Väliaikaisesti kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike aikoo marssia itsenäisyyspäivänä

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen vuoden 2018 itsenäisyyspäivän Kohti vapautta -mielenosoituksen eturivissä liehuivat natsiliput.

Maaliskuussa 2019 väliaikaisesti kielletty Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on ilmoittanut kotisivuillaan aikovansa järjestää kolmen viime itsenäisyyspäivän tavoin kansallissosialistisen mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2019. PVL kirjoittaa Kohti vapautta sivullaan, että “Itsenäisyyspäivän perinteeksi muodostunut kansallissosialistinen marssi on tulossa taas.”

Vuonna 2018 PVL:n itsenäisyyspäivän mielenosoitus pysäytettiin heti alkumetreillä poliisin toimesta ja neljä natsia mukana PVL:n johtaja Antti Niemi pidätettiin hakaristilippujen takia. Natsit ovat jatkaneet joka vuosi PVL:n mielenosoituksesta suoraan äärioikeiston yhteiseen 612-mielenosoitukseen, jota PVL oli perustamassa suomensisulaisten perussuomalaisten kanssa.

PVL:n 2017 alkanut kielto-oikeudenkäynti on yhä käynnissä, mutta natsijärjestö julistettiin maaliskuussa 2019 väliaikaiseen toimintakieltoon. Tämän jälkeen PVL on julkisesti alkanut käyttämään Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen sijaan nimiä Kohti vapautta ja Suomalaisapu. Sen sijaan epäonnistuneesta Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeesta luovuttiin vähin äänin.

Kuvakaappaus: Pohjoismainen Vastarintaliike koettaa häivyttää yhteyksiään alaprojekteihinsa Kohti vapautta ja Suomalaisapu. Silti uusnatsit eivät malta olla mainostamatta näitä PVL:n vanhalla Kansallinen vastarinta -kotisivulla.

Poliisi on ilmeisesti aloittanut toukokuussa 2019 tutkinnan siitä, jatkaako PVL toimintaansa väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta. Vilkaisemalla PVL:n Kohti vapautta ja Suomalaisapu nimillä avattuja uusia verkkosivuja selviää kuitenkin ensisilmäyksellä, että samat natsit jatkavat samaa toimintaa eri nimiä käyttämällä.

Kuvakaappaus Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Kohti vapautta -sivulta. “Uudet” sivut ovat “taisteluraportteineen” tismalleen samanlaiset kuin PVL:n vanhat sivut, mutta sisältö on aiempaa riisutumpaa. Natsit raportoivat, että PVL:n vanha aktiivi Petri Nordman on puhunut myös Kohti vapautta -nimen alla tehdyssä toiminnassa kesällä 2019.

Äärioikeistoa seuraaville tahoille on ollut selvää alusta lähtien, että itsenäisyyspäivän 612-mielenosoitus kokoaa yhteen äärioikeistoa PVL:stä perussuomalaisiin. Tämä eri äärioikeistoryhmien yhteistyö on jatkunut muutamissa muissa tapahtumissa itsenäisyyspäivän ulkopuolella, kuten yhteisillä kesäleireillä ja Turun 188-mielenosoituksessa.

Vuoden 2014 äärioikeiston 612-mielenosoituksen turvajärjestelyistä vastasi PVL:n natsit. Kuvassa vasemmalla Jimi Karttusen tappanut Jesse Torniainen ja oikealla ylemmässä kuvakaappauksessa Kohti vapautta -toiminnassa esiintyvä Petri Nordman sekä muita uusnatseja.
Jimi Karttusen tappoa seuranneena itsenäisyyspäivänä 612-mielenosoituksen kärjillä marssi tappaja Jesse Torniainen PVL:n logoa kantavassa kaulahuivissa. Torniaisen lähellä suomensisulaisia 612-mielenosoituksen järjestäjiä, kuten Timo Hännikäinen (ruskea takki) ja Jarkko Pesonen (Hännikäisestä vasemmalla). KUVA: Eero Mäntymaa, YLE.

Viime vuoden perusteella on odotettavissa, että poliisi antaa natsien taas marssia kielloista huolimatta. Yhtä lailla on selvää, että PVL:n natsit jatkavat taas 612-mielenosoitukseen marssimaan yhdessä perussuomalaisten kanssa.

Kehotamme kaikkia rasismin ja natsismin vastustajia laittamaan itsenäisyyspäivän kalenteriin ja varautumaan osoittamaan mieltä natseja vastaan. Näytetään Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2019 viime vuoden tavoin, että meitä on enemmän!

Katso myös: