Islamofobisen black metal -yhtye Sielunvihollisen Matias Autio

Sielunvihollinen salaisella natsikeikalla 20.4.2019. Laulussa Matias Autio.

Helsinkiläinen Matias “Lord Theynian” Autio (s.1988) on räikeän islamofobisen black metal -yhtye Sielunvihollisen laulaja ja johtohahmo. Sielunvihollinen levittää musiikkinsa kautta muslimivastaista rasismia ja äärioikeistolaista ideologiaa, soittaa natsikeikoilla ja tekee yhteistyötä uusfasistien ja uusnatsien kanssa. Autio soittaa Sielunvihollisen lisäksi black metal -yhtyeissä Wintermoon, Barathrum ja Norrhem. Autio työskentelee Kampin levykauppa Äxässä Helsingissä. Olemme aiemmin kirjoittaneet Sielunvihollisesta täällä.

Matias Autio Levykauppa Äxässä 10.8.2019.

“Anti-Islamic Front”: Sielunvihollinen ja muslimivastainen rasismi

Sielunvihollinen Vantaan Bar Rock Bearissa 3.11.2018. Laulajana Matias Autio.

Sielunvihollinen mainostaa levyjensä (mm. Tuhontuoja, Ruhonkantaja) kansivihkosissa “Anti-Islam Frontia”, jonka logona on sika ja islamilainen puolikuu ja tähti -symboli. Tämän omatekoisen “rintaman” logon tarkoitus on ilmeisesti loukata muslimeja häpäisemällä heidän uskontoaan. Monien hieman yksinkertaisten rasistien tapaan ilmeisesti myös Sielunvihollisen jäsenet uskovat vakaasti että sika on muslimeille jonkinlaista kryptoniittiin verrattavaa karkoitetta ja totaalista uskonnon häpäisyä, mikä taas kertoo pelkästään “rintaman” jäsenten rasistisista ennakkoluuloista, ilkeydestä ja tietämättömyydestä. Tiettävästi Sielunvihollisen lisäksi ainoa tähän äärimmäisen noloon “rintamaan” julkisesti itsensä yhdistänyt bändi on Jarkko Hirtolahden luotsaama ylöjärveläinen black metal -yhtye Anal Blasphemy.

Kuva Sieluvihollisen Ruhonkantaja-levyn kansivihkosta. “Brutal fuck off to the hordes of Allah”.
Kotikutoisen Anti-Islam Frontin logo Sielunvihollisen Ruhonkantaja-levyn kansivihkosessa.

Sielunvihollisen muslimivastaisten kappaleiden sanoitukset ovat usein kuin suoraan jonkin rasistipersun kynästä tai hommafoorumilaisen somepäivityksestä. Ne viljelevät tuhanteen kertaan toistettuja rasistisia muslimivastaisia stereotypioita ja äärioikeistopropagandaa, esittäen muslimit barbaarisina valloittajina, muukalaisina ja loisina, jotka uhkaavat länsimaiden suvereniteettia, arvoja ja kulttuuriperintöä. Samalla kuulijaa kehotetaan aseelliseen vastarintaan näitä “tunkeutujia” vastaan. Alkupään tuotannossa ollaan lähinnä huolissaan Suomesta, mutta tuoreemmassa Aseenne nostakaa -kappaleessa näköpiirinä on jo koko “äiti Eurooppa” ja kappale henkii selkeästi ohjelmallisempaa modernia eurooppalaista etnonationalismia sekä fasismista tuttua kansallisen yhtenäisyyden ja kadotetun suuruuden “kulta-ajan” myytin (eli palingeneesin) haikailua pelkän nationalistisen “rajat kiinni” -henkisen rasismin sijaan. Tällainen kokonaisvaltaisempi ideologinen paatos taas vie Sielunvihollisen askeleen lähemmäksi perinteisiä uusfasismista ammentavia NSBM-yhtyeitä. Sielunvihollisen islamofobisia kappaleita ovat mm. Tämä kansa, tämä maa (2012), Varoituslaukaus (2013), Sodanjulistus (2015), sekä ohjelmallisempi uusfasistinen kappale Aseenne nostakaa (2017). Tässä lyriikat kappaleesta Sodanjulistus:

Likaiset siat sorkillaan vaeltaa

laumoittain Suomineidon huomaan

kasvain kasvoissa Isänmaan

Mielipuoliset lakinsa väkisin läpi ajaa

Ja kauniin maamme tahraa

Tätä emme voi tapahtua antaa

Kielenne on väkivalta

Tuon kielen myös me hallitsemme

Allahin miekka ruosteinen tylsynyt

Ette tahtoamme murtaa pystynyt

Varoituslaukaukset

kaikuneet tyhjille saleille

Puheen aika on ohi

Siispä sodan julistamme

Tulemme puhdistaa

Saastan tuhoaa

Huudamme sotaa sotaa sotaa

Te selkärangattomat madot ette kunniaa tunne

Uhraatte itsenne vuoksi heiveröisen profeetan

Maalaatte verellä maailman ettekä tuomiota kohtaa

Siispä tuomion nyrkkimme teidät tässä tuhoaa

Kappaleessa on kaikki tyypilliset modernin islamofobian ainekset sen esittäessä islamin väkivaltaisena ja alistavana valloittajauskontona. “Mielipuolisilla laeilla” ja “kasvaimella Suomi-neidon kasvoissa” viitataan tässä tietysti yleiseen äärioikeiston suosimaan salaliittoteoriaan “valkoisesta kansanmurhasta”, jonka mukaan tämän salaliiton osana toimiva islam pyrkii (haitallisen kasvaimen tavoin) levittäytymään länsimaihin etupäässä korkean syntyvyyden ja massamaahanmuuton avulla valloittaakseen lopulta länsimaiset yhteiskunnat sisältä päin. Tämän kuvitellun “väestönvaihdon” takana uskotaan tietysti olevan globaali juutalaisten salaliitto, kuinkas muuten. Kappaleessa on myös – nimensä mukaisesti – vahva militantti ote ja se onkin suoraviivainen vastajihadismista ammentava taisteluhuuto. Huutoon on aikojen saatossa vastannut moni äärioikeistolainen,tunnetuimpana tietysti Utøyan vastajihadistinen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik.

Sielunvihollisen vuoden 2014 demo-kokoelman “Syvyydestä”, vuoden 2016 “Tuhontuoja”-demon ja vuoden 2017 “Ruhonkantaja”-albumin on julkaissut Euroopan keskeisimpiin natsimusiikin puuhamiehiin kuuluvan Hendrik Möbusin ja hänen veljensä Ronald Möbusin levymerkki Darker Than Black. Se on julkaissut useita NSBM-bändejä, kuten Ad Hominem, Aryan Blood, Bilskinir, Evil, Frangar, Goatmoon, Kristallnacht, Kataxu jne. sekä tietysti veljesten oma yhtye, saksalainen NSBM-legenda Absurd.

Sielunvihollinen on osallistunut kappaleellaan Aseenne Nostakaa natsilafka Merchant of Deathin myymälle, vuonna 2017 ilmestyneelle Zehn Jahre Krieg Gegen Abrahamitische Religionen -kokoelmalevylle (suom. Kymmenvuotinen sota abrahamilaisia uskontoja vastaan) yhdessä sellaisten NSBM-yhtyeiden, kuten Der Sturmer, Frangar, Aryan Hammer, Dark Fury, Velimor ja Goatmoon kanssa. Levyn teemoja ovat pääasiassa islamofobia, rasismi, nationalismi ja antisemitismi, kuten jo kappaleiden nimistäkin voi päätellä. Hieman hämmentävästi on kaiken black metalin sekaan mukaan otettu tunnettu white power noise/ grindcore -yhtye Intolitarian, ilmeisesti pelkistä poliittisista syistä.

Sielunvihollisen nykyinen levymerkki on Sami Tenetzin KVLT. Myös Tenetzillä on useita natsikytköksiä ja hänen KVLT Shop -kivijalkamyymälänsä Helsingin Punavuoressa myy runsaasti NSBM- ja RAC-musiikkia sekä natsibändien oheistuotteita.

Sielunvihollinen natsikeikoilla

Sielunvihollinen salaisella NSBM-keikalla 20.4.2019. Laulussa Matias Autio. Yllään Autiolla on suomalaisia uusnatsikeikkoja (erityisesti RAC-keikkoja) järjestävän Gammadion Promotionin support-paita. Gammadion Promotion oli myös kyseisen keikan järjestäjätaho.

Sielunvihollinen on vuosina 2016-2019 soittanut lukuisilla natsikeikoilla. Merkittävimpiä näistä ovat osallistuminen NSBM-painotteiselle, parhaimmillaan noin tuhannen kävijän Hot Shower -natsimusiikkifestivaaleille 30.3.-1.4.2017 sekä Ukrainan Asgardsrei Fest -natsimusiikkifestivaaleille 14.-15.12.2019. Italiassa järjestettävällä Hot Shower -festivaalilla esiintyivät tuolloin yhdessä Sielunvihollisen kanssa mm. sellaiset tunnetut pitkän linjan NSBM-yhtyeet kuten Peste Noire, Spear of Longinus ja Via Dolorosa. Uusfasistisen Militant Zone -kollektiivin järjestämä Asgardsrei Fest puolestaan on 1500 kävijällään Euroopan suurimpiin lukeutuva ja selvästi poliittisin natsimusiikkifestivaali. Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä ja täältä.

Edellämainittujen lisäksi Sielunvihollinen on soittanut useilla pienillä ja keskisuurilla natsikeikoilla. Alla listattuna joitain keikkoja:

(1) Helsingin salakeikalla yhdessä italialaisen NSBM-yhtye Ad Hominemin kanssa 1.4.2016.

(2) Jyväskylän uusnatsijärjestö Crew 38:n järjestämällä keikalla 28.5.2016 yhdessä RAC-yhtye Pylvanaisen ja NSBM-yhtye Fatherlandin kanssa.

(3) Salaisella natsikeikalla Saksassa 14.5.2016 yhdessä NSBM-yhtye Circle of Dawnin sekä natsikytköksiä omaavien Permafrostin ja Ewiges Reichin kanssa.

(4) Lappeenrannan salaisella “Pimeys yllä pyhän maan” -keikalla yhdessä mm. Goatmoonin ja saksalaisen NSBM-yhtye Leichenzugin kanssa 15.10.2016.

(5) Apocalyptic Rites -festareilla 30.-31.8.2019 yhdessä mm. Goatmoonin ja Vapaudenristin kanssa.

(6) Saksassa 26.10.2019 NSBM-yhtye Seigneur Volandin kanssa.

Juliste 1.4.2016 salaiselta Helsingin natsikeikalta. Soittamassa Sielunvihollisen lisäksi NSBM-yhtyeet Ad Hominem ja Circle of Dawn sekä black metal -yhtye Pantheon of Blood. “Fuck off antifa”.
Juliste Saksassa 14.5.2016 järjestetyltä salaiselta natsikeikalta. Soittamassa Sielunvihollisen lisäksi NSBM-yhtye Circle of Dawn ja natsikytköksiä omaavat ja usein natsikeikoilla soittavat Permafrost ja Ewiges Reich.
Juliste 28.5.2016 salaiselta uusnatsijärjestö Crew 38:n Jyväskylän keikalta. Soittamassa Sielunvihollisen lisäksi RAC-yhtye Pylvanainen ja NSBM-yhtye Fatherland.
Juliste 15.10.2016 salaiselta Lappeenrannan black metal -keikalta. Soittamassa Sielunvihollisen lisäksi NSBM-yhtyeet Leichenzug ja Goatmoon sekä natsikytköksiä omaavat black metal -yhtyeet White Death, Horna, Aegrus ja Nekrokrist SS. Keikka järjestettiin Kourulan palloiluhallissa ja se oli osa Leichenzugin Suomen minikiertuetta. Sami Haaviston Horror Shop piti tapahtumassa myyntikojua.
Juliste Italian Hot Shower natsimusiikkifestivaalilta 2017. Soittamassa Sielunvihollisen lisäksi natsibändit Spear of Longinus, Naer Mataron, Peste Noire, Via Dolorosa sekä NSBM-yhtyeiden Der Sturmer, Goatmoon ja Absurd (ex-)jäsenistä koostuva Dreadful Relic.

Sielunvihollinen osallistui 20.4.2019 salaiselle natsikeikalle, jossa soittivat lisäksi NSBM-yhtyeet Norrhem, Aryan Hammer ja Fatherland. Alun perin tapahtuman pääesiintyjäksi piti tulla vuonna 1998 perustettu, räikeän natsistinen kreikkalainen NSBM-legenda Der Sturmer. Huhtikuun kahdeskymmenes on uusnatseille tärkeä symbolinen päivä, erityisesti vuonna 2019, sillä tuolloin tuli kuluneeksi tasan 130 vuotta Adolf Hitlerin syntymästä.Tapahtuman järjesti RAC- ja NSBM-keikkoihin keskittyvä suomalainen Gammadion Promotion.

Juliste 20.4.2019 salaiselta natsikeikalta. Alkuperäisessä line-upissa Sielunvihollisen lisäksi NSBM-yhtyeet Der Sturmer, Norrhem ja Reidh. Samana päivänä tuli kuluneeksi 130 vuotta Adolf Hitlerin syntymästä.
Norrhemin päivitys muutama päivä ennen 20.4.2019 keikkaa. Lopullinen line-up nyt Sielunvihollinen, Norrhem, Aryan Hammer ja Fatherland.
Ukrainan Asgardsrei Fest 2019 -juliste. Sielunvihollisen lisäksi esiintymässä lukuisia eurooppalaisia natsibändejä, kuten skenen tunnetut nimet M8l8th, Kroda, Frangar ja suomalainen Goatmoon.

Keikkojen peruuntumisia, natsikytköksiä ja työpaikka Kampin Levykauppa Äxässä

Sielunvihollisen keikat ovat toisinaan kohdanneet vastustusta. Kuuluisin näistä lienee Sielunvihollisen ja kreikkalaisen Naer Mataronin osallistumisen peruminen keikkapaikan toimesta, kun näiden piti esiintyä Gongissa osana Metallihelvetin järjestämää Turku Saatanalle tapahtumaa 3.-4.2.2017. Samoin julkisuutta sai myös Metallihelvetin järjestämä yhtyeiden “Revanssi Saatanalle” -yhteiskeikka 2.9.2017 natsisympatioista tunnetussa Vantaan Bar Rock Bearissa. Tuolloin antifasistit kaatoivat laastia ravintolan vessanpyttyihin ennen keikkaa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Sielunvihollisen (ja samalla muidenkin illan yhtyeiden) esiintymisen peruminen keikkapaikan toimesta Tampereen Varjobaarissa 20.2.2016.

Juliste Metallihelvetti Ry:n järjestämältä Sielunvihollisen ja Naer Mataronin yhteiskeikalta Vantaan Bar Rock Bearissa 2.9.2017.

Aution toisen bändin, Wintermoonin keikkoja on myös peruttu. Perumiset ovat todennäköisesti liittyneet Aution keskeiseen rooliin Sielunvihollisessa. Wintermoonin piti esiintyä Helsingin Ääniwallissa 8.2.2019 osana Perkele Fest -tapahtumaa, jossa pääesiintyjänä olisi ollut liettualainen folk metal -suuruus Skyforger. Tapahtuma kuitenkin peruttiin kokonaan keikkapaikan toimesta, ilmeisesti Wintermoonin ja parin muun black metal -yhtyeen natsi- ja äärioikeistokytkösten vuoksi. Melko pian tämän jälkeen Wintermoonin osallistuminen peruttiin Turku Saatanalle -festivaalin etkoilta, jotka järjestettiin Turun TVO:lla 28.2.2019. Wintermoonin äärioikeistokytkökset eivät rajoitu vain Autioon, vaan yhtye on myös itse soittanut natsibändien kanssa. Wintermoon esiintyi 13.1.2018 Bar Rock Bearissa yhdessä Goatmoonin ja Nattfogin kanssa, sekä NSBM-yhtye Norrhemin ja yhteyksiä natsismiin omaavan White Deathin  kanssa Vantaan Rockin’ Cornerissa 10.2.2018.

Juliste Sami Haaviston Death Cult Clubin järjestämältä Rockin’ Cornerin black metal -keikalta 10.2.2018. Mukana Wintermoonin lisäksi NSBM-yhtye Norrhem ja runsaasti natsikytköksiä omaava White Death.
Juliste salaiselta Saksan natsikeikalta 26.10.2019. Sielunvihollisen lisäksi esiintymässä comebackin tehnyt vanha ranskalainen NSBM-yhtye Seigneur Voland ja natsikeikoilla viihtyvä Nekrokrist SS.

Autio on vuodesta 2014 alkaen soittanut bassoa black metal -yhtye Barathrumissa. Barathrum on soittanut Goatmoonin kanssa joitain yhteiskeikkoja, viimeksi 30.4.2019 Vantaan Bar Rock Bearissa. Keikka oli samalla viimeinen kyseisessä baarissa järjestetty keikka, ja se sulki ovensa kuukautta myöhemmin. Lisäksi Autio on toiminut kitaristina aktiivisesti natsikeikoilla soittavassa turkulaisessa NSBM-yhtye Norrhemissa.

Juliste Wintermoonin, Goatmoonin ja Nattfogin yhteiskeikalta Bar Rock Bearissa 13.1.2018. Keikalla piti myyntipöytää Sami Haaviston Horror Shop.

Aution yhtyeet Sielunvihollinen, Wintermoon ja Barathrum tekevät kaikki yhteistyötä Horror Shopin omistavan uusfasisti Sami Haaviston kanssa. Haavisto on suunnitellut Sieluviholliselle ja Barathrumille oheistuotteita, kuten t-paitoja, kangasmerkkejä ja huppareita. Haaviston töitä on käytetty myös Sielunvihollisen levyjen kansitaiteessa. Haaviston ja Club PRKL:n Antti Siljamäen Death Cult Club -keikkamyynti järjesti Wintermoonille aiemmin mainitun Rockin’ Cornerin keikan sekä Sielunvihollisen keikan samaan baariin 9.12.2017.

Horror Shopin myymä ja Sami Haaviston suunnittelema Sielunvihollisen t-paita.
Haaviston suunnittelema Barathrumin huppari.
Haaviston painama Barathrumin kangasmerkki.

Autio on työskennellyt ilmeisesti vuodenvaihteesta 2017-2018 alkaen Kampin Levykauppa Äxässä. Liikkeen pomo Tanja Salovaara on Aution henkilökohtainen ystävä ja fanittaa monien epäpoliittisten hevibändien lisäksi mm. Sielunvihollista ja monia NSBM-yhtyeitä, hankkii natsibändien levyjä ja käy näiden keikoilla. On ilmiselvää, että Salovaaran kaltainen aktiivinen musadiggari ja musiikkibisneksen ammattilainen tietää myös Autio poliittisista näkemyksistä ja natsikytköksistä, mutta ei selvästikään anna niiden haitata ystävyyttä tai yhteistyötä. Muista Levykauppa Äxän natsimyönteisistä työntekijöistä mainittakoon Turun Äxän pomo, Metallihelvetin keskeinen keikkajärjestäjä Jussi Helenius (Axegressor, Cannibal Accident ym.) ja Jyväskylän myymälässä työskentelevä black metal -yhtye Hornan Mynni Luukkainen. Tämän huomioon ottaen ei olekaan ihme, että Levykauppa Äx jatkaa natsilevyjen myymistä vuoden 2016 uutiskohusta huolimatta. Tuolloin mediassa ja Äxän johdossa nousi meteli ketjun myymistä Veriyhteys 1 -RAC-kokoelmalevyistä. Vaikka räikeimmät natsilevyt ovat sittemmin poistuneet valikoimasta, kauppaa ketju yhä monien NSBM-yhtyeiden julkaisuja, kuten Necropole, Clandestine Blaze, Nokturnal Mortum, Hate Forest, Ad Hominem, Graveland ja niin edelleen.

Matias Aution kaltaiset natsimusiikkialakulttuuria tukevat, natsien kanssa yhteistyötä tekevät ja rasistista propagandaa musiikkinsa kautta levittävät toimijat eivät ole tervetulleita metallikeikoille tai musiikkibisnekseen.

Onko sinulla ennen julkaisematonta tietoa suomalaisesta natsimusiikkialakulttuurista, natsien salaisista keikkapaikoista tai natsimusiikkialakulttuurin toimijoista? Ota yhteyttä osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

PÄIVITYS 3.1.2019: Maininta Sielunvihollisen osallistumisesta vuoden 2016 Apocalyptic Rites -festivaaleille poistettu.

PÄIVITYS 8.1.2019 klo 18:02: Artikkelin lopusta poistettu kehotus ottaa yhteyttä Levykauppa Äxään työntekijänsä natsiyhteyksistä. Matias Aution työsuhde Levykauppa Äxässä on purettu ja Sielunvihollisen levyt poistettu levykaupan valikoimasta. Asiasta uutisoi muun muassa Helsingin Sanomat.

Katso myös: