Yli 450 ilmastoaktivistia blokkasi Göteborgin energiasataman Ruotsissa puoleksi vuorokaudeksi

Lauantaina 7. syyskuuta 2019 yli 450 ilmastoaktivistia Ruotsista ja muualta pysäytti Göteborgin energiasataman suoralla toiminnalla Folk mot fossilgas (“Kansa maakaasuja vastaan”) -nimisellä massa-aktiolla. Energiasatama on osa Göteborgin satamaa, joka tunnetaan Pohjoismaiden suurimpana satamana. Massa-aktioon oli saapunut ihmisiä monesta Euroopan maasta, mutta mobilisaatio oli varsinkin Pohjoismaiden ilmastoliikkeen voimannäyte, sillä ihmisiä saapui runsain mitoin Suomesta, Tanskasta ja Norjasta. Kaksitoistatuntiseen massa-aktioon oli saapunut kymmeniä ihmisiä myös Suomesta, jossa järjestettiin tapahtumaa ennen infotapahtuma ja erilaisia koulutuksia (tapahtuman kutsun voit lukea suomeksi täältä).

Järjestäjien julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan päivän tapahtumista (täällä ruotsiksi ja englanniksi):

Me blokkasimme maakaasuterminaalin 12 tunniksi

Lauantaina 7. syyskuuta kokoonnuimme Göteborgiin Ruotsissa osallistuaksemme Folk mot fossilgas -nimellä kulkeneeseen kansalaistottelemattomuuteen. Meitä oli 450 ihmistä ja blokkasimme onnistuneesti kaikki sisäänpääsyt energiasatamaan. Sisäänkäyntien sulku kesti 12 tuntia ja tapahtui neljässä eri sijainnissa.

Swedegas-yhtiö haluaa rakentaa energiasatamaan maakaasua varten tuontiterminaalin, jonka se haluaa kytkeä Ruotsin kaasuputkiverkostoon voidakseen puskea lisää kaasua Ruotsiin. Emme voi hyväksyä tätä aikana, jolloin ilmastokriisi kasvaa vakavammaksi päivä päivältä. Kaiken fossiilienergian käytöstä poistaminen vähitellen olisi pitänyt aloittaa jo kauan sitten. Lupien salliminen ja uuden infrastruktuurin rakentaminen maakaasulle siinä uskossa, että kyseessä on järkevä väliaikainen ratkaisu, ei ole mitään muuta kuin pelkkä petos.

Tästä syystä kokoonnuimme lauantaiaamuna Folk mot fossilgas -leiriin Göta-joen rannalle Göteborgissa.

[…]

Folk mot fossilgas -aktiolla oli kolme tavoitetta. Me halusimme 1) nostaa maakaasun laajentamisen poliittiselle agendalle, 2) voimistaa ilmasto-oikeudenmukaisuusliikettä ja 3) häiritä maakaasuun liittyvää toimintaa Göteborgin satamassa. Yhdessä saavutimme nämä kaikki. Onnittelut kaikille onnistuneesta viikonlopusta, ja kiitokset kaikille jotka osallistumalla tekivät tästä totta!

Muutama viikko ennen Folk mot fossilgasia Ruotsissa järjestettiin toinen suuri ympäristöaktio, kun 600 ihmistä protestoi eri tavoin Malmön kaduilla. Ympäristöliike kasvaa muun maailman tavoin vauhdilla myös Pohjoismaisssa. Ilmastonmuutoksen voimistuessa on yhä tärkeämpää, että me kaikki osallistumme kasvavan ympäristöliikkeen toimintaan ja tuomme siihen samalla oman antifasistisen ja antikapitalistisen analyysimme.

Folk mot fossilgas julkaisi Facebook-sivullaan kuvia massa-aktiosta:
 
Julkaisemme pian matkalle osallistuneen suomalaisen antifasistin matkaraportin Göteborgin massa-aktiosta.
Lisätietoa:
Katso myös: