Vuoden 2019 itsenäisyyspäivä Helsingissä: kiellon kiertämistä yrittävät uusnatsit, fasistinen soihtukulkue ja natsikeikka

Vuoden 2019 itsenäisyyspäivä muistuttaa pintapuolisesti vuoden 2018 itsenäisyyspäivää. Kuten tässä tuoreessa haastattelussa tuodaan esiin vuosina 2015, 2016 ja 2017 nähty äärioikeistolaisten tapahtumien laajentuminen lähti vuonna 2018 kapenemaan ja taittui kokonaan kuluneen vuoden aikana, jolloin Suomessa on nähty ainoastaan yksi isompi yritys kerätä äärioikeistoa yhteen mielenosoitukseen. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssit niin järjestön omalla kuin Kohti vapautta nimellä on kielletty, mutta uusnatsien apujärjestö Soldiers of Odin ilmoitti kaksi päivää ennen järjestävänsä mielenosoituksen korvaamaan kiellettyjä natsimielenosoituksia. Viime vuosien tapaan äärioikeiston merkittävin ja poliittisesti vaarallisin tapahtuma itsenäisyyspäivänä on 612-mielenosoitus, jolle järjestetään jatkotapahtumaksi salainen natsikeikka vielä samana iltana. Äärioikeistoa vastaan järjestetään jälleen neljättä kertaa Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Kokosimmme yhteen vuoden 2019 itsenäisyyspäivän tapahtumia.

Poliisin ilmoittamat marssireitit 6.12.2019. Kuvakaappaus Ylen sivuilta.

Soldiers of Odinin ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsimielenosoitus Kansalaistorilla klo 16:00.

PVL ja SOO hakaristimarssilla vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen omalla nimellään marssimiset kariutuivat, kun poliisi kielsi ensin natseja marssimasta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja sitten Kohti vapautta -nimellä. Tämän jälkeen PVL:n tunnettu tukijäsen Mika Ranta ilmoitti, että hänen johtamansa Soldiers of Odin (SOO) järjestää mielenosoituksen.

Soldiers of Odinin perustaja ja johtaja Mika Ranta tapasi Jimi Karttusen tappamisesta tunnetun Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Jesse Torniaisen syyskuussa 2019.

SOO on alusta lähtien tehnyt yhteistyötä PVL:n kanssa. Kaikille pitäisi viimeistään nyt olla selvää, että järjestämällä käytännössä yhteisen mielenosoituksen PVL:n kanssa itsenäisyyspäivä SOO on yksinkertaisesti pelkkä kämänen natsijärjestö. SOO:n “Turvallinen Suomi takaisin” -niminen natsimielenosoitus kulkee polisiin mukaan Kansalaistorilta noin kello 16 reittiä Töölönlahdenkatu–Museokatu–Töölönkatu–Dunckerinkatu–Hesperianpuisto. Viime vuosien tapaan uusnatsit ovat ilmoittaneet jatkavansa suoraan 612-mielenosoitukseen.

Fasistinen 612-mielenosoitus Töölöntorilla klo 18:30.

PVL:n tunnettuja jäseniä järjestön logoja kantavissa takeissa ja kaulahuiveissa 612-mielenosoituksessa vuonna 2017.

Koko Suomen äärioikeistoa yhteenkokoava fasistinen 612-mielenosoitus järjestetään kuudetta kertaa. Olemme kirjoittaneet kulkueen taustoista laajasti useassa eri jutussa, joista kolmea ensimmäistä vuotta kartoitetaan perinpohjaisesti tässä juttussa. Nyt kielletty PVL on perustanut kulkueen yhdessä Suomen Sisun ja Sarastuksen kanssa. Järjestäjät pyrkivät peittelemään uusnatsien osuutta vuosia, mutta viime vuonna PVL itse myönsi kymmenvuotiskertomuksessaan olevansa aloittajataho.

Soihtumarssin tapaamispaikka on aiempien vuosien tapaan klo 18:30 Töölöntorilla. Kulkue lähtee liikkeelle noin klo 19 ja sen reitti on Töölöntori–Runeberginkatu–Pohjoinen rautatienkatu–Mechelininkatu.

Äärioikeiston jatkot salaisella natsikeikalla.

Vuodesta 2016 lähtien Helsingissä on järjestetty natsikeikkoja äärioikeiston mielenosoitusten jatkotapahtumiksi. Kolmena viime vuonna 612-mielenosoituksen järjestämisestä vastaavat tahot ovat avoimesti järjestäneet natsikeikat itse, mutta tänä vuonna järjestäjien nimet on jätetty pois ja keikkapaikkaa ei ole ilmoitettu julkisuuteen etukäteen. Itsenäisyyspäivän lisäksi myös lauantaina 7.12. järjestetään toinen natsikeikka. Olemme kirjoittaneet näistä kahdesta natsikeikasta kattavammin tässä jutussa.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Narinkkatorilla klo 17:00.

Tuhansia ihmisiä vuodesta 2016 kaduille kerännyt antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestetään neljättä kertaa. Mielenosoitus päättyy Töölöön, jossa esiintyy F virallinen, MC KOO & Lossi Turunen, Paleface Official, Pimeä Hedelmä ja Laineen Kasperi. Vuoden 2019 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kutsu:

Helsinki ilman natseja – nyt ja aina!

Kutsumme kaikki itsenäisyyspäivänä 6.12.2019 Helsinkiin rakentamaan maailmaa, jossa ei ole tilaa äärioikeistolle.

Kuluneena vuonna miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat ryhtyneet kamppailuun ilmaston puolesta nuorten johdolla, vaatineet kansalaisoikeuksiaan ja nousseet uhmaamaan fasismia, autoritäärisiä hallintoja sekä kapitalismia. Samaan aikaan Suomessa äärioikeiston aktiivisuus kaduilla on vähentynyt muutaman vuoden takaisista viikoittaisista mielenosoituksista pääosin muutaman ihmisen surkuhupaisaksi uhoiluksi.

Itsenäisyyspäivänä järjestettävällä 612-kulkueella äärioikeisto pyrkii elvyttämään vuoden aikana marginalisoitunutta toimintaansa ja pitämään yllä vuosittaista mielenosoitusperinnettä.

Me emme halua antaa äärioikeistolle yhtäkään onnistumisen kokemusta tänä vuonna. Kehotamme kaikkia sorrosta ja syrjinnästä vapaata yhteiskuntaa tavoittelevia ihmisiä täyttämään Helsingin kadut kanssamme.

Maltillisen isänmaalliseksi naamioidun 612-kulkueen äärioikeistolaiset järjestäjät ja osallistujat ovat nykyään yleisesti tiedossa. Alkuvuodesta kriminalisoitu natsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike oli aloitteellinen ensimmäisen kulkueen järjestämisessä vuonna 2014 ja on osallistunut tunnuksineen marsseille siitä lähtien. Marssin järjestäjiin kuuluu yhtä lailla myös Suomen Sisun ja Perussuomalaisten aktiiveja, ja kulkueisiin on osallistunut puoluejohtaja Jussi Halla-ahon lisäksi muitakin tunnettuja perussuomalaisia.

Oikeistopopulismista avoimeen fasismiin liukunut Perussuomalaiset on kannatusmittausten mukaan yhä Suomen suurin puolue. Sen jäseniä on osallistunut useisiin äärioikeiston tapahtumiin, ja antisemitistiset salaliittoteoriat leviävät heidän keskuudessaan aina puoluejohtoa myöten. Samaan aikaan myös kokoomuspoliitikot toistavat äärioikeistolaista retoriikkaa muun muassa niin sanotusta väestönvaihdoksesta. Fasismin vastaista kamppailua ei voi myöskään erottaa taistelusta ilmastonmuutosta vastaan, ja Suomessa irvokkaimmat ilmastonmuutoksenkieltäjät löytyvät juuri perussuomalaisista.

Vaikka 612-kulkueen osallistujamäärä on jo laskussa, meidän on osoitettava konkreettisesti, että äärioikeiston aallonharja on taittunut ja poliittiset tuulet ovat kääntyneet niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Voimme ottaa mallia feministisen vallankumouksensa hedelmiä puolustavien kurdien sitkeästä vastarinnasta jihadisteja ja Turkin Nato-armeijaa vastaan. Lisäksi myös muualla Lähi-idässä, Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja eri puolilla maailmaa aina Kataloniaa myöten on nähty fasismin ja autoritääristen hallintojen vastaisia kansannousuja viimeisten kuukausien aikana.

Ota liput ja banderollit sekä ystävät, sukulaiset ja työkaverit mukaan ja tulkaa kanssamme osoittamaan, että oikeudenmukaisempaa maailmaa tavoittelevien ihmisten voima on fasisteja vahvempi myös Suomessa!

Mielenosoitukseen ei toivota puoluetunnuksia, valtioiden lippuja tai muita autoritarismia edustavia tunnuksia.

Tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio.[quote]

Päivän päätteeksi voi tulla tapaamaan ihmisiä, syömään ja viettämään iltaa Helsinki ilman natseja –mielenosoituksen jatkoille, jotka järjestetään Domus Gaudiumissa (Leppäsuonkatu 11) alkaen klo 20:00!

Lisää kirjoituksia vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä: