

Syyskuussa 2019 Tampereella seurattiin erikoista uusnatsien näytelmää, kun väliaikaisesti kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) koetti päästä kansalaisjärjestötapahtumaan Suomalaisapu-yhdistyksensä kautta. Natsien osallistuminen Tampere-talolla järjestettyyn tapahtumaan kiellettiin ymmärrettävistä syistä. Läpinäkyvyydestään huolimatta PVL:n Suomalaisapu-toiminnan on tarkoitus toimia savuverhona väliaikaisesti kielletylle natsijärjestölle, joten on syytä selventää mistä rekisteröityneessä Suomalaisapu-yhdistyksessä on kysymys, ja mikä sen merkitys on PVL:lle.
Suomalaisapu on osa PVL:n natsitoimintaa

PVL aloitti Suomalaisapu-toimintansa (lyhennettynä SA, joka tuskin sattumalta viittaa natsi-Saksan SA-joukkoihin) suunnittelun jo vuonna 2012. Tuolloin järjestön aktiivit keskustelivat keskenään siitä, miten hyväntekeväisyysjärjestöllä voitaisiin pehmentää kansallissosialismiin liitettävää äärimmäisen negatiivista leimaa. Innoitusta projektille haettiin muun muassa Kreikan Kultainen aamunkoitto -natsipuolueelta ja italialaiselta uusfasistiselta Casa Poundilta. Vaikka projektin tarkoitus on kiillottaa natsien julkikuvaa, Suomalaisapu-toiminnassa ei kuitenkaan ole kyse mistään yleisestä altruismista, vaan “valkoisille suomalaisille” suunnatusta hyväntekeväisyydestä. Rajauksen taustalla ovat natsismin perinteiset epätieteelliset rotuteoriat.
Suomalaisapu-toimintaa järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012 Turussa, jolloin se keskittyi hyvin pienimuotoisena eläinsuojelujärjestöille annettaviin lahjoituksiin. Lahjoitusten kohteet eivät yleensä olleet tietoisia lahjoittajien natsitaustasta. Suomalaisapu sai enemmän huomiota vuonna 2014, jolloin PVL:n järjesti Suomalaisapu-nimen alla ensimmäistä kertaa epäonnistuneita puolijulkisia katupartioita, jotka johtivat yhteenottoihin ohikulkijoiden ja antifasistien kanssa. Samoihin aikoihin Suomalaisapu-varasto oli siirretty Helsinkiin, jossa se toimi vuoden 2016 loppuun asti. Vuoden 2016 lopulla varasto siirtyi Tampereelle, jonne Suomalaisapu-toiminta on painottunut tätä seuranneen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2016 järjestön entinen johtaja ja sittemmin antirasistiksi alkanut Esa Holappa kertoi Ylelle antamassaan haastattelusarjassa natsimenneisyydestään, että PVL:n “toiminnasta osaa pyöritetään Suomalaisapu-nimikkeen alla.”

PVL on käyttänyt Suomalaisapu-nimeä viime vuosina välillä katu- ja välillä siivouspartioidensa järjestämisessä. Suurin osa Suomalaisapu-toiminnasta on kuitenkin koostunut vaatteiden ja elintarvikkeiden keräämisestä propagandalahjoituksia varten. Natseilla on ollut julkisten tietojen perusteella ainakin kolme tai neljä varastoa, joissa säilytetään Suomalaisapu-toimintaan liittyviä tavaroita. Ainakin osa näistä varastoista on toiminut PVL:n kerhotilojen yhteydessä, joita on ollut vuosien varrella Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Tämän hetkisten tietojen mukaan PVL:llä on varasto ja kerhotila Tampereella, mutta muista kaupungeista asiasta ei ole ollut julkisuudessa tietoa.



Suomalaisapu-toiminnan kuulumista PVL:ään ei siis ensimmäisen viiden vuoden aikana kiistetty lainkaan. Päinvastoin, natsit julkaisivat itse raportteja PVL:n katupartioista Suomalaisapu-nimellä. Tilanne kuitenkin muuttui, kun PVL joutui 2017 kielto-oikeudenkäyntiin.
Samat vanhat natsit, uusi yhdistys

Vuoden 2017 maaliskuussa poliisihallitus nosti kieltokanteen, josta käynnistyi yhä jatkuva PVL:n kielto-oikeudenkäynti. Tämän myötä PVL mietti kuumeisesti, miten muuttaa toimintaansa oikeudenkäynnin ja sitä mahdollisesti seuraavan natsijärjestön kieltämisen seurauksena. Tätä seuranneet kaksi vuotta ovat näyttäneet, että PVL päätti tuolloin alkaa toimia jo aiemmin käyttämillään Suomalaisapu- ja Kohti vapautta-nimillä. Juuri ennen PVL:n lakauttamisoikeudenkäyntiä järjestö aloitti Suomalaisapu-toimintansa rekisteröimisen yhdistykseksi.
Poliisihallituksen natseille osoittamassa haastehakemuksessa mainittiiin, että PVL:n johtaja Antti Niemi vastaa myös järjestön Suomalaisapu-toiminnasta. Saman vuoden syksyllä PVL:n kieltämistä käsiteltiin käräjäoikeudessa, jonka päätöksessä mainittiin PVL:n Suomalaisapu useaan otteeseen. Lisäksi mainitaan, että PVL:n entinen varainkeruuyhdistys “Pohjoinen perinne ry tukee Suomalaisapua taloudellisesti” ja “Tukimaksuja on käytetty materiaalihankintoihin ja tilavuokriin ja tuettu PVL:n suomalaisapua”. Suomalaisapua käsitteleviä PVL:n artikkeleja käytettiin todisteena myös hovioikeuden päätöksessä kieltää PVL:n toiminta.
Suomalaisapu ry -nimiselle yhdistykselle haettiin lupaa 13. lokakuuta 2017, eli noin kaksi viikkoa ennen kuin PVL lakkauttamisoikeudenkäynti alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Koska yhdistystä ei oltu vielä rekisteröity, sitä ei mainittu erikseen vastaajana Pohjoinen perinne ry:n tapaan. Suomalaisapu ry -yhdistyksen virallinen puheenjohtaja on PVL:n johtaja Antti Sakari Niemi (synt. 27.2.1976), ja varapuheenjohtaja PVL:n Tampereen ryhmän aktiivi ja “vuoden aktivisti” 2017 Toni Kristian Toorikka (synt. 24.4.1985). Yhdistyksen rahastonhoitaja on Petri Sebastian Nordman (synt. 21.7.1987), joka on pitkän linjan PVL-aktiivi. Nordman toimi myös alkukesästä 2018 aloitetun ja alle vuodessa vähin äänin lopetetun PVL:n Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen puheenjohtajana. Kaikki Suomalaisapu ry -yhdistyksen hallituksen vastuuhenkilöt ovat siis PVL:n tunnettuja aktiivijäseniä, joista puheenjohtaja Niemi on yksi vastaajista PVL:n kielto-oikeudenkäynnissä.
Kaikki Suomalaisapu-yhdistyksen vastuuhenkilöt ovat Pirkanmaan ryhmän jäseniä, ja PVL onkin keskittänyt “hyväntekeväisyysjärjestönsä” toiminnan viime vuosina Tampereen seudulle.



Suomalaisapu-toimintaan panostettiin Tampereella vuosina 2016-2019

Marraskuussa 2016 PVL ilmoitti kotisivuillaan avanneensa Tampereelle uuden salaisen kerhotilan sekä Suomalaisapu-varaston. PVL alkoi tässä vaiheessa keskittyä yhä enemmän pyörittämään Suomalaisapu-toimintaansa Pirkanmaan ryhmästä käsin. Aiemmin mainittujen Suomalaisapu ry:n hallituksen muodostavan Niemen, Nordmanin ja Toorikan lisäksi uudempi PVL:n jäsen Juha Kortelainen Tampereelta alkoi edistää aktiivisesti Suomalaisapu-toimintaa vuodesta 2016 lähtien ja osallistui samalla muuhun PVL:n toimintaan esimerkiksi kuvaamalla rasismin vastaisen mielenosoituksen osallistujia nettiin.

Vuonna 2018 natsit julkaisivat hovioikeuden istunnon jälkeen järjestön johtajan Antti Niemen haastattelun. PVL:n sivuilla julkaistussa haastattelussa Niemi naureskelee, että Ylen toimittajat eivät ole onnistuneet selvittämään PVL:n perustaneen kokonaan uuden yhdistyksen:
Tekihän ne kyllä sitten jonkunnäköisen jutun siitä. Pisti huvittaa, että tää on taattua Yleä, että täs on heti otsikko niinku väärin. Siinä oli Suomalaisapu pistetty heittomerkeillä, vaikka Suomalaisapu on kyllä ihan rekisteröity yhdistys. Siinä oli taas taustoja… Ei ollut tarkistettu ollenkaan.
Hovioikeuden tuomion jälkeen PVL sai valitusluvan korkeimpaan oikeuteen, mutta samalla järjestö kiellettiin väliaikaisesti lopulliseen päätökseen asti. Väliaikainen toimintakielto astui välittömästi voimaan maaliskuussa 2019, ja tästä lähtien PVL on lopettanut alkuperäisellä nimellään toimimisen käyttäen ainoastaan nimiä Suomalaisapu ja Kohti vapautta, joille molemmille avattiin kevään lopussa omat verkkosivut. Jo vuoden 2019 alussa PVL alkoi välillä hämäysmielessä julkaista Suomalaisapu-toiminnasta juttuja MV-lehden sivulla ilman, että sisältöä välttämättä julkaistiin PVL:n omilla verkkosivuilla.

PVL on harjoittanut tavanomaista tarranliimaustaan Pirkanmaan seudulla, mutta eniten järjestö on keskittynyt eriskummalliseen kikkailuun Suomalaisavun nimen alla. Avattuuaan Suomalaisapu-toiminnalle omat verkkosivut toukokuussa 2019 PVL on muun muassa pitänyt salakokouksia Metso-kirjastossa, järjestänyt Orivedellä lahjoituskeräyksen, epäonnistunut pöydän pitämisessä kansalaisjärjestötapahtumassa Tampere-talolla, huutokaupannut kirpputoritaidetta verkossa ja järjestänyt kelloarpajaiset. Toiminta on ollut siis tavallaan monipuolista, mutta käytännössä muutaman hengen pyörittämää haja-asutusalueiden uusnatsien nappikauppaa. Niemen ja Kortelaisen lisäksi perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki on osallistunut PVL:n Suomalaisapu-toimintaan.
Kielto-oikeudenkäynnin seuraukset?

PVL:n Suomalaisapu-toiminta perustettiin alunperin pehmentämään natsien negatiivista julkisuuskuvaa. Kielto-oikeudenkäynnin myötä Suomalaisapu-toiminnan funktio muuttui, sillä sen kautta on kierretty aiemmin natsien rahaliikenteestä vastanneen Pohjoinen perinne ry:n jäädyttämistä käräjäoikeuden päätöksen myötä (Suomalaisapu-toiminnan verkkosivuilla myydään natsijärjestön tukituotteita). Lisäksi PVL on alkanut toimia “päänimensä” Pohjoismainen Vastarintaliike sijaan yhä enemmän “projektinimellä” Suomalaisapu, erityisesti Pirkanmaan seudulla.
Toistaiseksi poliisi ei ole puuttunut PVL:n Suomalaisapu ry:hyn ja Kohti vapautta -toimintaan, vaikka molemmat näistä jatkavat suoraan PVL:n ja sen jäädytetyn Pohjoinen perinne ry:n toimintaa. Nähtäväksi jää, miten korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa Suomalaisapu-yhdistyksen toimintaan jos PVL kielletään lopullisesti vuonna 2020.

Katso myös:
- Pohjoismaisella Vastarintaliikkeellä antisemitistinen kampanja, poliisihallitus ohjeistaa kieltämään natsien itsenäisyyspäivän mielenosoituksen
- Tunnistatko näitä kahta Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsentä Tampereen seudulta?
- Pohjoismaista Vastarintaliikettä estettiin osallistumasta Tampereen kaupungin tapahtumaan, natsit yrittivät käyttää Suomalaisapu-yhdistystä savuverhona
- Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tamperelaisjäsen Juha Kortelainen kuvaa rasismin vastustajia nettiin ja pyörittää Suomalaisapu-toimintaa
- Tampereen kaupunki välttelee natsiongelmaan puuttumista, Terhi Kiemunki mukana päättämässä natsikavereidensa tilan käytöstä
- Kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike kokousti Metso-kirjastossa Tampereella
- Hovioikeus lakkautti Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen, natsit perustivat uuden Suomalaisapu ry -yhdistyksen