Suomalaisen natsimusiikin vaikuttajat osa 6: Apocalyptic Ritesin ja Circle of Dawnin Henri Hirvonen

Henri Hirvonen wearing a White Pride World Wide t-shirt, April 26th 2016. WPWW is a well known neo-Nazi slogan and the “Celtic cross” is a common symbol.
Henri Hirvonen 26.4.2016 White Pride World Wide -paidassa. WPWW on uusnatsien tunnetuimpia iskulauseita ja paidan design kelttiristeineen on eräs laajimmin levinneitä uusnatsien tunnuksia.

Kuopiossa perheineen asuva Henri Hirvonen on suomalaisen natsimusiikkialakulttuurin uuden polven aktiiveja. Hirvonen soittaa natsibändissä ja kuuluu Apocalyptic Rites -natsimusiikkifestivaalin pääjärjestäjiin. Tässä tekstissä keskitymme Hirvosen toimintaan natsimusiikkialakulttuurissa, hänen poliittisiin näkemyksiinsä sekä työhönsä Artra Oy:n rakennusmestarina.

Apocalyptic Rites

Apocalyptic Rites -juliste 2018. Soittamassa muun muassa Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvät Marder ja Pagan Skull sekä Mikko Aspan RAC-pumppu Vapaudenristi. Tapahtumassa esiintyi lisäksi useita NSBM-yhtyeitä, kuten Absurd, Frangar, Aryan Hammer, Circle of Dawn ja Norrhem.

Kuopion seudulla vuodesta 2015 alkaen järjestetty NSBM-festivaali Apocalyptic Rites on vuodesta toiseen kasvattanut kokoaan ja lisännyt natsibändien määrää artistikattauksessaan. Alkuun tapahtuma järjestettiin ilmeisesti Kuopion Neulamäen varikkoalueen peltihallissa, vuonna 2017 Ryönän Camp Atrain -leirintäalueella ja vuonna 2018 nilsiäläisellä kyläkoululla. Vaikka Iltalehti ennätti 30. elokuuta 2018 julkaistussa jutussaan nimittää Apocalyptic Ritesia “maailman suurimmaksi natsien musiikkifestivaaliksi” ja arvioi kävijämäärän olevan “ainakin 300 kansallissosialistia”, lienee uutisoinnissa ollut hieman hätiköintiä. Vaikka yläkanttiin mitoitettu arvio kävijämäärästä pitäisikin paikkansa, jää Apocalyptic Rites kuitenkin selvästi pienemmäksi kuin vastaavat Euroopan NSBM-festivaalit, kuten Kiovassa järjestettävä 1500 kävijään paisunut Asgardsrei Fest tai enimmillään lähemmäs tuhatkunta kävijää vetänyt Italian Hot Shower Festival (joka tosin kutistui tänä vuonna arviolta neljäänsataan).

Hirvosen Facebook-päivitys 28.6.2017, jossa hän mainostaa seikkaperäisesti Apocalyptic Rites -tapahtumaa.
Hirvosen Facebook-päivitys 30.8.2018. Hirvonen etsii viime tingassa järjestysmiehiä Apocalyptic Ritesiin.

Natsibändien esiintymiset eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan Savon maaseudulla tai Vantaan konteissa järjestettäville salafestareille. Esimerkiksi Hyvinkään Steelfesteillä ja Ukrainan Nove Kolo -festivaaleilla tunnetut NSBM-yhtyeet esiintyvät rinta rinnan ei-poliittisten black metal -yhtyeiden kanssa monituhatpäiselle yleisölle.

Apocalyptic Rites -juliste 2017. Soittamassa mm. NSBM-yhtyeet Goatmoon ja Circle of Dawn, uusfasistinen neofolk-yhtye Pyhä Kuolema sekä natsibändi Vapaudenristi.

Apocalyptic Rites on viime vuosina pyrkinyt lisäämään kotimaisia natsiskinibändejä aiemmin black metal -painotteiseen ohjelmistoonsa. Vuonna 2017 tapahtumassa soitti lahtelaisen uusnatsi Mikko Aspan RAC-yhtye (Rock Against Communism) Vapaudenristi. Vuonna 2018 tapahtumassa esiintyi jo kolme kotimaista RAC-yhtyettä: Marder, Pagan Skull ja Vapaudenristi. Lisäksi on huomattavaa, miten festivaali on keskittynyt enenevässä määrin buukkaamaan nimen omaan kansallissosialistisia black metal -yhtyeitä, eivätkä nämä ole enää vain “mausteena” ohjelmistossa. Vuoden 2018 Apocalyptic Ritesissa tämä saavutti jonkinlaisen kulminaatiopisteen, kun tapahtumaan buukattiin pääesiintyjiksi eurooppalaisen NSBM:n isot nimet Absurd ja Frangar. Tapahtumassa on pitänyt myyntipöytää ainakin vuodesta 2017 alkaen uusfasisti Sami Haaviston Horror Shop.

  1. Hirvosen Facebook-päivitys 26.5.2019, jossa mainostetaan Apocalyptic Ritesin alkavaa ennakkolippujen myyntiä.

Vuonna 2019 tapahtuman suhteen oltiin salamyhkäisiä, mikä johtunee Savon Sanomien ja Iltalehden asian julkisuuteen nostamisesta, sekä poliisin painostuksesta festivaalia kohtaan vuonna 2018. Hirvonen on kuitenkin tiedotti tapahtumasta Facebook-tilillään. Samoin tapahtumaa mainostettiin uusnatsien omien musiikkisivustojen kautta. Viides Apocalyptic Rites järjestettiin 30.-31.8.2019. Tällä kertaa kattauksessa ei nähty ulkomaisia vieraita ja line-up julkaistiin varsin myöhään. Soittamassa olivat mm. NSBM-yhtyeet Goatmoon ja Reidh, fasistista folkia esittävä Stormheit, islamofobinen black metal -yhtye Sielunvihollinen, yllätysesiintymisen tehneet RAC-yhtyeet Liittoneuvosto ja Vapaudenristi.

Apocalyptic Rites -juliste 2019. Esiintymässä useita natsibändejä, kuten Goatmoon, Reidh, Stormheit ja Vapaudenristi (ei mainita julisteessa).

Circle of Dawn – natsimetallia Kuopiosta

Hirvonen (vas.) vuoden 2015 Circle of Dawnin promokuvassa. Bändin logossa on natsi-esoterian keskeinen symboli musta aurinko.

Hirvonen toimii kuopiolaisen NSBM-yhtye Circle of Dawnin laulaja-basistina, sekä soittaa satunnaisesti black metal -yhtyeissä, kuten Azazel ja Wakboth. Hirvonen soitti pitkään bassoa kuopiolaisessa black metal -yhtye Hell Spiritissä.

Circle of Dawn miksaamassa yhtyeen levyä vuonna 2015. Vasemmalla Henri Hirvonen hakaristipaidassa.
Hirvonen bassossa vuoden 2017 Steelfesteillä Azazelin riveissä. Rinnassa tatuoituna natsi-Saksan SS-joukkojen totenkopf-kallo.

Circle of Dawn soittaa natsikeikoilla, julkaisee levyjään natsilevymerkkien kautta, käyttää levynkansissaan natsisymboliikkaa ja julkaisee Facebook-sivuillaan rasistista ja natsistista sisältöä, kuten syntymäpäiväonnitteluja Adolf Hitlerille. Hirvosen lisäksi myös Circle of Dawnin perkussionisti Juha Kaarna Kettunen on Apocalyptic Ritesin pääjärjestäjiä ja yhtye onkin esiintynyt tapahtumassa joka vuosi, paitsi vuonna 2019. Circle of Dawnista ja Juha Kaarna Kettusesta olemme aiemmin kirjoittaneet laajemmin täällä. Circle of Dawn on pyrkinyt pitämään jäsentensä henkilöllisyyden salassa ja esiintyy usein kasvot kommandopipoilla tai huiveilla peitettynä, mikä onkin yleinen tapa suomalaisessa NSBM-skenessä. Näin erityisesti uusien bändien (Fatherland, Aryan Hammer ym.) kohdalla, joiden jäsenet varjelevat seurausten pelossa anonymiteettiään vanhoja yhtyeitä tarkemmin.

Natsiaatetta kannattava rakennusmestari

  1. Hirvonen Artran työvaatteissa Kouvolassa 1.5.2019.
Henri Hirvosen FB-profiilikuva lokakuussa 2017 (“Heinrich Hirvonen”).

Hirvonen valmistui vuonna 2018 Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulusta ja aloitti työt rakennusmestarina Artra Oy:ssä elokuussa 2018. Facebookissa Hirvonen kirjoittelee ahkerasti nimimerkeillä “Henrik Anders Walther” ja “Heinrich Hirvonen”. Bänditouhujen ruotimisen ja Apocalyptic Ritesin mainostuksen lisäksi Hirvonen tuo päivityksissään esille natsiaatettaan sekä tästä kumpuavaa avointa vasemmisto- ja liberalismivihaa, rasismia ja homofobiaa, maustettuna äärioikeiston salaliittoteorioilla ja perussuomalaisten hehkutuksella. Lisäksi Hirvonen tuo esille natsiaatettaan vaatteidensa natsisymboleilla ja tyypillisillä uusnatsitatuoinneilla. Hirvosella on tatuoituna SS-joukkojen totenkopf-kallo vasemmalle puolelle rintaa sekä esoteerinen natsisymboli musta aurinko oikeaan kyynärpäähän. Kyynärpäähän tatuoitu musta aurinko on tänä päivänä geneerisimpiä uusnatsitatuointeja. Se on erittäin suosittu erityisesti natsimusiikkialakulttuurin – niin RAC- kuin NSBM-skenen – piirissä. Alla joitain poimintoja Hirvosen Facebook-päivityksistä.

Hirvosen Facebook-päivitys 31.12.2018. “Vuosikatsauksen” aiheina alkanut työ, Circle of Dawn ja Apocalyptic Rites.
Hirvosen Facebook-päivitys 5.9.2018. Hirvonen mainostaa uusnatsien musiikkialakulttuuriin keskittyvää Veriyhteys-blogia.
Hirvosen Facebook-päivitys 17.10.2018. koskien Andre Swanströmin kirjaa Hakaristin ritarit. Hirvonen käyttää antisemitististä uusnatsien suosimaa holohoax-termiä (suom. holokaustivalhe), joka on terminä holokaustidenialismin synkimmästä päästä.
Hirvosen Facebook-päivitys 20.4.2019. “HBD 18” ja linkki natsi-Saksaa valkopesevään tunnettuun “The Greatest Story Never Told” -“dokumenttiin”. 18 on tunnettu natsien aakkosnumeerinen koodi ja se viittaa aakkosten ensimmäiseen ja kahdeksanteen kirjaimeen eli Adolf Hitlerin nimikirjaimiin. 20.4. on Hitlerin syntymäpäivä.
Hirvosen Facebook-päivitys 8.5.2019. Hirvonen uskoo hallitusneuvottelujen johtavan kasvavaan “ripulirynkytykseen” (Hirvosen halventava  haukkumasana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvolle) ja “etniseen värinään” (persujen käyttämä koodisana heidän rasistisille kuvitelmilleen maahanmuuttajista raiskaajina ja väkivaltarikollisina).

Henri Hirvonen ja hänen kaltaisensa natsimusiikkialakulttuurin aktiivit ovat olennainen tekijä äärioikeiston käymässä “kulttuuritaistelussa”, jonka tarkoituksena on raivata äärioikeistolle poliittista ja kulttuurista liikkumatilaa, sekä lisätä uusnatsismin, uusfasismin ja radikaalioikeistolaisuuden legitimiteettiä ja houkuttelevuutta luomalla sille omaa kulttuuriympäristöä. Ei anneta tilaa uusnatseille musiikkialakulttuureissa: eristetään heidät, pidetään heidät yhteiskunnan marginaalissa ja tehdään heidän olonsa sielläkin mahdollisimman hankalaksi.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, Hirvonen työskentelee rakennusmestarina. Hänen viimeisin työpaikkansa on tiettävästi ollut kuopiolainen Artra Oy. Mikäli haluat varmistaa että työnantajat, alihankkijat ja yhteistyötahot tietävät Hirvosen natsitaustasta, voit olla yhteydessä rakennusalan yrityksiin, ammattiliittoihin ja niin edelleen. Jos näet Hirvosen työmaallasi, ota asia puheeksi esimerkiksi luottamusmiehen ja työkavereiden kanssa. Kenenkään ei tarvitse sietää uusnatsia pomonaan tai työkaverinaan.

Onko sinulla ennen julkaisematonta tietoa suomalaisesta natsimusiikkialakulttuurista, natsien salaisista keikkapaikoista tai natsimusiikkialakulttuurin toimijoista? Ota yhteyttä osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.

Kirjoitussarjan aiemmat osat:

Katso myös: