Helsingin vuoden 2019 itsenäisyyspäivän antifasistinen liveseuranta

Varis-verkosto tekee liveseurantaa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta ja muista päivän tapahtumista itsenäisyyspäivänä perjantaina 6.12.2019. Lisätietoa äärioikeiston mielenosoituksista ja muista päivän tapahtumista löydät tästä koosteesta. Aloitamme tämän artikkelin päivityksen iltapäivällä kello kolme jälkeen, jonka jälkeen seuraamme päivän antifasistisia ja äärioikeistolaisia tapahtumia iltaan asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmanNatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella.

Voit lähettää meille paikan päältä tietoa, kuvia ja tunnelmia julkaistavaksi viestimällä Twitterissä, Varis-verkoston Facebook-sivulle tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Liveseuranta

21:34 Lopetamme itsenäisyyspäivän liveseurannan tältä päivältä. Antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus oli jälleen päivän suurin (poliisin arvion mukaan 2700 osallistujaa), kun taas 612-mielenosoitus (1500 osallistujaa) ja SOO/PVL-mielenosoitus (reilu 200 osallistujaa) olivat huomattavasti pienempiä. Julkaisemme tarkemmat analyysit päivän kulusta tulevina päivinä ja viikkoina.

Kiitos kaikille kanssamme Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta järjestäneille ja kiitos kaikille kaduilla mukaan lähtijöille! Terveiset myös Oulu ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjille ja osallistujille, teette tärkeää työtä pohjoisemmassa!
Antifasistinen työ jatkuu vuoden jokaisena päivänä. Yhdessä me voitamme äärioikeiston!
Lue Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjien tiedote täältä.
20:53 Natsit ja muu äärioikeisto suuntaavat 612-mielenosoituksesta salaiselle natsikeikalle. Jos kuulet missä keikka on tai muuta tietoa äärioikeiston toimista ota yhteyttä varistoimitus[at]riseup.net.

20:51 Päivän mielenosoitukset ovat ohi. Kehoitamme kaikkia fasisminvastustajia suuntaamaan Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen jatkoille.

20:01 Poliisi: Soldiers of Odinin itsenäisyys­päivän marssin yhteyttä uusnatseihin arvioidaan jälkikäteen, uutisoi Ilta-Sanomat. Tulokulma on tässä monella tapaa väärä. Soldiers of Odin ON uusnatsijärjestö, joten tietenkin sillä on “yhteyksiä uusnatseihin”. Tässä ilmeisesti kuitenkin tarkoitetaan SOO:n yhteyksiä nimenomaan PVL:n uusnatseihin? Jos näin on asiaa ei tarvitse erityisesti kaivella. SOO:n johtaja Mika Ranta on kertonut Ylellä olevansa sekä kansallissosialisti että PVL:n (tuki)jäsen. Lisäksi PVL:n entinen johtaja ja natseillut lopettanut Esa Holappa on kertonut, että Ranta pyysi PVL:ltä lupaa perustaa SOO. Yhteydet näiden kahden natsijärjestön välillä ovat siis olleet hyvin tiiviit alusta lähtien.

19:49 612-mielenosoitus alkaa olla loppu. Seuraamme vielä hetken tillannetta ennen liveseurannan lopettamista.

Poliisin ja muiden arviot 612-mielenosoituksen koosta vuonna 2019 ovat n. 1500 tai vähän alle. Tässä tapauksessa kulkue olisi hiukan viime vuotta suurempi, mutta pienempi kuin toissa vuonna. Luvut tarkentunevat illan aikana. Joka tapauksessa Helsinki ilman natseja -mielenosoitus oli viime vuoden tavoin selvästi suurin itsenäisyyspäivän mielenosoituksista, mikä on tärkeintä!

19:38 612-mielenosoitus on saapunut Hietaniemen hautausmaalle ja loppuu kohta virallisesti. Iltalehden toimittajan mukaan 612-mielenosoituksessa näkyy natsitunnuksia ja “ei ujostella aatteen kanssa”.

19:31 6. joulukuuta on antifasistisen vastarinnan juhla niin Helsingissä kuin Ateenassa. Helsingin mielenosoitusten keskellä muistamme poliisin vuonna 2008 ampumaa Alexis Grigoropoulosta. Tapahtumasta sai alkunsa joulukuun 2008 kansannousu Kreikassa.

19:16 612-soihtumielenosoitus kulkee Hesperian puiston kohdalta. Soihtukulkueessa tehdään natsitervehdyksiä:

19:09 Natsit ja heidän liittolaisena marssivat soihtujen kanssa Töölössä. Äärioikeiston kulkueen molemmilta puolilta kuuluu kovaäänistä huutoa natseja vastaan.

19:02 Fasistinen 612-mielenosoitus lähti liikkumaan Töölöntorilta. Kielletty natsijärjestö PVL on itse kertonut olleensa perustamassa 612-marssia.

18:55 Helsinki ilman natseja on saapunut Taivanlahden aukiolle, jossa pidetään puheita mm. rasismia ja fasismia vastaan sekä paperittomien siirtolaisten puolesta.

612-mielenosoituksessa jaetaan soihtuja natseille. PVL viime vuosien tapaan edustettuna Töölöntorilla.

18:42 Fasistinen 612-mielenosoitus on aloittanut kokoontumisensa Töölöntorilla. SOO ja PVL jatkoivat omasta natsimarssistaan tervehtimään muita fasisteja. Juhlapuhe on käynnissä, jonka pitää Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten (HAPSU ry) aktiivi Jasmina Ollikainen. HAPSU ry erotettiin tänä vuonna Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnasta rasististen lausuntojensa takia. Ollikainen puhui aiemmin tänä vuonna Turussa äärioikeiston Awakening-konferenssissa, jossa puhui ja oli määrä puhua Euroopasta sittemin karkoitettuja yhdysvaltalaisia uusnatseja sekä ukrainalaisen paramilitaarifasistijärjestön kansainvälinen edustaja.

18:30 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on viime vuotta suurempi. Arviot vaihtelevat 2400-2700 välillä. Poliisi ilmoitti juuri, että antifasistisessa mielenosoituksessa olisi 2700 osallistujaa. Arviot natsimielenosoituksesta ovat vaihdelleet 150-250 välillä.

18:22 Pohjoismaisnen Vastarintaliik…. Eikun siis Soldiers of Odinin natsimielenosoitus on loppunut. Natsit siirtyvät seuraavaksi kohti Töölön toria osallistumaan 612-mielenosoitukseen. Poliisi on esittänyt arvion, että natsimielenosoituksessa olisi ollut n. 150 ihmistä, joka olisi vielä vähemmän kuiin viime vuonna. Helsinki ilman natseja -mielenosoitus taas vaikuttaa olevan viime vuotta suurempi.

Oulu ilman natseja -mielenosoitus oli kuulemma “isompi mitä järjestäjät odottivat”. Odotamme lukuja Oulusta ja muualta ja esitämme päivän päätteeksi arvion eri lähteistä keräämiemme tietojen pohjalta.

18:19 Viime vuosien tapaan #ilmannatseja trendaa Twitterissä. Antifasistit hallitsevat Twitterin ilmatilaa suvereenisti.

18:11 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus jatkaa kulkuaa Töölössä.

18:09 Simon Lindbergin puhe päätttyi siihen, että natsit soihduttivat ja suuri osa yleisöä alkoi hailaamaan. Arvatkaa puuttuiko poliisi mitenkään?

18:00 Natsimielenosoituksen pitkäpiimäiset puheet jatkuvat Oopperatalolla. Nyt puhuu koko Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja Simon Lindberg Ruotsista.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus liikkuu Töölössä ja meno on 1000 x parempi:

17:57 Oulu ilman natseja -mielenosoitus myös nyt käynnissä Oulussa:

Saksalaiset natsit Der Dritte Weg -natsijärjestöstä puhuivat Helsingissä. “Kolmas tie” on PVL:n läheinen yhteistyötaho, jonka luona PVL ja varsinkin ruotsalaiset ovat vierailleet usein Saksassa.

17:47 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus lähti nyt liikkeelle Kampista! Kuva Yleltä:

17:36 Yle seuraa Narinkkatorin tapahtumia livepäivityksissään: “Ensin queer- ja transihmisten pinkkimustat kertovat vastustavansa äärioikeistolaista maailmankuvaa, joka vastustaa heidän olemassoloaan, kertoo Ylen toimittaja Janne Sundqvist.”

17:35 Aiemmin tänään ympäristöliike Elokapina kertoo pysäyttäneensä äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -marssin Helsingissä asettumalla istumaan marssin eteen Töölönkadulla. Järjestön mukaan mielenilmaus kesti muutaman minuutin. Poliisi hajotti tilanteen ja otti kiinni kaksi vastamielenosoittajaa, kertoo järjestö tiedotteessaan.

17:32 Pari kuvaa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kokoontumispaikalta (kuvat Ylen liveseurannasta).

Petri Nordman lopetti puheensa viime vuosien PVL-mielenosoitusten tapaan natsitervehdykseen. Poliisi katsoo vierestä.

17:21 Ensimmäinen puhuja oli Tero Ala-Tuuhonen (SOO / Kansallismielisten liittouma). Toinen puhuja on PVL:n Petri Nordman. Nordman on toiminut PVL:ssä koko vuosikymmenen ja on ollut näkyvimpiä hahmoja tänä vuonna kaduilla PVL:n Kohti vapautta -toiminnassa.

17:14 Varovaisen arvion perusteella SOO / PVL natsimielenosoitukseen osallistui n. 200 ihmistä, joka oli suurin piirtein sama määrä kuin viime vuonna. Silmämääräisesti ehkä hiukan pienemmältä näyttää. Mukana myös Kansallismielisten liittouma ja B&H sekä jämänatseja.

17:08 Natsit ovat pysähtyneet Oopperatalon amfiteatterille. PVL:n Kohti vapautta -banderolli ja SOO banderolli ovat näyttävästi esillä. Nyt pidetään puheita.

17:04 Soldiers of Odinin ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsimarssi löntystelee Töölönlahdella kohti Oopperataloa. Natsien huudot ovat vanhoja PVL huutoja, mutta menoa voi kuvata melko löysäksi.

16:51 Natsit Töölöä, määränpäänä on Hesperianpuisto.

16:45 Jukka Peltokoski käsittelee päivän teeman mukaisesti blogissaan fasismia: “Tarvittaisiin myös kriittistä keskustelua kansasta ja kansalaisuudesta. Fasistisen poliittisen projektin vastakohta on moneus, organisoitunut moneus, joka avautuu eroille ja erilaisuuksille.”

16:37 “Soldiers of Odinin mielenosoitusta” huudattaa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Petri Nordman. Tämä on aivan niin kuin PVL mielenosoitukset, mutta SOO:n nimissä. Media voi nyt alkaa kirjoittaa Soldiers of Odinista yksinkertaisesti natsijärjestönä.

16:33 Soldiers of Odinin natsimarssi saapuu Mannerheimintielle. Mukana PVL ja natsimusiikkiverkosto Blood&Honour. Viime vuoden PVL:n mielenosoituksesta eroaa ainoastaan siinä, että nyt SOO on edessä ja PVL takana.

16:28 Natsit lähtivät liikkeelle Kansalaistorilta.

16:26 Pohjoismainen Vastarintaliike on nyt Soldiers of Odinin marssilla pitämässä omaa “Kohti vapautta” -liikkeen banderollia. Nyt testataan miten poliisi reagoi. PVL:n Kohti vapautta -banderolli on tehty yhden heidän uusien tarrojensa pohjalta. PVL kantaa suomenlippuja ja viime vuoden tavoin kokonaan vihreitä logottomia lippuja.

16:12 Natsimarssi ryhmittäytyy lähtemistä varten Kansalaistorilla.

16:11

Äärioikeistolaisen Radio Monokulttuurin Tiina Wiik haastattelee Perussuomalaisista poispotkittua Terhi Kiemunkia. Kiemunki on Kansallismielisten liittoumassa, jonka hihamerkki hänellä on kädessä. 

Tiina Wiik ja Terhi Kiemunki.

16:08 

Tero Ala-Tuuhonen.

Jyväskyläläinen Tero Ala-Tuuhonen on Soldiers of Odinin johtavia hahmoja. Hän on myös ampumaharjoituksilla kesällä kohauttaneen Kansallismielisten liittouman perustajajäseniä.

16:00 Kansalaistorilla on kokoontunut uusnatsien seuraksi “Maidanin jääkäreitä” ja muita Rajat kiinni ja Suomen Kansa Ensin liikkeen veteraaneja.

15:56 Turusta on matkalla täysi bussilastillinen ihmisiä Helsinki ilman natsjea -mielenosoitukseen. Myös Tampereelta bussi lähes täytnnä!

15:55 Kansalaistorille on kokoontunut satakunta natsia.

15:44 Saamiemme tietojen mukaan

15:39 PVL kertoo itse kanavillaan, että poliisi pysäytti heidät Rautatieaseman metropysäkillä ja “hidasti osallistumista” Soldiers of Odinin nimissä järjestettyyn natsimielenosoitukseen.

15:33 Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä on tullut metrolla Rautatieaseman pysäkin kautta keskustaan. Poliisi on ilmeisesti ainakin hetkeksi pysäyttänyt heidät. Nyt tulevat ulos Rautatieasemalta ja jatkavat luultavasti suoraan Kansalaistorille. Kansalaistorin läheisyydessä myös palloilee joitain kymmeniä Soldiers of Odinin jäseniä. Mitään yllätyksiä ei ole tullut, uusnatsit sekä PVL:stä että SOO:sta menevät suoraan natsimielenosoitukseensa.

15:30 Tervetuloa Varis-verkoston antifasistiseen liveseurantaan vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä! Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu klo 17:00 Narinkkatorilla. Sitä ennen on mahdollisuus mennä klo 16:00 Kansalaistorille buuamaan ja nauramaan natseille!

Vuoden 2019 itsenäisyyspäivään liittyviä kirjoituksia sivullamme:

Itsenäisyyspäivään liittyviä kirjoituksia aiemmilta vuosilta:

Antifasistinen vastarinta on aiemminkin lopettanut vuosittaisia suuria natsimarsseja:

Fasismia ja antifasismia käsitteleviä tekstejä muualta: