Pohjoismaista Vastarintaliikettä estettiin osallistumasta Tampereen kaupungin tapahtumaan, natsit yrittivät käyttää Suomalaisapu-yhdistystä savuverhona

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Antti Niemi ja Terhi Kiemunki sekä heidän seurassaan oleva Timo Keski-Heikkilä kävivät tiistaina 1.10.2019 Tampere-talolla kurkistelemassa tapahtumassa, jonne natsijärjestö ei saanut pöytäpaikkaa.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomalaisapu-yhdistys ei päässyt uusnatsien yrityksestä huolimatta esittelemään toimintaansa Kansalaisvaikuttamisen juhlapäivään Tampere-talolla.

Alkuvuodesta 2019 väliaikaisesti kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) uusnatsit ovat kuluneen vuoden aikana kokeilleet erilaisia tapoja toimia väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta. Tampereella nämä yritykset ovat pääasiallisesti keskittyneet PVL:n Suomalaisapu-yhdistyksen nimen alle, mutta natsit ovat levittäneet propagandaansa Tampereen seudulla myös Kohti vapautta -nimellä. PVL luopui hissukseen yhdestä uudesta yhdistyksestään, kun sen tavoittelema Kansan yhtenäisyys -puoluehanke epäonnistui täysin.

Keväällä 2018 PVL kokousti salaa Metso-kirjastosta varaamassaan tilassa ja julkaisi tästä kuvia Suomalaisapu-toiminnan sivullaan. Tampereen kaupunki tiedotti tilaisuudesta hyvin epäselvällä tavalla ja vältteli vastuunottoa, vaikka uusnatsien ei yksiselitteisesti tulisi missään tilanteessa saada käyttää kaupungin tiloja toimintaansa.

Pohjoismainen Vastarintaliike piti Suomalaisapu-yhdistyksensä vuosikokouksen Metso-kirjastossa 22.5.2019

Kenties tästä rohkaistuneena PVL päätti hakea jälleen julkiseen tapahtumaan Suomalaisapu-yhdistyksensä varjolla syyskuussa, kun natsit hakivat pöytäpaikkaa toimintansa esittelyä varten Tampere-talolla järjestettävästä eri kansalaisjärjestöjen toimintaa esittelevästä kansalaisvaikuttamisen juhlapäivästä. Uusnatsien halussa tulla kansalaisvaikuttamista juhlivaan tapahtumaan on kyse harkitusta provokaatiosta, ja kuten tiedämme, kansallissosialismin oppien mukaisesti natsi-Saksassa lakkautettiin kaikki oikeudet suurimmalta osalta ihmisistä. Tällä kertaa kaupungin puolella oltiin kuitenkin tarkkana, sillä uusnatsien ensin hyväksytty hakemus peruutettiin ennen tapahtumaa.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tamperelaisaktiivi Terhi Kiemunki keskustelemassa Timo Keski-Heikkilän kanssa Tampere-talossa.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi kurkistelemassa Tampere-talolla. Niemelle tuli paikalta kuultujen raporttien mukaan niin kiire pois paikalta, että hän pinkoi pois punaisia päin.

Tieto Tampere-talon tapahtumasta nousi julkisuuteen, kun PVL itse tiedotti asiasta Suomalaisapu-toimintansa sivuilla seuraavasti:

Tampereen Järjestöedustamo yhdessä Tarve ry:n kanssa järjestää 1.10. Tampere-talolla kansalaisvaikuttamisen juhlapäivän. Järjestäjät ilmoittivat, että tarjoavat mahdollisuuden tamperelaisille yhdistyksille esitellä toimintaansa kansalaisille mukavan musiikin ja puheiden säestämänä. Järjestäjät haluavat kiinnittää huomion niihin mahdollisuuksiin ja ihmisiin, jotka tekevät Tampereesta paremman kaupungin meille kaikille: kansalaisaktiiveihin, yhdistyksiin ja yhteiskunnallisiin vaikuttajiin.

Suomalaisapu ry ilmoittautui ohjeiden mukaan 15.8. mennessä, maksoi osallistumismaksun ja aktiivit alkoivat valmistautua tapahtumaan tilaamalla mm. uusia esitteitä.

Vain viikkoa ennen tapahtumaa saimme sähköpostiviestin, jossa kerrottiin, että Suomalaisapu ry:n osallistuminen on evätty, koska Tampereen kaupungin arvion mukaan toimintamme on kaupungin eettisten periaatteiden vastaista.

Perusteelle tarkennuspyyntöön vastattiin, että Tampereen kaupunki pitää suomalaisten auttamista turvallisuusriskinä

(Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomalaisapu-yhdistyksen sivu, 28.9.2019)

Päätös oli täysin oikea kaupungilta, sillä Suomalaisapu-toiminta on väliaikaisesti kielletyn PVL:n natsitoimintaa. Yhdistykseksi rekisteröidyn Suomalaisapu-toiminnan tarkoitus on toimia savuverhona PVL:n toiminnalle. Suomalaisapu-yhdistystä johtaa PVL:n tavoin orivesiläinen Antti Niemi. Niemi osallistui kesällä valtakunnallista julkisuutta saaneelle äärioikeistoleirille, jossa ammuttiin poliitikkojen kuvia. PVL:n Suomalaisapu-toimintaan on osallistunut PVL:n Tampereen ryhmästä näkyvimmin Niemen lisäksi rasisminvastustajia nettiin kuvannut Juha Kortelainen ja perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki. Niemi, Kiemunki ja perussuomalaisissa kuntavaaliehdokkaana ollut Timo Keski-Heikkilä kävivät Tampere-talolla kurkistelemassa 1. lokakuuta 2019 järjestetyssä kansalaisvaikuttamisen juhlapäivässä, mutta eivät ottaneet kontaktia osallistujiin ja tyytyivät pällistelemään ennen paikalta liukenemista.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi tykkää poseerata yksin natsilippujen kanssa. Sometileillään julkaisemissa kuvissa Niemellä on käsissään vasemmalla PVL:n logoa kantava lippu ja oikealla PVL:n Suomalaisapu-yhdityksen lippu.

On merkillistä, että Terhi Kiemunki saa yhä jatkaa Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnassa, vaikka hän on perussuomalaisista potkimisen jälkeen uusfasistisen Suomen Sisun lisäksi alkanut toimia avoimen kansallissosialistisessa Pohjoismaisessa Vastarintaliikkeessä. Tampereen kaupungin päätös estää PVL:n natsien osallistumisen kansalaisvaikuttamisen juhlapäivään antoi oikean signaalin, mutta nyt olisi korkea aika puuttua myös kaupungin rakenteissa vaikuttavien äärioikeistolaisten toimintaan.

Katso myös: