TIEDOTE: Noin 2700 osoitti mieltään äärioikeistoa vastaan

TIEDOTE: Noin 2700 osoitti mieltään äärioikeistoa vastaan

Noin 2700 osoitti mieltään äärioikeistoa vastaan – Helsinki ilman natseja kokosi aiempaa suuremman ihmisjoukon taakseen

Helsinki ilman natseja -tapahtuma keräsi järjestäjien laskujen mukaan noin 2700 osallistujaa Helsingin kaduille ja oli jälleen Itsenäisyyspäivän suurin mielenosoitus. Osallistujamäärä kasvoi 700 hengellä viime vuodesta. Mielenosoitus kokoontui iltapäivällä Narinkkatorilla, jossa kuultiin kansalaisjärjestöjen edustajien puheita. Keskustan kadut täyttänyt kulkue lähti liikkeelle viiden jälkeen kohti Töölöä. Mielenosoitus sujui ilman merkittäviä häiriöitä ja saapui päätepisteeseensä Taivallahden kentälle Töölöön aikataulun mukaisesti.

Järjestäjät kuvaavat tapahtumaa onnistuneeksi. Tänä vuonna Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokosi entistä laajemman osan yhteiskuntaa yhteen äärioikeistoa vastaan. Muun muassa ympäristöliikkeen toimijat järjestivät mielenosoitukseen oman blokkinsa. Kurdistanin ja Latinalaisen Amerikan yhteiskunnallisia liikkeitä edustavat diasporajärjestöt ja poliittiset aktivistit osallistuivat mielenosoitukseen kansainvälinen solidaarisuus -teemalla. Viime vuoden tavoin äärioikeistolaisen soihtumarssin osallistujamäärä pieneni entisestään.

”Kasvanut osallistujamäärämme heijastelee sitä yhteiskunnallista aktivoitumista, minkä olemme panneet merkille Suomessa ja muualla maailmassa kuluneen vuoden aikana. Kehityssuunta on oikea, ja toiminta fasismia vastaan luonnollisesti jatkuu tulevina itsenäisyyspäivinä ja vuoden ympäri”, sanoo mielenosoituksen tiedottaja Javiera Marchant Aedo.

Taivallahden kentällä esiintyivät rap-artistit F, MC KOO & Lossi Turunen, Paleface, Pimeä Hedelmä ja Laineen Kasperi. Taivallahden kentällä oli tarjolla lämmintä juomaa mielenosoittajille. Järjestäjät ovat tyytyväisiä tapahtuman herättämään kiinnostukseen ja tukeen sosiaalisessa mediassa ja kaduilla.

Mielenosoituksen järjesti Helsinki ilman natseja -verkosto kymmenien yhdistysten ja kansalaisjärjestöjen tuella.

Kirjoituksia vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä: