Turussa maalattiin muistomuraali natsien murhaamalle Ivan Khutorkoille – osallistu #memory161-muistitietokampanjaan!

Turussa maalattiin marraskuun alkupuolella muraali moskovalaisen antifasistin Ivan “Kostolom” Khutorskoin muistolle. Natsit murhasivat Ivanin kymmenen vuotta sitten 16.11.2019 ampumalla häntä päähän hänen asuntonsa rappukäytävässä.

Ivan – tuttavallisesti Vanya – oli kuin kuka tahansa punkkari Moskovasta. Sitten hän kyllästyi punkkikeikoilla tapahtuneisiin jatkuviin natsien ja tukareiden kovisteluihin ja hyökkäyksiin, joiden seurauksena punkkarit joutuivat kokemaan natsien väkivaltahaaveiden todellisuuden. Koska Ivanilta ei puuttunut rohkeutta tai kovuutta, puolusti hän niitä nuoria jotka joutuivat natsien hyökkäysten kohteeksi. Pian hän toimi Moskovan maanalaisen punkkiskenen turvamiehenä.

Ivanista tuli vuosituhannen alun antifasistisen liikkeen tärkeä jäsen Venäjällä, yksi RASH-Moskovan (Red and Anarchist Skinheads) johtajista. Ivan ei ainoastaan inspiroinut ihmisiä, jotka kamppailivat levottomuuksia Venäjän kaduilla aiheuttavia uusnatseja vastaan, vaan hän oli myös poliittinen esikuva henkilökohtaisissa ominaisuuksissaan: moraalisessa rohkeudessa, ystäville omistautumisessa, vastuuntuntoisuudessa ja kiltteydessä. On mahdotonta yliarvioida hänen panostaan Itä-Euroopan maiden antifasistiselle liikkeelle. Kiitos Ivanin ja hänen ystäviensä tänä päivänä Moskovassa on vakiintunut ja terve hardcore- ja punkskene. Satunnaiset salaiset keikat kasvoivat omaehtoiseksi alakulttuuriksi. Nykypäivän nuorten on vaikea uskoa, että vain muutama vuosi sitten punkkikeikoille meneminen saattoi johtaa hyökkäyksiin, väkivaltaan ja jopa murhiin kun kaupungin fasistit iskivät vihollisina pitämiään vastaan.

Ikävä kyllä – mutta odotetusti – Ivanin työ ei kerännyt vain ystäviä, vaan myös vihollisia. Marraskuussa 2009 Ivania ammuttiin päähän lähietäisyydeltä hänen kotinsa rappukäytävässä. Hänen murhaajansa, 28-vuotias Aleksei Koršunov, räjäytti itsensä vahingossa käsikranaatilla Ukrainassa kaksi vuotta myöhemmin. Koršunovin natsisolun muut jäsenet saivat pitkiä vankeustuomioita.

Ivanin elämästä ja 2000-luvun Moskovan antifasistisesta toiminnasta on tehty dokumentti, johon on haastateltu lukuisia antifasisteja ja muusikkoja, ennen kaikkea Ivanin tovereita ja ystäviä. Dokumentti löytyy monilla eri kielillä tekstitettynä Youtubesta:

Graffiti maalattiin osana Ivanin murhan 10-vuotispäivän ympärille lanseerattua #memory161-kampanjaa, jossa ihmisiä kehotetaan muistamaan natsien murhaamia ihmisiä ja yhteiskunnallisia aktivisteja graffiteilla, banderolleilla, muistohetkillä ja muilla tavoin. Tarkemmat ohjeet kampanjaan osallistumiseen löytyy kampanjakutsusta:

“Avaamme kampanjan Ivanin ja muiden 2000-luvulla oikeistoradikaalien käsissä kuolleiden antifasistien muistoksi.

Pyydämme sinua osoittamaan solidarisuutesi kaupungissasi marraskuun 10. päivästä joulukuun 10. päivään asti: piirrä graffiti, nosta esille banneri jalkapallo-ottelussa, järjestä kampanja tai muistohetki. Kaikki ideat ovat tervetulleita.

Julkaise kuva ja teksti kampanjaan osallistumiseksi hashtagilla #memory161 ja/tai lähetä se memory161@riseup.net.

Keräämme myös tietoa tietoa kaikkialla maailmassa uusnatsien ja muiden oikeistoradikaalien murhaamista antifasisteista viimeisen 20 vuoden aikana. Lähetäthän kuvat ja tekstit sekä selventävät kysymykset kohteeseen memory161@riseup.net.”