Internationellt upprop till aktion mot nazistmarscher i Finland den sjätte december 2019

(In italiano / In English / Auf Deutsch / по-русскиPå svenska / Suomeksi)

Internationellt upprop till aktion mot nazistmarscher i Finland den sjätte december 2019 

Från och med år 2014 har extremhögern ordnat demonstrationer på Finlands självständighetsdag den sjätte december. I år tänker Nordiska motståndsrörelsen i Finland ordna en demonstration för fjärde året i rad i huvudstaden Helsingfors. Senare samma dag ordnas även en annan demonstration, den så kallade 612-demonstrationen, som samlar representanter för hela extremhögern inklusive medlemmar av NMR och representanter för det politiska partiet Sannfinländarna. Vi uppmanar antifascister att komma till Finland för att göra motstånd mot extremhögerns demonstrationer.

Den i alla nordiska länder verksamma nazistorganisationen NMRs finländska avdelning sattes i temporärt verksamhetsförbud av högsta domstolen i Finland i mars månad i år.  Men polisen har inte ingripit i nazisternas verksamhet efter att förbudet trädde i kraft. Vi måste tillsammans göra motstånd mot nazistdemonstrationerna den sjätte december eftersom vi inte kan att vänta och se huruvida ordningsmakten kommer att göra något eller inte. Dessutom har finländska nazister i flera års tid samarbetat i synnerhet med nazister från andra nordiska länder. Också antifascister måste samarbeta och röra sig över nationella gränser för att bättre kunna motverka fascistmarscher i andra länder.

Extremhögerns globala uppgång består inte endast av de nationalsocialister som marscherar på gatorna. Sannfinländarna blev det näst största partiet i riksdagsvalet i Finland våren 2019. På 2010-talet har partiet radikaliserats ytterligare och övergått från högerpopulism till högerradikalism eller rentav fascism. Detta framgår av t.ex. rasistiska brandtal hållna av sannfinländska ledamöter i riksdagen, i partiledningens och riksdagsledamöters yttranden om fascistiska konspirationsteorier som ”befolkningsbytet” samt i de sommarläger och demonstrationer som partimedlemmarna har organiserat tillsammans med nazisterna från NMR. Dessutom har partiets ungdomsförbund tagits i besittning av en etnonationalistisk falang.

Efter fem år har de fascistiska marscherna på självständighetsdagen börjat minska i styrka i likhet med övriga högerextremistiska gatuaktioner i Finland och tillsammans kan vi se till att denna utveckling leder till en definitiv seger över nazister och fascister. Vi vilar inte förrän hela extremhögern har upphört med alla sina politiska aktiviteter såväl i Finland som i resten av världen. Vi hoppas att det största möjliga antalet kamrater från många länder kommer att delta i den antifascistiska demonstration som ordnas i Helsingfors den sjätte december för att på olika sätt motverka extremhögerns försök att marschera. Vi ses på Helsingfors gator den sjätte december!

Det antifascistiska nätverket Varis
Den första november 2019

Ps. Vi publiseras snart mera information om demonstrationen. Läs mera om extremhögern och antifascismen i Finland här: