Analyysi vuoden 2019 612-soihtumarssista: osallistujamäärä polkee paikallaan, fasismia ei enää peitellä

Kuva: Niklas Meltio (HS)

Itsenäisyyspäivän fasistinen 612-soihtumarssi keräsi viime vuoden tapaan vajaan 1500 ihmisen joukon Helsingin Töölöön. Marssille osallistui jälleen käytännössä koko Suomen äärioikeisto Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä (PVL) perussuomalaisiin, sekä sekalainen joukko venäläisiä, saksalaisia ja pohjoismaalaisia uusnatseja. Soihtumarssia vastustanut Helsinki ilman natseja -mielenosoitus puolestaan kasvatti reilusti osallistujamääräänsä 2700 ihmiseen ja jatkaa itsenäisyyspäivän ylivoimaisesti suurimpana mielenosoituksena.

612-soihtumarssi polkee määrällisesti paikallaan, mutta muuttuu selkeämmin fasistiseksi

Itsenäisyyspäivän 612-soihtumarssin järjestäjät lähtivät tämän vuoden mielenosoitukseen heikosta asemasta. Kun vielä muutama vuosi sitten itsenäisyyspäivänä Helsinki vaikutti äärioikeiston temmellyskentältä, vuoden 2019 itsenäisyyspäivänä soihtumarssin lisäksi nähtiin käytännössä vain yksi mainitsemisen arvoinen mielenosoitus sekä salatussa paikassa järjestetty suljetun sisäpiirin uusnatsikeikka. Tämä heijastelee laajempaa yhteiskunnallista kehityskulkua, jossa äärioikeiston aktiivisuus on sekä laskenut että kasautunut pienemmälle porukalle. Vuonna 2019 järjestettiin käytännössä ainoastaan yksi äärioikeistolainen mielenosoitus – Turun kukkavirta-mielenosoitus – ennen itsenäisyyspäivää, kun vielä muutama vuosi sitten rasistisia mielenosoituksia järjestettiin pahimmillaan viikoittain.

On älyllisesti epärehellistä, että soihtukulkueen kutsussa ollaan huolissaan “yhteiskunnallisesta eriarvoistumisesta” ja “poliittisesta polarisaatiosta”. Kuka tahansa osaa kertoa mikä 612-mielenosoitusta lähellä oleva puolue on tehnyt parhaansa jokaisen poliittisen kysymyksen polarisoimiseksi kytkemällä kaiken maahanmuuttoon ja uudempana teemana ilmastokriisin ehkäisytoimien vähättelyyn. Kyseessä on tietenkin perussuomalaiset, jotka myös ovat edistäneet suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumista ajamalla Juha Sipilän hallituksessa matalapalkka-aloille ja julkisiin instituutioihin kohdistuvia leikkauksia vuosina 2015-2016. Fasismin perinteitä noudattaen kulkue vaatii “kansallista yhtenäisyyttä”, mutta peittää nationalistisella savuverholla taloutta ja muuta politiikkaa koskevat konkreettiset päätökset, jotka ruokkivat epätasa-arvoa.

Vaikka 612-mielenosoitus pyrkimyksenä on esiintyä poliittisesti sitoutumattona, murtui tämä pyrkimys myös järjestäjien itsensä toimesta vuonna 2019. 612-mielenosoitusta järjestävän rekisteröimättömän 612fi-yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hännikäinen on myös uusfasistisen Sarastus-verkkolehden päätoimittaja. Tänä vuonna Sarastus julkaisi omalla sivullaan varsinaisesta 612-mielenosoituksen kutsusta poikkeavan kutsun, jossa se asemoi marssin nimenomaan nykyistä hallitusta vastaan seuraavalla tavalla:

“Vaikka 612 on poliittisesti ja aatteellisesti sitoutumaton tapahtuma, siihen osallistumisesta on tullut kannanotto. Isänmaan ja sen puolesta uhrautuneiden kunnioittaminen on leimattu epäilyttäväksi, jopa vaaralliseksi. Varsinkin tämänhetkinen hallitus haluaisi avoimet kansallishengen osoitukset pois silmistä. Juuri siksi onkin tärkeää tulla itsenäisyyspäivänä ulos kodeista kadulle osoittamaan, mihin uskomme ja mistä aiomme pitää kiinni.”

“Epäpoliittisen” ja “poliittisen” marssikutsun ristiriidan tekee huvittavammaksi se, että molempia ryhmiä (612-järjestysporukka ja Sarastus) johtaa muodollisesti sama henkilö.

Vuoden ympäri jatkuva antifasistinen toiminta on pala palalta jäytänyt äärioikeiston kykyä järjestää avoimia tapahtumia ja mielenosoituksia, mikä on heikentänyt myös soihtumarssin mobilisaatiopotentiaalia. Samaan aikaan Helsinki ilman natseja -mielenosoitukset ovat vuosi toisensa perään jättäneet soihtumarssin varjoonsa. Tänä vuonna antifasistien määrä nousi 2000 osallistuja 2700 osallistujaan. 612-soihtumarssin osallistujamäärä pysyi suurin piirtein ennallaan noin 1500 osallistujassa, joista muutama sata saapui Töölöntorille suoraan pienemmästä natsimielenosoituksesta, joka järjestettiin Soldiers of Odin -nimellä poliisin kiellettyä PVL:n marssin. Perinteiseen tyyliinsä soihtumarssin järjestäjät valehtelevat marssille osallistuneen 2500 ihmistä, vaikka kuka hyvänsä voi osoittaa tämän valheeksi ja laskea osallistujat äärioikeistolaisten itse kuvaamista videoista.

Kuvassa natsitervehdystä tekee surkeasti naamioitunut kriminalisoidun uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tamperelaisjäsen Petri Nordman, joka oli PVL:n puhujana natsimielenosoituksessa aiemmin päivällä. Hänestä vasemmalla etualalla suojalaseissa huivi naamalla naamioitumista yrittää Ville Nurmela Uudestakaupungista (Porin ryhmä).

Samaan aikaan 612-soihtumarssin yleisilme on muuttunut yhä räikeämmän fasistiseksi. Marssille osallistuu yhä enemmän ja avoimemmin naamioituneita natsiskinejä ja juovuspäissään “heilaavia” uusnatseja, ja aiemmin hiljaisella marssilla on yleistynyt eurooppalaisten uusnatsien iskulauseet ja huudot. Järjestäjiä asia ei näytä enää oikeastaan kiinnostavan, kun marssin “epäpoliittisesta” julkisivusta ei ole enää käytännössä mitään jäljellä ja osallistujamääräkin polkee paikallaan. 612-marssi heijasteleekin esimerkiksi tämän vuoden ainoan äärioikeistomielenosoituksen, Turun Kukkavirta-mielenosoituksen, yleisilmettä, jossa Perussuomalaisten Vilhelm Junnila puhui PVL:n ja Soldiers of Odinin uusnatsien edessä. Myös 612-marssin pääpuhuja, Jasmina Ollikainen, tulee läheltä perussuomalaisia – tarkalleen ottaen HAPSU ry:stä, joka on Perussuomalaisten Nuorten jäsenjärjestö.

Äärioikeiston mielenosoituksia on ollut vuonna 2019 niin vähän, ettei tästä välttämättä voi johtaa sen suurempia johtopäätöksiä, mutta tätä vuotta on joka tapauksessa leimannut perussuomalaisten ja natsien yhä avoimempi yhteistyö mielenosoituksissa ja ulkoparlamentaarisessa toiminnassa. Turun Kukkavirta-mielenosoituksen ohella yksi esimerkki tästä on myös kesän Ruovedellä järjestetty äärioikeistoleiri, josta syntyi valtakunnallinen mediakohu antifasistien paljastettua perussuomalaisten harjoittelevan vasemmistopoliitikkojen ampumista uusnatsien kanssa.

Keitä vuoden 2019 612-mielenosoituksessa oli?

Äärioikeistomarssin osallistuja käyttää soihtua lyömäaseena. KUVA: Niklas Meltio (HS)

Tapahtuma keräsi Töölön kaduille käytännössä aktiivijäseniä kaikista Suomen äärioikeistolaisista ryhmistä sekä näitä tukevia ja sympatisoivia ihmisiä. Perussuomalaisten ja näiden nuorisojärjestön määrä mielenosoituksessa on epäilemättä korkea, mutta tarkemmat selvityksen 612-mielenosoituksen osallistujista ovat yhä tekemättä. Näin ollen marssin osallistujakuntaa edustaa julkisuudessa näkyvimpänä ryhmänä natsitervehdyksiä tekevät haja-asutustalueen uusnatsit, jotka eivät osaa peittää fasistista politiikkaansa edes perussuomalaisten äärilaidan edustajien verran.

Jasmina Ollikainen.

Marssin juhlapuhujana toimi tänä vuonna jo aiemmin mainittu Helsingin akateemisten perussuomalaisten, HAPSU Ry:n, Jasmina Ollikainen. Historianopiskelija Ollikainen on Tiina Wiikin ohella yksi harvoja näkyviä äärioikeistolaisia naisia, ja 612-marssi oli jo toinen kerta tänä vuonna kun häntä nostetaan esiin. Huhtikuussa 2019 hän puhui suljetussa Awakening-konferenssissa Turussa yhdysvaltalaisen rotuteoreetikon ja ukrainalaisen puolisotilaallisen fasistijärjestön edustajan rinnalla. Samoihin aikoihin hänen järjestönsä erotettiin Helsingin ylioppilaskunnasta levittämiensä rotuoppien takia.

Soihtumarssin juontamisesta vastasi jo hyvän aikaa Suomen fasistipiireissä marinoitunut Jari-Pekka “Jape” Marin. Taksia työkseen ajava Marin on ollut mukana järjestämässä 612-marsseja alusta lähtien ja oli näkyvässä roolissa jo ensimmäisenä vuotena. Ennen 612-marsseja meemisetänä tunnettu Marin on hankkinut kannuksensa lähinnä halpoja äärioikeistomeemejä levittäneen “Poliittisen korrektiuden parhaat” Facebook-sivun ylläpitäjänä.

Kuvakaappaus videotallenteesta: Jari-Pekka “Jape” Marin (vas.) avustaa Henri Hautamäkeä (oik.) ja kehottaa häntä siirtymään mielenosoituksen kärkeen Runeberginkadun kulmalle.

612-mielenosoituksen keulilla lippuairuetta johti Suomen Sisun tuleva puheenjohtaja Henri Hautamäki. Hautamäki on Suomen Sisun Varsinais-Suomen piiripäällikkö ja Perussuomalaisten Nuorten hallituksen jäsen, ja hänet valittiin Suomen Sisun syyskokouksessa järjestön puheenjohtajaksi 2020 alkaen. Poliittisilta kannoiltaan Hautamäki asemoituu fasismia viime vuosina lähestyneen perussuomalaisten puolueen ja sen nuorisojärjestön äärioikeistolaiseen ytimeen, joka on viimeisen vuoden aikan saanut näkyvyyttä “etnonationalismiksi” uudelleenbrändättynä.

Puhuja Jasmina Ollikainen (vas.) sekä lippuairue Liina Isto ja Henri Hautamäki.

Lippuairueeseen osallistui myös turkulainen Liina Isto. Isto on Perussuomalaisten nuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja järjestön jäsenlehden päätoimittaja.

Marssin järjestäjillä ei ole enää tarvetta suojella “epäpoliittista” isänmaallista julkisivuaan, koska sitä ei de facto ole enää olemassa, vaan marssia käsitellään joka tapauksessa äärioikeistolaisena mielenosoituksena, mitä se onkin. Kun 612-marssin laajentuminen ja ulkoinen mobilisaatio saavutti rajansa, marssin jatkuvuudelle on noussut yhä keskeisemmäksi äärioikeistopiirien sisäinen mobilisaatio. On selvää, että suurin osa 612-marssin osallistujista tulee olemassa olevien äärioikeistoryhmien, kuten perussuomalaisten ja ja Perussuomalaisten Nuorten, Suomen Sisun, Kansallismielisten Liittouman, Soldiers of Odinin ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kautta sekä natsimusiikkialakulttuurin kaltaisista löyhistä verkostoista. Tämä sisäiseen mobilisaatioon tukeutuminen asettaa kuitenkin marssin koolle teoreettisen ylärajan, joka näyttää tällä hetkellä olevan jossain 1500 ihmisen kohdalla. Siitä on suunta ainoastaan alaspäin.

612-mielenosoituksen järjestäjien välinpitämätön suhtautuminen kulkueeseen osallistuviin natseihin selittyy toki sillä, että järjestäjät ovat alusta lähtien olleet itse kovan linjan äärioikeistolaisia. Alussa heillä kuitenkin oli tarve peitellä tätä taustaansa ja siistiä julkisivuaan, koska marssi pyrki laajenemaan perinteisten äärioikeistopiirien ulkopuolelle. Vuosia jatkuneen antifasistisen työn ansiosta marssin keskeiset taustavoimat on toistuvasti tuotu julki äärioikeistolaisyhteyksineen ja vähintään vuodesta 2017 lähtien myös kaupallisessa mediassa marssia on kutsuttu suoraan “äärioikeistolaiseksi”, “kansallismielisen” tyylisten korusanojen sijaan. Samaan aikaan marssin osanottajamäärä on kääntynyt laskuun jo vuonna 2018, ja soihtumarssilla onkin kova työ pitää edes nykyistä tasoaan yllä.

612-marssin yhteiskunnallinen tila kapenee

Poliisi pidätti Helsingin metrossa uusnatseja, joiden hallusta löytyi ainakin yksi puukko ja useita soihtuja.

Samaan aikaan kun marssi profiloituu yhä selkeämmin äärioikeistolaiseksi, sen taustavoimat pyrkivät pitämään entistä pienempää ääntä itsestään. Tämän vuoden jälkitiedotteessa marssin järjestäjät kutsuvat itseään “pieneksi yksityishenkilöiden joukoksi”, kun aiemmin he ovat esiintyneet polleasti muun muassa “612fi-yhdistyksenä”, jonka julkisena puheenjohtajana on toiminut sosiaalisen median törkypäivityksistaan ja julkisista raiskausfantasioistaan tunnettu naisvihaaja Timo Hännikäinen. Vuosien aikana myös Sarastus, PVL ja Suomen Sisu – tai ainakin näiden yksittäiset aktiivit – ovat eri yhteyksissä vuoroin koittaneet ottaa kunniaa roolistaan marssien järjestämisessä. Myös marssin jälkeinen natsikeikka, joita on aiemmin järjestetty Sarastus-verkkolehden nimellä, järjestettiin tänä vuonna anonyymisti ja salatussa paikassa.

Tämä on osoitus viime vuosien antifasistisen työn saavutuksista ja linkittyy osaltaan 612-marssin taustavoimien tappioihin itsenäisyyspäivinä ja sen ulkopuolella. Esimerkiksi juuri itsenäisyyspäivän natsikeikkoja aiemmin julkisesti isännöinyt vantaalainen Bar Rock Bear lopetti toimintansa tämän vuoden toukokuussa. Bar Rock Bear sai kielteistä huomiota erityisesti vuonna 2017, jolloin siellä järjestetyistä natsikeikoista kirjoitettiin lehdistössä ja keikkapaikka joutui ainakin kaksi kertaa suoran toiminnan kohteeksi. Myös Alem-pizzerian ja Ravintola Kaisaniemen mentyä konkurssiin Helsingissä ei käytännössä enää ole ravintoloita tai muita tiloja, joissa voisi avoimesti järjestää fasistisia tapahtumia.

612-marssin taustavoimista Suomen Sisun ja Sarastuksen pyörittämä Kiuas-kustannus potkittiin viime vuonna ulos Helsingin kirjamessuilta. Samojen ryhmien järjestämä Awakening-konferenssi joutui keväällä 2019 noloon tilanteeseen, kun konferenssipaikka paljastettiin ja ravintoloitsija irtisanoutui julkisesti hämäräperäisistä fasisteista, jotka olivat valehdelleet tapahtuman luonteesta tilaa vuokratessaan. PS-Nuoret menettivät valtionapunsa avoimen rasististen kannanottojensa takia. Lisäksi marssia alulle pannut ja myöhemmin tukenut Pohjoismainen Vastarintaliike on väliaikaisessa toimintakiellossa ja vailla suuntaa. Yllä mainitut esimerkit ja muut pienemmät tappiot ovat kaventaneet huomattavasti äärioikeiston yhteiskunnallista liikkumatilaa ja ajaneet fasistista toimintaa yhä syvemmälle anonymiteetin ja valehtelun tielle, mikä näkyi myös tämän vuoden 612-marssin mobilisaatiossa.

Miten tästä eteenpäin?

Helsinki ilman natseja oli 2700 osallistujallaan jälleen itsenäisyyspäivän ylivoimaisesti suurin mielenosoitus.

Helsinki ilman natseja ja muu 612-soihtumarssin vastainen toiminta niin kaduilla kuin mediassakin on jo oleellisesti murtanut 612-marssin mediastrategian ja pysäyttänyt “epäpoliittisen marssin” kasvun ulos vakiintuneista äärioikeistopiireistä. Antifasistien pitkäjänteisen työn ansiosta marssin kasvu on taittunut ja sitä on alettu valtavirtamediaa myöten kuvata nimenomaan äärioikeistolaiseksi tapahtumaksi, mitä järjestäjätkään eivät enää vaivaudu peittelemään. Fasismin vastustajien on varmistettava, että tulevina itsenäisyyspäivinä äärioikeiston marssit eivät ala uudelleen kasvamaan vaan kutistuvat vuosi vuodelta.

Vaikka 612-marssin ulkoinen mobilisaatio, ja siltä osin määrällisen kasvun tavoite, on onnistuttu kukistamaan, vuosittainen soihtumarssi on tänäkin vuonna onnistunut tavoitteessaan yhdistää äärioikeisto yhteiselle marssille. Niin väliaikaisesti kielletty PVL kuin perussuomalaiset ja Perussuomalaiset Nuoret, ja koko hajanainen kenttä näiden väliltä, tukevat edelleen 612-soihtumarssia ja mobilisoivat paikalle jäseniään ja seuraajiaan ulkomaita myöten. Tämä äärioikeiston sisäinen mobilisaatio on murrettava seuraavaksi, jotta soihtumarssin osallistumäärä saadaan ajettua kohti nollaa.

Myös keskustelut äärioikeistofoorumeilla osoittavat 612-marssin osallistujakunnan hajoavan, mutta PVL:n, Soldiers of Odinin ja Suomen Sisun kaltaiset fasistiset järjestöt saavat marssille edelleen omia kannattajiaan. Kuvakaappaukset Hommaforumilta.

Äärioikeistolaisten ryhmien ja löyhien verkostojen sisäisen mobilisoitumisen hajottaminen ei onnistu yksittäisillä vastamielenosoituksilla, vaan vaatii pitkäjänteistä, ympärivuotista vastarintaa fasismia vastaan. Järjestäytyneet fasistit eivät ole summakävijöiden tapaan niin alttiita 612-marssin vastamielenosoituksille, marssin julkikuvalle tai edes mielenosoituksen onnistumiselle, vaikka heihinkin kohdistuvalla paineella on vaikutusta. Näiden ihmisten osallistumiseen soihtumarssille vaikuttaa ennen kaikkea äärioikeistoryhmien välinen dynamiikka ja suhteet, sekä ryhmien halu ja potentiaali mobilisoida jäseniään tapahtumaan. Ne puolestaan ovat suoraan verrannollisia pysyvien ryhmien toimintakykyyn ja resursseihin.

Äärioikeiston onnistumiset ja kehitys vuoden muina päivinä vaikuttavat oleellisesti soihtumarssin onnistumiseen. Samoin takaiskut, vastoinkäymiset, epäonnistuneet tapahtumat, aktiivien loppuunpalamiset ja järjestäytyneiden ryhmien kuihtuminen – mikä ulkoparlamentaarisella äärioikeistokentällä onkin jo käynnissä – vaikuttavat välittömästi näiden ryhmien jäsenmäärään, mobilisaatiokykyyn ja resursseihin sekä viime kädessä myös itsenäisyyspäivän soihtumarssin onnistumiseen. Ympärivuotisen antifasistisen toimimnnan rinnalla myös itsenäisyyspäivän vastaprotestien on edettävä nykyistä aktiivisempaan suuntaan ja pyrittävä konkreettisesti omalla suoralla toiminnallaan vaikeuttamaan tai estämään soihtumarssia onnistumasta. Aktiivisempia taktiikoita nähtiin tänäkin vuonna, kun esimerkiksi ympäristöjärjestö Elokapinan (Suomen Extinction Rebellion) aktivistit blokkasivat Soldiers of Odinin järjestämän natsikulkueen reittiä.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus yhdistää eri yhteiskunnallisia liikkeitä sekä tavallisia helsinkiläisiä yhteistä vihollista vastaan.

Odotamme vuodesta 2020 entistä aktiivisemman ja laajapohjaisemman antifasistisen kamppailun vuotta. Vuosi 2019 on jo ollut onnistunut tästä näkökulmasta samaan aikaan kun uudet yhteiskunnalliset liikkeet vapauden, tasa-arvon ja ekologian puolesta ovat vahvistuneet Suomessa ja ympäri maailmaa. Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen huimasti kasvanut osallistujamäärä, sekä ympäristöjärjestöjen, kansainvälisen solidaarisuuden ja työväen blokit, omalta osaltaan kiteyttivät antifasististen ajatusten laajentumisen yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisissa liikkeissä, minkä olemme jo aiemmin kuluneena vuonna pistäneet merkille. Jatkuvalla, määrätietoisella ja alati uusiin ihmisryhmiin laajenevalla toiminnalla tulemme viemään tämän kehityksen loppuun asti.

Kehotamme kaikkia Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen tänä vuonna osallistuneita ihmisiä liittymään ympärivuotiseen ja järjestäytyneeseen vastarintaan fasismia vastaan. Kehotamme myös antifasisteja, feministejä, ympäristöliikettä ja antikapitalisteja entistä syvempään yhteistyön niin fasismin vastustuksen kuin myös muiden yhteiskunnallisten ja ekologisten kymysten ympärillä. Vain jatkuvalla ja järjestäytyneellä toiminnalla saamme soihtumarssit loppumaan – muista äärioikeistolaisista aloitteista ja ryhmistä puhumattakaan.

Jos olet kiinnostunut liittymään Varis-verkostoon, ota yhteyttä lähimpään paikallisryhmääsi!

Aiempia kirjoituksia vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä:

Kirjoituksia itsenäisyyspäivästä laajemmin: