Analyysi itsenäisyyspäivän natsimarssista: Soldiers of Odinin siipien suojissa marssiminen kertoo Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen alennustilasta

PVL:n aktiivit ottivat vuoden 2019 lopulla katuaktiossaan ja itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa ensimmäistä kertaa käyttöönsä siniristiliput. Tätä ennen järjestö käytti lähes kymmenen vuotta ainoastaan omia riimulippujaan, joita se ei nyt uskalla käyttää.
Suomalaisten uusnatsien eri sukupolvien ryhmiä: Pohjoismainen Vastarintaliike, Soldiers of Odin ja Blood & Honor pitelevät banderollejaan vierekkäin itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa vuonna 2019.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen kieltämisen jälkeen Soldiers of Odin lähti bulvaaniksi itsenäisyyspäivän “Turvallinen Suomi takaisin”-mielenosoitukseen, joka noudatteli kolmen viime vuoden itsenäisyyspäivän kansallissosialististen mielenosoitusten kaavaa. Natsimarssille osallistui n. 200-250 ihmistä, joka oli suurin piirtein sama määrä kuin viime vuonna, ja näyttää olevan tällä hetkellä osallistujien kattomäärä tämänkaltaisille mielenosoituksille.

Natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) aloitti itsenäisyyspäivän marssinsa ja samalla julkiset mielenosoituksensa Suomessa vuonna 2016. Tämän jälkeen järjestö on marssinut Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2017 ja vuonna 2018 hakaristilipuilla kohun aiheuttaen. Vuosi 2019 poikkesi tästä lyhyestä perinteestä, sillä väliaikaisen toimintakiellon takia poliisi kielsi ennakkoon PVL:n mielenosoitukset järjestön omalla ja Kohti vapautta -nimellä.

Uusnatsien kaventunut toimitila

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen aktiivit pitelivät järjestön banderollia ja johdattivat yhtä blokeista itsenäisyyspäivän Turvallinen Suomi takaisin -mielenosoituksessa 6.12.2019.

PVL:n toiminta on heikentynyt huomattavasti kielto-oikeudenkäynnin takia, vaikka järjestö on pyrkinyt eri tavoin kiertämään väliaikaista toimintakieltoa. Pohjoismaisten uusnatsien PVL:n kautta järjestämä antisemitistinen kampanja sai aikaan negatiivisen vastareaktion niin Suomessa kuin Tanskassa, jossa kampanjointi johti käytännössä natsijärjestön rakenteiden romahtamiseen. Natsimarssin järjestäjiin kohdistuva paine oli siis tänä vuonna edellistäkin vuotta kovempi.

Vain kaksi päivää ennen itsenäisyyspäivää poliisi kielsi PVL:n Kohti vapautta -marssin järjestämisen, jonka jälkeen PVL:een alusta lähtien tiiviisti kytkeytynyt Soldiers of Odin (SOO) riensi apuun ja ilmoitti järjestävänsä uuden natsimarssin kielletyn tilalle. Helsingin Kansalaistorilla kokoontui 6. joulukuuta “Turvallinen Suomi takaisin”, jonka koreografia ja osallistujakunta noudatti täysin PVL:n aiempien vuosien natsimarsseja. Poissaolollaan loistivat ainoastaan PVL:n vanhat tunnukset ja iso osa vanhoista aktiiveista.

Ketkä natsimarssille osallistuivat?

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen helsinkiläinen johtohahmo Otto Rutanen (keskellä kahvikuppi kädessä huppu päässä) oli satamassa vastassa natsijärjestön nuoria ruotsalaisjäseniä.

PVL:n “Kohti vapautta”-marssista “Soldiers of Odinin mielenosoitukseksi” muuttuneen natsimarssin osallistujakunta oli samankaltainen kahden viime vuoden itsenäisyyspäivän kansallissosialistimarsseihin verrattuna. PVL:n ja SOO:n lisäksi uusnatsien musiikkialakulttuurista tuleva Blood & Honours -verkosto oli kahden viime vuoden tapaan omana blokkinaan. Vaikka suurin piirtein samat henkilöt osallistuivat viime vuonna, uutuutena vuonna 2019 oli aiempaa näkyvämpi rooli Kansallismielisten liittoumalla, jonka Terhi Kiemunki ja muut aktiivit olivat marssilla koalition hihanauhat käsivarressa.

Blood & Honour -blokki Soldiers of Odinin natsimielenosoituksessa.
Myös PVL:n Suomalaisapu-toimintaan osallistunut Terhi Kiemunki mielenosoituksessa kantamassa Kansallismielisten liittouman käsinauhaa. Awakening-äärioikeistokonferenssin järjestäjiin kuuluva Tiina Wiik haastattelee Kiemunkia.
Mielenosoitukseen osallistunut Tero Ala-Tuuhonen on Kansallismielisten liittouman puheenjohtaja ja Soldiers of Odinin aktiivi Jyväskylästä. Tuuhonen piti ensimmäisen puheen natsimielenosoituksessa.

Juuri ennen natsimielenosoitusta poliisi teki näyttävän operaation Rautatieaseman pysäkillä metrotunnelissa pysäyttämällä metroliikenteen hetkeksi ja pidättäen viisi natsimielenosoitukseen matkalla ollutta henkilöä, joilla oli mukanaan aikakin yksi puukko ja soihtuja (kiinniotetut olivat todennäköisesti PVL:n jäseniä). PVL johti mielenosoituksessa yhtä blokkia, jonka edessä PVL:n aktiivit pitivät banderollia. Banderollin iskulause “Isänmaallinen kapina on parempi kuin isänmaaton laillisuus” tulee Lapuan liikkeeltä, mutta PVL on käyttänyt sitä tämän vuoden aikana myös uusissa Kohti vapautta -toimintansa tarroissa. PVL oli varautunut eri tavoin mahdolliseen poliisin tukahduttamistoimiin. Ensinnäkin se oli korvannut omat lippunsa siniristilipuilla (natsit olisivat luultavasti mielellään saaneet kuvamateriaalia, jossa poliisi käy suomen lippua kantaviin ihmisiin käsiksi). Lisäksi blokin jäsenistä ainoastaan osa oli tunnettuja PVL:n jäseniä, muut siniristilipun kantajat on luultavasti joko rekrytoitu paikan päältä tai kyselty etukäteen äärioikeistopiirien kautta. Tämän lisäksi mielenosoitukseen osallistuneet PVL:n jäsenet olivat hajautuneet eri blokkeihin, kuten B&H-blokkiin sekä kulkueen perällä löntystelevän sekalaisen äärioikeistoporukan joukkoon. Jos poliisi olisi siis esimerkiksi pidättänyt PVL:n oman blokin tai muuten estänyt sitä marssimasta, olisivat koko mielenosoitukseen hajautetut muut jäsenet voineet auttaa mielenosoituksen muita osallistujia marssin loppuun saattamisessa.

PVL:n Tomi Tiihonen (vasemmalla), ruotsalaisjäsen sinisessä takissa ja Harri Aurema (oikealla) kantamassa banderollia PVL:n blokin edessä.
Pohjoismainen Vastarintaliikkeen banderolli oli sama kuin “Kohti vapautta” -liikkeen yksi uusista natsitarroista.
Vasemmalla PVL:n Helsingin ydinaktiiveihin kuuluva Janne Moilanen muina miehinä muiden joukossa kulkueen hännillä.
PVL:n vuoden 2018 aktivisti Tampereelta, Toni Toorikka Blood & Honour -blokissa Tampereen B&H-osaston hupparissa.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Petri Nordman puhui mielenosoituksessa lopettaen puheensa natsitervehdykseen. Nordman myös sekä toimi myös sen huudattajana – kuten hän on tehnyt myös PVL:n nimissä järjestetyissä aiemmissa mielenosoituksissa.
Ville Nurmela puhui mielenosoituksessa ja lopetti puheensa natsitervehdykseen. Nurmela on aktiivijäsen PVL:n Porin ryhmästä ja asuu Uudessakaupungissa.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja, Simon Lindberg Ruotsista, puhui viimeisenä mielenosoituksessa. Lindbergin puheen jälkeen yleisö alkoi tehdä runsaasti natsitervehdyksiä.

Poliisi ei kuitenkaan puuttunut Kansalaistorilla kokoontuvaan natsimarssiin. PVL:n marsseja huudattanut natsijärjestön Pirkanmaan ryhmän aktiivi Petri Nordman huudatti marssia megafonista ja puhui myös kulkueen päätöspaikalla. Myös PVL:n Porin ryhmän aktiivi Ville Nurmela puhui mielenosoituksen päätöspaikalla. Molemmat lopettivat puheensa PVL:n mielenosoituksista tutulla koreografialla natsitervehdykseen poliisin katsoessa vierestä. Tapahtumassa puhui myös SOO:ssa vaikuttava Kansallismielisten liittouman puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen. Kesällä Kansallismielisten liittouma, PVL ja muut äärioikeistoryhmät kokoontuivat valtakunnallisen kohun aiheuttaneelle kesäleirille. Näkyvästi natsimarssille osallistuneen Kansallismielisten liittouman yhdistyksen hallituksessa on mukana useita perussuomalaisten aktiivijäseniä.

Itsenäisyyspäivän aamuna joukko ruotsalaisia saapui Helsingissä satamaan, jossa PVL:n kansainvälisistä suhteista vastaava Otto Rutanen oli heitä vastassa. Lisäksi mielenosoitukseen osallistui ainakin muutamia Tukholman Soldiers of Odinia jäseniä, joista yksi kantoi banderollia. Aiemmin Suomeen oli saapunut Norjasta Oslon PVL:n johtaja aivan yksin, jonka matka ei sujunut odotetusti. PVL:n englanniksi tapahtumasta sivuillaan julkaisemassa raportissa kerrottiin pohjoismaalaisia osallistujia olevan kolmekymmentä jäsentä. Samassa raportissa mainittiin, että koko PVL:ää johtava ruotsalainen Simon Lindberg piti päätöspuheen mielenosoituksessa. Ulkomaalaisista vieraista tapahtumassa puhui myös edustaja saksalaisesta uusnatsijärjestöstä Der Dritte Weg. Tämän lisäksi marssille osallistui paikalta päältä kuultujen kommenttien mukaan ainakin venäläisiä uusnatseja. Natsien omien raporttien ja silminnäkijähavaintojen perusteella SOO:n ja PVL:n mielenosoitukseen osallistui ainakin 40-50 ulkomaalaista natsia, joita ilman natsimielenosoitus olisi ollut väkimäärältään vieläkin pienempi.

Aiempia vuosia isompi joukko uusnatseja oli naamioitunut marssille.
Saksalainen uusnatsiryhmä Der Dritte Weg piti puheen mielenosoituksessa. Kansainvälisesti verkostoituneella ryhmällä on yhteyksiä esimerkiksi uusnatsien paramilitaariseen Azov-liikkeeseen Ukrainassa.

On kiinnostavaa myös huomata, ketkä eivät osallistuneet marssille (sikäli kuin eivät olleet täysin naamioituneena marssijoiden joukossa tai joutuneet metrossa ennaltaehkäisevästi pidätetyksi). Poissa oli suurin osa järjestön vuonna 2017 julkisessa tiedossa olevasta johdosta:  Antti Niemi, Otto Rutanen, Janne Kujala, Antti-Pekka Lehto, Paavo Laitinen, Cari Murto, Santeri Keränen, Jesse Torniainen (joka on ilmeisesti pääässyt vankilasta pois, sillä hänestä on tehty itsenäisyyspäivän ulkopuolella näköhavaintoja Helsingissä) ja Pauli Kaili (Kaila on omien sanojensa mukaan jättänyt järjestön, mutta ei natsismia ja natsimarsseille osallistumista). Monia muitakaan PVL:n “vanhan kaartin aktiiveja” ei näkynyt kaduilla itsenäisyyspäivänä. On kuitenkin huomiotava, että poissaolossa voi olla kyse kielto-oikeudenkäyntiin liittyvien sanktioiden pelossa tehdystä kollektiivisesta päätöksestä pysyä maan alla.

Kuvakaappaus Antti Niemen VK-profiilista: PVL:n johtaja Antti Niemi julkaisi selfien itsenäisyyspäivänä, jossa hän vaikuttaa olevan yksin Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla.
Kuvakaappaus Ukonvasaman VK-sivulta: PVL:n entinen Turun osaston johtaja ja nykyään parin hengen natsikollektiivi Ukonvasamaa Turussa pyörittävä Pauli Kaila vietti itsenäisyyspäivää kahdesta viime itsenäisyyspäivästä poiketen marssien sijaan Espanjassa lomaillen.

Osan natsimielenosoitukseen osallistumisen on voitu myös estää suoralla toiminnalla, sillä MTV3 uutisoi, että joidenkin uusnatsien kimppuun on käyty itsenäisyyspäivän aamulla. Huvittavan yksityiskohtana voi mainita, että PVL:n mielenosoituksessa pyöri Benjamin Tervonen. Tervonen nousi 2019 julkisuuteen, kun hän vuoti äärioikeiston Awakening-konferenssin suljetun Telegram-chätin sisällön. Tietovuoto raivostutti äärioikeiston, jonka seurauksena useat Awakeningin osallistujat ovat vannoneet kostavansa PVL:n sanoin “valkoisia selkään puukottavalle juutalaiselle”. Äärioikeiston kovista puheista huolimatta tietovuodosta vastannut Tervonen käveli muina miehinä PVL:n ja muiden natsimarssin osalistujien joukossa ja livestriimasi tapahtumaa kaikessa rauhassa.

Pohjoismainen Vastarintaliike vaikuttaa laittaneen marssille näkyviin kielto-oikeudenkäynnin sanktioiden pelossa vanhojen aktiivien sijaan uudemmat jäsenensä, kuten tässä lippua kantavan Juuso Pätzoldin Haminasta.

Natsimarssien tulevaisuus?

PVL:n aktiivit ottivat vuoden 2019 lopulla katuaktiossaan ja itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa ensimmäistä kertaa käyttöönsä siniristiliput. Tätä ennen järjestö käytti lähes kymmenen vuotta ainoastaan omia riimulippujaan, joita se ei nyt uskalla käyttää. Kuva: Yle

Etukäteiskohuista huolimatta poliisi ei puuttunut aiempia vuosia enempää vuoden 2019 itsenäisyyspäivän äärioikeiston marsseihin. Ei edes tähän ensimmäiseen, jossa väliaikaisesti kielletty PVL marssi SOO:n siipien suojissa. Itsenäisyyspäivän jälkeen keskusrikospoliisi ilmoitti alkavansa tutkia jatkoiko PVL kiellettyä toimintaansa marssilla.

Hädin tuskin yli kaksisataa ihmistä mobilisoinut natsimarssi jäi täysin päivän suurimman 2700 ihmistä keränneen antifasistisen Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen ja toiseksi suurimman 1000-1500 ihmistä keränneen yhä fasistisempia piirteitä saavan 612-mielenosoituksen varjoon. Pimeässä puistossa pidettyjen ylipitkien puheiden aikana moni natsimielenosoituksen osallistujista lähti jo ennen sen virallista loppua menemään. Vaikka natsien mielenosoitus näytti juuri niin ankealta mitä se onkin, pääsi PVL kuitenkin kaikesta huolimatta ulkoiluttamaan jäseniään muiden äärioikeistolaisten kanssa.

Tulevaisuus näyttää jaksavatko natsit jatkaa Suomessa kissa ja hiiri -leikkejään toisaalta poliisien ja toisaalta antifasistien sekä koko yhteiskunnan heihin kohdistamassa paineessa. Yksi skenaario on, että jatkuvasti kutistuva PVL keksii yhä uusia nimiä toiminnalleen, osallistuu pienelle natsimarssille ja aiheuttaa uuden poliisitutkinnan, jonka jälkeen kuvio toistetaan seuraavana vuonna. Tällainen toiminta ei kuitenkaan ole edes paatuneimman uusnatsin mielestä mielekästä, joten tämänkin skenaarion päässä on lopulta PVL:n katoaminen Suomen kartalta.

Kielto-oikeudenkäynnin alusta lähtien PVL on pyrkinyt kuitenkin hajauttamaan osaa toiminnastaan ja siirtämään kymmenen vuoden aikana saamiaan kokemuksia uusille äärioikeistoaktiiveille. Tästä on ollut kyse niin 612-mielenosoituksen, Turun 188-mielenosoituksen kuin nyt itsenäisyyspäivän natsimielenosoituksen kohdalla. PVL:n aktiivit huolehtivat edelleen monista SOO:n nimissä järjestetyn mielenosoituksen käytännön seikoista (huudattaminen, suurin osa puheista, soihdut, liput ja muu rekvisiitta ja niin edelleen). Osan näistä kuitenkin myös hoiti SOO:n ja Kansallismielisten liittouman aktiivit, jotka voivat tulevaisuudessa järjestää erilaisia mielenosoituksia kokonaan ilman PVL:n vetoapua.

Antifasistinen työ Suomessa ei siis tule loppumaan yhden natsijärjestön kieltoon. Natsien tilan kaventuessa vapautuu kuitenkin myös tilaa entistä laaja-alaisemmalle antifasismille sekä yhteiskunnalliselle kamppailulle tasa-arvon ja vapauden puolesta.

Jutussa on käytetty Sören Kohlhuberin natsimarssilta ottamia kuvia. Kiitämme häntä jälleen journalistisesti merkittävästä kuvaamistyöstä.

Katso myös: