Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen epäonnistunut puoluehanke haudattiin kaikessa hiljaisuudessa

Natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) joutui lakkauttamisuhan alle maaliskuussa 2017, kun poliisihallitus nosti kieltokanteen järjestöä vastaan. Kielto-oikeudenkäynti sai natsijärjestön sekasorron valtaan, minkä seurauksena se alkoi toimimaan useilla eri nimillä. PVL:n nimileikki sai lisää tuulta purjeisiinsa, kun järjestö kiellettiin väliaikaisesti maaliskuussa 2019. PVL:n jäsenet alkoivat toimia vuonna 2018 ja 2019 aktiivisemmin järjestön jo aiemmin käyttämillä nimillä Suomalaisapu ja Kohti vapautta sekä uudella Kansan yhtenäisyys -nimellä. Kansan yhtenäisyyden oli määrä toimia PVL:n parlamentaarisena siipenä Suomessa, mutta alle vuoden kestänyt puoluehanke haudattiin alkuvuodesta 2019 kaikessa hiljaisuudessa. Puoluehankkeen lopettamisesta ei ole annettu minkäänlaista julkista kommenttia, vaikka PVL oli kuukausien ajan pyytänyt julkisesti tukijoitaan keräämään projektilleen allekirjoituksia.

PVL rekisteröi Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeensa yhdistykseksi huhtikuussa 2018, sille avattiin verkkosivut toukokuussa ja kannattajakorttien kerääminen aloitettiin toukokuussa. Kuten kirjoitimme myöhemmin, rekisteröidyn yhdistyksen hallituksen vastuuhenkilöt ovat kaikki PVL:n keskeisiä aktiiveja. Kansan yhtenäisyys- ja Suomalaisapu-yhdistysten hallituksissa toimii samoja PVL:n jäseniä ja molemmat ovat elimellinen osa PVL:n toimintaa, eivät siitä irrallisia yhdistyksiä.

Kuvakaappaus: PVL:n puoluehankkeelle avattiin omat kotisivut kesäkuussa 2018. Sivustot olivat alhaalla jo vuoden 2019 alkuun mennessä, jolloin PVL luopui vähin äänin alkuun kovaan ääneen rummuttamastaan puolueprojektista.

Natsit raportoivat PVL:n kotisivuilla keränneensä muutaman kuukauden ajan puolueen perustamiseksi tarvittavia kannattajakortteja eri puolilla maata. Puolueen perustamiseen vaadittavat 5000 allekirjoitusta jäivät kuitenkin kauas kerättyjen määrästä, sillä PVL:n viimeinen maininta kannattajakorttien määrästä oli syyskuussa ilmoitettu tuhat allekirjoitusta (luku on hyvin todennäköisesti natsien vakiintuneeseen propagandatyyliin roimasti liioiteltu). PVL kuitenkin lopetti koko puoluehankkeesta raportoinnin ennen kuin oli kulunut edes vuosi, jonka kuluessa kannattajakortteja pitää saada kasaan tarvittava määrä.

Kansan yhtenäisyys ry:n varapuheenjohtaja Janne Moilanen (kuvasssa vasemmalla) pidätettiin joulukuussa 2018 hakaristilipun heiluttamisesta natsien itsenäisyyspäivän mielenosoituksesta. Natsilipun päämäärätön heiluttelu kiinnosti varapuheenjohtaja Moilasta ilmeisesti puoluettahanketta tukevien allekirjoitusten keräämistä enemmän.
On mahdollista, että Kansan yhtenäisyys -yhdistyksen Janne Moilanen sai ajatuksen puoluehankkeen lopettamisesta itsenäisyyspäivänä 2018 painittuaan poliisin kanssa natsilipun kantamisen takia.

Siinä vaiheessa, kun Yle kirjoitti viimein PVL:n uusista yhdistyksistä joulukuussa 2018, veteli Kansan yhtenäisyys ry jo viimeisiään. Ylen tekstissä on käytetty lähteenä kolmea eri natsijohtajaa, ja siinä esitetyt arviot natsijärjestön jäsenmäärästä ja varsinkin äärioikeiston mielenosoituksien osallistujamääristä on esitetty huomattavasti todellista korkeampina. Myös poliisi arvioi Ylen jutussa joulukuussa 2018, että PVL saattaa saada vaaditut 5000 kannattajakorttia kasaan. Todellisuudessa tilanne oli hyvin toisenlainen.

Alkuvuodesta 2019 PVL raportoi enää satunnaisista kannattajakorttien keräämistilaisuuksista, ja pian tämän jälkeen koko puoluehankkeen kotisivujen annettiin mennä alas. Kansan yhtenäisyyden Facebook-tili on suljettu, ja hankkeen Twitter-tilillä viimeinen maininta kannattajakorttien keräämisestä on lokakuulta 2018 (tämän jälkeen PVL on käyttänyt puoluehankkeen tiliä lähinnä Kohti vapautta -toimintansa mainostamiseen]. Viimeinen maininta Kansan yhtenäisyyttä varten kerätyistä allekirjoituksista PVL:n kotisivuilla on 16. helmikuuta 2018. Helmi-maaliskuun aikoihin PVL on mitä ilmeisimmin päättänyt hylätä puoluehankkeensa ja keskittyä toimimaan Kohti vapautta -nimellä, jota järjestö alkoi mainostaa toden teolla Adolf Hitlerin syntymäpäivänä 20. huhtikuuta 2019.

On mahdollista, että oikeudenkäynnin paineessa pinnistelevää PVL:ää vaivaavat Suomessa samankaltaiset ongelmat kuin Ruotsissa. Kesällä 2019 ruotsalainen äärioikeistoa tutkiva Expo-järjestö raportoi, että Ruotsin PVL on hajaannuksen vallassa. Tuolloin kävi ilmi, että PVL:n perustajajäsen ja pitkäaikainen johtaja Klas Lund oli yrittänyt vallankaappausta PVL:ssä ja tämän epäonnistuttua irtaantunut kymmenien muiden PVL:n jäsenten kanssa perustamaan uutta Nordisk Styrka -järjestöä. Juuri suhtautuminen parlamentarismiin ja liikkeen käyttämiin taktiikoihin jakoi järjestöä Ruotsissa. Alle vuoden kestänyt ja fiaskoon päättynyt Suomen PVL:n parlamentaarinen Kansan yhtenäisyys -projekti tuskin nauttii suurta arvonantoa järjestön jäsenistössä.

Vielä kesäkuussa 2018 PVL:n aktiivijäsenet Petri Nordman ja Janne Moilanen julistivat taistelua hinnalla millä hyvänsä:

Kansan yhtenäisyys ry:n rakentaaksemme Suomeen kansallismielistä vaihtoehtoa korruptoituneille vanhoille puolueille sekä niitä määräävälle kansainväliselle rahanvallalle. […] Allekirjoita puoluehankkeemme kannattajakortti jo tänään. Liity joukkoomme rakentamaan kansallismielistä puoluetta, jonka ainut tavoite on palauttaa itsenäisyys hinnalla millä hyvänsä. Me tulemme rakentamaan puolueen joka uskaltaa paitsi vaatia itsenäisyyttä myös taistella sen puolesta!

Tämä kansallissosialistinen “taistelu” hiipui vaivaisessa puolessa vuodessa.

Katso myös: