Kritiikkiä herättänyt oikeudenkäynti Tampereella: uusnatsit riehuivat, syytteitä jaettiin fasismin vastustajille

Tampereen käräjäoikeudessa puitiin tiistaina 11. helmikuuta 2020 viime kesäistä välikohtausta, joka sattui natsijärjestö Soldiers of Odin (SOO) yllätysmielenosoituksen yhteydessä Tampereella. Tuolloin joukko uusnatseja irtosi mielenosoituksesta Koskipuiston kohdalla ja ryntäsi paikalle kerääntyneiden fasismin vastaisia huutoja huutaneiden ihmisten kimppuun pahoinpidellen useamman henkilön. Poliisi otti paikalta kuitenkin kiinni ainoastaan uusnatseja herjanneita ihmisiä ja tiistaina Tampereen kohuoikeudenkäynnissä istuikin syytettynä ainoastaan kaksi henkilöä “väkivaltaisen mellakan johtamisesta” ja yksi “väkivaltaisesta mellakoinnista”. Syyttäjä vaati heille sakko- ja vankeusrangaistuksia.

Tapaus synnytti jo kesällä voimakasta kritiikkiä poliisin toimia ja oikeuslaitosta kohtaan sosiaalisessa mediassa. Kritiikki voimistui jälleen ennen oikeudenkäyntiä, kun yhden syytetyn ihmisen tilanteesta kuvaama videomateriaali levisi vihdoin julkisuuteen poliisin jouduttua palauttamaan hänen puhelimensa useiden kuukausien takavarikosta. Video osoittaa poliisin kuvauksen vääräksi: puistossa mellakoivat ainoastaan natsit, eivät suinkaan heille huudelleet ihmiset, kuten poliisi on tähän asti esittänyt.

Natsijärjestö SOO on yksi Suomen ulkoparlamentaarisen äärioikeiston harvoista aktiivisista ryhmistä, joskin sen paikallisryhmien toiminta on hiljentynyt huippuvuodesta 2016. SOO:n uusnatsien itsenäisyyspäivän mielenosoitus parhaillaan KRP:n tutkinnassa, jossa selvitetään SOO:n yhteyksiä kiellettyyn uusnatsijärjestöön Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeen (PVL). SOO:n läheinen yhteistyöjärjestö PVL on kuluneen viikon aikana julkaissut oikeudenkäyntiin osallistuvien henkilöiden tietoja Kansallinen vastarinta -verkkosivuillaan, joka osoittaa järjestön jatkavan julkaisutoimintaansa väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta. Molemmilla uusnatsijärjestöillä on yhteyksiä perussuomalaisiin, joiden kanssa uusnatsit ja muut äärioikeistolaiset kokoontuivat kesällä 2019 ampumaharjoituksilla kohun aiheuttaneelle kesäleirille.

Uusnatsit eivät kestäneet tamperelaisten herjoja: mielenosoitus luisui kaaokseen ja ohikulkijoita pahoinpideltiin

SOO järjesti Tampereella yllätysmarssin 18. toukokuuta 2019. Vasemmistolaisena tunnetussa kaupungissa ei tavallisesti esiinny näkyvää äärioikeistolaista toimintaa, mutta tuona toukokuisena lauantaina useita kymmeniä uusnatseja eri puolilta Suomea aina Kemin rikollista johtoa myöten yritti tunkeutua salaa Tampereelle järjestääkseen marssin kaupungin keskustassa. Tällä salamyhkäisellä järjestelyllä pyrittiin ehkäisemään tamperelaisten odotetut vastaprotestit. Natsien matkaselfiet päätyivät kuitenkin paikallisten antifasistien tietoon ja jonkin verran ihmisiä kerääntyikin lyhyellä varoitusajalla huutelemaan ulkopaikkakuntalaisille uusnatseille, etteivät nämä ole tervetulleita kaupunkiin. Monet natseille huudelleet ihmiset sattuivat myös vain olemaan viettämässä lauantaitaan ja ravintolapäivää Koskipuistossa.

Uusnatsit saapuivat Tampereelle Soldiers of Odin -järjestön kemiläisen johtajan, tunnetun väkivaltarikollisen Mika Rannan, johdolla linja-autolla.

Uusnatsit eivät kuitenkaan kestäneet tamperelaisten herjoja, vaan mielenosoitus luisui totaaliseen kaaokseen heti sen jälkeen, kun ryhmäkuvat oli otettu. Mielenosoitus ei pysynyt kasassa, kun osa kulkueesta lähti säntäilemään puistoon pahoinpidellen sekä huutelijoita että mitä ilmeisemmin myös satunnaisia ohikulkijoita ja piknikin viettäjiä. Näin tapahtumia kommentoi tuoreeltaan eräs Varis-verkoston tavoittama paikalla ollut antifasisti:

Huudamme natseille fasisminvastaisia huutoja, jolloin natsit lopettavat valokuvien oton ja lähtevät liikkeelle rykelmässä liikkuen muutaman metrin Satakunnansiltaa päin. Yhtäkkiä 80 hengen natsimuodostelmasta hyökkää arviolta kolmannes kimppuumme. Vetäydymme rinnettä ylös, ja minua yritetään kampata tässä vaiheessa potkulla rinteen yläpäässä. En kuitenkaan menetä tasapainoa ja jatkan kulkua. Hyökkäyksen jälkeen ihmiset alkavat viskoa natsien päälle kananmunia ja banaaneja. Pääsemme rinnettä ylös kulttuuritalon viereen, jossa kimppuumme hyökätään takaapäin poistuessamme tilanteesta. Törmään roska-astioihin ja kaadun maahan, mahdollisesti takaapäin tulleiden iskujen ja potkujen takia. Natsit lyövät minua kerran kasvoihin ja lisää potkuja ja iskuja tulee selkään sekä hiuksista revitään. Pääsen ylös maasta juuri ennen kuin natsit vyöryvät päälle. Kääntyessäni näen yhden kohti hyökänneen “Odinin sotilaan” kasvot, ja jään jatkamaan huutoja. Natsit perääntyvät tässä vaiheessa ja alkavat palata takaisin muiden joukkoon alas kosken viereen.Yksi siviilipukuinen poliisi tulee tässä vaiheessa tilanteeseen, mutta ei tee mitään natseille vaan tulee estämään meitä. Poliisi ei myöskään puutu mitenkään tapahtuneeseen pahoinpitelyyn. Natsit palaavat takaisin marssimuodostelmaan ja jatkamme heille huutamista.

Myös paikalta kuvatuissa videoissa (katso yllä linkatun videon lisäksi esim. tämä ja tämä) voi nähdä kuinka monet lauantaitaan Koskipuistossa viettäneet tamperelaiset pakkailevat vilttejään ja osa vaihtaa paikkaa natsilauman ilmestyttyä puistoon, ja kuinka paikalle jääneet piknikseurueet jäävät rinnettä ylöspäin rynnänneen natsijoukkion jalkoihin.

Poliisin toiminta herätti voimakasta paheksuntaa, kun uusnatsien riehumisesta syytettiin fasisminvastustajia ja ohikulkijoita

Kuten yllä olevasta kuvauksesta käy ilmi, poliisi keskittyi tapansa mukaan puolustamaan uusnatsien kokoontumista ja ahdistelemaan paikalle kerääntyviä ihmisiä. Tämä kävi myöhemmin ilmi myös paikalta kuvatussa videossa, joka julkaistiin silminnäkijän saatua puhelimensa takaisin poliisin takavarikosta päivää ennen oikeudenkäyntiä. Videolla näkyy kuinka ensin siviilipoliisi ja sittemmin paikalle saapunut partio toimivat tilanteessa. Yhtäkään uusnatsia ei pidätetty, eikä heidän henkilöllisyyksiäänkään kirjattu ylös mahdollisia myöhempiä tutkintoja varten. Itse asiassa poliisi osoittaa tapahtumasta kuvatulla videolla aivan suoraan, ettei sillä ole mitään aikomusta puuttua natsiväkivaltaan tai tutkia sitä.

Suomessa poliisi suojaaa käytännössä poikkeuksetta äärioikeistolaisia, riippumatta siitä ovatko nämä mielenosottajan vai vastamielenosoittajan roolissa. Jos kaupungilla on samaan aikaan useampia tapahtumia, on poliisin mukaan muiden tehtävä tilaa uusnatseille. Tampereen tapahtumissa poikkeuksellisen erikoista oli kuitenkin se, että tapahtumien päätyttyä poliisi hyökkäsi natseille huudelleiden ihmisten kimppuun, pidätti heidät aggressiivisesti ja syytti heitä vielä siitä, mitä natsit olivat tehneet: väkivaltaisesta mellakasta.

Kaiken huipuksi poliisi takavarikoi tapahtumat videokuvanneen henkilön puhelimen useiksi kuukausiksi, jottei videokuva tapahtumista välittyisi puiston ulkopuolelle samaan aikaan kun poliisi itse pyrki tiedotuksellaan maalaamaan kuvaa “väkivaltaisesta vastamielenosoituksesta” tai jopa mellakasta. Poliisi joutui viimein palauttamaan takavarikoidun puhelimen oikeudenkäynnin alla, ja Rotvalli.ninja-sivustolla julkaistussa leikkaamattomassa videossa piirtyy odotetusti aivan erilainen kuva tapahtumista. Videota käytettiin myös oikeudessa todisteena.

Videolta ei voida osoittaa täyttääkö uusnatsien rynnistys väkivaltaisen mellakan tunnusmerkit, mutta selvää on, että puistossa mellakoivat ainoastaaan natsit, eikä suinkaan heille huudelleet ihmiset kuten poliisi antoi ymmärtää. Toisaalta video osoittaa, että poliisi käy uusnatseille huudelleiden ihmisten kimppuun ja takavarikoi näiden puhelimet vasta sen jälkeen, kun tilanne puistossa on jo rauhoittunut.

Tiistain kohuoikeudenkäynnissä poliisin tietojen varassa ollut syyttäjä haki kahdelle tamperelaiselle sakko- ja vankeusrangaistuksia väkivaltaisen mellakan johtamisesta ja yhdelle väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta. Yhtäkään uusnatsia ei ole tutkittu eikä asetettu syytteeseen. Syytetyt saivat tapahtumasta kuvaamansa videomateriaalin käyttöönsä vasta oikeudenkäynnin alla ja käyttivät sitä puolustuksenaan oikeudessa. Puolustuksen mukaan minkäänlaista “väkivaltaista mellakkaa” eikä siten myöskään sellaisen johtamista tapahtunut huutelijoiden tai ohikulkijoiden toimesta.

Tampereen käräjäoikeus antaa päätöksensä tapauksesta perjantaina 14.2.2020.

Katso myös: