Raportti vuoden 2019 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta

Varis-verkoston Helsingin paikallisryhmän jäsenen raportti vuoden 2019 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta.

Vuonna 2019 fasistinen 612-soihtukulkue järjestettiin jo kuudetta kertaa, ja tänäkin vuonna sitä vastaan järjestettiin antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenilmaus, jota on järjestetty vuodesta 2016 asti. Antifasistien mielenosoitukseen osallistui tänä vuonna 2700 ihmistä, mikä oli selkeä nousu viime vuoteen nähden. 612-soihtumarssi puolestaan polkee paikallaan, eri arvioiden mukaan kulkueeseen osallistui 1000-1500 ihmistä, mikä merkitsee tänäkin vuonna laskua viime vuodesta.[1]

Narinkkatorille oli kokoontunut valtava määrä ihmisiä saapuessani sinne perjantai-iltapäivällä. Vaikka vasta muotoa hakevan ihmismassan kokonaismäärää on vaikea arvioida sen vierestä, niin sateesta ja tuiskusta huolimatta ihmisiä ei ollut paikalla ainakaan viime vuotta vähempää. Mielenosoitukseemme oli ilmottautunut ensimmäistä kertaa lukuisia blokkeja: antifasistisen kamppailun maailmanlaajuista luonnetta korostava kansainvälisen solidaarisuuden blokki, ympäristöblokki, punainen blokki sekä myös paikalle bussikuljetuksen järjestäneiden tamperelaisten tovereiden oma manselaisblokki. Myös Turusta tuli täysi bussilastillinen mielenosoitukseen. Antifasismi yhdistää lukuisia yhteiskunnallisia kamppailuja, ja oli todella ilo nähdä, että viestintämme oli näiden blokkien kautta aikaisempia vuosia monipuolisempaa, kuten oli koko järjestäjäpohjamme. Mielenosoituksemme ympäristöblokin lisäksi Elokapinan aktivistit istuivat Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ja Soldiers of Odinin uusnatsien järjestämän mielenilmauksen eteen. Tämä kaikki kertoo ilmastoliikkeessä olevasta ja entisestään voimistuvasta antifasistisesta tietoisuudesta.

Kautta mielenosoituksen tunnelma oli selkeästi katossa. Allekirjoittanut vietti koko mielenosoituksen sen etupäässä, mutta toverit raportoivat että alusta loppuun mielenosoitus oli energinen ja äänekäs, eikä perää kohti meno laantunut pätkääkään. Soundiauto on aina mainio tunnelmannostattaja. Itse mielenosoituksen aikana tapahtui pari pysähdystä, kun poliisit nappasivat pari mielenosoittajaa hetkeksi tarkistamaan heidän henkilöllisyyksiään. Pysäytettyjen matka kuitenkin sai jatkua ja oli hienoa nähdä, että mielenosoituksessa nämä tilanteet huomioitiin, osoitettiin solidaarisuutta ja ennen kaikkea varmistettiin, että ketään ei kaapattu pois mielenosoituksesta.

Tuttuun tapaan mielenosoitus kaarsi kävelyn päätteeksi Taivallahden kentälle, jossa oli lisää ohjelmaa luvassa. Monet jäivät kuitenkin Runeberginkadulle vielä toviksi odottamaan natsikulkuetta, kunnes poliisit 612-mielenosoituksen alkamisajankohdan lähestyessä tyhjensivät sen. Tänäkin vuonna antifasisteilla oli ehdottomasti viime vuosien timanttisin ohjelma. Puheet, joista omansa ainakin Maan ystävät julkaisivat jälkikäteen netissä,olivat tietysti ensiluokkaisia, mutta vuoden artistivalinnat olivat todella hyviä. F, MC Koo & Lossi Turunen, Pimeä Hedelmä, Laineen Kasperi sekä Paleface esiintyivät ja kaikki myös julkaisivat mielenosoituksen sivuilla lyhyen kannanoton siitä, minkä takia he kokevat tärkeäksi esiintyä antifasistisessa mielenosoituksessa. Oli todella suuri ilo nähdä sekä eturivin artistien että uusien tulokkaiden ottavan näin selvästi kantaa tärkeän asian puolesta!

Valitettavasti minulta itseltäni ja varmasti myöskin suurelta osalta mielenosoitusväkeä jäi suurin osa esityksistä kuitenkin näkemättä, sillä aika pian saapumisemme jälkeen poliisirivistöjen takaa alkoi pilkistää myös ensimmäiset soihdut, jolloin lähes koko mielenosoitus ryntäsi Runeberginkadun laitaan ja lavan eteen jäi vain muutamia ihmisiä. Toivottavasti artistit olivat ymmärtäväisiä äkillisen yleisökadon suhteen. Ihmisjoukot hivuttautuivat niin lähelle soihtukulkuetta kuin pystyivät ja huusivat koko sen ohimarssin ajan siihen malliin, ettei sanomamme varmasti jäänyt epäselväksi soihtumarssijoille. Äärioikeistolaisella Hommaforumilla raportoitiin jälkikäteen, että tässä kohtaa natsimarssille huudetiin aiempia vuosia kovempaa. Mellakkapoliisirivistöjen takaa soihtukulkue näkyi selkeästi ja ensimmäisenä silmään pisti jo se, että soihtukulkueelta joko puuttui minkäänlainen marssijärjestys tai se yritti venyttää itseään jopa naurettavuuksiin asti: he kävelivät muutama ihminen kerrallaan joskus jopa useiden metrien raoilla. Lähinnä tämän takia natsien ohimarssissa tuntui kestävän pieni ikuisuus. Muutenkin on silminnähtävää, kuinka soihtumarssi muuttuu koko ajan yleiseltä ulkoasultaan “natsimmaksi” sen epäonnistuessa vuosi toisensa perään mobilisoimaan enempää ns. tavallisia kansalaisia paikalle. Energia jolla ihmiset buuasivat ja ivasivat ohikulkevia natseja oli kovin tarttuvaa. Pian vippakonstein venytetty natsimarssi oli kuitenkin ohi ja keikoista ei tainnutkaan jäljellä ollakaan enää kuin illan viimeiset setit vetänyt Paleface, jota kuuntelemassa oli hyvä määrä ihmisiä. Tapahtuman viralliset jatkot järjesti Helsingin yliopiston Sitoutumaton vasemmisto ja jatkopaikka oli ääriä myöten täynnä. Suuret kiitokset myös jatkojen järjestäjille!

Seuraavana päivänä tapasimme myös muista Pohjoismaista sekä joistain muista maista mielenosoitukseen tulleita vierailijoita, ja kävimme pitkällisiä ja rakentavia keskusteluita antifasistisen liikkeen tilasta ja taktiikoista eri maissa ja niiden paikallisissa konteksteissa. Tapaaminen toi hyvää ulkopuolista perspektiiviä antifasistiseen järjestäytymiseen sen suhteen mitä voisimme tehdä eri tavoilla. Yhä enemmän kansainvälisiä verkostoja luovan äärioikeiston kampittamisessa tarvitaan myös yhä kansainvälisempää yhteistyötä ja kokemusten jakamista.

Itsenäisyyspäivä tarjosi myös eri maiden antifasisteille tilaisuuden verkostoitua keskenään ja vaihtaa kokemuksia.

Kokonaisuutena vuoden 2019 itsenäisyyspäivä oli onnistunut ja oli hienoa nähdä antifasistinen, moniääninen, monimuotoinen Helsinki ilman natseja, joka on vuodesta 2016 lähtien ollut Stadin suurin ja kaunein mielenosoitus itsenäisyyspäivänä. Helsinki ilman natseja oli aiempaa lähellä natsimarssia, ja tämä toi selvästi aivan uudenlaista energiaa mielenosoitukseen myös itse marssin päätyttyä. Nyt on aika miettiä mitä olisi tehtävä seuraavaksi, jotta natsit eivät lainkaan marssi tulevaisuudessa. Itsenäisyyspäivänä antifasistisessa mielenosoituksessa nähtyä energiaa tullaan tarvitsemaan tulevina vuosina – suomalainen äärioikeisto elää murroskautta, jossa katunatsien toiminta on jyrkässä laskusuhdanteessa, mutta perussuomalaisten liepeillä pyörivä kabinettifasismi elää nousukautta, jollaista ei ole nähty Suomessa sitten 1940-luvun.

Äärioikeiston murros merkitsee myös meille tarvetta muuttaa taktiikoitamme. Erilaiset yhteiskunnalliset liikkeet ja yhteiset rintamat – joista Helsinki ilman natseja on ehdottomasti toimiva esimerkki – ovat aiempaa tärkeämpiä. Vuosien varrella tekemämme mediatyö on ollut tärkeää ja siinä missä muutama vuosi sitten media vielä nielaisi pureksimatta 612:n itsemääritelmän “isänmaallisena muistokulkueena”, piti koko mediakenttä nyt äärioikeiston medioita lukuunottamatta 612-mielenosoitusta äärioikeistolaisena tapahtumana. Antifasistien tekemä tutkimustyö on ollut tärkeä osa tämän mielipiteen muutosta. Mediatyö on tärkeää, mutta oma merkittävä vaikutuksena on ollut sillä, että tuhannet ihmiset ovat lähteneet vuosien aikana kaduille vastustamaan äärioikeistomarssia ja näin murtaneet sen epäpoliitisuutta teeskentelevää sanomaa. Suunta on oikea, mutta tulemme joka vuosi tarvitsemaan myös uusia, entistä älykkäämpiä ja aiempaa laajempia tapoja toimia. Fasistit haluavat luoda maan, jossa ei ole tilaa vapaudelle. Helsinkiä ilman natseja rakennetaan joka päivä luomalla solidaarisuudelle ja keskinäiselle avunannolle perustuvia rakenteita, jotka voivat muuttaa yhteiskuntaa vapaammaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Kehoitamme kaikkia miettimään jo nyt mitä ensi vuonna voimme tehdä paremmin itsenäisyyspäivänä ja miten voimme toimia fasismia vastaan vuoden jokaisena päivänä!

Jos olet kiinnostunut antifasistisesta toiminnasta, lue Varis-verkoston periaatteet ja ota yhteyttä lähimpään paikallisryhmääsi.

[1] Paikan päältä tehtyjen arvioiden mukaan 612-mielenosoitukseen olisi osallistunut vajaa 1500 ihmistä, mutta videotallenteista laskettu määrä painuu tuhanteen. Fasistit itse jatkavat jo aiemmilta vuosilta tuttua valehtelua, ja sanovat marssille osallistuneen 2500 ihmistä.

Aiempia kirjoituksia vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä Helsingissä: