Oulun itsenäisyyspäivän natsimarssin järjestäjät valehtelivat paikallisille yrityksille saadakseen lahjoituksia – Kauppias: “onhan tuo perseestä”

Suomen Kansa Ensin ry. järjesti ensimmäistä kertaa äärioikeistomarssin Oulussa itsenäisyyspäivänä 6.12.2018. Kuva: Lehtikuva / Timo Heikkala

Äärioikeistolainen minipuolue Suomen Kansa Ensin (SKE) jäi kiinni valehtelusta keskiviikkona 20. marraskuuta 2019. SKE julkaisi Oulussa itsenäisyyspäivänä järjestettävän natsimarssin mainoksen, jossa valehdeltiin tapahtuman tukijoista. Vuonna 2018 SKE järjesti ensimmäistä kertaa Oulussa itsenäisyyspäivän äärioikeistomarssin, jolle osallistui ainoastaan alle 60 henkilöä.

SKE:n mielenosoituksen mainoksessa tukijoiksi oli ilmoitettu Jounin kaupasta tunnettu julkkiskauppias Sampo Kaulanen, Raksilan K-citymarket ja natsijärjestö Soldiers of Odin (SOO). Näistä ainoastaan SOO tiesi mihin ilmoittautuivat, sillä natsit ovat mainostaneet SKE:n soihtukulkuetta ja muita itsenäisyyspäivän äärioikeistomarsseja sivuillaan. SOO osallistui viime vuonna hakaristeillä kohauttaneelle PVL:n kansallissosialistiselle marssille Helsingissä ja aikoo osallistua tänä vuonna uudestaan järjestettävään natsimielenosoitukseen.

Sen sijaan äärioikeistopiirien ulkopuolelta tulevat “tukijat” eivän oman ilmoituksensa mukaan tienneet mihin soppaan ovat lusikkansa pistäneet. Tapahtumamainoksen julkaisemisen jälkeen Jounin kaupan Kaulanen ilmoitti, ettei hän tiennyt mihin tapahtumaan lahjoituksia kerätään. Vielä painokkaamman vastauksen antoi Raksilan K-Citymarketin Kauppias Marja Hentilä, joka irtisanoutui tapahtumasta kertomalla, ettei kauppa ei ole missään nimessä mukana tapahtumassa. Raksilan tapauksessa tapahtuman tukemisesta oli kieltäydytty jo kysymisvaiheessa, mutta natsit laittoivat tästä huolimatta marssinsa mainokseen kaupan logon. “Olihan se järkytys”, K-Kauppias Hentilä kommentoi Kalevalle, kun taas Jounin Kaupan Kaulasen mukaan asia on suoraan sanottuna “perseestä” ja kertoo harkitsevansa jatkotoimenpiteitä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun äärioikeistolaiset ovat johtaneet yrityksiä harhaan saadakseen tiloja tai resursseja toiminnalleen. Esimerkiksi keväällä “salaisessa paikassa” Turussa järjestetty äärioikeistolainen Awakening-konferenssi aiheutti pienimuotoisen kohun, kun tapahtuman äärioikeistolainen luonne paljastui tilat vuokranneelle ravintoloitsijalle tapahtumapäivänä. Myös Norjan vastaava konferenssi, Scandza Forum, järjestettiin samaan tapaan valehtelemalla tilan tarjonneelle keskukselle, jossa järjestetään kehitysvammaisten kuntoutusta ja työtoimintaa. Tilan omistaja vaatikin poliisia poistamaan fasistit tiloistaan heti asian selvittyä. Valehtelu ja harhaanjohtaminen ovat äärioikeistolle systemaattisia toimintatapoja, sillä he tietävät etteivät yritykset halua tarjota heille tilojaan tai muillakaan tavoin mahdollistaa heidän toimintaansa, jos tietävät mistä siinä on kyse.

Äärioikeistolaisen Suomen Kansa Ensin järjestää itsenäisyyspäivänä natsimarssin Oulussa 6.12.2019. Kuva: SKE
K-citymarket Raksila irtisanoutuu logonsa käytöstä äärioikeistomarssin mainoksessa.

Lokakuussa neljä vuotta täyttänyt SOO on viimeiset kaksi vuotta lähentynyt entisestään väliaikaisesti kielletyn PVL:n uusnatsien kanssa. SOO on tukenut avoimesti PVL:n mielenosoituksia ja järjestänyt yhteisiä rasistisia “katupartioita”. Vaikka uusnatsien toiminta ei ole juuri näkynyt muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, järjesti SOO toukokuussa 2019 noin 80 ihmistä Tampereelle keränneen kulkueen, jonka yhteydessä pahoinpideltiin ihmisiä. Tämä ei ole yllätys, sillä järjestön perustanut Mika Ranta on PVL:n jäsen ja tuomittu pahoinpitelyistä.

Soldier of Odin mainostaa sivuillaan kolmea äärioikeiston mielenosoitusta: Helsingin ja Oulun soihtukulkuetta sekä PVL:n kansallissosialistista Kohti vapautta -mielenosoitusta
Soldiers of Odinin johtaja Mika Ranta poseeraa Jimi Karttusen tappaneen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Jesse Torniaisen kanssa. On epäselvää onko Torniainen päässyt ehdonalaiseen vankilasta vai tapasiko hän Rannan Joensuussa lomillaan.

Oulun lisäksi Helsingissä nähdään itsenäisyyspäivänä kaksi äärioikeistolaista mielenosoitusta. Poliisihallitus on ohjeistanut poliisia puuttumaan PVL:n mielenosoituksiin, mutta natsit koettavat kiertää kieltoa järjestämällä mielenosoituksensa Kohti vapautta -nimellä. PVL:n mielenosoituksesta uusnatsit ovat perinteisesti jatkaneet koko äärioikeistoa yhdistävään 612-mielenosoitukseen marssimaan yhdessä perussuomalaisten kanssa.

Kuvakaappaus Pohjoismaisen Vastarintaliikken sivulta. Kielletty natsijärjestö uutisoi, että Soldiers of Odin on osallistunut PVL:n natsimarssille Helsingissä ja aikoo osallistua siihen myös vuonna 2019.

Viime vuosien tapaan myös antifasistit järjestävät mielenosoituksen äärioikeistomarsseja vastaan. Tämän vuoden Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kutsussa todetaan, että äärioikeistolainen katutoiminta on vähentynyt vuoden 2019 aikana merkittävästi. Pidetään huolta, että tämä suunta jatkuu. Kehoitamme kaikkia vastustamaan äärioikeiston marsseja itsenäisyyspäivänä niin Oulussa kuin Helsingissä!

Katso myös: