Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Tanskan johtaja eroaa ja tarjoutuu syöksemään koko järjestön sekasortoon

Martin Durvad (kalju) PVL:n vappumielenosoituksessa Ruotsin Ludvikassa vuonna 2018. (kuva: Redox)

Viime viikolla Tanskan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen aktivisti pidätettiin syytettynä antisemitistisestä vandalismista. Tämä on luonut järjestölle Tanskassa huomattavia paineita ja aiheuttanut johtajan eroamisen koko järjestöstä. Teksti on käännetty englanninkielisestä käännöksestä, jonka antifasistista tutkivaa journalismia tekevä Redox julkaisi aiemmin tanskaksi julkaistusta artikkelistaan.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) Tanskan jaoston johtaja, Martin Durvad, on eroamassa uusnatsijärjestöstä. Samalla hän on tarjoutunut Redoxille, tanskalaiselle antifasistiselle tutkimustyötä tekevälle medialle, syöksemään PVL:n “sekasorron tilaan ja heikentämään sitä”. Tämä on suora seuraus Jacob Tanskan PVL:n paikallisjohtajan, Vullum Andersenin, pidätyksestä. Hänet pidätettiin lukuisten antisemitististen tempausten jäljiltä ympäri Tanskaa viime viikolla (suom. huom. PVL:n Suomeen ulottuneesta Pohjoismaisesta kampanjasta voit lukea suomeksti täältä.

Saimme sähköpostin

Torstai-iltana Martin Durvad lähetti Redoxille sähköpostia. Sähköpostissa Durvad kirjoitti muiden asioiden ohella näin:

“Otan teihin yhteyttä, koska minulla on teille tarjous joka voisi hyödyttää meitä molempia. Viimeaikaisten tapahtumien johdosta en voi enää edustaa Pohjoismaista Vastarintaliikettä. Täten pyydän teitä poistamaan nimeni artikkeleistanne, vastapalveluksena tarjoan teille täyttä vetäytymistäni liikkeestä. Jacobin pidätyksen ohella tämä tulee syöksemään järjestön sisäisen sekasorron tilaan ja heikentämään sitä. Tulen ehdottomasti pysymään 100% poissa kansallismielisestä liikkeestä ikuisesti. Ne artikkelit ovat vanhoja ja epärelevantteja. Tulen poistamaan nimeni kaikkialta muualta, yksityisesti ja järjestön piiristä.”

Poistettu nimi

Perjantaiaamuna Redox havaitsi, että Durvard oli jo muokannut PVL:n verkkosivustoa. Useassa artikkelissa, joissa Durvad mainittiin alunperin nimeltä, hänen nimensä oli jo poistettu. Kesäkuun 2. päivä julkaistussa artikkelissa luki alunperin näin: “Ja sitten koitti päivän kohokohta, PVL:n Tanskan jaoksen kansallisen johtajan Martin Durvadin puhe”. Perjantaina artikkelissa luki näin: “Ja sitten koitti päivän kohokohta, PVL:n Tanskan jaoksen kansallisen johtajan puhe.” Alkuperäinen artikkeli on luettavissa archive.org-sivulla.

Redox löysi useita vastaavanlaisia tapauksia, joissa Durvad oli poistanut oman nimensä järjestön verkkosivuilta, vaikka hän on yhä sen virallinen johtaja.

PVL polvillaan

Huhtikuussa PVL järjesti toistaiseksi suurimman voimannäyttönsä Tanskassa, jolloin he marssivat Kööpenhaminan lävitse. Vaikka enemmistö noin 80 mielenosoittajasta oli ruotsalaisia, PVL:n Tanskan jaosto piti sitä epäilemättä suurena voittona. Sittemmin järjestö on ollut jyrkässä laskusuhdanteessa.

Elokuussa Kristian Niss jätti PVL:n. Hän oli Pohjois-Jyllannin “pesäkkeen”, joksi Tanskan PVL kutsuu paikallisryhmiään, johtaja. Tämä tapahtui samoihin aikoihin kuin ruotsalainen media Expo paljasti suuren määrän PVL:n jäsenistöä eronneen järjestöstä ja perustaneen väitetysti yhä väkivaltaisemman Nordisk Styrke -ryhmän (suom. “Pohjolan Voima”). On epäselvää liittyikö Kristian Niss Nordisk Styrkeen, mutta yksi PVL:n entisistä jäsenistä, joka liittyi heihin, on Peter Kjøller Bak. Oltuaan yksi Tanskan PVL:n aktiivisimmista jäsenistä viimeisen vuoden aikana, Peter on nyt liittynyt Nordisk Styrkeen.

Kaksi viikkoa sitten PVL jakoi antisemitistä propagandaa ja vandalisoi juutalaisten koteja ja hautuumaita useissa kaupungeissa, ja muutaman päivän päästä Jacob Vullum Andersen pidätettiin. Kristian Nissin eron jälkeen Jacob Vullum oli vain yksi kahdesta jäljellä olevasta paikallisryhmien johtajasta ja hän on poissa pelistä siihen asti kunnes hänet vapautetaan. Tämä kaikki huomioon ottaen Martin Durvad on Tanskan PVL:n ainoa toimintakykyinen paikallisryhmän johtaja, sillä Tanskan PVL muodostuu vain kolmesta paikallisryhmästä. Hän on Kööpenhaminan ryhmän johtaja ja samalla koko liikkeen Tanskan jaoston “kansallinen johtaja”. Tähän asti.

Ottaen huomioon sekä sähköpostin, jonka hän lähetti Redoxille, että sen että hän poisti nimensä PVL:n sivuilta, Durvad pyrkii poistamaan nimensä PVL:n historiankirjoista. Durvad jättää järjestön, joka on lyhyessä ajassa räjähtänyt sisäänpäin: kaikki kolme paikallisjohtajaa ovat jättäneet PVL:n tai ovat vankilassa. Useat heidän jäsenistään odottavat syytteitä ja julkisuuden valokiila järjestön yllä on armoton. Unelma suurista natsimarsseista Tanskassa on toistaiseksi kuollut.

Miksi emme poistaneet Durvadin nimeä?

Aina tuon tuosta entiset äärioikeistolaiset ottavat Redoxiin yhteyttä, koska he toivovat että heidän valokuvansa ja nimensä poistettaisiin artikkeleistamme. Yleensä olemme avoimia tekemään yhteistyötä tällaisissa tapauksissa ja pidämme sitä positiivisena asiana, että nämä ihmiset haluavat jättää rasistisen ja uusnatsistisen liikkeen. Kaikki tällaiset pyynnöt otetaan vakavasti ja niistä keskustellaan perinpohjaisesti. Otamme huomioon useita eri tekijöitä, kuten heidän ikänsä ja kuinka pitkään he ovat olleet mukana äärioikeistolaisessa liikkeessä. Olemme avoimempia poistamaan nimet ja kuvat jos kyseessä on nuori henkilö, joka on ollut vain vähän aikaa liikkeessä.

Mutta emme pysty emmekä halua uudelleenkirjoittaa historiaa. Jos joku on toiminut keskeisenä hahmona äärioikeistossa, oletusarvoisesti emme poista heidän nimiään artikkeleistamme. Tästä on kyse myös Martin Durvadin tapauksessa. Mikä tahansa muu olisi historiallista revisionismia. Kun antisemitistisestä vandalismista julkisuudessa olleen uusnatsiliikkeen johtaja tarjoutuu syöksemään järjestönsä “sekasortoon” ja vastavuoroisesti pyytää välttämään kaikkea huomiota, me pidämme tätä tärkeänä tarinana kertoa. Emme voi jättää sellaista huomiotta ja sen takia päätimme kirjoittaa tämän artikkelin sen sijaan, että olisimme suostuneet Durvadin pyyntöön poistaa hänet artikkeleistamme.

Katso myös: