Suomen Sisun hallitus uusiksi, kansanedustaja Olli Immosen puheenjohtajuus siirtyy etnonationalistisiin rotuoppeihin uskovalle Henri Hautamäelle

Suomen Sisun käräjien eli hallituksen uudet jäsenet Turussa 2.11.2019. Vasemmalta oikealle Kari Salminen Hausjärveltä, Henri Hautamäki Turusta, Timo Hännikäinen Helsingistä ja Riku Nevanpää Harjavallasta.

Suomen vanhin toiminnassa oleva äärioikeistolainen järjestö Suomen Sisu (SS) on valinnut uuden hallituksen. Turussa järjestön perinteitä noudattaen Hakkapeliittain päivänä järjestetyssä SS:n syyskokouksessa valittiin uusi hallitus, jossa järjestön puheenjohtajaksi valittiin perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen seuraajaksi niin ikään perussuomalaisten jäsen Henri Hautamäki Turusta. Hautamäki on SS:n Varsinais-Suomen piiripäällikkö ja Perussuomalaisten Nuorten hallituksen jäsen. Immonen johti Suomen Sisua järjestön uudelleenaktivoitumisesta vuonna 2013 tähän päivänä saakka. Jos tässä käsiteltävä äärioikeistojärjestö ei ole entuudestaan tuttu, voit lukea esittelymme Suomen Sisun toiminnasta vuosina 1998-2017.

Toni Jalonen, Liina Veronica Isto ja Henri Hautamäki Virossa äärioikeiston itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa Perussuomalaisten Nuorten virallisena delegaattina 24.2.2019.

Ennen SS:n puheenjohtajan valitsemiskokousta Hautamäki julkaisi kampanjavideon, jossa hän kertoi mitä linjaa hän aikoo jakaa puheenjohtajana:

Tässä uutena aikakautena, joka nyt on koittanut, tulee olemaan entistä vaikeampi toimia kansallismielisenä aktiviina Suomessa. Valtiovallan, vasemmiston ja muiden toimijoiden paine meitä vastaan tulee lisääntymään seuraavalla vuosikymmenellä ratkaisevasti. […] näen, että itse voisin olla järjestön kovat kasvot, jotka toimivat huolimatta yhteiskunnan paineesta pyyteettömästi kansallismielisen asian puolesta.

Poliittisilta kannoiltaan Hautamäki asemoituu fasismia viime vuosina lähestyneen perussuomalaisten puolueen ja sen nuorisojärjestön äärioikeistolaiseen ytimeen, joka on viimeisen vuoden aikan saanut näkyvyyttä “etnonationalismiksi” uudelleenbrändättynä. PS-nuorten uusimman johdon painottama etnonationalistinen linja on jo ajanut nuorisojärjestön valtiontuen menetykseen ja sisäisiin puhdistuksiin. Turun PS-nuorten hallituksessa varapuheenjohtajana toimiva Hautamäki itse kuvailee poliittisia kantojaan nationalistis-militaristisiksi:

Olen elämäni aikana muodostanut varsin selvän poliittisen näkemyskartan, joka nojautuu nationalismiin, militarismiin sekä vahvaan valtiovallan interventioon yhteiskunnan eri sektoreilla, mukaan lukien tarpeen vaatiessa taloudessa.

Militarismista erityisen kiinnostunut Suomen Sisun tuore puheenjohtaja Henri Hautamäki poseeraa hihassaan Suojeluskunta-merkki.

SS:n hallituksen kokoontumisen alla natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) julkaisi uutisen, jossa epäsuorasti otetaan kantaa Hautamäen puheenjohtajuuden puolesta ja valinnan jälkeen PVL:n Turun aktiivi Jani Ketola onnitteli Twitterissä Hautamäkeä näin:

Onnea voittajalle ja kisan ainoalle todelliselle ehdokkaalle. Nyt ehkä uskaltaa odottaa Suomen Sisulta vihdoin muutakin kuin kahvikerhona olemista.

Lisäksi PVL julkaisi Hautamäen valinnasta myönteiseksi tulkittavan uutisen. Nähtäväksi jää miten puheenjohtajan valinta Turusta vaikuttaa SS:n toimintaan ja millaisen suunnan järjestö ottaa vuonna 2020 alkavalla Hautamäen puheenjohtajakaudella. Uudistusten seurauksien arviointiin oman lisänsä tuo se, että uuden hallituksen valintaan osallistui puheenjohtajavaalissa annettujen äänten perusteella ainoastaan alle 80 ihmistä SS:n julkisesti väittämästä 2000 jäsenestä. Osallistujien vähäisyyden voi selittää toisaalta liitoiteltuina jäsenlukuina tai “nojatuolijäsenyydellä”, joka ei edellytä edes yleiskokouksiin osallistumista. Joka tapauksessa, vanhojen politrukkien piiri pitää johtopaikkoja käsissään vuodesta toiseen ja luovuttaa ne eteenpäin lähipiiriinsä.

Suomen Sisun kokoukseen osallistunutta eri puolilta maata paikalle saapunutta jäsenistöä poseeraamassa Turussa 2.11.2019.
Lapin persunuoriin kuuluva Meri Kartta ja Timo Hännikäinen poseeravat Turussa. Suomen Sisun lisäksi Kartta on Perussuomalaisten Nuorten jäsen, mutta hänen kumppaninsa Tuukka Kuru erotettiin perussuomalaisten nuorisojärjestöstä.

SS:n hallituksessa nähtiin muutenkin muutoksia, sillä Immosen lisäksi järjestön perustajajäseniin ja ydinaktiiveihin kuuluvan toisen varapuheenjohtajan Teemu Lahtisen korvasi naisvihamielisestä ja rasistisesta känniörveltämisestään tunnettu Timo Hännikäinen. Käräjille uutena nousi hausjärveläinen Kari Salminen. Vanhoista hallituksen jäsenistä tehtävissään jatkavat varapuheenjohtaja Riku Nevanpää Harjavallasta, kirjuri Jenna Simula Oulusta ja käräjien jäsen Juha Mäenpää Ilmajoelta.

Perussuomalaiset ja ulkoparlamentaarinen äärioikeisto

SS:n uudella hallituksella on tiiviit siteet niin parlamentaariseen kuin ulkoparlamentaariseen äärioikeistoon. Simula ja Mäenpää valittiin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kansanedustajiksi. Hännikäinen taas on uusfasistisen Sarastus-verkkolehden sekä sen ja SS:n yhteisen Kiuas-kustantamon perustaja ja kustannustoimittaja. Lisäksi Hännikäinen on äärioikeistoa yhteiselle marssille kokoavan 612-mielenosoituksen taustalla olevan yhdistyksen puheenjohtaja ja järjestänyt tapahtumaa PVL:n uusnatsien kanssa. Hännnikäinen on myös mukana kaksi vuotta järjestetyssä äärioikeiston Awakening-konferenssissa, jonka vieraana molempina kertoina ollut yhdysvaltalaisnatsi Greg Johnson pidätettiin juuri Norjassa ja aiotaan karkoittaa maasta.

Suomen Sisu ilmoittaa uusista hallituksensa nimityksistä. Puheenjohtajuutta tavoitellut kokoomuslainen Kristian Viding hävisi vain kolmella äänellä Henri Hautamäelle.

SS oli kesän mittaan useaan kertaan otsikoissa. Kesäkuussa 2019 SS:n kunniajäsen ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti jättäneenä äärioikeistolaisen järjestön jäsenyyden, mutta luultavasti koordinoidun mediapelin hengessä perussuomalaisten uudeksi puoluesihteeriksi valittu Simo Grönroos ilmoitti ylpeänä jäsenyydestään SS:ssä sekä ilmaisi tukensa PS-nuorten rotuoppeihin uskovalle etnonationalistiselle siivelle, joka toimii käytännössä nykyään SS:n nuoriso-osastona. Pitkän linjan suomensisulainen ja Hommaforum-aktiivi Grönroos on toiminut aiemmin PS-nuorten pääsihteerinä ja ollut mukana perustamassa perussuomalaisten Suomen Perusta -ajatuspajaa.

Perussuomalaiset Nuoret ovat viime vuosina radikalisoituneet ja järjestön niin sanottu etnonationalistinen siipi toimiikin käytännössä Suomen Sisun nuoriso-osastona. Kuvassa PS-nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen, useissa äärioikesistojärjestöissä toimiva Nico Saramo ja Oskar Viding. Kaikki PS-nuorten ja Suomen Sisun aktiiveja, jotka osallistuivat 2.11.2019 SS:n kokoukseen Turussa.

Toista kertaa SS:n jäsenet ja perussuomalaiset olivat kesällä otsikoissa, kun pitkälti molempien edellämainittujen ja PVL:n jäsenistä koostuva äärioikeistoa yhteenkokoava Kansallismielisten liittouma järjesti ampumaharjoituksilla valtakunnanjulkisuutta saaneen kesäleirin.

Vanha SS:n hallitus osallistuu vielä vuoden lopussa itsenäisyyspäivän 612-mielenosoituksen järjestämiseen, jolle on taas viime vuosien tapaan luvassa antifasistinen vastamielenosoitus. Lisäksi SS:n kanssa vuosien varrella toistuvasti yhteistyötä tehnyt PVL on ilmoittanut marssivansa ja uhmaavansa vuoden alussa määrättyä toimintakieltoaan. Vuonna 2014 äärioikeiston yhdessä luoman perinteen mukaisesti suomensisulaiset pukufasistit ja PVL:n kansallissosialistit kokoontuvat yhdessä 612-mielenosoitukseen polttamaan soihtuja äärinationalismin nimissä.

Katso myös: