Tre år sedan Jimi Karttunens död

Graffiti gjord i Jimi Karttunens ära i Åbo i september 2019.

Idag, den 16:e september 2019 har det gått tre år sedan Jimi Karttunens död. Karttunen avled efter att ha blivit misshandlad av Jesse Torniainen, nästesledare i Helsingfors avdelning i nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen (finskt namn: Pohjoismainen Vastarintaliike, PVL). Misshandeln skedde under en av nynazisternas gatuaktioner vid Helsingfors järnvägsstation.

Liksom tidigare år ordnas minnesstunder för Karttunen på flera ställen. I Tammerfors ordnades söndagen den 15:e september en antifascistisk demonstration och i Helsingfors hålls en manifestation på hans dödsdag, måndagen den 16:e september.

Torniainen dömdes för grov misshandel till ett ovillkorligt fängelsestraff på två år och tre månader. Hans straff förlängdes dessutom förra året när han dömdes i en annan misshandelsrättegång.

Dråpet på Karttunen ledde till att myndigheterna i Finland startade en rättsprocess mot Nordiska motståndsrörelsens finska avdelning. Såväl tingsrätten som Åbo hovrätt valde att förbjuda Nordiska motståndsrörelsens verksamheter, och de har belagts med verksamhetsförbud tills ärendet tas upp i Högsta domstolen i början av år 2020. Nazistgruppen har trots detta fortsatt sin verksamhet under namnet Kohti Vapautta (ungefärlig översättning: “Mot Friheten”) samt genom föreningen Suomalaisapu ry.

Vi glömmer aldrig och förlåter aldrig.

Vila i frid, Jimi Karttunen.

Se även: