Viime hetken vinkit sunnuntain mielenosoituksiin Turussa

Sunnuntain 18.8. tapahtumat. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

Huomenna sunnuntaina 18.8. Suomen äärioikeisto järjestää Turussa vuoden ensimmäisen julkisen mielenosoituksensa. Paikalle odotetaan viime vuoden tapaan runsaasti turkulaisia vastamielenosoittajia, sekä antifasisteja myös muista kaupungeista. Vielä aivan tapahtumapäivän alla sekä fasistit että antifasistit ovat julkaisseet uusia tapahtumia sunnuntaipäivälle. Julkaisemme tässä viime hetken tietopaketin Turun tapahtumista huomenna 18.8.

Kansallismielisten liittouman (KL) uusnatsikulkue kerääntyy klo 12:00 Vähätorille. Turun Sanomien mukaan marssi lähtee 12:30 joenvartta pitkin Tuomiokirkonsillalle, jonka kohdalla se jakaantuu jä päättyy sillan pohjoispuolelle kahdessa osassa: joen molemmille Lönnrotinpuistoon ja Tuomionkirkonpuistoon. Kulkue päättynee viimeistään kello 15, mutta todennäköisesti jo vähän aiemmin. Uusnatsikulkueen reitti on merkitty yllä olevaan karttaan sinisellä.

Kansallismielisten liittouma on perussuomalaisten, Suomen Sisun, kriminalisoidun uusnatsijärjestön Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) ja Soldiers of Odin -natsipartiojäjrestön (SOO) yhteinen järjestö. Järjestö nousi aiemmin kesällä negatiiviseen julkisuuteen julkaistuaan kuvia kesäleiriltään, jossa uusnatsit ja persuaktiivit ammuskelivat juutalaisten ja vasemmistopoliitikkojen kuvia.

Turku ilman natseja -koalition mielenosoitus kokoontuu samaan aikaan, klo 12:00, Puolalanpuistossa. Antifasistinen marssi kulkee Turun keskustelualueen läpi ja päättyy Vanhalle suurtorille, lähelle KL:n uusnatsikulkueen päätöspistettä. Vanhalla suurtorilla pidetään puheita kello 14:00 asti. Turku ilman natseja -mielenosoituksesta löytyy lisää tietoa mielenosoituksen facebook-tapahtumasta. Karttaan on merkitty marssin lähtö- ja päättymispaikat.

Viime vuonna yli tuhat ihmistä vastusti Kansallismielisten liittouman marssia Turku ilman natseja -tunnuksella.

Tänään lyhyellä varoitusajalla julkaistu Natsit pois Turusta! -niminen facebook-tapahtuma kehottaa ihmisiä menemään Tuomiokirkonpuistoon “pitämään ääntä ja tekemään selväksi, ettei natsimarsseja kaivata Jokirantaan eikä minnekään muualle!” Kutsussa kehotetaan ihmisiä myös ottamaan mukaansa “torvia, pillejä, huiluja, megafoneja, äänentoistoa ym.” rasistisen sanoman hiljentämiseksi. Toimintakutsun allekirjoittajaksi ilmoittautuu “joukko turkulaisia”, joiden mielestä on tärkeää tehdä selväksi, ettei Turussa ole tilaa väkivaltaisille uusnatseille.

Fasistien viime hetken veto sunnuntaipäivälle on rasistisuutensa takia vastikään valtiontukensa menettäneiden Perussuomalaisten nuorten ja heidän emopuolueensa Turun osaston järjestämä katutapahtuma Turun kauppatorilla 15:00 – 15:30. Perussuomalaiset pyrkivät jalkautumaan kaduille “muistotilaisuuden” ja päivän äärioikeistolaisen mobilisaation varjossa.

Natsit pois Turusta! -kutsussa kehotetaan antifasisteja lähtemään Tuomiokirkonpuistosta Kauppatorille klo 15:00 aikoihin vastustamaan persujen tempausta Turun veriteon valjastamiseksi rasismin keppihevoseksi. Kutsun mukaan “heidän tapahtumansa vastustaminen on aivan yhtä oleellista kuin Kansallismielisten liittoumankin, sillä taustalla on sama rasistinen, misogyninen ja äärioikeistolainen aatemaailma.” Molemmat paikat, jonne Natsit pois Turusta! -kutsu kehottaa antifasisteja saapumaan, Tuomiokirkonpuisto ja Kauppatori, on merkattu yo. karttaan vihreällä.

Huomiseksi Turkuun on luvattu noin 20 astetta lämpöä, mutta aamulla ja päivällä sataa mitä todennäköisimmin vettä. Varauduthan sateiseen kesäpäivään sään mukaisella vaatetuksella. Varaa mukaasi myös energiapitoisia eväitä ja vettä, koska toimintaa näyttää riittävän ainakin useiden tuntien ajaksi.

Päivän katutapahtumien jälkeen alkaa Turku ilman natseja -jatkot Brinkkalan sisäpihalla, aivan Turku ilman natseja -mielenosoituksen päättymispaikan Vanhan suurtorin vieressä. Kello kuudelta soiton aloittavat antifasistiset punk- ja hardcore-yhtyeet Porok, Raivoraittius ja Sputnik! Aikaisemmin iltapäivällä Turun Kansankeittiö tarjoaa Kirjakahvilassa vegaanista ruokaa vapaaehtoista maksua vastaan. Lisäksi perheen pienimmillekin löytyy mielenkiintoista tekemistä koko perheen katuliitutapahtumasta rasismia vastaan.

Pitäkää huolta itsestänne ja ympärillänne olevista kanssamielenosoittajista. Kansallismielisten marssi on ensimmäinen julkinen äärioikeistolainen mielenosoitus tämän vuoden puolella, kun aiempien vuosien tapaan olemme varautuneet vastumaan useita marsseja eri kaupungeissa. Huomenna näytämme laajalla rintamalla uusnatseille, että heidän suuntansa on oikea: kohti unohdusta ja historiaa.

Katso myös: