Varis-verkosto valmistautuu kansainväliseen mobilisaatioon Rojavan puolustamiseksi

Turkin miehitysarmeija ja jihadistiset sotajoukot kalisuttelevat jälleen sapeleitaan Rojavan porteilla. Viikkojen ajan Syyrian ja Turkin rajalle on kuljetettu panssarivaunuja, tykistöyksikköjä ja jalkaväkeä, ja liikekannallepanokäsky on annettu myös Idlibiä, Afrinia ja Jarablusin-Azazin aluetta miehittäville jihadisteille, joita Turkin valtio on aseistanut, kouluttanut ja rahoittanut sijaistaistelijoikseen Syyriassa. Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta kun Turkki lietsoo sotaa Syyrian pohjoisrajoilla. Olemme Suomessa osallistuneet jo kaksi kertaa aiemmin kansainvälisiin mobilisaatioihin Rojavan vallankumouksen ja sen saavutusten puolustamiseksi, ensin Kobanen (2014-15) ja myöhemmin Afrinin (2018) sodan aikaan. Taistelu Afrinin vapauttamiseksi jatkuu edelleen toisaalta sissivastarintana ja toisaalta poliittisena kamppailuna alueen palauttamiseksi sen asukkailleen.

Jos tarve vaatii, olemme jälleen entistä suuremmalla kokemuksella ja määrätietoisuudella valmiina osallistumaan Rojavan kansainväliseen puolustukseen. Vallankumous, joka alkoi vuonna 2012 Syyriassa, on ollut yksi 2010-luvun merkittävimpiä tapahtumia antifasisteille, feministeille, anarkisteille ja muille antikapitalisteille ympäri maailmaa. Vallankumoukselliset tekivät sen, mihin yksikään valtio ei pystynyt ennen heitä: pysäyttivät kansainvälisen terroristijärjestö ISISin “kalifaatin” laajenemisen.

Samalla internationalismin, toveruuden ja antifasismin yhdistämät kurdit, arabit, assyrialaiset, kristityt ja tuhannet kansainväliset vapaaehtoiset osoittivat konkreettisesti, ettei jihadistien ja fasistien manaamaa “kulttuurien yhteentörmäystä” todellisuudessa ollut olemassa heidän oman propagandansa ulkopuolella. Se taistelu, josta oli tarkoitus alkaa suuri sota poliittisen islamin ja valkoisen ylivallan välillä, muuttuikin lukuisten kulttuuristen, etnisten ja uskonnollisten ryhmien federalistiseksi rinnakkaiseloksi rauhan, vapauden, tasa-arvon ja itsemääräämisoikeuden hengessä.

Taistelulinjojen takana kehittynyt Rojavan yhteiskunnallinen vallankumous onkin noussut kansainväliseksi symboliksi, joka on antanut toivoa ja vision vapaasta yhteiskunnasta sekä yhdistänyt ihmisiä perinteisten jakolinjojen yli. Naisten vapautus, ekologia, yhteisöllinen talous, internationalismi ja paikallinen itsehallinto suoran demokratian ja federalismin periaatteiden mukaan ovat saaneet vastakaikua vapaan, tasa-arvoisen ja ekologisen elämän puolesta kamppailevien ihmisten mielissä ympäri maailmaa. Myös meille Rojavan vallankumous on ollut merkittävä poliittisen inspiraation lähde, niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Jos Turkki aloittaa uuden miehityssodan Pohjois-Syyrian demokraattista federaatiota vastaan, Varis-verkosto liittyy kansainväliseen mobilisaatioon Rojavan vallankumouksen ja sen ihanteiden puolustamiseksi. Emme anna Recep Tayyip Erdoganin fasistisen hallinnon tehdä sitä, missä ISIS jo kerran epäonnistui. Kun H-hetki koittaa, olemme valmiina keskittämään osan voimavaroistamme tähän kansainväliseen kamppailuun vapaan, ekologisen ja yhteisöllisen elämän puolesta, ja tukemaan Kurdistanin ja Pohjois-Syyrian tovereita kamppailussa fasismin ja poliittisen islamin mobilisoimia sotajoukkoja vastaan.

Kehotamme myös muita antifasistisia, feministisiä, ekologisia ja antikapitalistia ryhmiä ja liikkeitä ottamaan Rojavan tilanteen huomioon syksyn toimintaa suunnitellessaan ja valmistautumaan kansainvälisen mobilisaation mahdollisuuteen.

Varis-verkosto
5.8.2019