ja Eugen Schauman esitetään fasistisena sankarina.

Lautakulttuurin yksi pilareista on kyky tuottaa mahdollisimman shokeeraavaa sisältöä. Kaikelle saa ja täytyy nauraa, välittämättä siitä onko se ongelmallista vai ei. Tämän seurauksena /sekalainen/-alalaudalla voi nähdä usein sortavaa ja ihmisvihamielisestä materiaalia, jonka kohteena ovat monesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt sekä etniset vähemmistöt. Poliitikkojen murhista fantasiointi ei ole tavatonta, ja maaliskuun alkupuolella sisäministeri Maria Ohisalo joutui viimeisimpänä näiden uhkailujen kohteeksi (kts kuva). Kuvalaudoilla tapahtuvaa äärioikeistolaista liikehdintää ei tule kuitenkaan pelkistää pelkäksi ”edgyilyksi”, vaan asiaa on tarkasteltava laajemmin poliittisen järjestäytymisen näkökulmasta.

Kuten olemme nähneet maailmalla, useat kuvalaudat toimivat äärioikeiston järjestäytymisalustana, josta monet ponnistavat tekemään terroritekoja myös kaduille. Miksi ihmiset omaksuvat ihmisvihamielisiä maailmankuvia kuvalaudoilla ympäri maailmaa ja tarttuvat aseisiin? Yksi kulma käsitellä aihetta on seuraava: sanat tuottavat toimintaa. Ympäristö, jossa äärioikeistolaisia ajatuksia ei aktiivisesti haasteta, jossa sortava puhe on arkipäivää ja jossa fantasioidaan poliittisten vastustajien murhilla, tuottaa vääjäämättä tilaa myös sille että ihmiset alkavat pohtia toimiin ryhtymistä myös internetin ulkopuolella. Tämän näemme myös laajemmin yhteiskunnassa: kun rasistinen puhe ja väkivaltafantasiat lisääntyvät julkisessa tilassa, lisääntyvät myös kaduilla tapahtuvat rasistiset väkivallanteot.

“Kansanpettureista ei päästä eroon demokratian keinoin.”

Minulle ei ole kyse siitä, että kuvalaudat tai Ylilauta olisivat itsessään äärioikeistolaisia, tai että kaikki siellä aikaa viettävät hyväksyisivät äärioikeistolaisen ajatusmaailman. Monet tulevat juttuseuran perässä, etsimään ystäviä ja yhteisöä. Kuvalaudoilla käydään samalla tapaa kamppailua tilasta ja arvoista kuin muillakin elämän ja kulttuurin osa-alueilla. En ole siellä yksin antifasististen ajatusteni kanssa, vaan Ylilaudalla on selvästikin ihmisiä, jotka vastustavat äärioikeistoa.

Mielestäni meidän on järjestäydyttävä kaikkialla, missä äärioikeistokin. Se tarkoittaa, että meidän täytyy järjestäytyä myös Ylilaudalla. Monet puhuvat Ylilaudan tai kuvalautojen sulkemisesta ratkaisuna, mutta kyseinen ratkaisu on vain väliaikainen: uusia kuvalautoja tulee aina syntymään, ja lautakulttuuri tulee jatkamaan elämäänsä sulkemisista huolimatta. Kysymys järjestäytymisestä kuvalaudoilla ei ole kuitenkaan yksinkertainen: monet kuvalaudat noudattavat tiukkaa keskusteluetikettiä, jolla pyritään paljastamaan henkilöt, jotka tulevat vain ”mielipidevaikuttamaan”. Kirjoitan myöhemmin lisää kuvalautojen keskusteluetiketistä, jotta halukkaat ja kynnelle kykenevät voivat osallistua äärioikeiston vastaiseen kamppailuun.

Terveisiä Ylilaudalla majaileville äärioikeistolaisille ja fasisteille tältä varisverkostolaiselta nyymiltä! Olette kiikarin alla.

Nyymi