Raportti ensimmäisestä Turkin hyökkäystä Rojavaan vastustaneesta mielenosoituksesta Suomessa

 

Jutun kuvat Turkin hyökkäystä vastustaneesta mielenosoituksesta 10.10.2019.

Turkki aloitti keskiviikkona 9. lokakuuta 2019 kauan pelätyn hyökkäyksen Rojavaan tai tarkemmin Pohjois- ja Koillis-Syyriaan. Tieto mahdollisesta hyökkäyksestä alkoi levitä alkuviikosta, mutta sitä oli odotettu aiemmin jo joulu-tammikuussa ja heinä-elokuussa kuluneen vuoden aikana. Varis-verkosto päätti elokuussa 2019, että se valmistautuu kansainväliseen mobilisaatioon Rojavan puolustamiseksi. Tämä mielessäni lähdin sateisena iltana kohti Helsingin Asema-aukiota, jolle NCDK – Kurdien demokraattinen yhteisökeskus oli kutsunut pikamielenosoituksen yhdessä muiden helsinkiläisten tovereiden kanssa alle kahden tunnin varoitusajalla.

Matkalla Rautatientorille sain kuulla päivän ensimmäisen hyvän uutisen, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen ilmoitti, ettei uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin toistaiseksi myönnetä ja vanhojen lupien tilannetta arvioidaan uudelleen (vanhojen lupien jäädyttämisen tai peruuttamisen pitäisi muuttuneessa tilanteessa ilmeisesti olla mahdollista, vaikka ulkoministeri Pekka Haaviston on julkisuudessa väittänyt toisin). Jos aseita ei olisi alunperinkään myyty Turkkiin olisi tilanne nyt erilainen, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan.

Paikalle päästyäni mielenosoitus oli jo käynnissä. Tutut huudot, kuten “Biji Berxwedana Rojava” (Eläköön Rojavan vastarinta), kaikuivat pimeässä syysillassa. Ajattelin surullisena kaikkien paikallaolijoiden ystäviä ja läheisiä, jotka ovat Rojavassa maailman toiseksi suurimman Nato-armeijan ja jihadistien hyökkäyksen kohteena. Ainoa asia mikä tässä tilanteessa lämmittää on kurdiliikkeen voimakas taistelutahto ja yhteisöllisyys, joka on inspiroinut antikapitalisteja ympäri maailmaa viime vuosina (jos Rojavan vallankumous ei ole tuttu voit aloittaa siihen tutustumisen tai kerrata tapahtumia täältä, täältä ja täältä).

Päivän toinen hyvä uutinen tuli mielenosoituksen aikana, kun saimme kuulla, että Suomi tuomitsee Turkin hyökkäyksen Syyriaan ja vetoaa sen pysäyttämiseksi (seuraavaksi odotamme konkreettisia toimenpiteitä).  Seuraavaksi kurdiliikkeen ja Kurdistan-solidaarisuusliikkeen tulee miettiä Suomessa seuraavia vaatimuksia Suomen hallituksen painostamiseksi. Yksi yleisimmistä ilmassa olevista vaatimuksista on lentokieltoalueen perustaminen Pohjois- ja Koillis-Syyriaan. Muita eri suunnista esitettyjä vaatimuksia ovat esimerkiksi Yhdysvaltojen painostaminen Trumpin päätöksen perumiseksi ja Turkin asettaminen kauppasaartoon.

Paikalla mielenosoituksessa pidettiin taistelutahtoa nostattavia puheita kurdiksi ja suomeksi sekä kerrottiin tulevista tapahtumista. Helsingissä järjestetään seuraava mielenosoitus jo torstaina 10. lokakuuta klo 16:00 Senaatintorilla. Tulevana lauantaina järjestetään mielenosoitukset myös ainakin Tampereella ja Turussa. Lisäksi solidaarisuustoimintaa on ilmeisesti viritteillä myös eräissä muissa kaupungeissa Etelä-Suomen Bermudan kolmion lisäksi, jonne antiautoritaarinen toiminta on valitettavasti viime vuosina keskittynyt yhä enemmän.

Kehotan kaikkia kurdiliikkeen ystäviä järjestäytymään ja toimimaan aiheen tiimoilta. Tärkeintä on löytää muitaihmisiä, jotka haluavat tehdä asialle jotain. Toimintakeinoja sen sijaan on olemassa lukuisia, jokaiselle oman maun mukaan. Tiedon levittäminen (sosiaalisessa mediassa ja muilla kanavilla), kirjallisen (lehtikirjoitukset, tiedotteet) ja visuaalisen (grafiikka, videot, meemit jne.) materiaalin tuottaminen Rojavan tueksi, mielenosoitukset omassa kaupungissa, suora toiminta Turkkiin kytköksissä olevia kohteita vastaan, poliitikkojen painostus konkreettisempiin Turkkia haittaviin tekoihin ja niin edelleen.

Hirvittävästä päivästä huolimatta teki hyvää lähteä kaduille ja kohdata kurdiliikkeen tovereita. Globaali mobilisaatio Rojavan tueksi on nyt alkanut myös Suomessa.

Heval V.

Katso myös: