Mobilisaatio Rojavan vallankumouksen puolustamiseksi

Turkin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa fasistinen hallinto käynnisti keskiviikkona 9.10.2019 täysimittaisen hyökkäyksen Rojavanakin tunnettua Pohjois-Syyrian demokraattista federaatiota vastaan. Ensimmäisen vuorokauden aikana Turkki on pommittanut Pohjois-Syyrian kaupunkeja ja muita asutuksia ja ajanut noin 100 000 siviiliä pakolaisiksi, mutta Turkin armeija ja sen rinnalle taistelevat jihadistiset sotajoukot eivät ole päässeet vielä etenemään merkittävästi. Konfederaation itsepuolustusvoimat (SDF) ja aseisiin tarttunut kansa puolustavat kyliään ja kaupunkejaan viimeiseen asti. Toisin kuin Afrinissa, nyt heillä ei ole enää paikkaa, jonne perääntyä. Pohjois-Syyrian kansat – kurdit, arabit, assyrialaiset ja turkmeenit – sekä heidän demokraattinen ja konfederalistinen itsehallintonsa tarvitsevat nyt kaiken kansainvälisen tuen.

Kuten ilmoitimme elokuun alussa (5.8.2019), olemme valmistautuneet Rojavan kansainväliseen puolustukseen ja osallistumme siihen entistä suuremmalla kokemuksella ja määrätietoisuudella. Vallankumous, joka alkoi vuonna 2012 Syyriassa, on ollut yksi 2010-luvun merkittävimpiä tapahtumia antifasisteille, feministeille, anarkisteille ja muille antikapitalisteille ympäri maailmaa. (jos Rojavan vallankumous ei ole tuttu voit aloittaa siihen tutustumisen tai kerrata tapahtumia täältä, täältä ja täältä) Myös meille Rojavan vallankumous on ollut merkittävä poliittisen inspiraation lähde, niin teoriassa kuin käytännössäkin. Eilen alkanut sota Pohjois-Syyriassa voi olla koko sukupolvemme merkittävin taistelu, joka määrittää koko Lähi-idän – ja mahdollisesti maailman – tulevaisuutta. Koko Rojavan vallankumous ja sen saavutukset ovat uhattuna: Turkki hyökkää nyt omien alueidensa lisäksi vallankumouksellisia vastaan Irakissa ja Syyriassa. Nyt on oikea hetki lyödä AKP:n fasistihallinto maahan – toverit Turkissa, Syyriassa ja Irakissa ovat jo täysin mobilisoituneet tätä päämäärää varten.

Kehotamme kaikkia antifasistisia, feministisiä, ekologisia ja antikapitalistia ryhmiä ja liikkeitä ottamaan osaa kansainväliseen mobilisaatioon Rojavan vallankumouksen puolustamiseksi ja Turkin fasistihallinnon kaatamiseksi. Tässä artikkelissa on listattu kaikki kansainväliseen mobilisaatioon liittyvät menneet ja tulevat tapahtumat ja aktiot Suomessa – liity vastarintaan heti! Jos haluat järjestää tapahtuman, aktion tai mielenosoituksen paikkakunnallasi tai liittyä jo olemassaoleviin ryhmiin, ota meihin yhteyttä ja laitamme sinut kontaktiin asianmukaisten ihmisten ja ryhmien kanssa. Voit myös ilmoittaa tapahtumasi meille ja lisäämme sen artikkeliin. Tutustu myös materiaaleihin, joita voi vapastaa tulostaa, painattaa ja jakaa kaupungilla ja mielenosoituksissa.

Huom. tapahtumien päivitys on lopetettu sotamobilisaation loputtua. Toiminta Rojavan vallankumouksen tukemiseksi jatkuu kuitenkin monissa eri muodoissa.

Tiistaina 3.12.2019 järjestettiin Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) vuosijuhla Helsingissä.

Maanantaina 2.12.2019 järjestettiin keskustelutilaisuus Pohjois-Syyrian tilanteesta Jyväskylässä.

Tiistaina 26.11.2019 järjestettiin keskustelutilaisuus Syyrian tilanteesta ja sen vaikutuksista Lähi-idässä Helsingissä.

Sunnuntaina 24.11.2019 järjestettiin Infotilaisuus sosiaalisesta ekologiasta ja Abdullah Öcalanista Turussa.

Perjantaina 8.11. Klubb Tigernissä keskusteltiin Syyriasta ja Kurdistanista.

Torstaina 7.11. Oulussa järjestettiin Turkki ulos Syyriasta, puolustetaan Rojavaa -mielenosoitus.

Helsingissä levitettiin alkuviikosta Turkin boikotointiin kehottavia julisteita katukuvaan.

Lauantaina  2.11. vietettiin Maailman vastarintapäivää Rojavan tueksi. Mielenosoituksia järjestettiin kymmenissä kaupungeissa eri puolilla maailmaa, ja myös Suomessa ihmiset lähtivät kaduille Turkin miehityssotaa vastaan Helsingissä, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Kokkolassa. Jyväskylässä järjestettiin samana päivänä Infotilaisuus Rojavan tilanteesta.

Helsingissä sadat ihmiset marssivat keskustan läpi ja osoittivat mieltään Turkin miehityssotaa vastaan. Poliisi pitää edelleen kiinni mielivaltaisesta autokiellostaan.

Tampereella noin 100 ihmistä kokoontui Loppu sodalle – Turkki ulos Syyriasta! -mielenosoitukseen.

Myös Turussa noin 70 ihmistä osallistui Maailman vastarintapäivän mielenosoitukseen.

Kajaanissa 30. liittokokoustaan viettäneet Vasemmistonuoret osoittivat lauantaina solidaarisuutta Rojavan vastarinnalle.

Torstaina 31.10. levitettiin Turussa lauantain Maailman vastarintapäivään ja Turkin boikotointiin kehottavia julisteita Turussa.

Keskiviikkona 30.10. levitettiin sekä vastarintaan että Turkin boikotointiin kannustavia julisteita Helsingissä.

 

Tiistai 29.10. Pohjois-Syyrian konflikti: solidaarisuus ja rauhan mahdollisuus -keskustelutilaisuus Helsingissä. Elisa Pascucci, Toni Alaranta, Ilkka Uusitalo ja Najmalddin Sharifi arvioivat Pohjois-Syyrian kehitystä paneelikeskustelussa, joka on kuunneltavissa Helsingin Yliopiston sivuilla.

Samana päivänä järjestettiin myös Turkin hyökkäys Syyriaan ja kurdien tulevaisuus -keskustelutilaisuus Tampereella.

Maanantaina 28.10. järjestettiin Turkki ulos Rojavasta! -mielenosoitus Lahdessa.

Sunnuntai 27.10. järjestettiin Karjaalla Aştî, fred, rauha peace – tukikonsertti Rojavan tueksi.  Konsertin tuotot kanavoitiin Pohjois-Syyriaan Suomen punaisen ristin SPR kautta.

Lauantai 26.10. järjestettiin Solidaarisuutta Rojavaan! -mielenosoitus Kokkolassa. Samaan aikaan Helsingissä aktivistit blokkasivat Turkish Airlines -lentoyhtiön lähtöselvityksen jo toistamiseen viikon sisään. Katso videoita blokkauksesta twitteristä.

Varjokirjamessujen kävijät osoittivat lauantaina tukensa Rojavan vallankumoukselle ja sen itsepuolustusvoimille.

Torstainan 24. lokakuuta, kansainvälisenä YK-päivänä, järjestettiin Rauhan ja Rojavan puolesta -mielenosoitus Porvoossa. Ensimmäiseen Rojavan puolesta Porvoossa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui noin 100 ihmistä.

Samana päivänä Helsingissä 200-300 ihmistä osoitti mieltä Eduskuntatalon edessä ja vaati kansainvälisiä toimia Recep Tayyip Erdoganin fasistisen hallinnon kuriin palauttamiseksi ja sodan päättämiseksi. Sosiaalidemokraattien, vasemmiston, vihreiden ja kokoomuksen edustajat puhuivat mielenosoituksessa. Paavo Arhinmäen (vas.) vaatimukset taloudellisista painostuskeinoista kirvoittivat kovimmat aplodit yleisessä.

Turussa noin 200 ihmistä marssi kaupungin halki osana Kansainvälisen YK-päivän rauhanmarssia. Yksi marssin teemoista oli Turkin miehityssota Pohjois-Syyriassa, ja marssilla nähtiinkin banderolleja ja puheita Rojavan vallankumouksen ja sen itsepuolustusvoimien tueksi.

Turku.

Samaan aikaan Tampereella ja Oulussa ihmiset kokoontuivat avoimiin tapaamisiin suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Molemmilla paikkakunnilla toimintaan pääsi mukaan uusia ihmisiä, ja ryhmät tiedottavat suunnitelmistaan lähiaikoina.

Keskiviikko 23.10. NCDK – Kurdien demokraattisen yhteisökeskuksen aktiivit keräsivät allekirjoituksia vetoomukseen Narinkkatorilla.

Tiistaina 22.10. mielenosoittajat blokkasivat Turkin valtion lentoyhtiön terminaalin Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Vastaavia tempauksia on nähty viime päivinä ympäri maailmaa osana No Flight to Turkey -kampanjaa. Turkin valtio omistaa 49% Turkish Airlinesin osakkeista, ja yhtiön kautta matkustajien rahaa kanavoidaan jihadistien aseistamiseen ja sotaan kurdialueilla. Valuuttakriisistä edelleen kärsivä autoritäärinen hallinto saa myös turismin kautta kipeästi tarvitsemaansa ulkomaista valuuttaa. Kehotamme välttämään kaikkea matkustamista Turkish Airlinesilla ja lomamatkoja Turkkiin. Älä osallistu sodan rahoittamiseen!
Lauantai 19.10. kansainvälinen mielenosoituspäivä, #riseup4rojava-kampanja kutsui ihmisiä massamielenosoituksiin.

Turussa noin 350 ihmistä marssi kaupungin keskustan halki Turkki ulos Rojavasta -mielenosoitukessa. Lähtöpaikalla muun muassa opetusministeri ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderson puhui koko EU:n kattavan asevientisopimuksen puolesta.

Helsingissä lähes 500 ihmistä osallistui Yhdessä Rojavan puolesta ja NCDK järjestämään Turkki ulos Rojavasta -mielenosoitukseen. Mielenosoitus keräsi paljon valtakunnallista mediahuomiota poliisin hyökättyä rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan etälamauttimella ja poliisihevosilla. Lue Yhdessä Rojavan puolesta -ryhmän tiedote mielenosoituksen tapahtumista täällä: “Tuomitsemme poliisin provokaatiot ja kiitämme osallistujia hallitusta käyttäytymisestä.” Myös Varis-verkosto tuomitsi kurdimielenosoittajiin kohdistetun poliisiväkivallan.

Ei sotaa Pohjois-Syyriaan -kynttilämielenosoitus veti Tampereen keskustorille lähemmäksi 300 ihmistä muistamaan Rojavan vastarinnassa menehtyneitä tovereita ja pommituksissa murhattuja siviilejä. Myös Rovaniemellä kokoonnuttiin mielenilmaukseen kynttilöiden kanssa. Päivän mielenosoituksessa toistui jo ensimmäisestä kansainvälisestä toimintapäivästä 12.10 tutu vaatimukset. Mielenosoitukset vaativat

– Suomea ja EU:ta asettamaan Turkin kauppasaartoon
– Lentokielto-alueen asettamista Pohjois-Syyrian ylle
– Suomea peruuttamaan jo myönnetyt asevientiluvat Turkkiin
– Suomea EU-puheenjohtajamaana toimimaan Turkin sotatoimien lopettamiseksi
– Suomea jäädyttämään kaikki diplomaattiset suhteet Turkin fasistisen hallinnon kanssa

NCDK – Kurdien demokraattinen yhteisökeskuksen organisoimat rojavalaiset perheet ovat pitäneet infotelttaa Euroopan neuvoston toimiston edessä Helsingin Kampintorilla keskiviikosta perjantaihin 16.-18.10.2019.

Heti infoteltan päätyttyä perjantaina 18.10. Etelä Suomen Vasemmistonuorten Kumouskahveilla perehdyttiin Rojavan tilanteeseen infotilaisuuden merkeissä.

Kurdiliike ja Pohjois-Syyrian demokraattisen federaation tukijat marssivat Helsingin keskustassa klo 23:00 aikaan keskiviikko-iltana 16.10.2019

Helsingissä järjestettiin lyhyellä varoitusajalla mielenosoitus, kun Pohjois-Syyriasta kantautui uutisia, että Turkki on käyttänyt kansainvälisesti kiellettyjä napalmia ja valkoista fosforia rajakaupunki Serekaniyen puolustuksen murtamiseksi.

Samaan aikaan Turussa kaupungille levitettiin 200 julistetta, joissa tuomitaan Turkin miehityssota ja ehdotetaan tapoja tukea Pohjois-Syyrian kansojen ja heidän demokraattisen itsehallintonsa kamppailu olemassaolonsa puolesta.

Turkin invaasion vastainen mielenosoitus Oulussa 15.10.2019

Eri arvioiden mukaan 100-200 ihmistä kokoontui tiistai-iltana OulUtopian, Kurdistanin Ystävät Oulun ja Oulun Rauhanryhmän järjestämään Turkin invaasion vastaiseen mielenosoitukseen.

Samaan aikaan Helsingissä Lymy-kollektiivi osoitti tukensa Rojavan vastarinnalle. 

Save Rojava -mielenosoitus Helsingissä 14.10.2019

Satoja ihmisiä osallistui sateisena maanantai-iltapäivänä SaveRojava Finlandin järjestämään Turkki pois Rojavasta -mielenosoitukseen. Mielenosoitus kulki Euroopan neuvoston edestä Turkin suurlähetystön kautta Yhdysvaltain suurlähetystölle. Turkin suurlähetystön ikkuna hajotettiin matkan varrella, ja paikalta twiitanneen mielenosoittajan mukaan ihmisjoukko oli “todella hiilenä” Turkin hyökkäyksen takia.

#RISEUP4ROJAVA-mielenosoitus Kokkolassa 13.10.2019

Kurdistanin ystävät Kokkola järjesti #RISEUP4ROJAVA-mielenosoituksen. Kyseessä oli ensimmäinen Rojavan puolesta järjestetty mielenosoitus Kokkolassa.

Lauantain 12.10. kansainvälinen mielenosoituspäivä Turkin miehityssotaa vastaan

Suomessa mielenosoituksia järjestettiin viidellä paikkakunnalla: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä. Toimintapäivästä tuli suurin koskaan Suomessa järjestetty yksittäinen mobilisaatio Rojavan vallankumouksen ja Pohjois-Syyrian kansojen itsehallinnon tueksi. Tunnettujen iskulauseiden, kuten “Bijî berxwedana Rojava!” (Eläköön Rojavan vastarinta) ja “Helsingistä/Turusta/Tampereelta Afriniin, fasismia vastaan!”, lisäksi useammalla paikkakunnalla raikui myös “Vastarinta kasvaa, fasismia vastaan!”.

Yli 500 ihmistä kokoontui Helsingin Narinkkatorille NCDK:n ja Yhdessä Rojavan Puolesta -ryhmän järjestämään mielenosoitukseen Turkin iskua vastaan.
Myös Tampereella sadat ihmiset osoittivat Tullinaukiolla tukensa Pohjois-Syyrian vastarinnalle Kurdistanin ystävät Tampereen järjestämässä SEIS! Turkin invaasiolle Pohjois-Syyriaan! -mielenosoituksessa.

Turussa lähes 400 ihmistä osallistui Kurdistanin ystävät Turkun järjestämään mielenosoitukseen Turkin iskua vastaan. Tämä on tietojemme mukaan suurin koskaan Turussa järjestetty protesti Rojavan ja Pohjois-Syyrian puolesta.

Jyväskylässä noin 100 ihmistä kerääntyi Kurdistanin ystävät Jyväskylän järjestämään Solidaarisuutta Rojavalle! -mielenosoitukseen. Vastaperustetun solidaarisuusryhmän mielenosoitus on ensimmäinen Rojavan vallankumouksen puolesta järjestetty mielenosoitus Jyväskylässä. Turkin hyökkäyksen alettua perustettu Kurdistanin ystävät Jyväskylä jatkaa toimintaansa.

Oulussa noin 40 ihmistä kokoontui lyhyellä varoitusajalla 5minutesOulun ja OuluTopian järjestämään 5minutesOulu: Defend Rojava – Puolusta Rojavaa -mielenilmaukseen.

Loppu Turkin hyökkäykselle ja solidaarisuutta Rojavaan! -mielenosoitus Helsingissä 10.10.2019

Noin 500 ihmistä kokoontui osoittamaan solidaarisuutta Pohjois-Syyrian kansoille ja heidän itsepuolustusvoimilleen, jotka kamppailevat Turkin miehitysarmeijaa vastaan. Mielenosoitukseen osallistunut Gelawej Viyan kuvaili tunnelmaa mielenosoituksessa Ylelle antamassaan haastattelussa: “Viesti Turkin johdolle on se, että tässä olemme emmekä aio luovuttaa. Taistelemme vaikka siihen saakka, kunnes meitä on enää yksi jäljellä. Ja täällä Suomessa olemme tukena ja teemme kaiken minkä voimme.”

Mielenosoitus Turkin hyökkäystä vastaan Helsingissä 9.10.2019

Kurdien demokraattinen yhteisökeskus – NCDK ja Yhdessä Rojavan puolesta järjestivät pikamielenosoituksen vain muutama tunti hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Noin 150 ihmistä osoitti lyhyellä varoitusajalla mieltä Helsingin Asema-aukiolla, samalla kun Suomen Valtioneuvosto päätti aseviennin lakkauttamisesta Turkkiin. Lue tapahtumasta lisää Varis-verkoston jäsenen mielenosoitusraportista.

Katso myös: